(EU) 2023/2632Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/2632 ze dne 27. listopadu 2023 o povolení 5'-inosinanu sodného vyráběného fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat
Publikováno: | Úř. věst. L 2632, 28.11.2023 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 27. listopadu 2023 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 18. prosince 2023 | Nabývá účinnosti: | 18. prosince 2023 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Série L |
2023/2632 |
28.11.2023 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/2632
ze dne 27. listopadu 2023
o povolení 5′-inosinanu sodného vyráběného fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. |
(2) |
V souladu s článkem 7 nařízení (ES) č. 1831/2003 byla podána žádost o povolení 5′-inosinanu sodného vyráběného fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 pro všechny druhy zvířat. Žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(3) |
Žádost se týká povolení přípravku 5′-inosinanu sodného vyráběného fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat, přičemž bylo požádáno o zařazení uvedené doplňkové látky do kategorie „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“. Žadatel požádal o povolení uvedené doplňkové látky pro použití rovněž ve vodě k napájení. Nařízení (ES) č. 1831/2003 však neumožňuje povolení „zchutňujících látek“ pro použití ve vodě k napájení. Použití uvedených doplňkových látek ve vodě k napájení by proto nemělo být povoleno. |
(4) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ve svých stanoviscích ze dne 26. ledna 2022 (2) a 21. března 2023 (3) dospěl k závěru, že za navržených podmínek použití je 5′-inosinan sodný vyráběný fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 bezpečný pro všechny druhy zvířat, spotřebitele i životní prostředí. Dospěl k závěru, že 5′-inosinan sodný vyráběný fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 by měl být považován za látku, která není toxická při vdechování, není dráždivá pro kůži ani oči a nesenzibilizuje kůži. Úřad dále dospěl k závěru, že vzhledem k tomu, že je 5′-inosinan sodný vyráběný fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 uznáván jako potravinářské aroma, a vzhledem k tomu, že jeho funkce v krmivech bude v zásadě stejná jako v potravinách, nepovažuje se za nutné dále prokazovat jeho účinnost. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy doplňkové látky přidané do krmiv předloženou referenční laboratoří, zřízenou nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(5) |
S ohledem na výše uvedené se Komise domnívá, že 5′-inosinan sodný vyráběný fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 splňuje podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003. Používání uvedené látky by proto mělo být povoleno. |
(6) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Povolení
Látka uvedená v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povoluje jako doplňková látka ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 27. listopadu 2023.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
(2) EFSA Journal 2022;20(3):7153.
(3) EFSA Journal 2023;21(4):7958.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
||||||||||||||||
2b631i |
5′-inosinan sodný |
Složení doplňkové látky 5′-inosinan sodný Pevná forma Charakteristika účinné látky 5′-inosinan sodný vyráběný fermentací z Corynebacterium stationis KCCM 80235 Čistota: nejméně 97 % v sušině Chemický vzorec: C10H11O8N4Na2P·7.5H2O Číslo CAS: 4691-65-0 Analytická metoda (1) Pro identifikaci 5′-inosinanu sodného (IMP) v doplňkové látce: monografie FAO JECFA „5′-inosinan sodný“. Pro stanovení 5′-inosinanu sodného (IMP) v doplňkové látce, ve zchutňujících premixech a ve vodě: – vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV detekcí (HPLC-UV). |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
18. prosince 2033 |
(1) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2632/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)