(EU) 2024/1038Nařízení Komise (EU) 2024/1038 ze dne 9. dubna 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity toxinů T-2 a HT-2 v potravinách
Publikováno: | Úř. věst. L 1038, 10.4.2024 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 9. dubna 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 30. dubna 2024 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/1038 |
10.4.2024 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1038
ze dne 9. dubna 2024,
kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity toxinů T-2 a HT-2 v potravinách
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (EU) 2023/915 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. |
(2) |
Toxiny T-2 a HT-2 jsou mykotoxiny produkované různými druhy plísní rodu Fusarium. Toxin T-2 se rychle metabolizuje na velký počet produktů, přičemž hlavním metabolitem je toxin HT-2. |
(3) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) přijal v roce 2011 vědecké stanovisko o rizicích pro zdraví zvířat a veřejné zdraví souvisejících s přítomností toxinů T-2 a HT-2 v potravinách a krmivech (3). Úřad stanovil pro sumu toxinů T-2 a HT-2 skupinový tolerovatelný denní příjem (TDI) ve výši 0,1 μg/kg tělesné hmotnosti na den. Odhady chronické dietární expozice člověka sumě toxinů T-2 a HT-2, které vycházejí z dostupných údajů o výskytu, byly u všech věkových skupin obyvatelstva pod úrovní skupinového TDI, a tudíž nepředstavují bezprostřední zdravotní riziko. |
(4) |
S ohledem na závěry vědeckého stanoviska z roku 2011 bylo přijato doporučení Komise 2013/165/EU (4) s cílem shromáždit více údajů o toxinech T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin, lépe pochopit meziroční výkyvy ve výskytu a získat více informací o vlivu zpracování potravin (např. vaření) a agronomických faktorů na přítomnost toxinů T-2 a HT-2. |
(5) |
V roce 2017 přijal úřad vědecké stanovisko k vhodnosti stanovit skupinovou směrnou hodnotu z hlediska ochrany zdraví pro toxiny T-2 a HT-2 a jejich modifikované formy (5). Pro sumu toxinů T-2 a HT-2 a jejich modifikovaných forem byla stanovena skupinová akutní referenční dávka (ARfD) ve výši 0,3 μg/kg tělesné hmotnosti. Kromě toho byl pro sumu toxinů T-2 a HT-2 a jejich modifikovaných forem stanoven skupinový TDI ve výší 0,02 μg/kg tělesné hmotnosti, kterým byl nahrazen předchozí skupinový TDI ve výši 0,1 μg/kg tělesné hmotnosti. |
(6) |
V roce 2017 úřad rovněž zveřejnil vědeckou zprávu o dietární expozici lidí a zvířat toxinům T-2 a HT-2 (6). Odhady akutní dietární expozice v uvedené zprávě nepoukázaly na překročení skupinové ARfD, kterou úřad stanovil. V některých scénářích chronické dietární expozice však byl skupinový TDI překročen u kojenců, batolat a ostatních dětí a při vysoké expozici také u dospívajících, což poukazuje na potenciální zdravotní riziko. |
(7) |
V zájmu zajištění vysoké úrovně ochrany veřejného zdraví je proto vhodné stanovit maximální limity týkající se přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v potravinách s přihlédnutím k nejnovějším údajům o výskytu. Avšak vzhledem k tomu, že jsou k dispozici velmi omezené údaje o výskytu modifikovaných forem toxinů T-2 a HT-2 a není k dispozici žádná rutinní metoda jejich analýzy, jsou v této fázi stanoveny maximální limity pouze pro sumu toxinů T-2 a HT-2. |
(8) |
Aby se zajistilo uplatňování správné zemědělské praxe za účelem minimalizace přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách, je důležité stanovit maximální limit pro nezpracované obiloviny. Vzhledem k tomu, že nezpracovaný oves, před mletím nebo před použitím ve výrobcích z obilovin uváděných na trh pro konečného spotřebitele, je uváděn na trh s pluchami, měl by se maximální limit pro toxiny T-2 a HT-2 u nezpracovaných zrn ovsa vztahovat na nezpracovaná zrna ovsa včetně plev, a to i v případě nejedlých pluch. |
(9) |
Vzhledem k tomu, že úrovně výskytu toxinů T-2 a HT-2 jsou nejvyšší v ovesných zrnech, je důležité, aby se zvýšilo úsilí o další snížení přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v ovesných zrnech a aby byla Komise informována o dosaženém pokroku a o nových údajích o výskytu s cílem snížit v budoucnu maximální limit toxinů T-2 a HT-2 v ovesných zrnech a produktech z ovesných zrn. |
(10) |
Nařízení (EU) 2023/915 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(11) |
Je vhodné stanovit přechodné období pro potraviny, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před datem použitelnosti tohoto nařízení, s přihlédnutím ke skutečnosti, že některé potraviny, na něž se vztahuje toto nařízení, mají dlouhou dobu skladovatelnosti. |
(12) |
Aby se hospodářské subjekty mohly připravit na nová pravidla zavedená tímto nařízením, je vhodné poskytnout přiměřené období před tím, než se maximální limity začnou uplatňovat. |
(13) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Nařízení (EU) 2023/915 se mění takto:
1) |
v článku 8 se doplňuje nový odstavec 5, který zní: „5. Členské státy a zúčastněné strany sdělí Komisi do 1. ledna 2028 výsledky provedených šetření a dosažený pokrok, pokud jde o uplatňování preventivních opatření ke snížení kontaminace toxiny T-2 a HT-2 v ovsu a produktech z ovsa. Členské státy a zúčastněné strany pravidelně hlásí úřadu údaje o výskytu toxinů T-2 a HT-2 v ovsu a produktech z ovsa.“ |
2) |
příloha I se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení. |
Článek 2
Potraviny uvedené na seznamu v příloze, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před dnem 1. července 2024, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. července 2024.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 9. dubna 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.
(2) Nařízení Komise (EU) 2023/915 ze dne 25. dubna 2023 o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách a o zrušení nařízení (ES) č. 1881/2006 (Úř. věst. L 119, 5.5.2023, s. 103).
(3) Scientific opinion on the risks for animal and public health related to the presence of T-2 and HT-2 toxin in food and feed (Vědecké stanovisko týkající se rizik pro zdraví zvířat a lidí vyplývajících z přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v potravinách a krmivech) (EFSA Journal 2011;9(12):2481, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.2481).
(4) Doporučení Komise 2013/165/EU ze dne 27. března 2013 ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin (Úř. věst. L 91, 3.4.2013, s. 12).
(5) Scientific opinion on the appropriateness to set a group health based guidance value for T2 and HT2 toxin and its modified forms (Vědecké stanovisko k vhodnosti stanovit skupinovou směrnou hodnotu z hlediska ochrany zdraví pro toxin T2 a HT2 a jeho modifikované formy) (EFSA Journal 2017;15(1):4655, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4655).
(6) Scientific report on human and animal dietary exposure to T-2 and HT-2 toxin (Vědecká zpráva o dietární expozici lidí a zvířat toxinu T-2 a HT-2) (EFSA Journal 2017;15(8):4972, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4972).
PŘÍLOHA
V oddíle 1 (Mykotoxiny) přílohy I nařízení (EU) 2023/915 se doplňuje nová položka 1.9 (Toxiny T-2 a HT-2), která zní:
„1.9 |
Toxiny T-2 a HT-2 |
Maximální limit (μg/kg) |
Poznámky |
|
|
Suma toxinů T-2 a HT-2 |
Pro sumu toxinů T-2 a HT-2 se maximální limity vztahují na dolní meze koncentrací, které se vypočítají za předpokladu, že veškeré hodnoty nižší než mez kvantifikace jsou rovny nule. |
1.9.1 |
Nezpracovaná zrna obilovin, kromě produktů uvedených v bodech 1.9.1.1, 1.9.1.2, 1.9.1.3 a 1.9.1.4 |
50 |
Kromě nezpracovaných zrn kukuřice určených ke zpracování mokrým mletím a kromě rýže. Maximální limit se vztahuje na nezpracovaná zrna obilovin uváděná na trh pro prvotní zpracování (6). |
1.9.1.1 |
Nezpracovaná zrna sladovnického ječmene |
200 |
Maximální limit se vztahuje na nezpracovaná zrna sladovnického ječmene uváděná na trh pro prvotní zpracování (6). |
1.9.1.2 |
Nezpracovaná zrna ječmene, jiná než zrna sladovnického ječmene |
150 |
Maximální limit se vztahuje na nezpracovaná zrna ječmene uváděná na trh pro prvotní zpracování (6). |
1.9.1.3 |
Nezpracovaná zrna kukuřice a nezpracovaná zrna pšenice tvrdé |
100 |
Kromě nezpracovaných zrn kukuřice, u nichž je zřejmé, např. na základě označení či místa určení, že jsou určena pouze k použití v procesu mokrého mletí (výroba škrobu). Maximální limit se vztahuje na nezpracovaná zrna kukuřice a nezpracovaná zrna pšenice tvrdé uváděná na trh pro prvotní zpracování (6). |
1.9.1.4 |
Nezpracovaná zrna ovsa s nejedlými plevami |
1 250 |
Maximální limit se vztahuje na nezpracovaná zrna ovsa s plevami uváděná na trh pro prvotní zpracování (6). Maximální limit se vztahuje na zrna ovsa včetně nejedlých plev. |
1.9.2 |
Obiloviny uváděné na trh pro konečného spotřebitele, kromě výrobků uvedených v bodech 1.9.2.1 a 1.9.2.2 |
20 |
Kromě rýže. |
1.9.2.1 |
Oves uváděný na trh pro konečného spotřebitele |
100 |
|
1.9.2.2 |
Ječmen, kukuřice a pšenice tvrdá uváděné na trh pro konečného spotřebitele |
50 |
|
1.9.3 |
Mlýnské výrobky z obilovin, kromě produktů uvedených v bodech 1.9.3.1 a 1.9.3.2 |
20 |
Kromě mlýnských výrobků z rýže. |
1.9.3.1 |
Mlýnské výrobky z ovsa (včetně ovesných otrub) |
100 |
|
1.9.3.2 |
Otruby z obilovin jiných než oves a mlýnské výrobky z kukuřice |
50 |
|
1.9.4 |
Pečivo, kromě výrobků uvedených v bodě 1.9.5, těstoviny, svačinky z obilovin a snídaňové cereálie, kromě výrobků uvedených v bodech 1.9.6, 1.9.7 a 1.9.8 |
20 |
Kromě výrobků z rýže. Včetně malého běžného pečiva. Těstovinami se rozumí těstoviny (v suchém stavu) s obsahem vody přibližně 12 %. |
1.9.5 |
Pečivo obsahující nejméně 90 % mlýnských výrobků z ovsa |
100 |
Kromě výrobků z rýže. Včetně malého běžného pečiva. |
1.9.6 |
Ovesné vločky |
100 |
|
1.9.7 |
Snídaňové cereálie sestávající nejméně z 50 % z otrub z obilovin, mlýnských výrobků ze zrn ovsa, mlýnských výrobků ze zrn kukuřice, celých zrn ovsa, zrn ječmene, zrn kukuřice nebo zrn pšenice tvrdé a sestávající méně než z 40 % z mlýnských výrobků ze zrn ovsa a celých zrn ovsa |
50 |
|
1.9.8 |
Snídaňové cereálie sestávající nejméně z 50 % z otrub z obilovin, mlýnských výrobků ze zrn ovsa, mlýnských výrobků ze zrn kukuřice, celých zrn ovsa, zrn ječmene, zrn kukuřice nebo zrn pšenice tvrdé a nejméně z 40 % z mlýnských výrobků ze zrn ovsa a celých zrn ovsa |
75 |
|
1.9.9 |
Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé děti (3) |
10 |
Kromě výrobků z rýže. Maximální limit se vztahuje na sušinu (5) ve výrobku, jak je uváděn na trh. |
1.9.10 |
Potraviny pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a malé děti (3) |
10 |
Kromě výrobků z rýže. Maximální limit se vztahuje na sušinu (5) ve výrobku, jak je uváděn na trh.“ |
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1038/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)