(EU) 2023/129Nařízení Komise (EU) 2023/129 ze dne 18. ledna 2023, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro azoxystrobin, prosulfokarb, sedaxan a valifenalát v některých produktech a na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 17, 19.1.2023, s. 56-76 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 18. ledna 2023 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 8. února 2023 | Nabývá účinnosti: | 26. února 2023 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
19.1.2023 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 17/56 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/129
ze dne 18. ledna 2023,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro azoxystrobin, prosulfokarb, sedaxan a valifenalát v některých produktech a na jejich povrchu
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS (1), a zejména na čl. 14 odst. 1 písm. a) uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Pro azoxystrobin, prosulfokarb, sedaxan a valifenalát byly maximální limity reziduí („MLR“) stanoveny v příloze II nařízení (ES) č. 396/2005. |
(2) |
Dne 14. prosince 2021 přijala Komise pro Codex Alimentarius nové maximální limity reziduí stanovené Codexem (CXL) pro azoxystrobin u kvajáv a pro valifenalát u cibule, šalotky, rajčat a baklažánu (2). |
(3) |
V souladu s čl. 5 odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 (3) platí, že pokud existují nebo se právě dokončují mezinárodní normy, vezmou se při vytváření nebo přizpůsobení potravinového práva v úvahu, s výjimkou případů, kdy by tyto normy nebo dotyčné části těchto norem byly neúčinným nebo nevhodným prostředkem pro dosažení oprávněných cílů potravinového práva, případů vědecky odůvodněných nebo případů, kdy by tyto normy zajišťovaly úroveň ochrany jinou, než je úroveň považovaná v Unii za odpovídající. Kromě toho má Unie v souladu s čl. 13 písm. e) uvedeného nařízení podporovat soulad mezinárodních technických norem a potravinového práva a současně zajišťovat, aby nedocházelo ke snížení vysoké úrovně ochrany přijaté v Unii. |
(4) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) posoudil CXL navržené pro azoxystrobin u kvajáv a pro valifenalát u cibule, šalotky, rajčat a baklažánu a dospěl k závěru, že jsou pro spotřebitele v Unii bezpečné (4). Unie k těmto navrhovaným CXL nepředložila Výboru Codexu pro rezidua pesticidů žádné výhrady (5) (6). |
(5) |
Je proto vhodné zařadit tyto CXL do nařízení (ES) č. 396/2005 jako MLR. V rámci hodnocení navrženého CXL pro valifenalát u rajčat byl předložen dostatečný počet pokusů týkajících se reziduí a úřad dospěl k závěru, že tyto údaje jsou pro zvažovaná použití dostatečné. Je proto vhodné v nařízení (ES) č. 396/2005 vypustit příslušnou poznámku pod čarou, která zdůrazňuje potřebu dalších údajů. |
(6) |
V případě azoxystrobinu byla podle čl. 6 odst. 1 nařízení (ES) č. 396/2005 podána žádost o změnu stávajících MLR pro semena řepky olejky a lněné semeno. V případě prosulfokarbu byla taková žádost podána pro bylinky a jedlé květy. V případě sedaxanu byla taková žádost podána pro rajčata. |
(7) |
V souladu s článkem 8 nařízení (ES) č. 396/2005 dotčené členské státy všechny uvedené žádosti vyhodnotily a hodnotící zprávy byly předány Komisi. |
(8) |
Úřad žádosti a hodnotící zprávy posoudil, přičemž zkoumal zejména rizika pro spotřebitele a v příslušném případě pro zvířata, a k navrhovaným MLR vydal odůvodněná stanoviska (7). Uvedená stanoviska předal žadatelům, Komisi a členským státům a zpřístupnil je veřejnosti. |
(9) |
V případě azoxystrobinu u lněných semen dospěl úřad k závěru, že předložené údaje nepostačují ke změně stávajícího MLR. Proto není vhodné tento MLR měnit. |
(10) |
V případě všech ostatních změn MLR požadovaných žadateli u azoxystrobinu, prosulfokarbu a sedaxanu dospěl úřad k závěru, že všechny požadavky na úplnost poskytnutých údajů byly splněny a že změny MLR, o které žadatelé žádají, jsou přijatelné, pokud jde o bezpečnost spotřebitelů, na základě hodnocení expozice spotřebitelů pro 27 konkrétních evropských skupin spotřebitelů. V tomto závěru úřad zohlednil nejnovější údaje o toxikologických vlastnostech daných látek. Ani dlouhodobá expozice těmto látkám prostřednictvím konzumace všech potravinářských produktů, které je mohou obsahovat, ani krátkodobá expozice v důsledku vysoké konzumace příslušných produktů neprokázaly riziko, že by byl překročen přijatelný denní příjem nebo akutní referenční dávka. |
(11) |
Pokud jde o prosulfokarb u bylinek a jedlých květů, úřad již v rámci přezkumu stávajících MLR pro prosulfokarb v souladu s článkem 12 nařízení (ES) č. 396/2005 (8) zjistil, že některé informace o pokusech týkajících se reziduí nejsou k dispozici. Nařízení Komise (EU) č. 777/2013 (9) proto vyžadovalo další údaje o reziduích, aby bylo možné potvrdit předběžný MLR 0,05 mg/kg pro uvedenou účinnou látku v uvedených produktech. V rámci nové žádosti o změnu MLR pro prosulfokarb u bylinek a jedlých květů byla předložena nová použití a nové pokusy týkající se reziduí a úřad dospěl k závěru, že tyto údaje jsou dostatečné pro zvažovaná použití a pro podporu nového vyššího MLR. Je proto vhodné MLR změnit a zrušit příslušnou poznámku pod čarou v nařízení (ES) č. 396/2005, která zdůrazňuje potřebu dalších údajů. |
(12) |
Na základě vědecké zprávy a odůvodněných stanovisek úřadu a s přihlédnutím k relevantním faktorům uvedeným v čl. 14 odst. 2 nařízení (ES) č. 396/2005 splňují navržené změny MLR požadavky čl. 14 odst. 2 nařízení (ES) č. 396/2005. |
(13) |
Nařízení (ES) č. 396/2005 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(14) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 26. února 2023, pokud jde o všechny navrhované MLR.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 18. ledna 2023.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1.
(2) Zpráva ze 44. zasedání Komise pro Codex Alimentarius (REP21/CAC) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-44%252FFINAL%252520REPORT%252FRep21_CACe.pdf.
(3) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1).
(4) Scientific support for preparing an EU position for the 52nd Session of the Codex Committee on Pesticide Residues (CCPR). EFSA Journal 2021;19(8):6766.
(5) Připomínky Evropské unie ke Codexu CX/PR 21/52/5(REV): https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FCRDs%252Fpr52_CRD22x.pdf.
(6) Zpráva z 52. zasedání Výboru Codexu pro rezidua pesticidů REP21/PR: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP21_PR52e.pdf.
(7) Vědecké zprávy EFSA jsou k dispozici na internetové adrese: http://www.efsa.europa.eu.
Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for azoxystrobin in rapeseeds and linseeds. EFSA Journal 2022;20(1):7051.
Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for prosulfocarb in herbs and edible flowers. EFSA Journal 2022;20(5):7334.
Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for sedaxane in potatoes. EFSA Journal 2022;20(6):7371.
(8) EFSA scientific reports are available online: http://www.efsa.europa.eu.
Reasoned Opinion: Review of the existing maximum residue levels for prosulfokarb according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005. EFSA Journal 2011; 9(8):2346.
(9) Nařízení Komise (EU) č. 777/2013 ze dne 12. srpna 2013, kterým se mění přílohy II, III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro diuron, ethalfluralin, ioxynil, iprovalikarb, klodinafop, klomazon, maleinohydrazid, mepanipyrim, metconazol, prosulfokarb a tepraloxydim v některých produktech a na jejich povrchu (Úř. věst. L 221, 17.8.2013, s. 1).
PŘÍLOHA
V příloze II nařízení (ES) č. 396/2005 se sloupce pro azoxystrobin, prosulfokarb, sedaxan a valifenalát nahrazují tímto:
„Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)
Číselný kód |
Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí (1) |
Azoxystrobin |
Prosulfokarb |
Sedaxan (suma isomerů) |
Valifenalát (R) (A) |
||
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
(5) |
(6) |
||
0100000 |
OVOCE, ČERSTVÉ nebo ZMRAZENÉ; OŘECHY |
|
|
0,01 (*) |
|
||
0110000 |
Citrusové plody |
15 |
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0110010 |
Grapefruity |
|
|
|
|
||
0110020 |
Pomeranče |
|
|
|
|
||
0110030 |
Citrony |
|
|
|
|
||
0110040 |
Kyselé lajmy |
|
|
|
|
||
0110050 |
Mandarinky |
|
|
|
|
||
0110990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0120000 |
Ořechy ze stromů |
|
0,02 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0120010 |
Mandle |
0,01 |
|
|
|
||
0120020 |
Para ořechy |
0,01 |
|
|
|
||
0120030 |
Kešu ořechy |
0,01 |
|
|
|
||
0120040 |
Kaštany jedlé |
0,01 |
|
|
|
||
0120050 |
Kokosové ořechy |
0,01 |
|
|
|
||
0120060 |
Lískové ořechy |
0,01 |
|
|
|
||
0120070 |
Makadamové ořechy |
0,01 |
|
|
|
||
0120080 |
Pekanové ořechy |
0,01 |
|
|
|
||
0120090 |
Piniové oříšky |
0,01 |
|
|
|
||
0120100 |
Pistácie |
1 |
|
|
|
||
0120110 |
Vlašské ořechy |
0,01 |
|
|
|
||
0120990 |
Ostatní (2) |
0,01 |
|
|
|
||
0130000 |
Jádrové ovoce |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0130010 |
Jablka |
|
|
|
|
||
0130020 |
Hrušky |
|
|
|
|
||
0130030 |
Kdoule |
|
|
|
|
||
0130040 |
Mišpule obecná/německá |
|
|
|
|
||
0130050 |
Mišpule japonská / lokvát |
|
|
|
|
||
0130990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0140000 |
Peckové ovoce |
2 |
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0140010 |
Meruňky |
|
|
|
|
||
0140020 |
Třešně |
|
|
|
|
||
0140030 |
Broskve |
|
|
|
|
||
0140040 |
Švestky |
|
|
|
|
||
0140990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0150000 |
Bobulové a drobné ovoce |
|
|
|
|
||
0151000 |
|
3 |
0,01 (*) |
|
1 |
||
0151010 |
Hrozny stolní |
|
|
|
|
||
0151020 |
Hrozny moštové |
|
|
|
|
||
0152000 |
|
10 |
0,05 (+) |
|
0,01 (*) |
||
0153000 |
|
5 |
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0153010 |
Ostružiny |
|
|
|
|
||
0153020 |
Ostružiny ostružiníku ježiníku |
|
|
|
|
||
0153030 |
Maliny (červené a žluté) |
|
|
|
|
||
0153990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0154000 |
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0154010 |
Brusnice/borůvky |
5 |
|
|
|
||
0154020 |
Klikvy |
0,5 |
|
|
|
||
0154030 |
Rybíz (bílý, černý, červený) |
5 |
|
|
|
||
0154040 |
Angrešt (červený, zelený a žlutý) |
5 |
|
|
|
||
0154050 |
Šípky |
5 |
|
|
|
||
0154060 |
Moruše (bílé a černé) |
5 |
|
|
|
||
0154070 |
Hloh středozemský / azarole / neapolská mišpule |
5 |
|
|
|
||
0154080 |
Bez černý / bezinky |
5 |
|
|
|
||
0154990 |
Ostatní (2) |
5 |
|
|
|
||
0160000 |
Různé ovoce s |
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0161000 |
|
|
|
|
|
||
0161010 |
Datle |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0161020 |
Fíky |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0161030 |
Stolní olivy |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0161040 |
Kumquaty/kumkváty |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0161050 |
Karamboly |
0,1 |
|
|
|
||
0161060 |
Tomel japonský / kaki churma / persimon |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0161070 |
Hřebíčkovec šabrejový / jambolan |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0161990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0162000 |
|
|
|
|
|
||
0162010 |
Aktinidie/kiwi (červené, zelené a žluté) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0162020 |
Liči |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0162030 |
Mučenka/passiflora |
4 |
|
|
|
||
0162040 |
Opuncie |
0,3 |
|
|
|
||
0162050 |
Zlatolist |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0162060 |
Tomel viržinský / kaki |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0162990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163000 |
|
|
|
|
|
||
0163010 |
Avokádo |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163020 |
Banány |
2 |
|
|
|
||
0163030 |
Mango |
4 |
|
|
|
||
0163040 |
Papája |
0,3 |
|
|
|
||
0163050 |
Granátová jablka |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163060 |
Anona šeroplodá / láhevník čerimoja / cukrové jablko |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163070 |
Kvajáva hrušková |
0,2 |
|
|
|
||
0163080 |
Ananas |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163090 |
Chlebovník |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163100 |
Durian cibetkový |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163110 |
Anona ostnitá / láhevník ostnitý / guanabana |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0163990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0200000 |
ZELENINA, ČERSTVÁ nebo ZMRAZENÁ |
|
|
|
|
||
0210000 |
Kořenová a hlíznatá zelenina |
|
|
|
0,01 (*) |
||
0211000 |
|
7 |
0,01 (*) |
0,15 |
|
||
0212000 |
|
1 |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
||
0212010 |
Kořeny manioku jedlého / kasavy |
|
|
|
|
||
0212020 |
Batáty |
|
|
|
|
||
0212030 |
Jamy |
|
|
|
|
||
0212040 |
Maranta třtinová |
|
|
|
|
||
0212990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0213000 |
|
|
|
0,01 (*) |
|
||
0213010 |
Řepa červená/salátová |
1 |
0,01 (*) |
|
|
||
0213020 |
Mrkev/karotka |
1 |
1 (+) |
|
|
||
0213030 |
Celer bulvový |
1 |
0,08 (+) |
|
|
||
0213040 |
Křen |
1 |
0,08 (+) |
|
|
||
0213050 |
Topinambury |
1 |
0,01 (*) |
|
|
||
0213060 |
Pastinák |
1 |
0,08 (+) |
|
|
||
0213070 |
Petržel kořenová |
1 |
0,08 (+) |
|
|
||
0213080 |
Ředkve |
1,5 |
0,01 (*) |
|
|
||
0213090 |
Kozí brada |
1 |
0,08 (+) |
|
|
||
0213100 |
Brukev řepka tuřín |
1 |
0,01 (*) |
|
|
||
0213110 |
Brukev řepák vodnice |
1 |
0,01 (*) |
|
|
||
0213990 |
Ostatní (2) |
1 |
0,01 (*) |
|
|
||
0220000 |
Cibulová zelenina |
10 |
|
0,01 (*) |
|
||
0220010 |
Česnek |
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0220020 |
Cibule kuchyňská |
|
0,03 |
|
0,5 |
||
0220030 |
Šalotka |
|
0,03 |
|
0,5 |
||
0220040 |
Cibule jarní / zelená cibulka a cibule zimní / sečka |
|
0,02 |
|
0,01 (*) |
||
0220990 |
Ostatní (2) |
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
||
0230000 |
Plodová zelenina |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
||
0231000 |
|
3 |
|
|
|
||
0231010 |
Rajčata |
|
|
|
0,4 |
||
0231020 |
Paprika setá |
|
|
|
0,01 (*) |
||
0231030 |
Lilek/baklažán |
|
|
|
0,4 |
||
0231040 |
Proskurník jedlý / ibišek jedlý / okra / bamie |
|
|
|
0,01 (*) |
||
0231990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
0,01 (*) |
||
0232000 |
|
1 |
|
|
0,01 (*) |
||
0232010 |
Okurky salátové |
|
|
|
|
||
0232020 |
Okurky nakládačky |
|
|
|
|
||
0232030 |
Cukety |
|
|
|
|
||
0232990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0233000 |
|
1 |
|
|
0,01 (*) |
||
0233010 |
Melouny cukrové |
|
|
|
|
||
0233020 |
Dýně |
|
|
|
|
||
0233030 |
Melouny vodní |
|
|
|
|
||
0233990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0234000 |
|
0,01 (*) |
|
|
0,01 (*) |
||
0239000 |
|
0,01 (*) |
|
|
0,01 (*) |
||
0240000 |
Košťálová zelenina (s výjimkou kořenů a mladých listů) |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0241000 |
|
5 |
|
|
|
||
0241010 |
Brokolice |
|
|
|
|
||
0241020 |
Květák |
|
|
|
|
||
0241990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0242000 |
|
5 |
|
|
|
||
0242010 |
Kapusta růžičková |
|
|
|
|
||
0242020 |
Zelí hlávkové |
|
|
|
|
||
0242990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0243000 |
|
6 |
|
|
|
||
0243010 |
Zelí pekingské / pe-tsai |
|
|
|
|
||
0243020 |
Kapusta kadeřavá a kapusta krmná |
|
|
|
|
||
0243990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0244000 |
|
5 |
|
|
|
||
0250000 |
Listová zelenina, bylinky a jedlé květy |
|
|
|
|
||
0251000 |
|
10 |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0251010 |
Kozlíček polníček |
|
|
|
|
||
0251020 |
Locika setá |
|
|
|
|
||
0251030 |
Čekanka štěrbák / endivie |
|
|
|
|
||
0251040 |
Řeřichy a jiné klíčky a výhonky |
|
|
|
|
||
0251050 |
Barborky |
|
|
|
|
||
0251060 |
Roketa setá / rukola |
|
|
|
|
||
0251070 |
Červená hořčice |
|
|
|
|
||
0251080 |
Mladé listy plodin (včetně druhů rodu Brassica) |
|
|
|
|
||
0251990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0252000 |
|
15 |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0252010 |
Špenát |
|
|
|
|
||
0252020 |
Šrucha |
|
|
|
|
||
0252030 |
Mangold |
|
|
|
|
||
0252990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0253000 |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0254000 |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0255000 |
|
0,3 |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0256000 |
|
70 |
20 |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
||
0256010 |
Kerblík |
|
|
|
|
||
0256020 |
Pažitka |
|
|
|
|
||
0256030 |
Celerová nať |
|
|
|
|
||
0256040 |
Petrželová nať |
|
|
|
|
||
0256050 |
Šalvěj lékařská |
|
|
|
|
||
0256060 |
Rozmarýn lékařský |
|
|
|
|
||
0256070 |
Tymián |
|
|
|
|
||
0256080 |
Bazalka pravá a jedlé květy |
|
|
|
|
||
0256090 |
Vavřín / bobkový list |
|
|
|
|
||
0256100 |
Estragon |
|
|
|
|
||
0256990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0260000 |
Lusková zelenina |
3 |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0260010 |
Fazolové lusky |
|
|
|
|
||
0260020 |
Vyluštěná fazolová semena |
|
|
|
|
||
0260030 |
Hrachové lusky |
|
|
|
|
||
0260040 |
Vyluštěná hrachová zrna |
|
|
|
|
||
0260050 |
Čočka |
|
|
|
|
||
0260990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0270000 |
Řapíkatá a stonková zelenina |
|
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0270010 |
Chřest |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
|
||
0270020 |
Kardy |
15 |
0,01 (*) |
|
|
||
0270030 |
Celer řapíkatý |
15 |
1,5 (+) |
|
|
||
0270040 |
Fenykl obecný sladký |
10 |
0,01 (*) |
|
|
||
0270050 |
Artyčoky |
5 |
0,01 (*) |
|
|
||
0270060 |
Pór |
10 |
0,01 (*) |
|
|
||
0270070 |
Reveň kadeřavá / rebarbora |
0,6 |
0,01 (*) |
|
|
||
0270080 |
Bambusové výhonky |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
|
||
0270090 |
Palmové vegetační vrcholy |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
|
||
0270990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
|
||
0280000 |
Houby, mechy a lišejníky |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0280010 |
Pěstované houby |
|
|
|
|
||
0280020 |
Volně rostoucí houby |
|
|
|
|
||
0280990 |
Mechy a lišejníky |
|
|
|
|
||
0290000 |
Řasy a prokaryota |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0300000 |
LUŠTĚNINY |
0,15 |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0300010 |
Fazole |
|
|
|
|
||
0300020 |
Čočka |
|
|
|
|
||
0300030 |
Hrách |
|
|
|
|
||
0300040 |
Semena lupiny bílé / vlčího bobu |
|
|
|
|
||
0300990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0400000 |
OLEJNATÁ SEMENA A OLEJNATÉ PLODY |
|
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0401000 |
Olejnatá semena |
|
|
|
|
||
0401010 |
Lněná semena |
0,4 |
|
|
|
||
0401020 |
Jádra podzemnice olejné / arašídy / burské oříšky |
0,2 |
|
|
|
||
0401030 |
Maková semena |
0,5 |
|
|
|
||
0401040 |
Sezamová semena |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0401050 |
Slunečnicová semena |
0,5 |
|
|
|
||
0401060 |
Semena řepky olejky |
0,7 |
|
|
|
||
0401070 |
Sójové boby |
0,5 |
|
|
|
||
0401080 |
Hořčičná semena |
0,5 |
|
|
|
||
0401090 |
Bavlníková semena |
0,7 |
|
|
|
||
0401100 |
Dýňová semena |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0401110 |
Semena světlice barvířské |
0,4 |
|
|
|
||
0401120 |
Semena brutnáku lékařského |
0,4 |
|
|
|
||
0401130 |
Semena lničky seté |
0,5 |
|
|
|
||
0401140 |
Konopná semena |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0401150 |
Semena skočce obecného |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0401990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0402000 |
Olejnaté plody |
|
|
|
|
||
0402010 |
Olivy na olej |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0402020 |
Jádra plodů palem |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0402030 |
Plody palem |
0,03 |
|
|
|
||
0402040 |
Vlnovec pětimužný / kapok |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0402990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0500000 |
OBILOVINY |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0500010 |
Ječmen |
1,5 |
|
|
|
||
0500020 |
Pohanka a jiné pseudoobiloviny |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0500030 |
Kukuřice |
0,02 |
|
|
|
||
0500040 |
Proso |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0500050 |
Oves |
1,5 |
|
|
|
||
0500060 |
Rýže |
5 |
|
|
|
||
0500070 |
Žito |
0,5 |
|
|
|
||
0500080 |
Čirok |
10 |
|
|
|
||
0500090 |
Pšenice |
0,5 |
|
|
|
||
0500990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
0600000 |
ČAJE, KÁVA, BYLINNÉ ČAJE, KAKAO A ROHOVNÍK |
|
|
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0610000 |
Čaje |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|
|
||
0620000 |
Kávová zrna |
0,03 |
0,05 (*) |
|
|
||
0630000 |
Bylinné čajez |
|
|
|
|
||
0631000 |
|
60 |
2 |
|
|
||
0631010 |
Heřmánek |
|
|
|
|
||
0631020 |
Ibišek súdánský |
|
|
|
|
||
0631030 |
Růže |
|
|
|
|
||
0631040 |
Jasmín |
|
|
|
|
||
0631050 |
Lípa |
|
|
|
|
||
0631990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0632000 |
|
60 |
2 |
|
|
||
0632010 |
Jahodník |
|
|
|
|
||
0632020 |
Roibos |
|
|
|
|
||
0632030 |
Cesmína paraguayská / yerba maté |
|
|
|
|
||
0632990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0633000 |
|
0,3 |
0,05 (*) |
|
|
||
0633010 |
Kozlík lékařský / baldrián |
|
|
|
|
||
0633020 |
Ženšen pravý / všehoj / ženšen severoamerický |
|
|
|
|
||
0633990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0639000 |
|
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|
|
||
0640000 |
Kakaové boby |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|
|
||
0650000 |
Rohovník obecný / svatojánský chléb |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|
|
||
0700000 |
CHMEL |
30 |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0800000 |
KOŘENÍ |
|
|
|
|
||
0810000 |
Semena |
0,3 |
0,3 (+) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0810010 |
Bedrník anýz / anýz / anýzové semeno |
|
(+) |
|
|
||
0810020 |
Bulvuška |
|
(+) |
|
|
||
0810030 |
Miřík celer |
|
(+) |
|
|
||
0810040 |
Koriandr setý |
|
(+) |
|
|
||
0810050 |
Šabrej kmínovitý / římský kmín / kumín |
|
(+) |
|
|
||
0810060 |
Kopr vonný |
|
(+) |
|
|
||
0810070 |
Fenykl sladký |
|
(+) |
|
|
||
0810080 |
Pískavice řecké seno |
|
(+) |
|
|
||
0810090 |
Muškátový oříšek |
|
(+) |
|
|
||
0810990 |
Ostatní (2) |
|
(+) |
|
|
||
0820000 |
Plody |
0,3 |
0,3 (+) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0820010 |
Nové koření |
|
(+) |
|
|
||
0820020 |
Žlutodřev |
|
(+) |
|
|
||
0820030 |
Kmín kořenný |
|
(+) |
|
|
||
0820040 |
Kardamom |
|
(+) |
|
|
||
0820050 |
Jalovcové bobule |
|
(+) |
|
|
||
0820060 |
Pepř (bílý, černý a zelený) |
|
(+) |
|
|
||
0820070 |
Vanilka |
|
(+) |
|
|
||
0820080 |
Tamarind / indické datle |
|
(+) |
|
|
||
0820990 |
Ostatní (2) |
|
(+) |
|
|
||
0830000 |
Kůra |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0830010 |
Skořice |
|
|
|
|
||
0830990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0840000 |
Kořeny a oddenky |
|
|
|
|
||
0840010 |
Lékořice |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0840020 |
Zázvor (10) |
|
|
|
|
||
0840030 |
Kurkumovník dlouhý / indický šafrán / kurkuma |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0840040 |
Křen (11) |
|
|
|
|
||
0840990 |
Ostatní (2) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0850000 |
Pupeny |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0850010 |
Hřebíček |
|
|
|
|
||
0850020 |
Kapary |
|
|
|
|
||
0850990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0860000 |
Květinovépestíky |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0860010 |
Šafrán |
|
|
|
|
||
0860990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0870000 |
Semenné míšky |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
0870010 |
Muškátový květ |
|
|
|
|
||
0870990 |
Ostatní (2) |
|
|
|
|
||
0900000 |
CUKRONOSNÉ ROSTLINY |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
||
0900010 |
Řepa cukrovka (kořen) |
5 |
|
|
|
||
0900020 |
Cukrová třtina |
0,05 |
|
|
|
||
0900030 |
Kořen čekanky |
0,09 |
|
|
|
||
0900990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
1000000 |
PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU – SUCHOZEMŠTÍ ŽIVOČICHOVÉ |
|
|
|
|
||
1010000 |
Komodity z |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,03 (*) |
||
1011000 |
|
|
|
|
|
||
1011010 |
Svalovina |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1011020 |
Tuk |
0,05 (+) |
|
|
|
||
1011030 |
Játra |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1011040 |
Ledviny |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1011050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1011990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1012000 |
|
|
|
|
|
||
1012010 |
Svalovina |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1012020 |
Tuk |
0,05 (+) |
|
|
|
||
1012030 |
Játra |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1012040 |
Ledviny |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1012050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1012990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1013000 |
|
|
|
|
|
||
1013010 |
Svalovina |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1013020 |
Tuk |
0,05 (+) |
|
|
|
||
1013030 |
Játra |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1013040 |
Ledviny |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1013050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1013990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1014000 |
|
|
|
|
|
||
1014010 |
Svalovina |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1014020 |
Tuk |
0,05 (+) |
|
|
|
||
1014030 |
Játra |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1014040 |
Ledviny |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1014050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,07 (+) |
|
|
|
||
1014990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1015000 |
|
|
|
|
|
||
1015010 |
Svalovina |
0,01 (*) |
|
|
|
||
1015020 |
Tuk |
0,05 |
|
|
|
||
1015030 |
Játra |
0,07 |
|
|
|
||
1015040 |
Ledviny |
0,07 |
|
|
|
||
1015050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,07 |
|
|
|
||
1015990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
1016000 |
|
0,01 (*)(+) |
|
|
|
||
1016010 |
Svalovina |
(+) |
|
|
|
||
1016020 |
Tuk |
(+) |
|
|
|
||
1016030 |
Játra |
(+) |
|
|
|
||
1016040 |
Ledviny |
(+) |
|
|
|
||
1016050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
(+) |
|
|
|
||
1016990 |
Ostatní (2) |
(+) |
|
|
|
||
1017000 |
|
|
|
|
|
||
1017010 |
Svalovina |
0,01 (*) |
|
|
|
||
1017020 |
Tuk |
0,05 |
|
|
|
||
1017030 |
Játra |
0,07 |
|
|
|
||
1017040 |
Ledviny |
0,07 |
|
|
|
||
1017050 |
Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) |
0,07 |
|
|
|
||
1017990 |
Ostatní (2) |
0,01 (*) |
|
|
|
||
1020000 |
Mléko |
0,01 (*)(+) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,03 (*) |
||
1020010 |
Kravské |
(+) |
|
|
|
||
1020020 |
Ovčí |
(+) |
|
|
|
||
1020030 |
Kozí |
(+) |
|
|
|
||
1020040 |
Kobylí |
(+) |
|
|
|
||
1020990 |
Ostatní (2) |
(+) |
|
|
|
||
1030000 |
Ptačí vejce |
0,01 (*)(+) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,03 (*) |
||
1030010 |
Slepičí |
(+) |
|
|
|
||
1030020 |
Kachní |
(+) |
|
|
|
||
1030030 |
Husí |
(+) |
|
|
|
||
1030040 |
Křepelčí |
(+) |
|
|
|
||
1030990 |
Ostatní (2) |
(+) |
|
|
|
||
1040000 |
Med a další včelařské produkty (7) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||
1050000 |
Obojživelníci a plazi |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,03 (*) |
||
1060000 |
Suchozemští bezobratlí živočichové |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,03 (*) |
||
1070000 |
Volně žijící suchozemští obratlovci |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,03 (*) |
||
1100000 |
PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU – RYBY, RYBÍ PRODUKTY A JAKÉKOLI JINÉ POTRAVINOVÉ PRODUKTY Z MOŘSKÝCH A SLADKOVODNÍCH ŽIVOČICHŮ (8) |
|
|
|
|
||
1200000 |
PRODUKTY NEBO ČÁSTI PRODUKTŮ URČENÉ VÝHRADNĚ K PRODUKCI KRMIV (8) |
|
|
|
|
||
1300000 |
ZPRACOVANÉ POTRAVINÁŘSKÉ PRODUKTY (9) |
|
|
|
|
||
Azoxystrobin Evropský úřad pro bezpečnost potravin zjistil, že některé informace o toxicitě metabolitů nejsou k dispozici. Při přezkumu MLR Komise informace uvedené v první větě zohlední, pokud budou poskytnuty do 5. srpna 2024, nebo pokud informace do uvedeného data poskytnuty nebudou, zohlední jejich absenci. 1011000 a) prasat 1011010 Svalovina 1011020 Tuk 1011030 Játra 1011040 Ledviny 1011050 Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) 1011990 Ostatní (2) 1012000 b) skotu 1012010 Svalovina 1012020 Tuk 1012030 Játra 1012040 Ledviny 1012050 Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) 1012990 Ostatní (2) 1013000 c) ovcí 1013010 Svalovina 1013020 Tuk 1013030 Játra 1013040 Ledviny 1013050 Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) 1013990 Ostatní (2) 1014000 d) koz 1014010 Svalovina 1014020 Tuk 1014030 Játra 1014040 Ledviny 1014050 Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) 1014990 Ostatní (2) 1016000 f) drůbeže 1016010 Svalovina 1016020 Tuk 1016030 Játra 1016040 Ledviny 1016050 Poživatelné droby (jiné než játra a ledviny) 1016990 Ostatní (2) 1020000 Mléko 1020010 Kravské 1020020 Ovčí 1020030 Kozí 1020040 Kobylí 1020990 Ostatní (2) 1030000 Ptačí vejce 1030010 Slepičí 1030020 Kachní 1030030 Husí 1030040 Křepelčí 1030990 Ostatní (2) Prosulfokarb Evropský úřad pro bezpečnost potravin zjistil, že některé informace o analytických metodách nejsou k dispozici. Při přezkumu MLR Komise informace uvedené v první větě zohlední, pokud budou poskytnuty do 17. srpna 2015, nebo pokud informace do uvedeného data poskytnuty nebudou, zohlední jejich absenci. 0810000 Semena 0810010 Bedrník anýz / anýz / anýzové semeno 0810020 Bulvuška 0810030 Miřík celer 0810040 Koriandr setý 0810050 Šabrej kmínovitý / římský kmín / kumín 0810060 Kopr vonný 0810070 Fenykl sladký 0810080 Pískavice řecké seno 0810090 Muškátový oříšek 0810990 Ostatní (2) 0820000 Plody 0820010 Nové koření 0820020 Žlutodřev 0820030 Kmín kořenný 0820040 Kardamom 0820050 Jalovcové bobule 0820060 Pepř (bílý, černý a zelený) 0820070 Vanilka 0820080 Tamarind / indické datle 0820990 Ostatní (2) Evropský úřad pro bezpečnost potravin zjistil, že některé informace o metabolismu plodin nejsou k dispozici. Při přezkumu MLR Komise informace uvedené v první větě zohlední, pokud budou poskytnuty do 17. srpna 2015, nebo pokud informace do uvedeného data poskytnuty nebudou, zohlední jejich absenci. 0213020 Mrkev/karotka 0213030 Celer bulvový 0213040 Křen 0213060 Pastinák 0213070 Petržel kořenová 0213090 Kozí brada 0270030 Celer řapíkatý Evropský úřad pro bezpečnost potravin zjistil, že některé informace o pokusech týkajících se reziduí nejsou k dispozici. Při přezkumu MLR Komise informace uvedené v první větě zohlední, pokud budou poskytnuty do 17. srpna 2015, nebo pokud informace do uvedeného data poskytnuty nebudou, zohlední jejich absenci. 0152000 b) jahody Valifenalát (R) (A) (R) Definice rezidua se liší u následujících kombinací pesticid – číselný kód: Valifenalát – kód 1000000 kromě 1040000 : valifenalát a kyselina valifenalátová (IR5839) (A) Referenční laboratoře EU zjistily, že referenční standard pro kyselinu valifenalátovou (IR5839) není komerčně dostupný. Při přezkumu MLR Komise zohlední komerční dostupnost referenčního standardu uvedeného v první větě do 2. srpna 2023, nebo pokud referenční standard do uvedeného data komerčně dostupný nebude, zohlední jeho nedostupnost.“ |
(*) Označuje mez stanovitelnosti.
(1) Pokud jde o úplný seznam produktů rostlinného a živočišného původu, na něž se vztahují MLR, je třeba odkázat k příloze I.