(EU) 2024/261Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/261 ze dne 17. ledna 2024 o povolení silice z černého pepře a oleoresinu z černého pepře Piper nigrum L. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat a superkritického extraktu z černého pepře Piper nigrum L. jako doplňkové látky pro kočky a psy
Publikováno: | Úř. věst. L 261, 18.1.2024 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 17. ledna 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 7. února 2024 | Nabývá účinnosti: | 7. února 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Série L |
2024/261 |
18.1.2024 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/261
ze dne 17. ledna 2024
o povolení silice z černého pepře a oleoresinu z černého pepře Piper nigrum L. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat a superkritického extraktu z černého pepře Piper nigrum L. jako doplňkové látky pro kočky a psy
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. V čl. 10 odst. 2 uvedeného nařízení se stanoví přehodnocení doplňkových látek povolených podle směrnice Rady 70/524/EHS (2). |
(2) |
Látky silice z černého pepře a oleoresin z černého pepře Piper nigrum L. a superkritický extrakt z černého pepře Piper nigrum L. byly povoleny bez časového omezení v souladu se směrnicí 70/524/EHS jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat. Tyto látky byly v souladu s čl. 10 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 1831/2003 následně zapsány do Registru pro doplňkové látky jako stávající produkty náležející do kategorie „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“. |
(3) |
V souladu s čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 ve spojení s článkem 7 uvedeného nařízení byla podána žádost o povolení silice z černého pepře, oleoresinu z černého pepře a superkritického extraktu z černého pepře Piper nigrum L. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat, přičemž bylo požádáno o jejich zařazení do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“. Tato žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. Žadatel následně stáhl žádost o povolení superkritického extraktu z černého pepře Piper nigrum L., pokud jde o použití u všech druhů zvířat s výjimkou koček a psů. |
(4) |
Žadatel požádal o povolení uvedených doplňkových látek pro použití rovněž ve vodě k napájení. Nařízení (ES) č. 1831/2003 však neumožňuje povolení „zchutňujících látek“ pro použití ve vodě k napájení. Použití uvedených doplňkových látek ve vodě k napájení by proto nemělo být povoleno. |
(5) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) dospěl ve svém stanovisku ze dne 27. září 2022 (3) k závěru, že za navržených podmínek použití jsou silice z černého pepře, superkritický extrakt z černého pepře a oleoresin z černého pepře Piper nigrum L. bezpečné pro cílové druhy, spotřebitele a životní prostředí. Úřad rovněž dospěl k závěru, že silice z černého pepře, superkritický extrakt z černého pepře a oleoresin z černého pepře by měly být považovány za dráždivé pro kůži a oči a za látky senzibilizující kůži a dýchací cesty. Úřad navíc dospěl k závěru, že jelikož uvedené látky jsou uznávány jako potravinářská aromata a jejich funkce v krmivech bude v zásadě stejná jako v potravinách, nepovažuje se za nutné dále prokazovat jejich účinnost. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy doplňkové látky přidané do krmiv, kterou předložila referenční laboratoř zřízená nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(6) |
Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se Komise domnívá, že silice z černého pepře, oleoresin z černého pepře a superkritický extrakt z černého pepře Piper nigrum L. splňují podmínky stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003. Používání těchto látek by proto mělo být povoleno. Komise se domnívá, že bezpečnostní důvody nevyžadují stanovení maximálních limitů pro dotčené látky. Široké rozpětí expozice a nepřítomnost látek vzbuzujících obavy umožňují stanovit maximální doporučený obsah. Aby se umožnila lepší kontrola, doporučený maximální obsah by měl být uveden na etiketě doplňkových látek. Je-li tento obsah překročen, měly by být na etiketě dotčených premixů uvedeny určité informace. Vedle toho se Komise domnívá, že by měla být přijata vhodná ochranná opatření, aby se zabránilo nepříznivým účinkům na zdraví uživatelů daných doplňkových látek. |
(7) |
Vzhledem k tomu, že bezpečnostní důvody nevyžadují okamžité provedení změn v podmínkách pro povolení dotčených látek, je vhodné stanovit přechodné období, které zúčastněným stranám umožní připravit se na plnění nových požadavků vyplývajících z povolení. |
(8) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Povolení
Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Přechodná opatření
1. Látky uvedené v příloze a premixy obsahující tyto látky, vyrobené a označené před dnem 7. srpna 2024 v souladu s pravidly použitelnými před dnem 7. února 2024, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob.
2. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látky uvedené v příloze, vyrobené a označené před dnem 7. února 2025 v souladu s pravidly použitelnými před dnem 7. února 2024, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
3. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látky uvedené v příloze, vyrobené a označené před dnem 7. února 2026 v souladu s pravidly použitelnými před dnem 7. února 2024, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 17. ledna 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
(2) Směrnice Rady 70/524/EHS ze dne 23. listopadu 1970 o doplňkových látkách v krmivech (Úř. věst. L 270, 14.12.1970, s. 1).
(3) EFSA Journal 2022;20(11):7599.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b347-eo |
Silice z černého pepře |
Složení doplňkové látky Silice z černého pepře získaná z plodů Piper nigrum L. Kapalná forma Charakteristika účinné látky Silice z černého pepře získaná parní destilací sušených a drcených nezralých plodů Piper nigrum L. podle definice Rady Evropy (1). Specifikace
Číslo CAS: 8006-82-4 Číslo FEMA: 2845 Číslo CoE: 347 Analytická metoda (2) Pro stanovení fytochemického markeru β-karyofylenu: plynová chromatografie s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) podle normy ISO 3061. |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
7. února 2034 |
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||||||||||||
2b347-ex |
Superkritický extrakt z černého pepře |
Složení doplňkové látky Superkritický extrakt z černého pepře získaný z plodů Piper nigrum L. Kapalná forma Charakteristika účinné látky Superkritický extrakt z černého pepře získaný extrakcí nadkritickým CO2 sušených a drcených nezralých plodů Piper nigrum L. (bez jakéhokoli dodatečného přidání ředidla) podle definice Rady Evropy (3). Specifikace
Číslo CoE: 347 Analytická metoda (4) Pro stanovení fytochemického markeru β-karyofylenu: plynová chromatografie s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) podle normy ISO 3061. |
Kočky a psi |
– |
– |
– |
|
7. února 2034 |
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b347-or |
Oleoresin z černého pepře |
Složení doplňkové látky Přípravek oleoresinu z černého pepře získaného z plodů Piper nigrum L. Kapalná forma Charakteristika účinné látky Oleoresin z černého pepře získaný extrakcí sušených nezralých plodů Piper nigrum L. za použití organických rozpouštědel podle definice Rady Evropy (5). Specifikace
Číslo CAS: 84929-41-9 Číslo FEMA: 2846 Číslo CoE: 347 Analytická metoda (6) Pro stanovení fytochemického markeru piperinu: vysokoúčinná kapalinová chromatografie s fotometrickou detekcí (HPLC-UV) podle normy ISO 11027. |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
7. února 2034 |
(1) Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(2) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports
(3) Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(4) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports
(5) Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(6) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/261/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)