(EU) 2024/1002Nařízení Komise (EU) 2024/1002 ze dne 4. dubna 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity chloristanu ve fazolových luscích (Phaseolus vulgaris)
Publikováno: | Úř. věst. L 1002, 5.4.2024 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 4. dubna 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 25. dubna 2024 | Nabývá účinnosti: | 25. dubna 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/1002 |
5.4.2024 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1002
ze dne 4. dubna 2024,
kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity chloristanu ve fazolových luscích (Phaseolus vulgaris)
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (EU) 2023/915 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek, včetně chloristanu, v potravinách. |
(2) |
Dne 30. září 2014 přijal Evropský úřad pro bezpečnost potravin vědecké stanovisko týkající se chloristanu v potravinách, zejména v ovoci a zelenině, a dospěl k závěru, že jeho přítomnost v některých potravinách, včetně fazolových lusků (Phaseolus vulgaris), představuje zdravotní riziko (3). |
(3) |
Nařízením Komise (EU) 2020/685 (4) byly stanoveny maximální limity chloristanu v široké škále potravin a tyto maximální limity byly začleněny do nařízení (EU) 2023/915. Ačkoli v době stanovení těchto limitů nebyly k dispozici komplexní údaje o výskytu u všech podkategorií ovoce a zeleniny, byl stanoven přísný všeobecný maximální limit pro veškeré ovoce a zeleninu, včetně fazolí, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany lidského zdraví. |
(4) |
Nedávné rozsáhlé údaje o výskytu chloristanu ve fazolích však ukazují, že tento maximální limit není dosažitelný ve fazolových luscích (Phaseolus vulgaris) ve velkých oblastech produkce v Unii, a to i při použití správné praxe. |
(5) |
Podle zásady, že maximální limity mají být stanoveny na co nejnižší úrovni, která je rozumně dosažitelná při uplatnění správné praxe, je proto vhodné zvýšit maximální limit pro chloristan ve fazolových luscích (Phaseolus vulgaris). |
(6) |
Nařízení (EU) 2023/915 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(7) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha I nařízení (EU) 2023/915 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 4. dubna 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.
(2) Nařízení Komise (EU) 2023/915 ze dne 25. dubna 2023 o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách a o zrušení nařízení (ES) č. 1881/2006 (Úř. věst. L 119, 5.5.2023, s. 103).
(3) Scientific opinion on the risks to public health related to the presence of perchlorate in food, in particular fruits and vegetables (Vědecké stanovisko k rizikům pro veřejné zdraví souvisejícím s přítomností chloristanu v potravinách, zejména v ovoci a zelenině). EFSA Journal 2014;12(10):3869, https://doi:10.2903/j.efsa.2014.3869.
(4) Nařízení Komise (EU) 2020/685 ze dne 20. května 2020, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity chloristanu v určitých potravinách (Úř. věst. L 160, 25.5.2020, s. 3).
PŘÍLOHA
V oddíle 6 (Jiné kontaminující látky) přílohy I nařízení (EU) 2023/915 se položka 6.3.1 (Ovoce a zelenina, kromě produktů uvedených v bodech 6.3.1.1 a 6.3.1.2) nahrazuje tímto:
„6.3.1 |
Ovoce a zelenina, kromě produktů uvedených v bodech 6.3.1.1, 6.3.1.2 a 6.3.1.3 |
0,05 |
|
6.3.1.1 |
Tykvovité (Cucurbitaceae) a kapusty |
0,10 |
|
6.3.1.2 |
Listová zelenina a bylinky |
0,50 |
|
6.3.1.3 |
Fazolové lusky (Phaseolus vulgaris) |
0,15“ |
|
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1002/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)