(EU) 2024/1987Nařízení Komise (EU) 2024/1987 ze dne 30. července 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity niklu v některých potravinách

Publikováno: Úř. věst. L 1987, 31.7.2024 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 30. července 2024 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 20. srpna 2024 Nabývá účinnosti: 1. července 2025
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



European flag

Úřední věstník
Evropské unie

CS

Řada L


2024/1987

31.7.2024

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1987

ze dne 30. července 2024,

kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity niklu v některých potravinách

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení Komise (EU) 2023/915 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.

(2)

Nikl je široce rozšířenou složkou zemské kůry a je všudypřítomný v biosféře. Jeho přítomnost v potravinách může vyplývat jak z přírodních, tak antropogenních zdrojů.

(3)

V roce 2015 přijal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) vědecké stanovisko o rizicích přítomnosti niklu v potravinách a pitné vodě pro veřejné zdraví (3). Toto stanovisko identifikovalo jakožto kritický účinek pro charakterizaci rizika chronické orální expozice niklu reprodukční a vývojovou toxicitu. Jakožto kritický účinek akutní orální expozice niklu u osob senzibilizovaných na nikl bylo identifikováno propuknutí ekzémových reakcí a zhoršení alergických reakcí.

(4)

Údaje o výskytu niklu v potravinách a pitné vodě byly k dispozici v patnácti členských státech. Protože však 80 % z celkového počtu shromážděných údajů pocházelo z jednoho členského státu, dospěl úřad k závěru, že k ověření výskytu niklu v potravinách v celé Unii bude zapotřebí zeměpisně rovnoměrněji rozložených údajů.

(5)

V doporučení Komise (EU) 2016/1111 (4) byly členské státy vyzvány, aby v letech 2016, 2017 a 2018 monitorovaly přítomnost niklu v potravinách s cílem shromáždit o jeho výskytu více údajů.

(6)

S přihlédnutím k těmto novým údajům o výskytu a k novým vědeckým informacím přijal úřad dne 24. září 2020 aktualizaci posouzení rizik niklu v potravinách a pitné vodě (5).

(7)

Úřad dospěl k závěru, že nikl může mít chronické i akutní účinky. Úřad na základě kritického chronického účinku v podobě ztráty těhotenství stanovil tolerovatelný denní příjem (TDI) ve výši 13 μg/kg tělesné hmotnosti a dospěl k závěru, že tento TDI byl překročen u batolat, u dětí ve věku 36 měsíců až deset let a v některých případech také u kojenců. I když ztráta těhotenství není u mladých věkových skupin relevantní, TDI chrání i před jinými účinky, jež jsou pro mladší věkové skupiny relevantní, jako jsou neurotoxické účinky. Úřad proto dospěl k závěru, že překročení TDI může v případě těchto mladých věkových skupin vzbuzovat zdravotní obavy. Úřad dospěl k závěru, že kritické akutní účinky spočívají v propuknutí ekzémových kožních reakcí u osob senzibilizovaných na nikl, což se týká přibližně 15 % populace, že nejnižší úroveň pozorovaných nepříznivých účinků u těchto akutních účinků je 4,3 μg niklu/kg tělesné hmotnosti a že k ochraně před těmito účinky je zapotřebí rozpětí expozice (MOE) 30 nebo vyšší. Tohoto rozpětí expozice ve výši 30 není při průměrné expozici a expozici na 95. percentilu dosaženo, což v případě osob senzibilizovaných na nikl vzbuzuje zdravotní obavy.

(8)

Pro nikl v potravinách by proto měly být stanoveny maximální limity, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany lidského zdraví.

(9)

Nařízení (EU) 2023/915 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(10)

Měla by být poskytnuta přiměřená lhůta, aby se provozovatelé potravinářských podniků mohli maximálním limitům stanoveným v tomto nařízení přizpůsobit.

(11)

Vzhledem k tomu, že některé potraviny, na něž se vztahuje toto nařízení, mají dlouhou trvanlivost nebo mohou být zpracovány do výrobků s takovou dlouhou trvanlivostí, mělo by být povoleno, aby potraviny, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před datem použitelnosti tohoto nařízení, mohly zůstat na trhu.

(12)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Nařízení (EU) 2023/915 se mění takto:

1)

čl. 10 odst. 1 se mění takto:

a)

uvozující věta se nahrazuje tímto:

„Potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy před daty uvedenými v písmenech a) až p) mohou zůstat na trhu až do jejich data minimální trvanlivosti nebo data spotřeby:“;

b)

doplňují se nová písmena, která znějí:

„o)

1. července 2025, pokud jde o maximální limity niklu stanovené v bodě 3.6 přílohy I, s výjimkou maximálních limitů niklu stanovených v bodech 3.6.11.1 až 3.6.11.5 přílohy I;

p)

1. července 2026, pokud jde o maximální limity niklu stanovené v bodech 3.6.11.1 až 3.6.11.5 přílohy I.“;

2)

příloha I se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se ode dne 1. července 2025.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 30. července 2024.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1993/315/oj.

(2)  Nařízení Komise (EU) 2023/915 ze dne 25. dubna 2023 o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách a o zrušení nařízení (ES) č. 1881/2006 (Úř. věst. L 119, 5.5.2023, s. 103, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/915/oj).

(3)  Komise EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM). Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of nickel in food and drinking water. EFSA Journal 2015;13(2):4002, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4002

(4)  Doporučení Komise (EU) 2016/1111 ze dne 6. července 2016 o monitorování niklu v potravinách (Úř. věst. L 183, 8.7.2016, s. 70, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2016/1111/oj).

(5)  Komise EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM). Scientific Opinion on an update of the risk assessment of nickel in food and drinking water. EFSA Journal 2020;18(11):6268, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2020.6268


PŘÍLOHA

V oddíle 3: „Kovy a jiné prvky“ přílohy I nařízení (EU) 2023/915 se doplňuje nová položka, která zní:

„3.6

Nikl

Maximální limit (mg/kg)

Poznámky

3.6.1

Skořápkové plody

 

Maximální limit se vztahuje na jedlou část. Maximální limit se nevztahuje na skořápkové plody k drcení a rafinaci oleje, pokud zbytky lisovaných skořápkových plodů nejsou uváděny na trh jako potravina. Jsou-li zbytky lisovaných skořápkových plodů uváděny na trh jako potravina, použije se maximální limit při zohlednění čl. 3 odst. 1 a 2.

3.6.1.1

Skořápkové plody, kromě produktů uvedených v bodě 3.6.1.2

3,5

 

3.6.1.2

Kaštany jedlé, piniové oříšky, vlašské ořechy, para ořechy a kešu ořechy

10

 

3.6.2

Kořenová a hlíznatá zelenina a cibulová zelenina

0,90

Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu.

Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části.

V případě brambor se maximální limit použije na loupané brambory.

3.6.3

Plodová zelenina

0,40

Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu.

Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části.

3.6.4

Košťálová zelenina

0,50

Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu.

Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části.

3.6.5

Listová zelenina

 

Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu.

Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části.

3.6.5.1

Listová zelenina kromě produktů uvedených v bodě 3.6.5.2

0,50

 

3.6.5.2

Čerstvé bylinky

1,2

 

3.6.6

Lusková zelenina

 

Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu.

Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části.

3.6.6.1

Lusková zelenina kromě produktů uvedených v bodě 3.6.6.2

1,0

 

3.6.6.2

Sójové boby / edamame (Glycine max)

6,0

 

3.6.7

Řapíkatá a stonková zelenina

0,40

Maximální limit se vztahuje na hmotnost v syrovém stavu.

Maximální limit se uplatní po umytí a oddělení jedlé části.

3.6.8

Mořské řasy

 

U sušených mořských řas se maximální limit vztahuje na produkt, jak je uváděn na trh.

U čerstvých mořských řas se maximální limit uplatní po umytí a oddělení jedlé části. U čerstvých mořských řas se maximální limit vztahuje na sušinu. (*1)

3.6.8.1

Mořské řasy kromě produktů uvedených v bodě 3.6.8.2

30

 

3.6.8.2

Wakame

40

 

3.6.9

Luštěniny

 

 

3.6.9.1

Luštěniny kromě produktů uvedených v bodě 3.6.9.2

4,0

 

3.6.9.2

Suché fazole a suchá semena lupiny bílé / vlčího bobu

12

 

3.6.10

Olejnatá semena

 

Maximální limit se nevztahuje na olejnatá semena k drcení a rafinaci oleje, pokud zbytky lisovaných olejnatých semen nejsou uváděny na trh jako potravina. Jsou-li zbytky lisovaných olejnatých semen uváděny na trh jako potravina, použije se maximální limit při zohlednění čl. 3 odst. 1 a 2.

3.6.10.1

Slunečnicová semena

8,0

 

3.6.10.2

Jádra podzemnice olejné

12

 

3.6.10.3

Sójové boby

15

 

3.6.11

Obiloviny

 

Maximální limit se nevztahuje na obiloviny používané k výrobě piva nebo destilátů, pokud se tyto zbytky obilovin neuvádějí na trh jako potravina pro konečného spotřebitele. Jsou-li zbytky obilovin uváděny na trh jako potravina pro konečného spotřebitele, použije se maximální limit při zohlednění čl. 3 odst. 1 a 2.

3.6.11.1

Obiloviny kromě produktů uvedených v bodech 3.6.11.2, 3.6.11.3, 3.6.11.4 a 3.6.11.5

0,80

od 1. července 2026

 

3.6.11.2

Pšenice tvrdá (Triticum durum) a rýže kromě produktů uvedených v bodě 3.6.11.3

1,5

od 1. července 2026

 

3.6.11.3

Loupaná rýže

2,0

od 1. července 2026

 

3.6.11.4

Pseudoobiloviny a proso

3,0

od 1. července 2026

 

3.6.11.5

Oves

5,0

od 1. července 2026

Maximální limit se vztahuje na ovesná zrna bez nejedlých pluch. Pro výpočet maximálního limitu pro ovesná zrna s nejedlými pluchami je třeba použít faktor zpracování 1,5, což povede k maximálnímu limitu 7,5 mg/kg pro oves s nejedlými pluchami.

3.6.12

Kakaové a čokoládové výrobky (14)

 

 

3.6.12.1

Mléčná čokoláda s obsahem celkové kakaové sušiny nižším než 30 %

2,5

 

3.6.12.2

Mléčná čokoláda s obsahem celkové kakaové sušiny nejméně 30 % a čokoláda

7,0

 

3.6.12.3

Kakaový prášek a odtučněný kakaový prášek uváděný na trh pro konečného spotřebitele nebo jako složka slazeného kakaového prášku nebo čokolády v prášku uváděných na trh pro konečného spotřebitele (čokoláda k přípravě nápoje)

15

 

3.6.13

Počáteční kojenecká výživa, pokračovací kojenecká výživa, potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti (3) a výživa pro malé děti (4)

 

Maximální limit se vztahuje na výrobek, jak je uváděn na trh.

3.6.13.1

uváděné na trh ve formě prášku kromě výrobků uvedených v bodě 3.6.13.2

0,25

 

3.6.13.2

uváděné na trh ve formě prášku a vyrobené z izolátů sójových bílkovin, samotných nebo ve směsi s bílkovinami kravského mléka

0,40

 

3.6.13.3

uváděné na trh v tekuté formě

0,10

 

3.6.14

Obilné příkrmy pro kojence a malé děti (3)

3,0

Maximální limit se vztahuje na výrobek, jak je uváděn na trh.

3.6.15

Dětské příkrmy (3) kromě výrobků uvedených v bodě 3.6.16.

0,50

Maximální limit se vztahuje na výrobek, jak je uváděn na trh.

3.6.16

Ovocné šťávy (9), ovocné nektary (9) a zeleninové šťávy včetně ovocných šťáv (9), ovocných nektarů (9) a zeleninových šťáv určených jako dětské příkrmy (3).

 

 

3.6.16.1

Ovocné šťávy, ovocné nektary a zeleninové šťávy kromě výrobků uvedených v bodě 3.6.16.2

0,25

 

3.6.16.2

Ovocné šťávy a ovocné nektary obsahující šťávy a nektary z plodů mučenky, plodů kakaovníku a z bobulového a drobného ovoce a kokosové vody

1,0

 


(*1)  Sušina se stanoví v souladu s nařízením Komise (ES) č. 333/2007 ze dne 28. března 2007, kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravinách (Úř. věst. L 88, 29.3.2007, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/333/oj).“


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1987/oj

ISSN 1977-0626 (electronic edition)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU