(EU) 2024/2046Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2046 ze dne 29. července 2024, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o zvláštní požadavky na označování nové potraviny částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta
Publikováno: | Úř. věst. L 2046, 30.7.2024 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 29. července 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 19. srpna 2024 | Nabývá účinnosti: | 19. srpna 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/2046 |
30.7.2024 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2046
ze dne 29. července 2024,
kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o zvláštní požadavky na označování nové potraviny částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na článek 12 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie pro nové potraviny. |
(2) |
V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 byl prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 (2) zřízen seznam Unie pro nové potraviny. |
(3) |
Seznam Unie stanovený v příloze prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 zahrnuje jako povolenou novou potravinu částečně hydrolyzovanou bílkovinu z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta. |
(4) |
Prováděcím nařízením Komise (EU) 2023/2851 (3) bylo povoleno uvedení částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta na trh jako nové potraviny pro použití v řadě potravin pro běžnou populaci. |
(5) |
Dne 6. února 2024 společnost Evergrain LLC (dále jen „žadatel“) předložila Komisi v souladu s čl. 10 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 žádost o změnu zvláštních požadavků na označování nové potraviny částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta. Žadatel požádal o změnu zvláštních požadavků na označování, zejména pokud jde o název nové potraviny, na „hydrolyzovaná bílkovina z ječmene a rýže“. |
(6) |
V původním požadavku na označování bylo uvedeno „částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného a rýžového mláta“. Žadatel se domnívá, že je nezbytné označení změnit, protože výraz „částečně“ není přesně definovaným pojmem, zejména pro průměrného spotřebitele, který nebude vědět, do jaké míry je bílkovina hydrolyzovaná, a to zejména ve srovnání s ostatním rostlinnými bílkovinami. Žadatel dále uvádí, že výraz „mláto“ se nepoužívá u jiných povolených nových bílkovin, které se zpracovávají podobným způsobem, a domnívá se proto, že by to v případě použití pro tuto novou potravinu mohlo vést k nejasnostem. Kromě toho žadatel rovněž uvádí, že při zpracování vstupních surovin ječmene a rýže je prvním krokem odstranění škrobu, což je krok totožný s postupem používaným u všech ostatních rostlinných bílkovin. |
(7) |
Komise se domnívá, že požadovaná aktualizace seznamu Unie týkající se změny zvláštních požadavků na označování, konkrétně u nové potraviny „částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného a rýžového mláta“, jak ji žadatel navrhuje, pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví a že hodnocení bezpečnosti provedené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v souladu s čl. 10 odst. 3 nařízení (EU) 2015/2283 není nutné. Na základě odůvodnění poskytnutého žadatelem se Komise domnívá, že výraz „mláto“ může být v označení nové potraviny vynechán. Komise však nesouhlasí s tím, aby byl z názvu nové potraviny vypuštěn výraz „částečně“. V souladu s pravidly pro označování, zejména s čl. 10 odst. 2 písm. g) nařízení (EU) 2015/2283, by zvláštní požadavky na označování neměly uvádět spotřebitele v omyl. Kromě toho podle článku 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 (4) by informace o potravinách neměly uvádět v omyl, zejména pokud jde o charakteristiky potraviny a mimo jiné o její vlastnosti a složení. Vzhledem k tomu, že stupeň hydrolýzy nové potraviny je 1–7 %, je Komise toho názoru, že by výraz „částečně“ měl být v názvu nové potraviny zachován. Kromě toho, pokud by žadatel chtěl spotřebitele podrobněji informovat o stupni hydrolýzy, může tyto informace dobrovolně uvést v souladu s článkem 36 nařízení (EU) č. 1169/2011 na etiketě výrobku. V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu by se proto mělo uvést „částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječmene a rýže“. |
(8) |
Informace uvedené v žádosti poskytují dostatečné odůvodnění k závěru, že změny zvláštních požadavků na označování nové potraviny jsou v souladu s podmínkami článku 12 nařízení (EU) 2015/2283 a měly by být schváleny. |
(9) |
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(10) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 29. července 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/2851 ze dne 20. prosince 2023, kterým se povoluje uvedení částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Úř. věst. L 2023/2851, 21.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2851/oj).
(4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, s. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1169/oj).
PŘÍLOHA
V tabulce 1 (Povolené nové potraviny) v příloze prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se položka pro částečně hydrolyzovanou bílkovinu z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta nahrazuje tímto:
Povolená nová potravina |
Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána |
Doplňkové zvláštní požadavky na označování |
Další požadavky |
Ochrana údajů |
|
„Částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta |
Specifikovaná kategorie potravin |
Maximální množství |
V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se použije název „částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječmene a rýže“. V souladu s článkem 21 nařízení (EU) č. 1169/2011. |
|
Povoleno dne 10. ledna 2024. Toto zařazení se zakládá na vědeckých důkazech a vědeckých údajích, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví a jsou chráněny v souladu s článkem 26 nařízení (EU) 2015/2283. Žadatel: Evergrain LLC, 3205 S. 9th St, St. Louis, Missouri, 63118 USA. Během období ochrany údajů smí novou potravinu částečně hydrolyzovanou bílkovinu z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta uvádět na trh v Unii pouze společnost Evergrain LLC, kromě případů, kdy povolení pro tuto novou potravinu obdrží další žadatel bez odkazu na vědecké důkazy nebo vědecké údaje, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví a jsou chráněny v souladu s článkem 26 nařízení (EU) 2015/2283, nebo se souhlasem společnosti Evergrain LLC. Datum ukončení ochrany údajů: 10. ledna 2029.“ |
Výrobky na bázi smažených nebo extrudovaných obilovin, semen nebo kořenů |
5 g/100 g |
||||
Cukrovinky včetně čokolády |
5 g/100 g |
||||
Snídaňové cereálie |
5 g/100 g |
||||
Pokrmy na bázi těstovin a rýže (nebo jiných obilovin) |
8 g/100 g |
||||
Polévky (suchá směs) |
50 g/100 g |
||||
Polévky (k přímé konzumaci) |
5 g/100 g |
||||
Omáčky |
10 g/100 g |
||||
Omáčka v sušeném stavu |
50 g/100 g |
||||
Náhražky masa |
15 g/100 g |
||||
Cereální tyčinky |
30 g/100 g |
||||
Máslo a margarín / olejové směsi |
10 g/100 g |
||||
Zmrzliny na bázi náhražek mléka |
10 g/100 g |
||||
Náhražky mléka |
5 g/100 ml |
||||
Pasta/emulze z ořechů/semen |
15 g/100 g |
||||
Energetické nápoje |
8 g/100 ml |
||||
Nealkoholické nápoje uváděné na trh v souvislosti s fyzickým cvičením |
5 g/100 ml |
||||
Nápoje typu Cola |
5 g/100 g |
||||
Prášky k přípravě nápojů |
90 g/100 g |
||||
Nápoje na bázi ovocných a/nebo zeleninových šťáv |
5 g/100 ml |
||||
Náhražky smetany, sýra a jogurtu (nesójové) |
10 g/100 g |
||||
Hummus |
10 g/100 g |
||||
Nealkoholické pivo |
5 g/100 ml |
||||
Náhrada jídla pro kontrolu hmotnosti |
30 g/100 g |
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2046/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)