(EU) 2022/141Nařízení Komise (EU) 2022/141 ze dne 21. ledna 2022, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) u nezpracovaných hlavonožců (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 23, 2.2.2022, s. 22-24 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 21. ledna 2022 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 22. února 2022 | Nabývá účinnosti: | 22. února 2022 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
2.2.2022 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 23/22 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/141
ze dne 21. ledna 2022,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) u nezpracovaných hlavonožců
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Uvedený seznam lze aktualizovat jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2) buď z podnětu Komise, nebo na základě žádosti podané členským státem nebo zúčastněnou stranou. |
(3) |
Podle přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 jsou uhličitany sodné (E 500) a uhličitany draselné (E 501) povoleny pro použití jako potravinářské přídatné látky v řadě potravin v množství quantum satis. Mimo jiné jsou povoleny pro použití v kategorii potravin 9.2. „Zpracované ryby a produkty rybolovu včetně měkkýšů a korýšů“. |
(4) |
Dne 9. září 2020 obdržela Komise žádost o povolení použití uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) u nezpracovaných hlavonožců. |
(5) |
Uhličitany mají na vzhled hlavonožců podobný účinek jako látka kyselina fosforečná – fosforečnany – di-, tri- a polyfosforečnany (E 338 – 452), která je v současné době povolena u zmrazených a hluboce zmrazených měkkýšů a korýšů. Výrobní proces hlavonožců zahrnuje ošetření ponořením do lázně obsahující roztok soli, citrátů a uhličitanů v koncentraci nejvýše 3 % za účelem regulace kyselosti lázně po dobu 2 až 3 dnů. Výsledkem procesu je hydratovaný produkt, jeho konzistence a struktura je změněná a produkt si zachovává barvu. Po napaření mají hlavonožci ošetření uhličitany a citráty lepší organoleptické vlastnosti, jako je měkčí maso, lepší chuť a světlejší barva, než hlavonožci ošetření pouze citráty. Ze senzorického hodnocení, které žadatel provedl, vyplývá, že navrhované použití uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti náhradou za fosforečnany zlepšuje organoleptické vlastnosti hlavonožců a jejich vnímání ze strany spotřebitele. |
(6) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 požádat o stanovisko Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. |
(7) |
Bezpečnost uhličitanu sodného (E 500) a uhličitanu draselného (E 501) hodnotil v roce 1990 Vědecký výbor pro potraviny, který stanovil přijatelný denní příjem jako „nespecifikovaný“ (3). Označení „nespecifikovaný“ znamená, že z dostupných toxikologických, biochemických a klinických údajů vyplývá, že celkový denní příjem látky pocházející z jejího přirozeného výskytu a současného použití v potravinách v množství, které je nezbytné pro dosažení požadovaného technologického účinku, nepředstavuje nebezpečí pro zdraví. S ohledem na tuto skutečnost a na to, že přehodnocení uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) nespadá do působnosti zvláštních priorit v rámci programu pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek stanoveného nařízením (EU) č. 257/2010 (4), se Komise domnívá, že povolení používat uhličitany sodné (E 500) a uhličitany draselné (E 501) jako regulátory kyselosti u nezpracovaných hlavonožců představuje aktualizaci uvedeného seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, a není tudíž nutné žádat úřad o stanovisko. |
(8) |
Je tedy vhodné, aby bylo v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 u kategorie potravin 09.1.2 „Nezpracovaní měkkýši a korýši“ povoleno používání uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti u hlavonožců v množství quantum satis. Vzhledem k tomu, že použití fosforečnanů je omezeno na zmrazené a hluboce zmrazené měkkýše a korýše, mělo by být použití uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) náhradou za fosforečnany u nezpracovaných hlavonožců omezeno na zmrazené a hluboce zmrazené hlavonožce neošetřené kyselinou fosforečnou – fosforečnany – di-, tri- a polyfosforečnany (E 338 – 452). |
(9) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by tudíž měla být změněna. |
(10) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 21. ledna 2022.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
(3) Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny, dvacátá pátá řada, 1991, s. 13 (https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-12/sci-com_scf_reports_25.pdf).
(4) Nařízení Komise (EU) č. 257/2010 ze dne 25. března 2010, kterým se stanoví program pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (Úř. věst. L 80, 26.3.2010, s. 19).
PŘÍLOHA
Část E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
i) |
v kategorii potravin 09.1.2 „Nezpracovaní měkkýši a korýši“ se za položku E 385 Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny diamintetraoctové doplňují nové položky, které znějí:
|
ii) |
za poznámku pod čarou (90) se doplňuje nová poznámka pod čarou (95), která zní:
|