(EU) 2024/2197Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2197 ze dne 4. září 2024, kterým se v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neschvaluje prášek z vaječných skořápek jako základní látka

Publikováno: Úř. věst. L 2197, 5.9.2024 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 4. září 2024 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 25. září 2024 Nabývá účinnosti: 25. září 2024
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2024/2197

5.9.2024

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2197

ze dne 4. září 2024,

kterým se v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neschvaluje prášek z vaječných skořápek jako základní látka

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 ze dne 21. října 2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh a o zrušení směrnic Rady 79/117/EHS a 91/414/EHS (1), a zejména na čl. 13 odst. 2 ve spojení s čl. 23 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Dne 25. června 2020 obdržela Komise od společnosti SAMO (dále jen „žadatel“) žádost o schválení prášku z vaječných skořápek jako základní látky pro použití při ochraně rostlin jako prostředek odpuzující houbové organismy u révy vinné.

(2)

První revizi žádosti obdržela Komise dne 12. září 2021. K žádosti obdržené dne 4. března 2022 byly po konečné kontrole přijatelnosti přiloženy informace požadované podle čl. 23 odst. 3 druhého pododstavce nařízení (ES) č. 1107/2009.

(3)

Bylo k dispozici několik náležitých hodnocení provedených v souladu s jinými právními předpisy Unie, jak je uvedeno v čl. 23 odst. 2 nařízení (ES) č. 1107/2009. K dispozici byla řada závěrů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) o vzájemném přezkumu posouzení rizik z hlediska pesticidů, jakož i různá vědecká stanoviska komise ANS, komise CEP, komise CONTAM, komise FAF a komise NDA působících v rámci úřadu (2). Výsledek těchto hodnocení vzaly úřad i Komise v úvahu.

(4)

Komise si od úřadu vyžádala vědeckou pomoc v souladu s čl. 23 odst. 4 nařízení (ES) č. 1107/2009. Úřad poskytl Komisi technickou zprávu o prášku z vaječných skořápek dne 31. října 2023 (3).

(5)

Pokud jde o identitu výrobku, úřad konstatoval, že přesné parametry výrobního procesu jsou nejasné. Úřad uvedl, že v závislosti na použité teplotě a době tepelného zpracování se vyrobí materiály s různým složením, resp. odlišnými vlastnostmi (např. pH). Hlavními složkami (přibližně 50 %) zamýšlené základní látky jsou uhličitan vápenatý / oxid vápenatý (CaCO3/CaO) v různém poměru v závislosti na podmínkách výrobního procesu. CaCO3 je schválenou účinnou látkou (4) podle nařízení (ES) č. 1107/2009. CaO je klasifikován jako látka způsobující vážné poškození očí kategorie 1 v závislosti na pH, látka dráždící kůži a látka, jež může způsobit podráždění dýchacích cest.

(6)

Pokud jde o lidské zdraví, dospěl úřad k závěru, že s ohledem na obsah olova v prášku z vaječných skořápek podle specifikace poskytnuté žadatelem existují možné obavy z účinků na vývoj nervové soustavy na základě odhadů dietární expozice spotřebitelů (u nadprůměrných konzumentů stolních hroznů (v případě dětí) a moštových hroznů (v případě dospělých)). Úřad proto prohlásil, že s ohledem na obsah olova podle navrhované specifikace nelze dospět k závěru, že zamýšlené použití prášku z vaječných skořápek je bezpečné. Kromě toho by podle úřadu byla na bobulích velmi pravděpodobně přítomna rezidua prášku z vaječných skořápek, a to v důsledku zamýšlené poslední aplikace prášku z vaječných skořápek v době, kdy jsou bobule zralé pro sklizeň. Úřad rovněž uvedl, že podle potravinového práva EU (5)vyžadují vejce a produkty z nich získané označování alergenů. To by vedlo k povinnému označování finálních potravin.

(7)

Pokud jde o účinek prášku z vaječných skořápek na životní prostředí, úřad uvedl, že v dokumentaci není k dispozici dostatek údajů o expozici a posouzení nebezpečnosti pro necílové organismy. Kromě toho nebylo pro žádnou skupinu necílových organismů k dispozici ani kvantitativní posouzení rizik, ani posouzení rizik založené na spolehlivých důkazech.

(8)

Komise předložila Stálému výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva dne 22. května 2024 zprávu o přezkumu (6) a dne 10. července 2024 předlohu tohoto prováděcího nařízení.

(9)

Komise vyzvala žadatele, aby k technické zprávě úřadu a ke zprávě Komise o přezkumu předložil své připomínky. Žadatel předložil své připomínky, které byly řádně zohledněny.

(10)

Navzdory argumentům předloženým žadatelem však obavy týkající se bezpečnosti používání této látky, pokud jde o ochranu lidského zdraví a životního prostředí, nemohly být rozptýleny.

(11)

Nebylo proto prokázáno, že podmínky stanovené v článku 23 nařízení (ES) č. 1107/2009 jsou splněny. Je proto vhodné stanovit, že prášek z vaječných skořápek se neschvaluje jako základní látka.

(12)

Toto nařízení nebrání předložení další žádosti o schválení prášku z vaječných skořápek jako základní látky v souladu s čl. 23 odst. 3 nařízení (ES) č. 1107/2009.

(13)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Látka prášek z vaječných skořápek se neschvaluje jako základní látka.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 4. září 2024.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 309, 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj.

(2)  Odkazy na tato hodnocení jsou k dispozici v závěru úřadu EFSA. Komise EFSA pro potravinářské přídatné látky a zdroje živin přidávané do potravin (ANS); komise EFSA pro materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy a pomocné látky (CEP); komise EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM); komise EFSA pro potravinářské přídatné látky a aromata (FAF); komise EFSA pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA). Podpůrná publikace EFSA 2023:EN-8434. 20 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8434.

(3)  EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), 2023. Overall conclusions on the application for approval of eggshell powder as a basic substance to be used in plant protection as a fungifuge on grapevines. Podpůrná publikace EFSA 2023:EN-8434. 20 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8434.

(4)   Úř. věst. L 313, 6.9.2021, s. 15.

(5)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).

(6)  Závěrečná zpráva o přezkumu týkající se základní látky prášku z vaječných skořápek dokončená Stálým výborem pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva dne 11. července 2024 za účelem neschválení prášku z vaječných skořápek jako základní látky v souladu s nařízením (ES) č. 1107/2009.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2197/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU