(EU) 2023/2851Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/2851 ze dne 20. prosince 2023, kterým se povoluje uvedení částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470
Publikováno: | Úř. věst. L 2851, 21.12.2023 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 20. prosince 2023 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 10. ledna 2024 | Nabývá účinnosti: | 10. ledna 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Série L |
2023/2851 |
21.12.2023 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/2851
ze dne 20. prosince 2023,
kterým se povoluje uvedení částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na čl. 12 odst. 1 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie pro nové potraviny. |
(2) |
V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 byl prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 (2) zřízen seznam Unie pro nové potraviny. |
(3) |
Dne 20. listopadu 2020 předložila společnost Evergrain LLC (dále jen „žadatel“) Komisi v souladu s čl. 10 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 žádost o povolení uvést na trh Unie částečně hydrolyzovanou bílkovinu z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta jako novou potravinu. Žadatel požádal o to, aby se částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta mohla používat v řadě potravin určených pro běžnou populaci. |
(4) |
Dne 20. listopadu 2020 žadatel rovněž požádal Komisi o ochranu údajů, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví, konkrétně jde o zprávu týkající se kvality bílkovin nové potraviny (3), informace o inaktivaci enzymu v nové potravině (4), informace o absenci toxigenního potenciálu v přípravku enzymu (5), informace o absenci mykotoxinů a dalších sekundárních metabolitů produkovaných organismem Aspergillus niger v přípravku enzymu (6), údaje o složení (certifikáty o analýzách šarží nové potraviny) (7) a zprávu o studiích stability (8). |
(5) |
Dne 10. června 2021 požádala Komise Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), aby provedl posouzení částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta jako nové potraviny. |
(6) |
Dne 24. května 2023 přijal úřad v souladu s článkem 11 nařízení (EU) 2015/2283 své vědecké stanovisko „Safety of partially hydrolysed protein from spent barley (Hordeum vulgare) and rice (Oryza sativa) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283“ (9) (Bezpečnost částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta jako nové potraviny podle nařízení (EU) 2015/2283). |
(7) |
Ve svém vědeckém stanovisku dospěl úřad k závěru, že nová potravina, částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta, je za navržených podmínek použití bezpečná. Uvedené vědecké stanovisko tudíž poskytuje dostatečné důvody k závěru, že částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta při použití za navržených podmínek použití splňuje podmínky pro její uvedení na trh v souladu s čl. 12 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283. |
(8) |
Ve svém vědeckém stanovisku úřad rovněž uvedl, že jeho závěr o bezpečnosti nové potraviny vychází ze zprávy o kvalitě bílkovin nové potraviny, informací o inaktivaci enzymu v nové potravině, informací o absenci mykotoxinů a jiných sekundárních metabolitů produkovaných organismem Aspergillus niger v přípravku enzymu, údajů o složení (certifikáty o analýze šarží nové potraviny) a ze zprávy o studiích stability, bez nichž by nemohl novou potravinu posoudit a dospět ke svému závěru. |
(9) |
Komise vyzvala žadatele, aby podrobněji objasnil odůvodnění, které poskytl ohledně svého tvrzení, že uvedené údaje a studie jsou předmětem průmyslového vlastnictví, a aby objasnil své tvrzení, že má výhradní právo na ně odkazovat v souladu s čl. 26 odst. 2 písm. b) nařízení (EU) 2015/2283. |
(10) |
Žadatel prohlásil, že při podání žádosti byl držitelem průmyslových a výhradních práv odkazovat na zprávu o kvalitě bílkovin nové potraviny, informace o inaktivaci enzymu v nové potravině, informace o absenci mykotoxinů a jiných sekundárních metabolitů produkovaných organismem Aspergillus niger v přípravku enzymu, údaje o složení (certifikáty o analýze šarží nové potraviny) a zprávu o studiích stability a že třetí strany nemohou mít zákonný přístup k těmto údajům, používat je ani na ně odkazovat. |
(11) |
Komise veškeré informace, jež žadatel předložil, posoudila a dospěla k závěru, že žadatel dostatečně doložil splnění požadavků stanovených v čl. 26 odst. 2 nařízení (EU) 2015/2283. Zpráva o kvalitě bílkovin nové potraviny, informace o inaktivaci enzymu v nové potravině, informace o absenci mykotoxinů a jiných sekundárních metabolitů produkovaných organismem Aspergillus niger v přípravku enzymu, údaje o složení (osvědčení o analýze šarží nových potravin) a zpráva o studiích stability by proto měly být chráněny v souladu s čl. 27 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283. Pouze žadateli by proto mělo být povoleno uvádět částečně hydrolyzovanou bílkovinu z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta na trh v Unii po dobu pěti let od vstupu tohoto nařízení v platnost. |
(12) |
Omezení povolení částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta a odkazování na údaje obsažené v souboru žadatele pro výhradní použití však nebrání tomu, aby o povolení uvádět na trh tutéž novou potravinu požádali další žadatelé, pokud se jejich žádost zakládá na zákonně získaných informacích, jež jsou podkladem pro takové povolení. |
(13) |
Vzhledem k tomu, že zdrojem této nové potraviny je ječmen (Hordeum vulgare), který je uveden v příloze II nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 (10) jako jedna z řady látek či produktů, které mohou vyvolávat alergie nebo nesnášenlivost, měly by být potraviny obsahující tuto novou potravinu náležitě označeny v souladu s požadavky článku 21 uvedeného nařízení. |
(14) |
Je vhodné, aby zařazení částečně hydrolyzované bílkoviny z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta jako nové potraviny na seznam Unie pro nové potraviny bylo provázeno informacemi uvedenými v čl. 9 odst. 3 nařízení (EU) 2015/2283. |
(15) |
Částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta by měla být zařazena na seznam Unie pro nové potraviny stanovený v prováděcím nařízení (EU) 2017/2470. Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(16) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
1. Částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta se povoluje k uvedení na trh v Unii.
Částečně hydrolyzovaná bílkovina z ječného (Hordeum vulgare) a rýžového (Oryza sativa) mláta se zařazuje na seznam Unie pro nové potraviny stanovený v prováděcím nařízení (EU) 2017/2470.
2. Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Po dobu pěti let ode dne 10. ledna 2024 smí novou potravinu uvedenou v článku 1 uvádět na trh v Unii pouze společnosti Evergrain LLC (11), kromě případů, kdy povolení pro tuto novou potravinu obdrží další žadatel bez odkazu na vědecké údaje, které jsou chráněny podle článku 3, nebo se souhlasem společnosti Evergrain LLC.
Článek 3
Vědecké údaje obsažené v souboru žádosti a splňující podmínky stanovené v čl. 26 odst. 2 nařízení (EU) 2015/2283 nesmí být použity ve prospěch dalšího žadatele po dobu pěti let ode dne vstupu tohoto nařízení v platnost bez souhlasu společnosti Evergrain LLC.
Článek 4
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 20. prosince 2023.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Dokumentace, oddíl 2.h.4.1 a příloha F; Gallaher (2019, Vrasidas, 2022).
(4) Dokumentace, oddíl 2.b.1.2.
(5) Dokumentace, oddíl 2.b.1.2.
(6) Dokumentace, oddíl 2.b.1.2.
(7) Dokumentace, oddíl 2.c.1 a příloha C.
(8) Dokumentace, oddíl 2.c.2 a příloha D.
(9) EFSA Journal 2023;21(9):8064.
(10) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, s. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1169/oj).
(11) 3205 S. 9th St, St. Louis, Missouri, 63118 USA.
PŘÍLOHA
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:
1) |
do tabulky 1 (Povolené nové potraviny) se vkládá nový záznam, který zní:
|
2) |
do tabulky 2 (Specifikace) se vkládá nový záznam, který zní:
|
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2851/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)