(EU) 2022/1370Nařízení Komise (EU) 2022/1370 ze dne 5. srpna 2022, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 206, 8.8.2022, s. 11-14 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 5. srpna 2022 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 28. srpna 2022 | Nabývá účinnosti: | 1. ledna 2023 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) 2023/915 | Pozbývá platnosti: | 25. května 2023 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
8.8.2022 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 206/11 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/1370
ze dne 5. srpna 2022,
kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek, včetně ochratoxinu A, v potravinách. |
(2) |
Ochratoxin A je mykotoxin přirozeně produkovaný houbami rodu Aspergillus a Penicillium a vyskytuje se jako kontaminující látka v mnoha potravinách, jako jsou obiloviny a výrobky z obilovin, kávová zrna, sušené ovoce, víno a hroznová šťáva, koření a lékořice. Ochratoxin A se tvoří během sušení plodin na slunci a jejich skladování. Jeho tvorbě lze zabránit používáním správných postupů sušení a skladování. |
(3) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) přijal v roce 2020 aktualizaci vědeckého stanoviska týkajícího se ochratoxinu A v potravinách (3). Úřad dospěl k závěru, že není vhodné určit pro ochratoxin A směrnou hodnotu stanovenou z hlediska ochrany zdraví a že tolerovatelný týdenní příjem ve výši 120 ng/kg tělesné hmotnosti určený úřadem v roce 2006 již není platný. Úřad rovněž dospěl k závěru, že vypočtené limity expozice pro karcinogenní účinky ochratoxinu A svědčí o možném ohrožení zdraví některých skupin spotřebitelů. |
(4) |
Maximální limity ochratoxinu A pro některé potraviny již byly stanoveny nařízením (ES) č. 1881/2006. Vzhledem k tomu, že ochratoxin A byl zjištěn v potravinách, pro které dosud žádný maximální limit stanoven nebyl a které přispívají k expozici člověka ochratoxinu A, je vhodné stanovit maximální limit i pro tyto potraviny, přičemž se jedná o sušené ovoce jiné než sušené hrozny révy vinné, některé výrobky z lékořice, sušené bylinky, některé složky bylinných čajů, některá olejnatá semena, pistácie a kakaový prášek. I když je třeba více vyjasnit vztah mezi množstvím ochratoxinu A ve sladu a nealkoholických sladových nápojích, v sušených datlích a datlových sirupech, je rovněž vhodné již stanovit maximální limit pro nealkoholické sladové nápoje a datlový sirup. Rovněž s ohledem na dostupné údaje o výskytu je vhodné snížit stávající maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách, jako jsou pekárenské výrobky, sušené hrozny révy vinné, pražená káva a rozpustná káva. Kromě toho byla stávající ustanovení pro ochratoxin A u některých druhů koření rozšířena na všechna koření. U sýrů a šunky je před stanovením maximálních limitů vhodné další monitorování přítomnosti ochratoxinu A. |
(5) |
Nařízení (ES) č. 1881/2006 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(6) |
Aby se hospodářské subjekty mohly připravit na nová pravidla zavedená tímto nařízením, je vhodné poskytnout přiměřené období před tím, než se maximální limity začnou uplatňovat. Je rovněž vhodné stanovit přechodné období pro potraviny, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před datem použitelnosti tohoto nařízení. |
(7) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Potraviny uvedené na seznamu v příloze, uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem 1. ledna 2023, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. ledna 2023.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 5. srpna 2022.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách (Úř. věst. L 364, 20.12.2006, s. 5).
(3) Scientific Opinion on the risk assessment of ochratoxin A in food. EFSA Journal 2020; 18(5):6113, 150 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020,6113.
PŘÍLOHA
V oddíle 2 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 se položka 2.2 nahrazuje tímto:
„Potraviny (1) |
Maximální limit (μg/kg) |
|||||||||
2.2 |
Ochratoxin A |
|
||||||||
2.2.1 |
Nezpracované obiloviny (18) |
5,0 |
||||||||
2.2.2 |
Všechny produkty získané/zpracované z nezpracovaných obilovin, s výjimkou potravin uvedených v bodech 2.2.3, 2.2.4, 2.2.5, 2.2.12 a 2.2.13 Obiloviny uváděné na trh pro konečného spotřebitele |
3,0 |
||||||||
2.2.3 |
Pečivo, svačinky z obilovin a snídaňové cereálie
|
2,0 4,0 3,0 |
||||||||
2.2.4 |
Nealkoholické sladové nápoje |
3,0 |
||||||||
2.2.5 |
Pšeničný lepek neuváděný na trh pro konečného spotřebitele |
8,0 |
||||||||
2.2.6 |
Sušené ovoce
|
8,0 2,0 |
||||||||
2.2.7 |
Datlový sirup |
15 |
||||||||
2.2.8 |
Pražená káva
|
3,0 5,0 |
||||||||
2.2.9 |
Víno (včetně šumivého vína, s výjimkou likérového vína a vína s obsahem alkoholu nejméně 15 % objemových) a ovocné víno (11) |
2,0 (12 ) |
||||||||
2.2.10 |
Aromatizované víno, aromatizované vinné nápoje a aromatizované vinné koktejly (13) |
2,0 (12 ) |
||||||||
2.2.11 |
Hroznová šťáva, rekonstituovaná koncentrovaná hroznová šťáva, hroznový nektar, rekonstituovaný hroznový mošt a rekonstituovaný koncentrovaný hroznový mošt uváděné na trh pro konečného spotřebitele (14) |
2,0 (12 ) |
||||||||
2.2.12 |
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7) |
0,50 |
||||||||
2.2.13 |
Dietní potraviny pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a malé děti (3) (10) |
0,50 |
||||||||
2.2.14 |
Koření, včetně sušeného koření, kromě Capsicum spp. Capsicum spp. (sušené plody, celé nebo mleté, včetně chilli, mletého chilli, kayenského pepře a papriky) Směsi koření |
15 20 15 |
||||||||
2.2.15 |
Lékořice (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflata a další druhy)
|
20 80 50 10,0 |
||||||||
2.2.16 |
Sušené byliny |
10,0 |
||||||||
2.2.17 |
Kořeny zázvoru pro použití v bylinných čajích Kořeny proskurníku lékařského, kořeny pampelišky (smetánky) a květy pomerančovníku pro použití v bylinných čajích nebo v náhražkách kávy |
15 20 |
||||||||
2.2.18 |
Slunečnicová semena, dýňová semena, semena melounu (vodního), konopná semena, sójové boby |
5,0 |
||||||||
2.2.19 |
Pistácie, které musí být před uvedením na trh pro konečného spotřebitele nebo před použitím jako složka potravin vytříděny nebo jinak fyzikálně ošetřeny Pistácie uváděné na trh pro konečného spotřebitele nebo jako složka potravin |
10,0 5,0 |
||||||||
2.2.20 |
Kakaový prášek |
3,0 “ |