(EU) 2023/1417Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1417 ze dne 5. července 2023 o povolení kyseliny máselné, ethyl-butyrátu, ethyl-isobutyrátu, ethyl-isovalerátu, methyl-isovalerátu, 2-methyl-2-pentenové kyseliny, 6-methylhept-5-en-2-onu, undekan-2-onu, oktan-2-onu, nonan-2-onu, oktan-3-onu, tridekan-2-onu, 5-methylhept-2-en-4-onu, dodekano-1,5-laktonu, tetradekano-1,5-laktonu, 5-methylfurfuralu, 4-fenylbut-3-en-2-onu, p-anisylalkoholu, 4-methoxybenzaldehydu, piperonalu, vanilinu, p-anisyl-acetátu, benzyl-benzoátu, isobutyl-salicylátu, isopentyl-salicylátu, benzyl-salicylátu a difenyletheru jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 171, 6.7.2023, s. 11-40 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 5. července 2023 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 26. července 2023 | Nabývá účinnosti: | 26. července 2023 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
6.7.2023 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 171/11 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/1417
ze dne 5. července 2023
o povolení kyseliny máselné, ethyl-butyrátu, ethyl-isobutyrátu, ethyl-isovalerátu, methyl-isovalerátu, 2-methyl-2-pentenové kyseliny, 6-methylhept-5-en-2-onu, undekan-2-onu, oktan-2-onu, nonan-2-onu, oktan-3-onu, tridekan-2-onu, 5-methylhept-2-en-4-onu, dodekano-1,5-laktonu, tetradekano-1,5-laktonu, 5-methylfurfuralu, 4-fenylbut-3-en-2-onu, p-anisylalkoholu, 4-methoxybenzaldehydu, piperonalu, vanilinu, p-anisyl-acetátu, benzyl-benzoátu, isobutyl-salicylátu, isopentyl-salicylátu, benzyl-salicylátu a difenyletheru jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. V čl. 10 odst. 2 uvedeného nařízení se stanoví přehodnocení doplňkových látek povolených podle směrnice Rady 70/524/EHS (2). |
(2) |
Látky kyselina máselná, ethyl-butyrát, ethyl-isobutyrát, ethyl-isovalerát, methyl-isovalerát, 2-methyl-2-pentenová kyselina, 6-methylhept-5-en-2-on, undekan-2-on, oktan-2-on, nonan-2-on, oktan-3-on, tridekan-2-on, 5-methylhept-2-en-4-on, dodekano-1,5-lakton, tetradekano-1,5-lakton, 5-methylfurfural, 4-fenylbut-3-en-2-on, p-anisylalkohol, 4-methoxybenzaldehyd, piperonal, vanilin, p-anisyl-acetát, benzyl-benzoát, isobutyl-salicylát, isopentyl-salicylát, benzyl-salicylát a difenylether byly povoleny jako doplňkové látky bez časového omezení pro všechny druhy zvířat směrnicí 70/524/EHS. Uvedené látky byly v souladu s čl. 10 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 1831/2003 následně zapsány do Registru pro doplňkové látky jako stávající produkty náležející do funkční skupiny „zchutňující látky“. |
(3) |
V souladu s čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 ve spojení s článkem 7 uvedeného nařízení bylo podáno několik žádostí o povolení výše uvedených látek jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat. Žadatel požádal o zařazení uvedených doplňkových látek do kategorie „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“. Tyto žádosti byly podány spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(4) |
Žadatel požádal o povolení uvedených doplňkových látek pro použití rovněž ve vodě k napájení. Nařízení (ES) č. 1831/2003 však povolení „zchutňujících látek“ pro použití ve vodě k napájení neumožňuje. Žádost týkající se vody k napájení proto žadatel stáhl pro všechny dotčené látky. |
(5) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ve svých stanoviscích ze dne 25. dubna 2012 (3), 13. června 2012 (4), 26. října 2012 (5), 12. března 2013 (6), 20. října 2015 (7), 26. ledna 2016 (8), 25. května 2016 (9), 10. ledna 2020 (10), 28. ledna 2020 (11) a 7. ledna 2023 (12) dospěl k závěru, že za navrhovaných podmínek použití jsou dotčené látky bezpečné pro všechny druhy zvířat, spotřebitele i životní prostředí. |
(6) |
Úřad rovněž uvedl, že bezpečnostní listy požadované v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (13) prokazují, že v případě kyseliny máselné, ethyl-butyrátu, ethyl-isobutyrátu, ethyl-isovalerátu, methyl-isovalerátu a 2-methyl-2-pentenové kyseliny, 6-methylhept-5-en-2-onu, undekan-2-onu, oktan-2-onu, nonan-2-onu, oktan-3-onu, tridekan-2-onu, u dodecano-1,5-laktonu, tetradecano-1,5-laktonu, p-anisylalkoholu, 4-methoxybenzaldehydu, piperonalu, vanilinu, p-anisyl-acetátu, benzyl-benzoátu, isobutyl-salicylátu, isopentyl-salicylátu, benzyl-salicylátu a difenyletheru jsou identifikována některá rizika pro styk s kůží a očima a pro expozici dýchacích cest. Pokud jde o 5-methylhept-2-en-4-on, 5-methylfurfural a 4-fenylbut-3-en-2-on, dospěl úřad k závěru, že vzhledem k nedostatku nových důkazů o účincích uvedených doplňkových látek na dýchací systém, kůži a oči není schopen dospět k závěru o bezpečnosti používání těchto tří látek. |
(7) |
Úřad nakonec dospěl k závěru, že všechny dotčené látky jsou uznávány jako potravinářská aromata a že jejich funkce v krmivech bude v zásadě stejná jako v potravinách. Proto se nepovažuje za nutné dále prokazovat jejich účinnost. Úřad nepovažoval zvláštní požadavky na monitorování po uvedení na trh za nutné. Úřad také ověřil zprávu o metodách analýzy doplňkových látek přidaných do krmiv předloženou referenční laboratoří, zřízenou nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(8) |
V zájmu lepší kontroly by měly být stanoveny určité podmínky. Na etiketě doplňkových látek by měl být zejména uveden doporučený maximální obsah. Pokud je takový obsah překročen, měly by být na etiketě premixů uvedeny určité informace. |
(9) |
Skutečnost, že použití dotčených látek jako zchutňujících látek se nepovoluje ve vodě k napájení, nebrání jejich použití v krmných směsích podávaných s vodou. |
(10) |
Posouzení všech dotčených látek prokazuje, že podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003 jsou splněny. Používání uvedených látek by proto mělo být povoleno. Vedle toho se Komise domnívá, že by měla být přijata vhodná ochranná opatření, aby se zabránilo nepříznivým účinkům na zdraví uživatelů daných doplňkových látek. |
(11) |
Vzhledem k tomu, že bezpečnostní důvody nevyžadují okamžité provedení změn v podmínkách pro povolení dotčených látek, je vhodné stanovit přechodné období, které zúčastněným stranám umožní připravit se na plnění nových požadavků vyplývajících z povolení. |
(12) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Povolení
Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Přechodná opatření
1. Látky uvedené v příloze a premixy obsahující tyto látky, vyrobené a označené přede dnem 26. ledna 2024 v souladu s pravidly použitelnými přede dnem 26. července 2023, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob.
2. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látky uvedené v příloze, vyrobené a označené přede dnem 26. července 2024 v souladu s pravidly použitelnými přede dnem 26. července 2023, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
3. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látky uvedené v příloze, vyrobené a označené přede dnem 26. července 2025 v souladu s pravidly použitelnými přede dnem 26. července 2023, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 5. července 2023.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
(2) Směrnice Rady 70/524/EHS ze dne 23. listopadu 1970 o doplňkových látkách v krmivech (Úř. věst. L 270, 14.12.1970, s. 1).
(3) EFSA Journal 2012;10(5):2678.
(4) EFSA Journal 2012;10(7):2785.
(5) EFSA Journal 2012;10(10):2928.
(6) EFSA Journal 2013;11(4):3169.
(7) EFSA Journal 2015;13(11):4268.
(8) EFSA Journal 2016;14(2):4389.
(9) EFSA Journal 2016;14(6):4512.
(10) EFSA Journal 2020;18(2):6002.
(11) EFSA Journal 2020;18(2):6017.
(12) EFSA Journal 2023;21(1):7713.
(13) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH), o zřízení Evropské agentury pro chemické látky, o změně směrnice 1999/45/ES a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 793/93, nařízení Komise (ES) č. 1488/94, směrnice Rady 76/769/EHS a směrnic Komise 91/155/EHS, 93/67/EHS, 93/105/ES a 2000/21/ES (Úř. věst. L 396, 30.12.2006, s. 1).
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b08005 |
máselná kyselina |
Složení doplňkové látky máselná kyselina Charakteristika účinné látky máselná kyselina vyrobená chemickou syntézou Čistota: min. 99 % Chemický vzorec: C4 H8 O2 Číslo CAS: 107-92-6 FLAVIS: 08.005 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (1) Pro stanovení máselné kyseliny v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09039 |
ethyl-butyrát |
Složení doplňkové látky ethyl-butyrát Charakteristika účinné látky ethyl-butyrát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C6H12O2 Číslo CAS: 105 -54 -4 FLAVIS: 09.039 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (2) Pro stanovení ethyl-butyrátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09413 |
ethyl-isobutyrát |
Složení doplňkové látky ethyl-isobutyrát Charakteristika účinné látky ethyl-isobutyrát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C6H12O2 Číslo CAS: 97-62-1 FLAVIS: 09.413 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (3) Pro stanovení ethyl-isobutyrátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09447 |
ethyl-isovalerát |
Složení doplňkové látky ethyl-isovalerát Charakteristika účinné látky ethyl-isovalerát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C7H14O2 Číslo CAS: 108-64-5 FLAVIS: 09.447 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (4) Pro identifikaci ethyl-isovalerátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09462 |
methyl-isovalerát |
Složení doplňkové látky methyl-isovalerát Charakteristika účinné látky methyl-isovalerát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C6H12O2 Číslo CAS: 556-24-1 FLAVIS: 09.462 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (5) Pro stanovení methyl-isovalerátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b08055 |
2-methylpent-2-enová kyselina |
Složení doplňkové látky 2-methylpent-2-enová kyselina Charakteristika účinné látky 2-methylpent-2-enová kyselina vyrobená chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C6H10O2 Číslo CAS: 3142-72-1 FLAVIS: 08.055 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (6) Pro stanovení 2-methylpent-2-enové kyseliny v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07015 |
6-methylhept-5-en-2-on |
Složení doplňkové látky 6-methylhept-5-en-2-on Charakteristika účinné látky 6-methylhept-5-en-2-on vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 97 % Chemický vzorec: C8H14O Číslo CAS: 110-93-0 FLAVIS: 07.015 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (7) Pro stanovení 6-methylhept-5-en-2-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07016 |
undekan-2-on |
Složení doplňkové látky undekan-2-on Charakteristika účinné látky undekan-2-on vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 96 % Chemický vzorec: C11H22O Číslo CAS: 112-12-9 FLAVIS: 07.016 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (8) Pro stanovení undekan-2-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07019 |
oktan-2-on |
Složení doplňkové látky oktan-2-on Charakteristika účinné látky oktan-2-on vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 95 % Chemický vzorec: C8H16O Číslo CAS: 111-13-7 FLAVIS: 07.019 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (9) Pro stanovení oktan-2-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07020 |
nonan-2-on |
Složení doplňkové látky nonan-2-on Charakteristika účinné látky nonan-2-on vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 97 % Chemický vzorec: C9H18O Číslo CAS: 821-55-6 FLAVIS: 07.020 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (10) Pro stanovení nonan-2-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07062 |
oktan-3-on |
Složení doplňkové látky oktan-3-on Charakteristika účinné látky oktan-3-on vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C8H16O Číslo CAS: 106-68-3 FLAVIS: 07.062 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (11) Pro stanovení oktan-3-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07103 |
tridekan-2-on |
Složení doplňkové látky tridekan-2-on Charakteristika účinné látky tridekan-2-on Vyroben chemickou syntézou. Čistota: min. 95 % Chemický vzorec: C13H26O Číslo CAS: 593-08-8 FLAVIS: 07.103 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (12) Pro stanovení tridekan-2-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07139 |
5-methylhept-2-en-4-on |
Složení doplňkové látky 5-methylhept2-en-4-on Charakteristika účinné látky 5-methylhept2-en-4-on vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C8H14O Číslo CAS: 81925-81-7 FLAVIS: 07.139 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (13) Pro stanovení 5-methylhept2-en-4-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b10008 |
dodekano-1,5-lakton |
Složení doplňkové látky dodekano-1,5-lakton Charakteristika účinné látky dodekano-1,5-lakton vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C12H22O2 Číslo CAS: 713-95-1 FLAVIS: 10.008 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (14) Pro stanovení dodekano-1,5-laktonu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b10016 |
tetradekano-1,5-lakton |
Složení doplňkové látky tetradekano-1,5-lakton Charakteristika účinné látky tetradekano-1,5-lakton vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 97 % Chemický vzorec: C14H26O2 Číslo CAS: 2721-22-4 FLAVIS: 10.016 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (15) Pro stanovení tetradekano-1,5-laktonu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b13001 |
5-methylfurfural |
Složení doplňkové látky 5-methylfurfural Charakteristika účinné látky 5-methylfurfural vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 97 % Chemický vzorec: C6H6O2 Číslo CAS: 620-02-0 FLAVIS: 13.001 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (16) Pro stanovení 5-methylfurfuralu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b07024 |
4-fenylbut-3-en-2-on |
Složení doplňkové látky 4-fenylbut-3-en-2-on Charakteristika účinné látky 4-fenylbut-3-en-2-on vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 97 % Chemický vzorec: C10H10O Číslo CAS: 122-57-6 FLAVIS: 07.024 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (17) Pro stanovení 4-fenylbut-3-en-2-onu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||||||
2b02128 |
p-anisylalkohol |
Složení doplňkové látky p-anisylalkohol Charakteristika účinné látky p-anisylalkohol vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. ≥ 97 % Chemický vzorec: C8H10O2 Číslo CAS: 105-13-5 FLAVIS: 02.128. |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||||||
Analytická metoda (18) Pro stanovení p-anisylalkoholu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b05015 |
4-methoxybenzaldehyd |
Složení doplňkové látky 4-methoxybenzaldehyd Charakteristika účinné látky 4-methoxybenzaldehyd vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. ≥ 97 % Chemický vzorec: C8H8O2 Číslo CAS: 123-11-5 FLAVIS: 05.015 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (19) Pro stanovení 4-methoxybenzaldehydu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b05016 |
piperonal |
Složení doplňkové látky piperonal Charakteristika účinné látky piperonal vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. ≥ 98 % Chemický vzorec: C8H6O3 Číslo CAS: 120-57-0 FLAVIS: 05.016. |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (20) Pro stanovení piperonalu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b05018 |
vanilin |
Složení doplňkové látky vanillin Charakteristika účinné látky vanilin vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 97 % Chemický vzorec: C8H8O3 Číslo CAS: 121-33-5 FLAVIS: 05.018 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (21) Pro stanovení vanilinu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||||||
2b09019 |
p-anisyl-acetát |
Složení doplňkové látky p-anisyl-acetát Charakteristika účinné látky p-anisyl-acetát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 97 % Chemický vzorec: C10H12O3 Číslo CAS: 104-21-2 FLAVIS: 09.019 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||||||
Analytická metoda (22) Pro identifikaci p-anisyl-acetátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09727 |
benzyl-benzoát |
Složení doplňkové látky benzyl-benzoát Charakteristika účinné látky benzyl-benzoát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. > 99 % Chemický vzorec: C14H12O2 Číslo CAS: 120-51-4 FLAVIS: 09.727 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (23) Pro stanovení benzyl-benzoátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09750 |
isobutyl-salicylát |
Složení doplňkové látky isobutyl-salicylát Charakteristika účinné látky isobutyl-salicylát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C11H14O3 Číslo CAS: 87-19-4 FLAVIS: 09.750 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (24) Pro stanovení isobutyl-salicylátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09751 |
isopentyl-salicylát |
Složení doplňkové látky isopentyl-salicylát Charakteristika účinné látky isopentyl-salicylát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C12H16O3 Číslo CAS: 87-20-7 FLAVIS: 09.751 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (25) Pro stanovení isopentyl-salicylátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b09752 |
benzyl-salicylát |
Složení doplňkové látky benzyl-salicylát Charakteristika účinné látky benzyl-salicylát vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 98 % Chemický vzorec: C14H12O3 Číslo CAS: 118-58-1 FLAVIS: 09.752 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (26) Pro stanovení benzyl-salicylátu v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||
mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||
2b04035 |
difenylether |
Složení doplňkové látky difenylether Charakteristika účinné látky difenylether vyrobený chemickou syntézou Čistota: min. 99 % Chemický vzorec: C12H10 O Číslo CAS: 101-84-8 FLAVIS: 04.035 |
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
26. července 2033 |
||||||||||
Analytická metoda (27) Pro stanovení difenyletheru v doplňkové látce a ve zchutňujících premixech:
|
(1) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(2) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(3) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(4) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(5) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(6) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(7) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(8) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(9) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(10) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(11) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(12) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(13) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(14) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(15) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(16) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(17) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(18) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(19) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(20) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(21) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(22) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(23) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(24) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(25) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(26) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(27) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en