(EU) 2024/1987Nařízení Komise (EU) 2024/1987 ze dne 30. července 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity niklu v některých potravinách
Publikováno: | Úř. věst. L 1987, 31.7.2024 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 30. července 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 20. srpna 2024 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2025 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/1987 |
31.7.2024 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1987
ze dne 30. července 2024,
kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity niklu v některých potravinách
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (EU) 2023/915 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. |
(2) |
Nikl je široce rozšířenou složkou zemské kůry a je všudypřítomný v biosféře. Jeho přítomnost v potravinách může vyplývat jak z přírodních, tak antropogenních zdrojů. |
(3) |
V roce 2015 přijal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) vědecké stanovisko o rizicích přítomnosti niklu v potravinách a pitné vodě pro veřejné zdraví (3). Toto stanovisko identifikovalo jakožto kritický účinek pro charakterizaci rizika chronické orální expozice niklu reprodukční a vývojovou toxicitu. Jakožto kritický účinek akutní orální expozice niklu u osob senzibilizovaných na nikl bylo identifikováno propuknutí ekzémových reakcí a zhoršení alergických reakcí. |
(4) |
Údaje o výskytu niklu v potravinách a pitné vodě byly k dispozici v patnácti členských státech. Protože však 80 % z celkového počtu shromážděných údajů pocházelo z jednoho členského státu, dospěl úřad k závěru, že k ověření výskytu niklu v potravinách v celé Unii bude zapotřebí zeměpisně rovnoměrněji rozložených údajů. |
(5) |
V doporučení Komise (EU) 2016/1111 (4) byly členské státy vyzvány, aby v letech 2016, 2017 a 2018 monitorovaly přítomnost niklu v potravinách s cílem shromáždit o jeho výskytu více údajů. |
(6) |
S přihlédnutím k těmto novým údajům o výskytu a k novým vědeckým informacím přijal úřad dne 24. září 2020 aktualizaci posouzení rizik niklu v potravinách a pitné vodě (5). |
(7) |
Úřad dospěl k závěru, že nikl může mít chronické i akutní účinky. Úřad na základě kritického chronického účinku v podobě ztráty těhotenství stanovil tolerovatelný denní příjem (TDI) ve výši 13 μg/kg tělesné hmotnosti a dospěl k závěru, že tento TDI byl překročen u batolat, u dětí ve věku 36 měsíců až deset let a v některých případech také u kojenců. I když ztráta těhotenství není u mladých věkových skupin relevantní, TDI chrání i před jinými účinky, jež jsou pro mladší věkové skupiny relevantní, jako jsou neurotoxické účinky. Úřad proto dospěl k závěru, že překročení TDI může v případě těchto mladých věkových skupin vzbuzovat zdravotní obavy. Úřad dospěl k závěru, že kritické akutní účinky spočívají v propuknutí ekzémových kožních reakcí u osob senzibilizovaných na nikl, což se týká přibližně 15 % populace, že nejnižší úroveň pozorovaných nepříznivých účinků u těchto akutních účinků je 4,3 μg niklu/kg tělesné hmotnosti a že k ochraně před těmito účinky je zapotřebí rozpětí expozice (MOE) 30 nebo vyšší. Tohoto rozpětí expozice ve výši 30 není při průměrné expozici a expozici na 95. percentilu dosaženo, což v případě osob senzibilizovaných na nikl vzbuzuje zdravotní obavy. |
(8) |
Pro nikl v potravinách by proto měly být stanoveny maximální limity, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany lidského zdraví. |
(9) |
Nařízení (EU) 2023/915 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(10) |
Měla by být poskytnuta přiměřená lhůta, aby se provozovatelé potravinářských podniků mohli maximálním limitům stanoveným v tomto nařízení přizpůsobit. |
(11) |
Vzhledem k tomu, že některé potraviny, na něž se vztahuje toto nařízení, mají dlouhou trvanlivost nebo mohou být zpracovány do výrobků s takovou dlouhou trvanlivostí, mělo by být povoleno, aby potraviny, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před datem použitelnosti tohoto nařízení, mohly zůstat na trhu. |
(12) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Nařízení (EU) 2023/915 se mění takto:
1) |
čl. 10 odst. 1 se mění takto:
|
2) |
příloha I se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení. |
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. července 2025.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 30. července 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1993/315/oj.
(2) Nařízení Komise (EU) 2023/915 ze dne 25. dubna 2023 o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách a o zrušení nařízení (ES) č. 1881/2006 (Úř. věst. L 119, 5.5.2023, s. 103, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/915/oj).
(3) Komise EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM). Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of nickel in food and drinking water. EFSA Journal 2015;13(2):4002, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4002
(4) Doporučení Komise (EU) 2016/1111 ze dne 6. července 2016 o monitorování niklu v potravinách (Úř. věst. L 183, 8.7.2016, s. 70, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2016/1111/oj).
(5) Komise EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM). Scientific Opinion on an update of the risk assessment of nickel in food and drinking water. EFSA Journal 2020;18(11):6268, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2020.6268
PŘÍLOHA
V oddíle 3: „Kovy a jiné prvky“ přílohy I nařízení (EU) 2023/915 se doplňuje nová položka, která zní:
„3.6 |
Nikl |
Maximální limit (mg/kg) |
Poznámky |
3.6.1 |
Skořápkové plody |
|
Maximální limit se vztahuje na jedlou část. Maximální limit se nevztahuje na skořápkové plody k drcení a rafinaci oleje, pokud zbytky lisovaných skořápkových plodů nejsou uváděny na trh jako potravina. Jsou-li zbytky lisovaných skořápkových plodů uváděny na trh jako potravina, použije se maximální limit při zohlednění čl. 3 odst. 1 a 2. |
3.6.1.1 |
Skořápkové plody, kromě produktů uvedených v bodě 3.6.1.2 |
3,5 |
|
3.6.1.2 |
Kaštany jedlé, piniové oříšky, vlašské ořechy, para ořechy a kešu ořechy |
10 |
|
3.6.2 |
Kořenová a hlíznatá zelenina a cibulová zelenina |
0,90 |
Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu. Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části. V případě brambor se maximální limit použije na loupané brambory. |
3.6.3 |
Plodová zelenina |
0,40 |
Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu. Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části. |
3.6.4 |
Košťálová zelenina |
0,50 |
Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu. Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části. |
3.6.5 |
Listová zelenina |
|
Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu. Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části. |
3.6.5.1 |
Listová zelenina kromě produktů uvedených v bodě 3.6.5.2 |
0,50 |
|
3.6.5.2 |
Čerstvé bylinky |
1,2 |
|
3.6.6 |
Lusková zelenina |
|
Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu. Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části. |
3.6.6.1 |
Lusková zelenina kromě produktů uvedených v bodě 3.6.6.2 |
1,0 |
|
3.6.6.2 |
Sójové boby / edamame (Glycine max) |
6,0 |
|
3.6.7 |
Řapíkatá a stonková zelenina |
0,40 |
Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu. Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části. |
3.6.8 |
Mořské řasy |
|
U sušených mořských řas se maximální limit vztahuje na produkt, jak je uváděn na trh. U čerstvých mořských řas se maximální limit uplatní po umytí a oddělení jedlé části. U čerstvých mořských řas se maximální limit vztahuje na sušinu. (*1) |
3.6.8.1 |
Mořské řasy kromě produktů uvedených v bodě 3.6.8.2 |
30 |
|
3.6.8.2 |
Wakame |
40 |
|
3.6.9 |
Luštěniny |
|
|
3.6.9.1 |
Luštěniny kromě produktů uvedených v bodě 3.6.9.2 |
4,0 |
|
3.6.9.2 |
Suché fazole a suchá semena lupiny bílé / vlčího bobu |
12 |
|
3.6.10 |
Olejnatá semena |
|
Maximální limit se nevztahuje na olejnatá semena k drcení a rafinaci oleje, pokud zbytky lisovaných olejnatých semen nejsou uváděny na trh jako potravina. Jsou-li zbytky lisovaných olejnatých semen uváděny na trh jako potravina, použije se maximální limit při zohlednění čl. 3 odst. 1 a 2. |
3.6.10.1 |
Slunečnicová semena |
8,0 |
|
3.6.10.2 |
Jádra podzemnice olejné |
12 |
|
3.6.10.3 |
Sójové boby |
15 |
|
3.6.11 |
Obiloviny |
|
Maximální limit se nevztahuje na obiloviny používané k výrobě piva nebo destilátů, pokud se tyto zbytky obilovin neuvádějí na trh jako potravina pro konečného spotřebitele. Jsou-li zbytky obilovin uváděny na trh jako potravina pro konečného spotřebitele, použije se maximální limit při zohlednění čl. 3 odst. 1 a 2. |
3.6.11.1 |
Obiloviny kromě produktů uvedených v bodech 3.6.11.2, 3.6.11.3, 3.6.11.4 a 3.6.11.5 |
0,80 od 1. července 2026 |
|
3.6.11.2 |
Pšenice tvrdá (Triticum durum) a rýže kromě produktů uvedených v bodě 3.6.11.3 |
1,5 od 1. července 2026 |
|
3.6.11.3 |
Loupaná rýže |
2,0 od 1. července 2026 |
|
3.6.11.4 |
Pseudoobiloviny a proso |
3,0 od 1. července 2026 |
|
3.6.11.5 |
Oves |
5,0 od 1. července 2026 |
Maximální limit se vztahuje na ovesná zrna bez nejedlých pluch. Pro výpočet maximálního limitu pro ovesná zrna s nejedlými pluchami je třeba použít faktor zpracování 1,5, což povede k maximálnímu limitu 7,5 mg/kg pro oves s nejedlými pluchami. |
3.6.12 |
Kakaové a čokoládové výrobky (14) |
|
|
3.6.12.1 |
Mléčná čokoláda s obsahem celkové kakaové sušiny nižším než 30 % |
2,5 |
|
3.6.12.2 |
Mléčná čokoláda s obsahem celkové kakaové sušiny nejméně 30 % a čokoláda |
7,0 |
|
3.6.12.3 |
Kakaový prášek a odtučněný kakaový prášek uváděný na trh pro konečného spotřebitele nebo jako složka slazeného kakaového prášku nebo čokolády v prášku uváděných na trh pro konečného spotřebitele (čokoláda k přípravě nápoje) |
15 |
|
3.6.13 |
Počáteční kojenecká výživa, pokračovací kojenecká výživa, potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti (3) a výživa pro malé děti (4) |
|
Maximální limit se vztahuje na výrobek, jak je uváděn na trh. |
3.6.13.1 |
uváděné na trh ve formě prášku kromě výrobků uvedených v bodě 3.6.13.2 |
0,25 |
|
3.6.13.2 |
uváděné na trh ve formě prášku a vyrobené z izolátů sójových bílkovin, samotných nebo ve směsi s bílkovinami kravského mléka |
0,40 |
|
3.6.13.3 |
uváděné na trh v tekuté formě |
0,10 |
|
3.6.14 |
Obilné příkrmy pro kojence a malé děti (3) |
3,0 |
Maximální limit se vztahuje na výrobek, jak je uváděn na trh. |
3.6.15 |
Dětské příkrmy (3) kromě výrobků uvedených v bodě 3.6.16. |
0,50 |
Maximální limit se vztahuje na výrobek, jak je uváděn na trh. |
3.6.16 |
Ovocné šťávy (9), ovocné nektary (9) a zeleninové šťávy včetně ovocných šťáv (9), ovocných nektarů (9) a zeleninových šťáv určených jako dětské příkrmy (3). |
|
|
3.6.16.1 |
Ovocné šťávy, ovocné nektary a zeleninové šťávy kromě výrobků uvedených v bodě 3.6.16.2 |
0,25 |
|
3.6.16.2 |
Ovocné šťávy a ovocné nektary obsahující šťávy a nektary z plodů mučenky, plodů kakaovníku a z bobulového a drobného ovoce a kokosové vody |
1,0 |
|
(*1) Sušina se stanoví v souladu s nařízením Komise (ES) č. 333/2007 ze dne 28. března 2007, kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravinách (Úř. věst. L 88, 29.3.2007, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/333/oj).“
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1987/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)