(EU) 2024/1451Nařízení Komise (EU) 2024/1451 ze dne 24. května 2024, kterým se mění příloha II a příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o potravinářské přídatné látky kyselina vinná (L(+)-) (E 334), vinany sodné (E 335), vinany draselné (E 336), vinan sodno-draselný (E 337) a vinan vápenatý (E 354)
Publikováno: | Úř. věst. L 1451, 27.5.2024 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 24. května 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 16. června 2024 | Nabývá účinnosti: | 16. června 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/1451 |
27.5.2024 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1451
ze dne 24. května 2024,
kterým se mění příloha II a příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o potravinářské přídatné látky kyselina vinná (L(+)-) (E 334), vinany sodné (E 335), vinany draselné (E 336), vinan sodno-draselný (E 337) a vinan vápenatý (E 354)
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie, včetně nosičů, schválených pro použití v potravinářských přídatných látkách, potravinářských enzymech, potravinářských aromatech a živinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Podle čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 může být seznam potravinářských přídatných látek Unie aktualizován buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. |
(3) |
Kyselina vinná (L(+)-) (E 334), vinany sodné (E 335), vinany draselné (E 336), vinan sodno-draselný (E 337) a vinan vápenatý (E 354) jsou látky povolené v souladu s nařízením (ES) č. 1333/2008. Uvedené potravinářské přídatné látky jsou v současné době povoleny pro použití v quantum satis a zařazeny do skupiny I v příloze II části C uvedeného nařízení, která se vztahuje na potravinářské přídatné látky jiné než barviva a sladidla s „nespecifikovaným přijatelným denním příjmem“, nebo u nichž nejnovější posouzení rizika dospělo k závěru, že „není zapotřebí číselně vyjádřit přijatelný denní příjem“. Dále jsou látky kyselina vinná (L(+)-) (E 334), vinany sodné (E 335), vinany draselné (E 336), vinan sodno-draselný (E 337) a vinan vápenatý (E 354) povoleny pro použití v konkrétních kategoriích potravin v číselně vyjádřeném maximálním množství nebo v quantum satis. |
(4) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) vydal dne 11. března 2020 vědecké stanovisko týkající se přehodnocení kyseliny vinné (L(+)-) (E 334), vinanů sodných (E 335), vinanů draselných (E 336), vinanu sodno-draselného (E 337) a vinanu vápenatého (E 354) jako potravinářských přídatných látek (3). Pro kyselinu vinnou a vinany (E 334–337 a E 354) byl stanoven skupinový přijatelný denní příjem (ADI), vyjádřený jako kyselina vinná, ve výši 240 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Odhady expozice pro různé skupiny obyvatelstva u nejrelevantnějšího scénáře expozice nepřekročily skupinový ADI, vyjádřený jako kyselina vinná, ve výši 240 mg/kg tělesné hmotnosti na den. |
(5) |
Dne 19. ledna 2021 vyhlásila Komise veřejnou výzvu k poskytnutí technických údajů o povolených potravinářských přídatných látkách kyselina vinná (L(+)-) (E 334), vinany sodné (E 335), vinany draselné (E 336), vinan sodno-draselný (E 337) a vinan vápenatý (E 354), v níž vyzvala provozovatele potravinářských podniků, aby předložili mimo jiné údaje o použitích těchto potravinářských přídatných látek v souladu s přílohou II částí E a přílohou III částmi 2, 3, 4 a 5(A) nařízení (ES) č. 1333/2008. Ve výzvě bylo uvedeno, že vzhledem k absenci údajů pro kategorii potravin, v níž je v současné době povoleno záměrné používání uvedených potravinářských přídatných látek, se Komise domnívá, že není zájem na tom, aby dotčené potravinářské přídatné látky zůstaly v této kategorii potravin povoleny, a v důsledku toho bude příslušné povolení odňato. |
(6) |
Provozovatelé podniků poskytli údaje o použitích uvedených potravinářských přídatných látek v souladu s přílohou II částí E nařízení (ES) č. 1333/2008 pro několik, ale nikoli všechny kategorie potravin. |
(7) |
Provozovatelé podniků poskytli údaje o použitích uvedených potravinářských přídatných látek v souladu s přílohou III částmi 2, 4 a 5(A) nařízení (ES) č. 1333/2008. Nebyly však poskytnuty žádné údaje o použitích v souladu s přílohou III částí 3. |
(8) |
S ohledem na přehodnocení úřadem, zejména pokud jde o stanovení skupinového ADI pro kyselinu vinnou (L(+)-) (E 334), vinany sodné (E 335), vinany draselné (E 336), vinan sodno-draselný (E 337) a vinan vápenatý (E 354), je vhodné odstranit uvedené potravinářské přídatné látky ze skupiny I, vytvořit pro ně novou skupinu a přezkoumat podmínky jejich použití. Vzhledem k poskytnutým údajům o použitích uvedených potravinářských přídatných látek v souladu s přílohou II a přílohou III nařízení (ES) č. 1333/2008 je dále vhodné změnit stávající podmínky použití uvedených potravinářských přídatných látek odnětím povolení v těch kategoriích potravin, pro něž nebyly v reakci na výzvu k poskytnutí údajů poskytnuty žádné údaje. Kromě toho je s ohledem na poskytnuté údaje o použitích a dietární expozici vypočítanou úřadem vhodné stanovit číselně vyjádřená maximální množství použití pro kategorie potravin, pro něž byly údaje poskytnuty. Je rovněž vhodné odstranit určité nesrovnalosti, pokud jde o podmínky použití kyseliny vinné (L(+)-) (E 334), vinanů sodných (E 335) a vinanů draselných (E 336) v různých kategoriích. |
(9) |
Uplatňování nových maximálních množství by mělo být odloženo a pro výrobky uvedené na trh před datem použitelnosti příslušných maximálních množství by mělo být stanoveno přechodné období, aby se provozovatelé potravinářských podniků, včetně malých a středních podniků, mohli přizpůsobit novým podmínkám použití stanoveným v tomto nařízení. |
(10) |
Nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(11) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.
Článek 2
Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou II tohoto nařízení.
Článek 3
Potraviny obsahující kyselinu vinnou (L(+)-) (E 334), vinany sodné (E 335), vinany draselné (E 336), vinan sodno-draselný (E 337) nebo vinan vápenatý (E 354), které nejsou v souladu s tímto nařízením a byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před dnem 16. prosince 2024, mohou zůstat na trhu až do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.
Článek 4
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 16. prosince 2024.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 24. května 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
(2) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
(3) EFSA Journal 2020;18(3):6030.
PŘÍLOHA I
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
1) |
ČÁST C se mění takto:
|
2) |
ČÁST E se mění takto:
|
PŘÍLOHA II
Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
1) |
v části 2 se za položku pro E 321 vkládá nová položka, která zní:
|
2) |
v části 3 se zrušují položky pro potravinářské přídatné látky E 334 Kyselina vinná (L(+)-), E 335 Vinany sodné, E 336 Vinany draselné, E 337 Vinan sodno-draselný a E 354 Vinan vápenatý; |
3) |
v části 4 se za položku pro E 320 vkládá nová položka, která zní:
|
4) |
v části 5 se oddíl A mění takto:
|
5) |
část 6 se mění takto:
|
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1451/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)