(EU) 2024/2047Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2047 ze dne 29. července 2024, kterým se povoluje uvedení semen a mouky ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. na trh jako tradiční potraviny ze třetí země a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470

Publikováno: Úř. věst. L 2047, 30.7.2024 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 29. července 2024 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 19. srpna 2024 Nabývá účinnosti: 19. srpna 2024
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2024/2047

30.7.2024

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2047

ze dne 29. července 2024,

kterým se povoluje uvedení semen a mouky ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. na trh jako tradiční potraviny ze třetí země a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na čl. 15 odst. 4 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie pro nové potraviny. Na základě definice stanovené v čl. 3 odst. 2 písm. c) nařízení (EU) 2015/2283 se tradiční potravina ze třetí země považuje za novou potravinu.

(2)

V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 byl prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 (2) zřízen seznam Unie pro nové potraviny.

(3)

Dne 10. října 2019 předložila společnost WhatIF F&I Pte Ltd (dále jen „žadatel“) Komisi v souladu s článkem 14 nařízení (EU) 2015/2283 oznámení o svém záměru uvést semena a mouku ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. na trh Unie jako tradiční potravinu ze třetí země. Žadatel požádal, aby se dotčená potravina používala jako taková (vařená semena) nebo jako mouka a aby byla určena pro běžnou populaci.

(4)

Uvedené oznámení je v souladu s požadavky stanovenými v článku 14 nařízení (EU) 2015/2283. Údaje předložené žadatelem zejména prokazují historii bezpečného používání semen a mouky ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. jako potraviny v Africe.

(5)

V souladu s čl. 15 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 zaslala Komise dne 14. září 2023 platné oznámení členským státům a Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“).

(6)

Členské státy ani úřad v rámci lhůty stanovené v čl. 15 odst. 2 nařízení (EU) 2015/2283 nepředložily Komisi žádné řádně odůvodněné námitky týkající se bezpečnosti uvedení dotčené potraviny na trh v Unii.

(7)

Dne 29. ledna 2024 zveřejnil úřad „technickou zprávu o oznámení sušených semen a mouky ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. jako tradiční potraviny ze třetí země podle článku 14 nařízení (EU) 2015/2283 (3)“. V uvedené zprávě dospěl úřad k závěru, že dostupné údaje o složení a historii požadovaného použití semen a mouky ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. nevyvolávají obavy o bezpečnost.

(8)

Komise by proto měla povolit uvedení semen a mouky ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. na trh v Unii jako tradiční potraviny ze třetí země a odpovídajícím způsobem aktualizovat seznam Unie pro nové potraviny.

(9)

Úřad ve své zprávě uvedl, že po konzumaci tradiční potraviny lze očekávat alergické reakce, zejména u osob citlivých na arašídy a sójové boby. Úřad ve své zprávě rovněž uvedl, že sušená semena by stejně jako ostatní sušené luštěniny měla být před konzumací namočena a povařena. Je proto vhodné, aby semena a mouka ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. dodávané spotřebitelům byly náležitě označeny podle požadavků článku 9 nařízení (EU) 2015/2283.

(10)

Semena a mouka ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. by měly být zařazeny jako tradiční potravina ze třetí země na seznam Unie pro nové potraviny zřízený prováděcím nařízením (EU) 2017/2470. Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

1.   Semena a mouka ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. se povolují k uvedení na trh v Unii.

Semena a mouka ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. se zařazují jako tradiční potravina ze třetí země na seznam Unie pro nové potraviny zřízený prováděcím nařízením (EU) 2017/2470.

2.   Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 29. července 2024.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1.

(2)  Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72).

(3)  Podpůrná publikace EFSA 2024:EN-8571.


PŘÍLOHA

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:

(1)

do tabulky 1 (Povolené nové potraviny) se vkládá nový záznam, který zní:

Povolená nová potravina

Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána

Doplňkové zvláštní požadavky na označování

Další požadavky

Semena a mouka ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. (Tradiční potravina ze třetí země)

Specifikovaná kategorie potravin

Maximální množství

1.

V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se použije název:

„semena / ořechy / fazole vigny podzemní“

nebo

„mouka ze semen / ořechů / fazolí vigny podzemní“, v závislosti na použité formě.

2.

V označení potravin obsahujících tradiční potravinu musí být uvedeno, že semena a mouka ze semen Vigna subterranea mohou u spotřebitelů se známými alergiemi na arašídy a sójové boby vyvolat alergickou reakci. Tento údaj se uvede v bezprostřední blízkosti seznamu složek nebo, pokud seznam složek není uveden, v bezprostřední blízkosti názvu potraviny.

3.

Jsou-li semena prodávána nevařená, na označení musí být uvedeno, že by měla být před konzumací namočena a povařena.“

 

Neuvedeno

 

(2)

do tabulky 2 (Specifikace) se vkládá nový záznam, který zní:

Povolená nová potravina

Specifikace

Semena a mouka ze semen Vigna subterranea (L.) Verdc. (tradiční potravina ze třetí země)

Popis/definice:

Tradiční potravina sestává z loupaných celých sušených semen Vigna subterranea (L.) Verdc. [Čeleď: Fabaceae (alt. Leguminosae)] nebo mouky získané v několika krocích, včetně tepelného ošetření a mletí semen.

Synonyma: Cryptolobus subterraneus (L.) Spreng., Glycine subterranea L., Tetrodea subterranea (L.) Raf., Voandzeia subterranea (L.) Thouars.

Obecné názvy: podzemnice olejná (arašídy) bambara, ořech bambara, fazole bambara, hrách bambara, fazole nyimo.

Sušená semena

Typické složení:

Vlhkost: 7–11 %

Bílkoviny: > 15 %

Sacharidy: 32–65 %

Cukr: < 6,0 %

Tuky: 4–7 %

Vláknina: 7–31 %

Těžké kovy:

Arsen: < 0,05 mg/kg

Kadmium: < 0,02 mg/kg

Olovo: < 0,05 mg/kg

Rtuť: < 0,01 mg/kg

Mykotoxiny:

Suma aflatoxinů (B1+B2+G1+G2): < 4 μg/kg

Aflatoxin B1: < 2 μg/kg

Suma fumonisinu (B1+B2+B3): < 60 μg/kg

Deoxynivalenol: < 0,1 mg/kg

Ochratoxin A: < 0,5 μg/kg

Zearalenon: < 0,1 mg/kg

Ostatní kontaminující látky nebo antinutriční faktory:

Kyselina kyanovodíková (včetně kyseliny kyanovodíkové vázané v kyanogenních glykosidech): < 15 mg/kg

Mikrobiologická kritéria:

Aerobní mezofilní spory: < 1 spor/g

Alicyclobacillus: nezjištěno v 10 g

Předpokládaný výskyt Bacillus cereus: < 10 KTJ/g

Koliformní bakterie: < 10 KTJ/g

E. coli: < 10 KTJ/g

Salmonella: nezjištěno v 25 g

Staphylococcus aureus: < 10 KTJ/g

Celkový počet mikroorganismů: < 5 000 KTJ/g

Kvasinky a plísně: < 100 KTJ/g

Mouka ze sušených semen

Typické složení:

Vlhkost: 4–7 %

Bílkoviny: > 15 %

Sacharidy: 55–75 %

Cukr: < 20 %

Tuky: 4–9 %

Vláknina: 10–30 %

Těžké kovy:

Arsen: < 0,05 mg/kg

Kadmium: < 0,02 mg/kg

Olovo: < 0,05 mg/kg

Rtuť: < 0,01 mg/kg

Mykotoxiny:

Suma aflatoxinů (B1+B2+G1+G2): < 4 μg/kg

Aflatoxin B1: < 2 μg/kg

Suma fumonisinu (B1+B2+B3): < 60 μg/kg

Deoxynivalenol: < 0,1 mg/kg

Ochratoxin A: < 0,5 μg/kg

Zearalenon: < 0,1 mg/kg

Ostatní kontaminující látky nebo antinutriční faktory:

Kyselina kyanovodíková (včetně kyseliny kyanovodíkové vázané v kyanogenních glykosidech): < 10 mg/kg

Fytová kyselina: < 0,01 g/100 g

Mikrobiologická kritéria:

Aerobní mezofilní spory: < 1 spor/g

Alicyclobacillus: nezjištěno v 10 g

Předpokládaný výskyt Bacillus cereus: < 10 KTJ/g

Koliformní bakterie: < 10 KTJ/g

E. coli: < 10 KTJ/g

Salmonella: nezjištěno v 25 g

Staphylococcus aureus: < 10 KTJ/g

Celkový počet mikroorganismů: < 1 000 KTJ/g

Kvasinky a plísně: < 100 KTJ/g

KTJ: kolonii tvořící jednotky“


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2047/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU