(EU) 2024/2197Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2197 ze dne 4. září 2024, kterým se v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neschvaluje prášek z vaječných skořápek jako základní látka
Publikováno: | Úř. věst. L 2197, 5.9.2024 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 4. září 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 25. září 2024 | Nabývá účinnosti: | 25. září 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/2197 |
5.9.2024 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2197
ze dne 4. září 2024,
kterým se v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neschvaluje prášek z vaječných skořápek jako základní látka
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 ze dne 21. října 2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh a o zrušení směrnic Rady 79/117/EHS a 91/414/EHS (1), a zejména na čl. 13 odst. 2 ve spojení s čl. 23 odst. 5 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Dne 25. června 2020 obdržela Komise od společnosti SAMO (dále jen „žadatel“) žádost o schválení prášku z vaječných skořápek jako základní látky pro použití při ochraně rostlin jako prostředek odpuzující houbové organismy u révy vinné. |
(2) |
První revizi žádosti obdržela Komise dne 12. září 2021. K žádosti obdržené dne 4. března 2022 byly po konečné kontrole přijatelnosti přiloženy informace požadované podle čl. 23 odst. 3 druhého pododstavce nařízení (ES) č. 1107/2009. |
(3) |
Bylo k dispozici několik náležitých hodnocení provedených v souladu s jinými právními předpisy Unie, jak je uvedeno v čl. 23 odst. 2 nařízení (ES) č. 1107/2009. K dispozici byla řada závěrů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) o vzájemném přezkumu posouzení rizik z hlediska pesticidů, jakož i různá vědecká stanoviska komise ANS, komise CEP, komise CONTAM, komise FAF a komise NDA působících v rámci úřadu (2). Výsledek těchto hodnocení vzaly úřad i Komise v úvahu. |
(4) |
Komise si od úřadu vyžádala vědeckou pomoc v souladu s čl. 23 odst. 4 nařízení (ES) č. 1107/2009. Úřad poskytl Komisi technickou zprávu o prášku z vaječných skořápek dne 31. října 2023 (3). |
(5) |
Pokud jde o identitu výrobku, úřad konstatoval, že přesné parametry výrobního procesu jsou nejasné. Úřad uvedl, že v závislosti na použité teplotě a době tepelného zpracování se vyrobí materiály s různým složením, resp. odlišnými vlastnostmi (např. pH). Hlavními složkami (přibližně 50 %) zamýšlené základní látky jsou uhličitan vápenatý / oxid vápenatý (CaCO3/CaO) v různém poměru v závislosti na podmínkách výrobního procesu. CaCO3 je schválenou účinnou látkou (4) podle nařízení (ES) č. 1107/2009. CaO je klasifikován jako látka způsobující vážné poškození očí kategorie 1 v závislosti na pH, látka dráždící kůži a látka, jež může způsobit podráždění dýchacích cest. |
(6) |
Pokud jde o lidské zdraví, dospěl úřad k závěru, že s ohledem na obsah olova v prášku z vaječných skořápek podle specifikace poskytnuté žadatelem existují možné obavy z účinků na vývoj nervové soustavy na základě odhadů dietární expozice spotřebitelů (u nadprůměrných konzumentů stolních hroznů (v případě dětí) a moštových hroznů (v případě dospělých)). Úřad proto prohlásil, že s ohledem na obsah olova podle navrhované specifikace nelze dospět k závěru, že zamýšlené použití prášku z vaječných skořápek je bezpečné. Kromě toho by podle úřadu byla na bobulích velmi pravděpodobně přítomna rezidua prášku z vaječných skořápek, a to v důsledku zamýšlené poslední aplikace prášku z vaječných skořápek v době, kdy jsou bobule zralé pro sklizeň. Úřad rovněž uvedl, že podle potravinového práva EU (5)vyžadují vejce a produkty z nich získané označování alergenů. To by vedlo k povinnému označování finálních potravin. |
(7) |
Pokud jde o účinek prášku z vaječných skořápek na životní prostředí, úřad uvedl, že v dokumentaci není k dispozici dostatek údajů o expozici a posouzení nebezpečnosti pro necílové organismy. Kromě toho nebylo pro žádnou skupinu necílových organismů k dispozici ani kvantitativní posouzení rizik, ani posouzení rizik založené na spolehlivých důkazech. |
(8) |
Komise předložila Stálému výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva dne 22. května 2024 zprávu o přezkumu (6) a dne 10. července 2024 předlohu tohoto prováděcího nařízení. |
(9) |
Komise vyzvala žadatele, aby k technické zprávě úřadu a ke zprávě Komise o přezkumu předložil své připomínky. Žadatel předložil své připomínky, které byly řádně zohledněny. |
(10) |
Navzdory argumentům předloženým žadatelem však obavy týkající se bezpečnosti používání této látky, pokud jde o ochranu lidského zdraví a životního prostředí, nemohly být rozptýleny. |
(11) |
Nebylo proto prokázáno, že podmínky stanovené v článku 23 nařízení (ES) č. 1107/2009 jsou splněny. Je proto vhodné stanovit, že prášek z vaječných skořápek se neschvaluje jako základní látka. |
(12) |
Toto nařízení nebrání předložení další žádosti o schválení prášku z vaječných skořápek jako základní látky v souladu s čl. 23 odst. 3 nařízení (ES) č. 1107/2009. |
(13) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Látka prášek z vaječných skořápek se neschvaluje jako základní látka.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 4. září 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 309, 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj.
(2) Odkazy na tato hodnocení jsou k dispozici v závěru úřadu EFSA. Komise EFSA pro potravinářské přídatné látky a zdroje živin přidávané do potravin (ANS); komise EFSA pro materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy a pomocné látky (CEP); komise EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM); komise EFSA pro potravinářské přídatné látky a aromata (FAF); komise EFSA pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA). Podpůrná publikace EFSA 2023:EN-8434. 20 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8434.
(3) EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), 2023. Overall conclusions on the application for approval of eggshell powder as a basic substance to be used in plant protection as a fungifuge on grapevines. Podpůrná publikace EFSA 2023:EN-8434. 20 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8434.
(4) Úř. věst. L 313, 6.9.2021, s. 15.
(5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
(6) Závěrečná zpráva o přezkumu týkající se základní látky prášku z vaječných skořápek dokončená Stálým výborem pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva dne 11. července 2024 za účelem neschválení prášku z vaječných skořápek jako základní látky v souladu s nařízením (ES) č. 1107/2009.
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2197/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)