(EU) 2023/1713Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1713 ze dne 7. září 2023 o povolení přípravku z endo-1,4-beta-xylanázy z Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteázy z Bacillus subtilis CBS 148232 a alfa-amylázy z Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 pro výkrm kuřat, odchov kuřic a menšinové druhy drůbeže (držitel povolení: Danisco (UK) Ltd, zastoupený v Unii společností Genencor International B.V.) (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 221, 8.9.2023, s. 51-54 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 7. září 2023 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 28. září 2023 Nabývá účinnosti: 28. září 2023
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 23. září 2024

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/1713

ze dne 7. září 2023

o povolení přípravku z endo-1,4-beta-xylanázy z Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteázy z Bacillus subtilis CBS 148232 a alfa-amylázy z Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 pro výkrm kuřat, odchov kuřic a menšinové druhy drůbeže (držitel povolení: ►M1  Genencor International B.V. ◄ )

(Text s významem pro EHP)

(Úř. věst. L 221 8.9.2023, s. 51)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2183 ze dne 2. září 2024,

  L 2183

1

3.9.2024




▼B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/1713

ze dne 7. září 2023

o povolení přípravku z endo-1,4-beta-xylanázy z Trichoderma reesei ATCC PTA-5588, proteázy z Bacillus subtilis CBS 148232 a alfa-amylázy z Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 pro výkrm kuřat, odchov kuřic a menšinové druhy drůbeže (držitel povolení: ►M1  Genencor International B.V. ◄ )

(Text s významem pro EHP)



Článek 1

Povolení

Přípravek uvedený v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „zootechnické doplňkové látky“ a funkční skupiny „látky zvyšující stravitelnost“, se povoluje jako doplňková látka ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.

Článek 2

Vstup v platnost

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.




PŘÍLOHA



Identifikační číslo doplňkové látky

Jméno držitele povolení

Doplňková látka

Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda

Druh nebo kategorie zvířat

Maximální stáří

Minimální obsah

Maximální obsah

Jiná ustanovení

Konec platnosti povolení

Jednotky aktivity/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %

Kategorie: zootechnické doplňkové látky. Funkční skupina: látky zvyšující stravitelnost.

4a40

►M1  Genencor International B.V. ◄

Endo-1,4-beta-xylanáza (EC 3.2.1.8), proteáza (EC 3.4.21.62) a alfa-amyláza (EC 3.2.1.1)

Složení doplňkové látky

Přípravek z endo-1,4-beta-xylanázy z Trichoderma reesei ATCC

PTA-5588, proteázy z Bacillus subtilis CBS 148232 a alfa-amylázy z Bacillus licheniformis ATCC SD-6525 s minimem aktivity:

Endo-1,4-beta-xylanáza: 20 000 UX (1)/g

Proteáza: 40 000 UP (2)/g

Alfa-amyláza: 2 000 UA (3)/g

Pevná forma

Charakteristika účinné látky

Endo-1,4-beta-xylanáza (EC 3.2.1.8) z Trichoderma reesei ATCC

PTA-5588, proteáza (EC 3.4.21.62, také známá jako „subtilisin“) z Bacillus subtilis CBS 148232, a alfa-amyláza (EC 3.2.1.1) z Bacillus licheniformis ATCC SD-6525

Analytická metoda (4)

Pro kvantifikaci endo-1,4-beta-xylanázy v doplňkové látce, premixech a krmných směsích: kolorimetrická metoda založená na enzymatické hydrolýze xylanázou u substrátu s azurinem vázaným na zesíťovaný pšeničný arabinoxylan při pH 4,2 a teplotě 50 °C.

Pro kvantifikaci proteázy v doplňkové látce, premixech a krmných směsích: kolorimetrická metoda založená na enzymatické hydrolýze proteázou u substrátu s barvivem vázaným na zesíťovaný kasein při pH 10,0 a teplotě 50 °C.

Pro kvantifikaci alfa-amylázy v doplňkové látce, premixech a krmných směsích: kolorimetrická metoda založená na enzymatické hydrolýze amylázou u substrátu s azurinem vázaným na zesíťovaný škrobový polymer při pH 8,0 a teplotě 40 °C.

Výkrm kuřat

Odchov kuřic

Výkrm a odchov menšinových druhů drůbeže

Endo-1,4-beta-xylanáza 2 000 UX

Proteáza 4 000 UP

Alfa-amyláza 200 UA

1.  V návodu pro použití doplňkové látky a premixu musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření.

2.  Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z jejich použití. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky k ochraně dýchacích cest, očí a kůže.

28. září 2033

(1)   

Jedna jednotka aktivity endo-1,4-beta-xylanázy (UX) je množství enzymu, které uvolní 0,48 mikromolu redukujících cukrů, vyjádřených jako ekvivalenty xylózy, za minutu ze substrátu pšeničného arabinoxylanu při pH 4,2 a teplotě 50 °C.

(2)   

Jedna jednotka aktivity proteázy (UP) je definována jako množství enzymu, které uvolní 2,3 mikrogramu fenolických sloučenin, vyjádřených jako ekvivalenty tyrosinu, za minutu z kaseinového substrátu při pH 10,0 a teplotě 50 °C.

(3)   

Jedna jednotka aktivity alfa-amylázy (UA) je množství enzymu, které je při přebytku alfa-glukosidázy potřebné k uvolnění 0,20 mikromolu glukosidických vazeb, vyjádřených jako ekvivalenty p-nitrofenolu, za minutu ze substrátu maltoheptasoidu při pH 8,0 a teplotě 40 °C.

(4)   

Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU