(EU) 2024/1342Nařízení Komise (EU) 2024/1342 ze dne 21. května 2024, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro deltamethrin, metalaxyl, thiabendazol a trifloxystrobin v některých produktech a na jejich povrchu
Publikováno: | Úř. věst. L 1342, 22.5.2024 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 21. května 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 11. června 2024 | Nabývá účinnosti: | 11. června 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/1342 |
22.5.2024 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1342
ze dne 21. května 2024,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro deltamethrin, metalaxyl, thiabendazol a trifloxystrobin v některých produktech a na jejich povrchu
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS (1), a zejména na čl. 14 odst. 1 písm. a) a čl. 49 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Maximální limity reziduí (MLR) pro deltamethrin, metalaxyl, thiabendazol a trifloxystrobin byly stanoveny v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005. |
(2) |
Během posouzení uvedených MLR podle článku 12 nařízení (ES) č. 396/2005 (2) Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) zjistil, že některé informace nejsou pro některé produkty k dispozici. Dostupné informace byly dostatečné k tomu, aby úřad navrhl MLR, které jsou bezpečné pro spotřebitele, a nedostatky týkající se údajů byly uvedeny v příloze II zmíněného nařízení s upřesněním data, do něhož by měly být chybějící informace úřadu na podporu navrhovaných MLR předloženy. |
(3) |
Pokud jde o deltamethrin, byly tyto informace týkající se metody prosazování v praxi a pokusů týkajících se reziduí poskytnuty za účelem potvrzení stávajících MLR pro „ořechy ze stromů“, melouny cukrové, melouny vodní, ostatní tykvovité s nejedlou slupkou, zelí pekingské / pe tsai, rýži a pšenici. Úřad dospěl k závěru, že poskytnuté údaje postačují k odstranění zjištěných nedostatků v údajích. U těchto produktů by proto stávající MLR v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 měly být zachovány. |
(4) |
Poskytnuté informace o pokusech týkajících se reziduí, které současně analyzovaly definice reziduí pro účely prosazování v praxi a hodnocení rizika, nebyly dostatečné k potvrzení stávajících MLR deltamethrinu pro kdoule, mišpule obecné/německé, mišpule japonské / lokváty, meruňky, třešně, broskve, „ostatní bobulové a drobné ovoce“, řepu červenou/salátovou, celer bulvový, křen, topinambury, petržel kořenovou, ředkve, kozí bradu, brukev řepku tuřín, brukev řepák vodnici, „ostatní kořenovou a hlíznatou zeleninu“, „cibulovou zeleninu“, lilky, kapustu kadeřavou a kapustu krmnou, kedlubny, pór, olivy na olej, „bylinné čaje z kořenů“ a kořen čekanky. Úřad však dospěl k závěru, že stávající MLR jsou pro spotřebitele bezpečné, a to použitím konverzního faktoru pro přepočet výsledků pokusů týkajících se reziduí získaných v souladu s definicí reziduí pro účely prosazování v praxi na hodnoty podle definice rezidua pro účely hodnocení rizika. U těchto produktů by proto stávající MLR v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 měly být zachovány. |
(5) |
Stávající MLR pro jablka, stolní olivy, mrkev, dýně, „košťálovou zeleninu vytvářející růžice“, „luskovou zeleninu“, „obiloviny (kromě rýže a pšenice)“, kořeny a oddenky, hrozny, jahody, „tykvovité s jedlou slupkou“, kozlíček polníček, čekanku štěrbák / endivii, řeřichu a jiné klíčky a výhonky, roketu setou / rukolu, červenou hořčici, mladé listy plodin, listy révy vinné, potočnici lékařskou / řeřichu potoční, kerblík, pěstované houby, čočku, hrách, lupinu bílou, čaj a „produkty živočišného původu, včetně mléka a vajec“ vycházejí z maximálních limitů reziduí stanovených Codexem (CXL), které byly zařazeny do přílohy II nařízení Komise (ES) č. 396/2005 (3). Navzdory nesouladu mezi definicemi reziduí v Unii a podle Codexu dospěl úřad k závěru, že stávající MLR jsou pro spotřebitele bezpečné. U těchto produktů by proto stávající MLR v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 měly být zachovány. |
(6) |
Pokud jde o „citrusové plody“, kiwi, čekanku štěrbák / endivii, špenát a podobnou zeleninu (listy), artyčoky, fazole, olejnatá semena, koření – plody, koření – pupeny a koření – květinové pestíky, dospěl úřad k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích nebyly vyřešeny a že subjekty, které se zabývají řízením rizika, mohou zvážit nahrazení uvedených MLR buď alternativními MLR dostupnými pro „citrusové plody“, nebo mezí stanovitelnosti pro konkrétní produkt. Pro „citrusové plody“ byl k dispozici nižší MLR na základě (alternativní) správné zemědělské praxe a s ohledem na stanovení MLR na nejnižší přiměřené úrovni je vhodné stanovit pro ně v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 nové nižší MLR. Vzhledem k tomu, že u ostatních výrobků uvedených na seznamu nebyla žádná alternativní správná zemědělská praxe k dispozici, je vhodné stanovit totožné úrovně jako meze stanovitelnosti specifické pro daný výrobek. |
(7) |
Dodatečné informace o pokusech týkajících se reziduí byly kombinovány se stávajícími údaji, což úřadu umožnilo odvodit nižší MLR pro „ovoce z keřů“, „bylinky a jedlé květy (kromě kerblíku)“, „bylinné čaje z květů“, „bylinné čaje z listů a nadzemních částí rostlin“, papriku setou a zelí hlávkové a vyšší MLR pro švestky. Úřad dospěl k závěru, že nové MLR jsou pro spotřebitele bezpečné. Z tohoto důvodu je třeba nové MLR pro tyto produkty zařadit do přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005. |
(8) |
Úřad zjistil riziko pro spotřebitele v souvislosti se stávajícími MLR pro hrušky, brambory a lociku setou a dospěl k závěru, že subjekty, které se zabývají řízením rizika, mohou zvážit nahrazení uvedených MLR buď alternativními nižšími MLR, které jsou k dispozici pro hrušky a lociku setou, nebo nahradit uvedené MLR mezí stanovitelnosti specifickou pro daný produkt. Vzhledem k tomu, že alternativní správná zemědělská praxe vedoucí k nižšímu MLR byla k dispozici pro hrušky a lociku setou, nikoli však pro brambory, je vhodné stanovit nové, nižší MLR pouze pro hrušky a lociku setou, ale snížit MLR na mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt pro brambory. V zájmu jasnosti by měly být z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 vypuštěny poznámky pod čarou uvádějící nedostatek informací o uvedených produktech. |
(9) |
Úřad obdržel několik žádostí podle článku 6 nařízení (ES) č. 396/2005 o změnu stávajících MLR pro deltamethrin u rajčat a proskurníku jedlého / ibišku jedlého / okry / bamie, rohovníku obecného / svatojánského chleba (4) a kukuřice (5). Pokud jde o rajčata a proskurník jedlý / ibišek jedlý / okru / bamii, úřad doporučil MLR pro tyto produkty zvýšit. MLR pro rajčata a proskurník jedlý / ibišek jedlý / okru / bamii by proto měly být stanoveny na úrovni určené úřadem. Pokud jde o rohovník obecný / svatojánský chléb, úřad nejprve vyjádřil obavy ohledně dlouhodobého příjmu v rámci navrhovaných MLR, avšak v následném posouzení potvrzujících údajů došel k závěru, že navrhovaná hodnota je pro spotřebitele bezpečná. Je proto vhodné stanovit tento MLR na navrhované úrovni. Pokud jde o kukuřici, dospěl úřad k závěru, že poskytnuté údaje jsou dostatečné k odvození nového MLR, ale že tento limit je nižší než stávající limit založený na CXL, který je pro spotřebitele bezpečný. Stávající MLR by tedy měl být zachován. |
(10) |
V souladu s čl. 6 odst. 2 a 4 nařízení (ES) č. 396/2005 byla podána žádost pro použití deltamethrinu u manga a papáji. Žadatel tvrdil, že povolená použití deltamethrinu u těchto plodin v Brazílii vedou k reziduím přesahujícím MLR uvedené v nařízení (ES) č. 396/2005 a že je zapotřebí MLR zvýšit, aby se zabránilo vzniku překážek obchodu pro dovoz těchto plodin. Úřad žádost posoudil a dospěl k závěru, že předložené údaje jsou dostatečné ke stanovení nových (vyšších) MLR, které jsou považovány za bezpečné pro spotřebitele (6). Vzhledem k tomu, že neexistuje riziko pro spotřebitele, je vhodné stanovit MLR pro mango a papáju v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 na úrovních určených úřadem. |
(11) |
Pokud jde o metalaxyl, referenční laboratoře Evropské unie doporučily změnit definici rezidua pro monitoring produktů živočišného původu na „suma metalaxylu (suma enantiomerů) a metabolitů (volných + konjugovaných) M3 (N- (2,6-dimethylfenyl)-N-(hydroxyacetyl)alanin methylester) a M8 (N-(2-hydroxymethyl-6-methylfenyl)-N-(methoxyacetyl)alanin-methylester (suma enantiomerů), vyjádřeno jako metalaxyl“. Komise považuje tuto novou definici rezidua za vhodnou. |
(12) |
Za účelem řešení nedostatků v údajích zjištěných úřadem v rámci přezkumu MLR pro metalaxyl podle článku 12 nařízení (ES) č. 396/2005 poskytl žadatel nové údaje týkající se analytických metod a pokusů týkajících se reziduí. Pokud jde o kakaové boby a chmel, dospěl úřad k závěru (7), že poskytnuté údaje jsou dostatečné k odstranění zjištěných nedostatků a že dodatečné pokusy týkající se reziduí u kakaových bobů vedou k novému (nižšímu) MLR, jenž je pro spotřebitele bezpečný. Úřad dospěl k závěru, že nový MLR je pro spotřebitele bezpečný. U chmele by proto měl být stávající MLR zachován a u kakaových bobů by měl být do přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 zařazen nový (nižší) MLR. U citronů, kyselých lajmů, mandarinek, jablek, hrušek, hroznů, cibule, papriky seté, melounů cukrových, melounů vodních, artyčoků, sójových bobů a „produktů živočišného původu“ dospěl úřad k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích nebyly vyřešeny a že subjekty, které se zabývají řízením rizika, mohou zvážit nahrazení uvedených MLR buď alternativními MLR, jsou-li k dispozici, nebo nahradit uvedené MLR mezí stanovitelnosti specifickou pro daný produkt. Vzhledem k tomu, že pro kyselé lajmy, mandarinky, cibuli, papriku setou, melouny cukrové, melouny vodní a artyčoky byla k dispozici alternativní správná zemědělská praxe vedoucí k nižšímu MLR, je vhodné stanovit nové nižší MLR. U „bylinek a jedlých květů“ bylo možné extrapolovat interní údaje z odrůd salátu s otevřenými listy a je vhodné zachovat jejich MLR. Jelikož pro citrony, jablka, hrušky a sójové boby nebyla k dispozici žádná alternativní správná zemědělská praxe, je vhodné tyto MLR snížit na mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt. Pokud jde o „produkty živočišného původu“, úřad přezkoumal stávající MLR na základě aktualizovaných výpočtů nutriční zátěže a navrhl nové (nižší) MLR pro ledviny a jedlé droby prasat, ovcí a koz a vyšší MLR pro játra, ledviny a jedlé droby skotu a koňovitých. Vzhledem k tomu, že neexistuje riziko pro spotřebitele, je vhodné stanovit MLR pro „produkty živočišného původu“ v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 na úrovni určené úřadem. V zájmu jasnosti by měly být z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 vypuštěny příslušné poznámky pod čarou uvádějící nedostatek informací o uvedených produktech. |
(13) |
V souladu s čl. 6 odst. 2 a 4 nařízení (ES) č. 396/2005 byla podána žádost pro použití metalaxylu-M u plodů palem a pepře (bílého, černého a zeleného). Žadatel tvrdil, že povolená použití metalaxylu-M u plodů palem v Kolumbii a pepře ve Vietnamu vedou k reziduím přesahujícím MLR uvedené v nařízení (ES) č. 396/2005 a že je zapotřebí MLR zvýšit, aby se zabránilo vzniku překážek obchodu pro dovoz těchto plodin. Úřad žádost posoudil a dospěl k závěru, že předložené údaje jsou dostatečné ke stanovení nových MLR, které jsou bezpečné pro spotřebitele (8). Vzhledem k tomu, že neexistuje riziko pro spotřebitele, je vhodné stanovit MLR pro plody palem a pepř v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 na úrovních určených úřadem. |
(14) |
Dne 13. prosince 2022 přijala Komise pro Codex Alimentarius nové CXL pro metalaxyl (9). V souladu s čl. 5 odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 (10) platí, že pokud existují nebo se právě dokončují mezinárodní normy, vezmou se při vytváření nebo přizpůsobení potravinového práva v úvahu, s výjimkou případů, kdy by tyto normy nebo dotyčné části těchto norem byly neúčinným nebo nevhodným prostředkem pro dosažení oprávněných cílů potravinového práva, případů vědecky odůvodněných nebo případů, kdy by tyto normy zajišťovaly úroveň ochrany jinou, než je úroveň považovaná v Unii za odpovídající. Kromě toho má Unie v souladu s čl. 13 písm. e) uvedeného nařízení podporovat soulad mezinárodních technických norem a potravinového práva a současně zajišťovat, aby nedocházelo ke snížení vysoké úrovně ochrany přijaté v Unii. Úřad posoudil rizika pro spotřebitele a vypracoval vědeckou zprávu (11). V případech, kdy úřad zjistil potenciální riziko pro zdraví spotřebitelů, Unie předložila Výboru Codexu pro rezidua pesticidů výhrady (12) , (13) k navrhovaným CXL. Tak tomu bylo v případě metalaxylu u jablek, hrušek a zelí hlávkového. CXL, k nimž Unie nepředložila Výboru Codexu pro rezidua pesticidů výhradu, jelikož úřad neidentifikoval rizika pro spotřebitele v Unii, lze proto považovat za bezpečné. To je případ CXL pro metalaxyl u hroznů, cibule, brambor a pepře. Uvedené CXL by proto měly být zařazeny do přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005. |
(15) |
Pokud jde o thiabendazol, byly poskytnuty informace o možné expozici spotřebitelů metabolitu benzimidazolu, pokusech týkajících se reziduí a stabilitě při skladování s cílem potvrdit stávající MLR pro jablka, avokádo a brambory. Úřad dospěl k závěru (14), že poskytnuté údaje jsou dostatečné k odstranění zjištěných nedostatků, a odvodil nové (nižší) MLR na základě dodatečných pokusů týkajících se reziduí, které byly předloženy pro avokádo. Úřad dospěl k závěru, že nový MLR je pro spotřebitele bezpečný. U jablek a brambor by proto měly být stávající MLR zachovány a u avokáda by měl být nový MLR zařazen do přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005. Úřad vyjádřil obavy ohledně krátkodobého příjmu v rámci stávajícího MLR pro papáju. U papáji by proto stávající MLR měl být snížen na mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt. V zájmu jasnosti by měly být z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 vypuštěny příslušné poznámky pod čarou uvádějící nedostatek informací o uvedených produktech. |
(16) |
Pokud jde o trifloxystrobin, referenční laboratoře Evropské unie doporučily změnit definici rezidua pro monitoring produktů živočišného původu na „suma trifloxystrobinu a [(E, E)-methoxyimino-{2-[1-(3-trifluormethylfenyl)-ethylidenamino-oxymethyl]-fenyl}-octová kyselina] (CGA 321113), vyjádřeno jako trifloxystrobin (F)“. Komise považuje tuto novou definici rezidua za vhodnou. |
(17) |
Některými nedostatky v údajích, které úřad zjistil během přezkumu MLR pro trifloxystrobin podle článku 12 nařízení (ES) č. 396/2005, se zabývalo nařízení (EU) 2018/832, pokud jde o analytické metody a komerční dostupnost metabolitu CGA321113. Za účelem vyřešení zbývajících nedostatků v údajích zjištěných úřadem poskytl žadatel nové údaje ohledně pokusů týkajících se reziduí u „bylinek a jedlých květů“, fazolových lusků a ovsa. Úřad dospěl k závěru (15), že poskytnuté údaje jsou dostatečné k řešení zjištěného nedostatku v údajích a že z dodatečných pokusů týkajících se reziduí byly odvozeny nové MLR, které jsou pro spotřebitele bezpečné. Tyto nové MLR by tudíž měly být zařazeny do přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005. U mučenky/passiflory, okurek salátových, okurek nakládaček a zelí pekingského / pe-tsai dospěl úřad k závěru, že dříve zjištěné nedostatky v údajích nebyly vyřešeny a že subjekty, které se zabývají řízením rizika, mohou zvážit zachování uvedených MLR na stávajících CXL, které jsou k dispozici pro okurky salátové a okurky nakládačky, nebo nahradit uvedené MLR mezí stanovitelnosti specifickou pro dané produkty. Vzhledem k tomu, že pro okurky salátové a okurky nakládačky byla k dispozici alternativní správná zemědělská praxe vedoucí k MLR bezpečným pro spotřebitele na stejné úrovni, je vhodné uvedené MLR zachovat, zatímco vzhledem k tomu, že pro mučenku/passifloru a zelí pekingské / pe-tsai nebyla žádná alternativní správná zemědělská praxe k dispozici, je vhodné tyto MLR snížit na mez stanovitelnosti specifickou pro dané produkty. V zájmu jasnosti by měly být z přílohy II nařízení (ES) č. 396/2005 vypuštěny příslušné poznámky pod čarou uvádějící nedostatek informací o uvedených produktech. |
(18) |
Spolu s potvrzujícími údaji předložil žadatel rovněž několik žádostí o změnu stávajících MLR pro trifloxystrobin u různých plodin podle článku 6 nařízení (ES) č. 396/2005. Úřad žádosti posoudil a dospěl k závěru, že předložené údaje jsou dostatečné ke stanovení nových MLR pro papriku setou, kapustu kadeřavou a kapustu krmnou, kořen čekanky a med, které jsou bezpečné pro spotřebitele15, (16). Vzhledem k tomu, že neexistuje riziko pro spotřebitele, je vhodné stanovit MLR pro uvedené produkty v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 na úrovni určené úřadem. Při posuzování údajů předložených pro čekanku štěrbák / endivii zjistil úřad riziko pro spotřebitele, pokud jde o navrhovaný (vyšší) MLR, přičemž potvrdil, že stávající MLR je pro spotřebitele bezpečný. Je proto vhodné zachovat tento MLR na stávající úrovni. Pokud jde o čekanku obecnou setou, dospěl úřad k závěru, že poskytnuté údaje nepostačují k odvození nového MLR. Je proto vhodné zachovat tento MLR na stávající úrovni, což je mez stanovitelnosti specifická pro dané produkty. |
(19) |
Pokud jde o potřebu přizpůsobit určité meze stanovitelnosti, Komise konzultovala referenční laboratoře Evropské unie. Zmíněné laboratoře navrhly mez stanovitelnosti specifickou pro daný produkt, která je analyticky dosažitelná pro všechny produkty. |
(20) |
Nové MLR byly konzultovány prostřednictvím Světové obchodní organizace s obchodními partnery Unie a jejich připomínky byly zohledněny. |
(21) |
Nařízení (ES) č. 396/2005 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(22) |
V zájmu běžného uvádění na trh, zpracování a spotřeby produktů by toto nařízení mělo stanovit přechodné opatření pro produkty, které byly uvedeny na trh v Unii před úpravou MLR a u kterých je na základě dostupných informací zachována vysoká úroveň ochrany spotřebitele. |
(23) |
Před tím, než se změněné MLR stanou použitelnými, měla by být členským státům, třetím zemím a provozovatelům potravinářských podniků poskytnuta přiměřená doba, která jim umožní připravit se na plnění nových požadavků, které ze změny MLR vyplynou. |
(24) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Na produkty uvedené na trh v Unii před dnem 11. června 2024 se nadále použije nařízení (ES) č. 396/2005 v jeho podobě před tím, než bylo změněno tímto nařízením, s výjimkou MLR pro deltamethrin u hrušek, brambor a lociky seté a thiabendazol u papáji.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 11. června 2024.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 21. května 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) Reasoned opinion on the Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review and modification of the existing maximum residue levels for deltamethrin in tomatoes and okra/lady’s fingers. EFSA Journal 2022;20(3):7107.
(3) Nařízení Komise (EU) 2018/832 ze dne 5. června 2018, kterým se mění přílohy II, III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro cyantraniliprol, cymoxanil, deltamethrin, difenokonazol, fenamidon, flubendiamid, fluopikolid, folpet, fosetyl, mandestrobin, mepikvat, metazachlor, propamokarb, propargit, pyrimethanil, sulfoxaflor a trifloxystrobin v některých produktech a na jejich povrchu (Úř. věst. L 140, 6.6.2018, s. 38, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/832/oj).
(4) Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for deltamethrin in carobs/Saint John’s breads. EFSA Journal 2020;18(10):6271.
(5) Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for deltamethrin in maize/corn. EFSA Journal 2022;20(7):7446.
(6) Reasoned opinion on the setting of import tolerances for deltamethrin in mangoes and papayas. EFSA Journal 2022;20(3):7198.
(7) Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for metalaxyl-M. EFSA Journal 2021;19(12):6996.
(8) Reasoned opinion on the setting of import tolerances for metalaxyl-M in oil palms fruits and peppercorn. EFSA Journal 2023;21(5):8008.
(9) Společný program FAO/WHO týkající se potravinových norem, Komise pro Codex Alimentarius. Dodatek III. 45. zasedání. Virtuálně, 21.–25. listopadu, 12.,13. a 19. prosince 2022 a 6. února 2023. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-45%252FFinal%252520Report%252520CAC45%252FCompiled%2BREP22_CAC.pdf.
(10) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
(11) Scientific support for preparing an EU position for the 53rd Session of the Codex Committee on Pesticide Residues (CCPR). EFSA Journal 2022;20(9):7521.
(12) Připomínky Evropské unie ke Codexu CX/PR 22/53/5: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53%252FCRDs%252Fpr53_crd13revx.pdf.
(13) Zpráva z 53. zasedání Výboru Codexu pro rezidua pesticidů REP22/PR53: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP22_PR53e.pdf.
(14) Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for thiabendazole. EFSA Journal 2022;20(8):7539.
(15) Reasoned opinion on the modification of existing maximum residue levels in various crops and evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for trifloxystrobin. EFSA Journal 2022;20(1):7048.
(16) Modification of the existing maximum residue level for trifloxystrobin in honey. EFSA Journal 2023;21(8):8189.
PŘÍLOHA
V příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 se sloupce pro deltamethrin, metalaxyl, thiabendazol a trifloxystrobin nahrazují tímto:
„ Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)
Číselný kód |
Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí (1) |
Deltamethrin (cis-deltamethrin) (F) |
Metalaxyl a metalaxyl-M (metalaxyl včetně jiných směsí izomerů včetně metalaxylu-M (suma izomerů)) (R) |
Thiabendazol (R) |
Trifloxystrobin (R) (F) |
||
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
(5) |
(6) |
||
0100000 |
OVOCE, ČERSTVÉ nebo ZMRAZENÉ; OŘECHY |
|
|
|
|
||
0110000 |
Citrusové plody |
0,02 |
|
7 |
0,5 |
||
0110010 |
Grapefruity |
|
0,7 |
|
|
||
0110020 |
Pomeranče |
|
0,7 |
|
|
||
0110030 |
Citrony |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0110040 |
Kyselé lajmy |
|
0,4 |
|
|
||
0110050 |
Mandarinky |
|
0,4 |
|
|
||
0110990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0120000 |
Ořechy ze stromů |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
0,02 |
||
0120010 |
Mandle |
|
|
|
|
||
0120020 |
Para ořechy |
|
|
|
|
||
0120030 |
Kešu ořechy |
|
|
|
|
||
0120040 |
Kaštany jedlé |
|
|
|
|
||
0120050 |
Kokosové ořechy |
|
|
|
|
||
0120060 |
Lískové ořechy |
|
|
|
|
||
0120070 |
Makadamové ořechy |
|
|
|
|
||
0120080 |
Pekanové ořechy |
|
|
|
|
||
0120090 |
Piniové oříšky |
|
|
|
|
||
0120100 |
Pistácie |
|
|
|
|
||
0120110 |
Vlašské ořechy |
|
|
|
|
||
0120990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0130000 |
Jádrové ovoce |
|
0,01 (*1) |
|
0,7 |
||
0130010 |
Jablka |
0,2 |
|
4 |
|
||
0130020 |
Hrušky |
0,09 |
|
4 |
|
||
0130030 |
Kdoule |
0,1 |
|
3 |
|
||
0130040 |
Mišpule obecná/německá |
0,1 |
|
3 |
|
||
0130050 |
Mišpule japonská / lokvát |
0,1 |
|
3 |
|
||
0130990 |
Ostatní (2) |
0,1 |
|
0,01 (*1) |
|
||
0140000 |
Peckové ovoce |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
3 |
||
0140010 |
Meruňky |
0,15 |
|
|
|
||
0140020 |
Třešně |
0,1 |
|
|
|
||
0140030 |
Broskve |
0,15 |
|
|
|
||
0140040 |
Švestky |
0,1 |
|
|
|
||
0140990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
|
|
|
||
0150000 |
Bobulové a drobné ovoce |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0151000 |
|
0,2 |
1,5 |
|
3 |
||
0151010 |
Hrozny stolní |
|
|
|
|
||
0151020 |
Hrozny moštové |
|
|
|
|
||
0152000 |
|
0,2 |
0,6 |
|
1 |
||
0153000 |
|
0,08 |
0,02 (*1) |
|
3 |
||
0153010 |
Ostružiny |
|
|
|
|
||
0153020 |
Ostružiny ostružiníku ježiníku |
|
|
|
|
||
0153030 |
Maliny (červené a žluté) |
|
|
|
|
||
0153990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0154000 |
|
0,6 |
|
|
3 |
||
0154010 |
Brusnice/borůvky |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0154020 |
Klikvy |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0154030 |
Rybíz (bílý, černý, červený) |
|
0,4 |
|
|
||
0154040 |
Angrešt (červený, zelený a žlutý) |
|
0,3 |
|
|
||
0154050 |
Šípky |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0154060 |
Moruše (bílé a černé) |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0154070 |
Hloh středozemský / azarole / neapolská mišpule |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0154080 |
Bez černý / bezinky |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0154990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0160000 |
Různé ovoce s |
|
|
|
|
||
0161000 |
|
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0161010 |
Datle |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0161020 |
Fíky |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0161030 |
Stolní olivy |
1 |
|
0,01 (*1) |
0,3 |
||
0161040 |
Kumquaty/kumkváty |
0,01 (*1) |
|
7 |
0,01 (*1) |
||
0161050 |
Karamboly |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0161060 |
Tomel japonský / kaki churma / persimon |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0161070 |
Hřebíčkovec šabrejový / jambolan |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0161990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0162000 |
|
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0162010 |
Aktinidie/kiwi (červené, zelené a žluté) |
|
0,02 (*1) |
|
|
||
0162020 |
Liči |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0162030 |
Mučenka/passiflora |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0162040 |
Opuncie |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0162050 |
Zlatolist |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0162060 |
Tomel viržinský / kaki |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0162990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0163000 |
|
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0163010 |
Avokádo |
0,01 (*1) |
|
15 |
0,01 (*1) |
||
0163020 |
Banány |
0,01 (*1) |
|
6 |
0,05 |
||
0163030 |
Mango |
0,05 |
|
5 |
0,01 (*1) |
||
0163040 |
Papája |
0,1 |
|
0,01 (*1) |
0,6 |
||
0163050 |
Granátová jablka |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0163060 |
Anona šeroplodá / láhevník čerimoja / cukrové jablko |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0163070 |
Kvajáva hrušková |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0163080 |
Ananas |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0163090 |
Chlebovník |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0163100 |
Durian cibetkový |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0163110 |
Anona ostnitá / láhevník ostnitý / guanabana |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0163990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0200000 |
ZELENINA, ČERSTVÁ nebo ZMRAZENÁ |
|
|
|
|
||
0210000 |
Kořenová a hlíznatá zelenina |
|
|
|
|
||
0211000 |
|
0,01 (*1) |
0,02 |
0,04 |
0,02 |
||
0212000 |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0212010 |
Kořeny manioku jedlého / kasavy |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0212020 |
Batáty |
|
|
3 |
|
||
0212030 |
Jamy |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0212040 |
Maranta třtinová |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0212990 |
Ostatní (2) |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0213000 |
|
0,02 |
|
0,01 (*1) |
|
||
0213010 |
Řepa červená/salátová |
|
0,02 (*1) |
|
0,02 |
||
0213020 |
Mrkev/karotka |
|
0,1 |
|
0,1 |
||
0213030 |
Celer bulvový |
|
0,01 (*1) |
|
0,03 |
||
0213040 |
Křen |
|
0,1 |
|
0,08 |
||
0213050 |
Topinambury |
|
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0213060 |
Pastinák |
|
0,1 |
|
0,04 |
||
0213070 |
Petržel kořenová |
|
0,01 (*1) |
|
0,08 |
||
0213080 |
Ředkve |
|
0,06 |
|
0,08 |
||
0213090 |
Kozí brada |
|
0,02 (*1) |
|
0,04 |
||
0213100 |
Brukev řepka tuřín |
|
0,01 (*1) |
|
0,04 |
||
0213110 |
Brukev řepák vodnice |
|
0,01 (*1) |
|
0,04 |
||
0213990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0220000 |
Cibulová zelenina |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0220010 |
Česnek |
0,06 |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0220020 |
Cibule kuchyňská |
0,06 |
0,03 |
|
0,01 (*1) |
||
0220030 |
Šalotka |
0,06 |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0220040 |
Cibule jarní / zelená cibulka a cibule zimní / sečka |
0,3 |
0,3 |
|
0,1 |
||
0220990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0230000 |
Plodová zelenina |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0231000 |
|
|
|
|
|
||
0231010 |
Rajčata |
0,1 |
0,3 |
|
0,7 |
||
0231020 |
Paprika setá |
0,15 |
0,4 |
|
0,9 |
||
0231030 |
Lilek/baklažán |
0,4 |
0,01 (*1) |
|
0,7 |
||
0231040 |
Proskurník jedlý / ibišek jedlý / okra / bamie |
0,15 |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0231990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0232000 |
|
0,2 |
|
|
0,3 |
||
0232010 |
Okurky salátové |
|
0,5 |
|
|
||
0232020 |
Okurky nakládačky |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0232030 |
Cukety |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0232990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
|
|
||
0233000 |
|
|
|
|
0,3 |
||
0233010 |
Melouny cukrové |
0,01 (*1) |
0,15 |
|
|
||
0233020 |
Dýně |
0,2 |
0,01 (*1) |
|
|
||
0233030 |
Melouny vodní |
0,01 (*1) |
0,15 |
|
|
||
0233990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
|
||
0234000 |
|
0,02 |
0,05 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0239000 |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0240000 |
Košťálová zelenina (s výjimkou kořenů a mladých listů) |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0241000 |
|
0,1 |
0,2 |
|
|
||
0241010 |
Brokolice |
|
|
|
0,6 |
||
0241020 |
Květák |
|
|
|
0,5 |
||
0241990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
0,5 |
||
0242000 |
|
0,01 (*1) |
|
|
|
||
0242010 |
Kapusta růžičková |
|
0,15 |
|
0,6 |
||
0242020 |
Zelí hlávkové |
|
0,06 |
|
0,5 |
||
0242990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0243000 |
|
|
|
|
|
||
0243010 |
Zelí pekingské / pe-tsai |
0,2 |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0243020 |
Kapusta kadeřavá a kapusta krmná |
0,15 |
0,3 |
|
2 |
||
0243990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0244000 |
|
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0250000 |
Listová zelenina, bylinky a jedlé květy |
|
|
|
|
||
0251000 |
|
|
3 |
0,01 (*1) |
15 |
||
0251010 |
Kozlíček polníček |
2 |
|
|
|
||
0251020 |
Locika setá |
0,4 |
|
|
|
||
0251030 |
Čekanka štěrbák / endivie |
0,01 (*1) |
|
|
|
||
0251040 |
Řeřichy a jiné klíčky a výhonky |
2 |
|
|
|
||
0251050 |
Barborky |
2 |
|
|
|
||
0251060 |
Roketa setá / rukola |
2 |
|
|
|
||
0251070 |
Červená hořčice |
2 |
|
|
|
||
0251080 |
Mladé listy plodin (včetně druhů rodu Brassica) |
2 |
|
|
|
||
0251990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
|
|
|
||
0252000 |
|
0,01 (*1) |
1,5 |
0,01 (*1) |
|
||
0252010 |
Špenát |
|
|
|
20 |
||
0252020 |
Šrucha |
|
|
|
15 |
||
0252030 |
Mangold |
|
|
|
0,01 (*1) |
||
0252990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
0,01 (*1) |
||
0253000 |
|
2 |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0254000 |
|
2 |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0255000 |
|
0,01 (*1) |
0,4 |
0,15 |
0,01 (*1) |
||
0256000 |
|
|
3 |
0,02 (*1) |
30 |
||
0256010 |
Kerblík |
2 |
|
|
|
||
0256020 |
Pažitka |
1,5 |
|
|
|
||
0256030 |
Celerová nať |
1,5 |
|
|
|
||
0256040 |
Petrželová nať |
1,5 |
|
|
|
||
0256050 |
Šalvěj lékařská |
1,5 |
|
|
|
||
0256060 |
Rozmarýn lékařský |
1,5 |
|
|
|
||
0256070 |
Tymián |
1,5 |
|
|
|
||
0256080 |
Bazalka pravá a jedlé květy |
1,5 |
|
|
|
||
0256090 |
Vavřín / bobkový list |
1,5 |
|
|
|
||
0256100 |
Estragon |
1,5 |
|
|
|
||
0256990 |
Ostatní (2) |
1,5 |
|
|
|
||
0260000 |
Lusková zelenina |
0,2 |
|
0,01 (*1) |
|
||
0260010 |
Fazolové lusky |
|
0,02 (*1) |
|
0,8 |
||
0260020 |
Vyluštěná fazolová semena |
|
0,02 (*1) |
|
0,09 |
||
0260030 |
Hrachové lusky |
|
0,02 (*1) |
|
1,5 |
||
0260040 |
Vyluštěná hrachová zrna |
|
0,02 (*1) |
|
0,09 |
||
0260050 |
Čočka |
|
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0260990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0270000 |
Řapíkatá a stonková zelenina |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0270010 |
Chřest |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,05 |
||
0270020 |
Kardy |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0270030 |
Celer řapíkatý |
0,3 |
0,01 (*1) |
|
1 |
||
0270040 |
Fenykl obecný sladký |
0,3 |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0270050 |
Artyčoky |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,3 |
||
0270060 |
Pór |
0,3 |
0,03 |
|
0,7 |
||
0270070 |
Reveň kadeřavá / rebarbora |
0,3 |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0270080 |
Bambusové výhonky |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0270090 |
Palmové vegetační vrcholy |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0270990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0280000 |
Houby, mechy a lišejníky |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0280010 |
Pěstované houby |
0,05 |
|
|
|
||
0280020 |
Volně rostoucí houby |
0,01 (*1) |
|
|
|
||
0280990 |
Mechy a lišejníky |
0,01 (*1) |
|
|
|
||
0290000 |
Řasy a prokaryota |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
||
0300000 |
LUŠTĚNINY |
|
|
0,01 (*1) |
0,2 |
||
0300010 |
Fazole |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
|
||
0300020 |
Čočka |
1 |
0,01 (*1) |
|
|
||
0300030 |
Hrách |
1 |
0,02 (*1) |
|
|
||
0300040 |
Semena lupiny bílé / vlčího bobu |
1 |
0,02 (*1) |
|
|
||
0300990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
|
||
0400000 |
OLEJNATÁ SEMENA A OLEJNATÉ PLODY |
|
|
0,02 (*1) |
|
||
0401000 |
Olejnatá semena |
|
|
|
|
||
0401010 |
Lněná semena |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401020 |
Jádra podzemnice olejné / arašídy / burské oříšky |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,02 |
||
0401030 |
Maková semena |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401040 |
Sezamová semena |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401050 |
Slunečnicová semena |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401060 |
Semena řepky olejky |
0,2 |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401070 |
Sójové boby |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,05 |
||
0401080 |
Hořčičná semena |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401090 |
Bavlníková semena |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,4 |
||
0401100 |
Dýňová semena |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401110 |
Semena světlice barvířské |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401120 |
Semena brutnáku lékařského |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401130 |
Semena lničky seté |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401140 |
Konopná semena |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401150 |
Semena skočce obecného |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0401990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0402000 |
Olejnaté plody |
|
|
|
|
||
0402010 |
Olivy na olej |
0,6 |
0,01 (*1) |
|
0,3 |
||
0402020 |
Jádra plodů palem |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0402030 |
Plody palem |
0,01 (*1) |
0,015 |
|
0,01 (*1) |
||
0402040 |
Vlnovec pětimužný / kapok |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0402990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0500000 |
OBILOVINY |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
0500010 |
Ječmen |
2 |
0,01 (*1) |
|
0,5 |
||
0500020 |
Pohanka a jiné pseudoobiloviny |
2 |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0500030 |
Kukuřice |
2 |
0,02 (*1) |
|
0,02 |
||
0500040 |
Proso |
2 |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0500050 |
Oves |
2 |
0,01 (*1) |
|
0,3 |
||
0500060 |
Rýže |
1 |
0,01 (*1) |
|
5 |
||
0500070 |
Žito |
2 |
0,01 (*1) |
|
0,3 |
||
0500080 |
Čirok |
2 |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0500090 |
Pšenice |
1 |
0,01 (*1) |
|
0,3 |
||
0500990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,01 (*1) |
||
0600000 |
ČAJE, KÁVA, BYLINNÉ ČAJE, KAKAO A ROHOVNÍK |
|
|
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0610000 |
Čaje |
5 |
0,05 (*1) |
|
|
||
0620000 |
Kávová zrna |
0,1 (*1) |
0,05 (*1) |
|
|
||
0630000 |
Bylinné čaje z |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0631000 |
|
9 |
|
|
|
||
0631010 |
Heřmánek |
|
|
|
|
||
0631020 |
Ibišek súdánský |
|
|
|
|
||
0631030 |
Růže |
|
|
|
|
||
0631040 |
Jasmín |
|
|
|
|
||
0631050 |
Lípa |
|
|
|
|
||
0631990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0632000 |
|
9 |
|
|
|
||
0632010 |
Jahodník |
|
|
|
|
||
0632020 |
Roibos |
|
|
|
|
||
0632030 |
Cesmína paraguayská / yerba maté |
|
|
|
|
||
0632990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0633000 |
|
0,3 |
|
|
|
||
0633010 |
Kozlík lékařský / baldrián |
|
|
|
|
||
0633020 |
Ženšen pravý / všehoj / ženšen severoamerický |
|
|
|
|
||
0633990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0639000 |
|
0,05 (*1) |
|
|
|
||
0640000 |
Kakaové boby |
0,05 (*1) |
0,05 |
|
|
||
0650000 |
Rohovník obecný / svatojánský chléb |
0,7 |
0,05 (*1) |
|
|
||
0700000 |
CHMEL |
0,05 (*1) |
15 |
0,05 (*1) |
40 |
||
0800000 |
KOŘENÍ |
|
|
|
|
||
0810000 |
Semena |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0810010 |
Bedrník anýz / anýz / anýzové semeno |
|
|
|
|
||
0810020 |
Bulvuška |
|
|
|
|
||
0810030 |
Miřík celer |
|
|
|
|
||
0810040 |
Koriandr setý |
|
|
|
|
||
0810050 |
Šabrej kmínovitý / římský kmín / kumín |
|
|
|
|
||
0810060 |
Kopr vonný |
|
|
|
|
||
0810070 |
Fenykl sladký |
|
|
|
|
||
0810080 |
Pískavice řecké seno |
|
|
|
|
||
0810090 |
Muškátový oříšek |
|
|
|
|
||
0810990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0820000 |
Plody |
0,05 (*1) |
|
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0820010 |
Nové koření |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0820020 |
Žlutodřev |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0820030 |
Kmín kořenný |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0820040 |
Kardamom |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0820050 |
Jalovcové bobule |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0820060 |
Pepř (bílý, černý a zelený) |
|
2 |
|
|
||
0820070 |
Vanilka |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0820080 |
Tamarind / indické datle |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0820990 |
Ostatní (2) |
|
0,05 (*1) |
|
|
||
0830000 |
Kůra |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0830010 |
Skořice |
|
|
|
|
||
0830990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0840000 |
Kořeny a oddenky |
|
|
|
|
||
0840010 |
Lékořice |
0,5 |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0840020 |
Zázvor (10) |
|
|
|
|
||
0840030 |
Kurkumovník dlouhý / indický šafrán / kurkuma |
0,5 |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0840040 |
Křen (11) |
|
|
|
|
||
0840990 |
Ostatní (2) |
0,5 |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0850000 |
Pupeny |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0850010 |
Hřebíček |
|
|
|
|
||
0850020 |
Kapary |
|
|
|
|
||
0850990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0860000 |
Květinové pestíky |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0860010 |
Šafrán |
|
|
|
|
||
0860990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0870000 |
Semenné míšky |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
||
0870010 |
Muškátový květ |
|
|
|
|
||
0870990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0900000 |
CUKRONOSNÉ ROSTLINY |
|
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
|
||
0900010 |
Řepa cukrovka (kořen) |
0,01 (*1) |
|
|
0,02 |
||
0900020 |
Cukrová třtina |
0,01 (*1) |
|
|
0,01 (*1) |
||
0900030 |
Kořen čekanky |
0,04 |
|
|
0,02 |
||
0900990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*1) |
|
|
0,01 (*1) |
||
1000000 |
PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU – SUCHOZEMŠTÍ ŽIVOČICHOVÉ |
|
|
|
|
||
1010000 |
Komodity z |
|
|
|
|
||
1011000 |
|
|
|
0,01 (*1) |
0,04 |
||
1011010 |
Svalovina |
0,03 |
0,01 (*1) |
|
|
||
1011020 |
Tuk |
0,5 |
0,01 (*1) |
|
|
||
1011030 |
Játra |
0,03 (*1) |
0,05 (*1) |
|
|
||
1011040 |
Ledviny |
0,03 (*1) |
0,15 |
|
|
||
1011050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,5 |
0,15 |
|
|
||
1011990 |
Ostatní (2) |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
|
||
1012000 |
|
|
|
0,1 |
|
||
1012010 |
Svalovina |
0,03 |
0,01 (*1) |
|
0,04 |
||
1012020 |
Tuk |
0,5 |
0,01 (*1) |
|
0,06 |
||
1012030 |
Játra |
0,03 (*1) |
0,06 |
|
0,07 |
||
1012040 |
Ledviny |
0,03 (*1) |
0,4 |
|
0,04 |
||
1012050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,5 |
0,4 |
|
0,07 |
||
1012990 |
Ostatní (2) |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,02 (*1) |
||
1013000 |
|
|
|
0,01 (*1) |
|
||
1013010 |
Svalovina |
0,03 |
0,01 (*1) |
|
0,04 |
||
1013020 |
Tuk |
0,5 |
0,01 (*1) |
|
0,06 |
||
1013030 |
Játra |
0,03 (*1) |
0,05 (*1) |
|
0,07 |
||
1013040 |
Ledviny |
0,03 (*1) |
0,15 |
|
0,04 |
||
1013050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,5 |
0,15 |
|
0,07 |
||
1013990 |
Ostatní (2) |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,02 (*1) |
||
1014000 |
|
|
|
0,1 |
|
||
1014010 |
Svalovina |
0,03 |
0,01 (*1) |
|
0,04 |
||
1014020 |
Tuk |
0,5 |
0,01 (*1) |
|
0,06 |
||
1014030 |
Játra |
0,03 (*1) |
0,05 (*1) |
|
0,07 |
||
1014040 |
Ledviny |
0,03 (*1) |
0,15 |
|
0,04 |
||
1014050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,5 |
0,15 |
|
0,07 |
||
1014990 |
Ostatní (2) |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,02 (*1) |
||
1015000 |
|
|
|
0,01 (*1) |
|
||
1015010 |
Svalovina |
0,03 |
0,01 (*1) |
|
0,04 |
||
1015020 |
Tuk |
0,5 |
0,01 (*1) |
|
0,06 |
||
1015030 |
Játra |
0,03 (*1) |
0,06 |
|
0,07 |
||
1015040 |
Ledviny |
0,03 (*1) |
0,4 |
|
0,04 |
||
1015050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,5 |
0,4 |
|
0,07 |
||
1015990 |
Ostatní (2) |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,02 (*1) |
||
1016000 |
|
|
|
0,01 (*1) |
0,04 |
||
1016010 |
Svalovina |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
|
||
1016020 |
Tuk |
0,1 |
0,01 (*1) |
|
|
||
1016030 |
Játra |
0,02 (*1) |
0,05 (*1) |
|
|
||
1016040 |
Ledviny |
0,02 (*1) |
0,05 (*1) |
|
|
||
1016050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,02 (*1) |
0,05 (*1) |
|
|
||
1016990 |
Ostatní (2) |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
|
||
1017000 |
|
|
|
0,01 (*1) |
|
||
1017010 |
Svalovina |
0,03 |
0,01 (*1) |
|
0,04 |
||
1017020 |
Tuk |
0,5 |
0,01 (*1) |
|
0,06 |
||
1017030 |
Játra |
0,03 (*1) |
0,05 (*1) |
|
0,07 |
||
1017040 |
Ledviny |
0,03 (*1) |
0,15 |
|
0,04 |
||
1017050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,5 |
0,15 |
|
0,07 |
||
1017990 |
Ostatní (2) |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
|
0,02 (*1) |
||
1020000 |
Mléko |
0,05 |
0,01 (*1) |
|
0,02 (*1) |
||
1020010 |
Kravské |
|
|
0,1 |
|
||
1020020 |
Ovčí |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
1020030 |
Kozí |
|
|
0,1 |
|
||
1020040 |
Kobylí |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
1020990 |
Ostatní (2) |
|
|
0,01 (*1) |
|
||
1030000 |
Ptačí vejce |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,04 |
||
1030010 |
Slepičí |
|
|
|
|
||
1030020 |
Kachní |
|
|
|
|
||
1030030 |
Husí |
|
|
|
|
||
1030040 |
Křepelčí |
|
|
|
|
||
1030990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
1040000 |
Med a další včelařské produkty (7) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,05 (*1) |
0,07 |
||
1050000 |
Obojživelníci a plazi |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
||
1060000 |
Suchozemští bezobratlí živočichové |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
||
1070000 |
Volně žijící suchozemští obratlovci |
0,02 (*1) |
0,01 (*1) |
0,01 (*1) |
0,02 (*1) |
||
1100000 |
PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU – RYBY, RYBÍ PRODUKTY A JAKÉKOLI JINÉ POTRAVINOVÉ PRODUKTY Z MOŘSKÝCH A SLADKOVODNÍCH ŽIVOČICHŮ (8) |
|
|
|
|
||
1200000 |
PRODUKTY NEBO ČÁSTI PRODUKTŮ URČENÉ VÝHRADNĚ K PRODUKCI KRMIV (8) |
|
|
|
|
||
1300000 |
ZPRACOVANÉ POTRAVINÁŘSKÉ PRODUKTY (9) |
|
|
|
|
||
Deltamethrin (cis-deltamethrin) (F) (F) Rozpustné v tuku Metalaxyl a metalaxyl-M (metalaxyl včetně jiných směsí izomerů včetně metalaxylu-M (suma izomerů)) (R) (R) Definice rezidua se liší u následujících kombinací pesticid – číselný kód: metalaxyl – kód 100000 kromě 1040000: suma methalaxylu (suma enantiomerů) a metabolitů (volných + konjugovaných) M3 (N-(2,6-dimethylfenyl)-N-(hydroxyacetyl)alanin-methylester) a M8 (N-(2-hydroxymethyl-6-methylfenyl)-N-(methoxyacetyl)alanin-methylester (suma enantiomerů), vyjádřeno jako metalaxyl Thiabendazol (R) (R) Definice rezidua se liší u následujících kombinací pesticid – číselný kód: thiabendazol – kód 100000 kromě 1020000 a 1040000: suma thiabendazolu a 5-hydroxythiabendazolu, vyjádřeno jako thiabendazole Thiabendazol – kód 1020000: suma thiabendazolu, 5-hydroxythiabendazolu a jeho sulfátového konjugátu, vyjádřeno jako thiabendazol Trifloxystrobin (R) (F) (R) Definice rezidua se liší u následujících kombinací pesticid – číselný kód: trifloxystrobin – kód 1000000 kromě 1040000: suma trifloxystrobinu a jeho metabolitu (E, E)-methoxyimino-{2-[1-(3-trifluormethylfenyl)-ethylidenamino-oxymethyl]-fenyl}-octová kyselina (CGA 321113), vyjádřeno jako trifloxystrobin (F) (F) Rozpustné v tuku“ |
(*1) Označuje mez stanovitelnosti.
(1) Pokud jde o úplný seznam produktů rostlinného a živočišného původu, na něž se vztahují MLR, je třeba odkázat k příloze I.
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1342/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)