(EU) 2021/705Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/705 ze dne 28. dubna 2021, kterým se mění nařízení (ES) č. 333/2007, pokud jde o požadovaný počet dílčích vzorků a pracovní charakteristiky některých metod analýzy (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 146, 29.4.2021, s. 73-77 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 28. dubna 2021 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 19. května 2021 | Nabývá účinnosti: | 19. května 2021 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
29.4.2021 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 146/73 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2021/705
ze dne 28. dubna 2021,
kterým se mění nařízení (ES) č. 333/2007, pokud jde o požadovaný počet dílčích vzorků a pracovní charakteristiky některých metod analýzy
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 ze dne 15. března 2017 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 999/2001, (ES) č. 396/2005, (ES) č. 1069/2009, (ES) č. 1107/2009, (EU) č. 1151/2012, (EU) č. 652/2014, (EU) 2016/429 a (EU) 2016/2031, nařízení Rady (ES) č. 1/2005 a (ES) č. 1099/2009 a směrnic Rady 98/58/ES, 1999/74/ES, 2007/43/ES, 2008/119/ES a 2008/120/ES a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 a (ES) č. 882/2004, směrnic Rady 89/608/EHS, 89/662/EHS, 90/425/EHS, 91/496/EHS, 96/23/ES, 96/93/ES a 97/78/ES a rozhodnutí Rady 92/438/EHS (nařízení o úředních kontrolách) (1), a zejména na čl. 34 odst. 6 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (ES) č. 333/2007 (2) stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy, které mají být použity pro úřední kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravinách. |
(2) |
Metody odběru vzorků, které jsou v současné době stanoveny v nařízení (ES) č. 333/2007, předepisují, že musí být odebrán souhrnný vzorek o hmotnosti nejméně 1 kg. U doplňků stravy, sušeného koření nebo bylinek, sušených hub, řas nebo lišejníků, které mají vysoké náklady na hmotnost jednotky, to vede k nepřiměřeně vysokým nákladům na vzorek. Pro tyto komodity by proto měly být stanoveny zvláštní metody odběru vzorků. |
(3) |
Referenční laboratoře Evropské unie v oblasti kontaminujících látek v krmivech a potravinách vypracovaly na základě nejlepších dostupných vědeckých informací pokyny pro odhad meze detekce (LOD) a meze stanovitelnosti (LOQ) pro měření v oblasti kontaminujících látek v krmivech a potravinách (3). Vzhledem k tomu, že tyto pokyny obsahují nejlepší aktuální technologické poznatky, měly by se jejich závěry promítnout do požadavků na meze stanovitelnosti u metod analýzy pro stopové prvky stanovených v nařízení (ES) č. 333/2007. |
(4) |
Nařízení (ES) č. 333/2007 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(5) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha nařízení (ES) č. 333/2007 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 28. dubna 2021.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 95, 7.4.2017, s. 1.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 333/2007 ze dne 28. března 2007, kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravinách (Úř. věst. L 88, 29.3.2007, s. 29).
(3) Wenzl, T., Haedrich, J., Schaechtele, A., Robouch, P., Stroka, J., Guidance Document on the Estimation of LOD and LOQ for Measurements in the Field of Contaminants in Feed and Food; EUR 28099, Úřad pro publikace Evropské unie, Lucemburk, 2016, ISBN 978-92-79-61768-3; doi:10.2787/8931
PŘÍLOHA
Příloha nařízení (ES) č. 333/2007 se mění takto:
1) |
bod B.2.2 se nahrazuje tímto: „B.2.2 Počet dílčích vzorků U potravin jiných než doplňků stravy, sušeného koření nebo bylinek, sušených hub, řas nebo lišejníků musí souhrnný vzorek činit alespoň 1 kilogram nebo 1 litr, kromě případů, kdy to není možné, např. je-li vzorek tvořen jedním balením nebo jednotkou. U doplňků stravy, sušeného koření nebo bylinek, sušených hub, řas nebo lišejníků musí souhrnný vzorek činit alespoň 100 gramů nebo 100 mililitrů. U potravin jiných než doplňků stravy musí být minimální počet dílčích vzorků, který má být odebrán ze šarže nebo z části šarže, v souladu s tabulkou 3. V případě volně ložených kapalných produktů musí být šarže nebo část šarže těsně před odebráním vzorku manuálně nebo mechanicky důkladně promíchána, pokud je to možné a pokud tím není ovlivněna jakost produktu. V tomto případě se předpokládá rovnoměrné rozložení kontaminujících látek v dané šarži nebo části šarže. Proto musí být ze šarže nebo z části šarže k vytvoření souhrnného vzorku odebrány tři dílčí vzorky. Sestává-li šarže nebo část šarže z jednotlivých balení nebo jednotek, musí být u potravin jiných než doplňků stravy počet balení nebo jednotek (dílčích vzorků), které musí být odebrány k vytvoření souhrnného vzorku, v souladu s tabulkou 4a. Dílčí vzorky musí mít podobnou hmotnost/podobný objem. U potravin jiných než doplňků stravy, sušeného koření nebo bylinek, sušených hub, řas nebo lišejníků musí být hmotnost/objem dílčího vzorku alespoň 100 gramů nebo 100 mililitrů, což vede k hmotnosti/objemu souhrnného vzorku alespoň přibližně 1 kilogram nebo 1 litr. U sušeného koření nebo bylinek, sušených hub, řas nebo lišejníků musí být hmotnost/objem dílčího vzorku alespoň 35 gramů nebo 35 mililitrů, což vede k hmotnosti/objemu souhrnného vzorku alespoň 100 gramů nebo 100 mililitrů. Maximální limity pro anorganický cín se vztahují na obsah každé konzervy, avšak z praktických důvodů lze použít souhrnný vzorek. Jestliže výsledek zkoušky pro souhrnný vzorek konzerv nepřekračuje maximální limit pro anorganický cín, avšak blíží se k němu, a existuje-li podezření, že u jednotlivých konzerv může být maximální limit překročen, provedou se další šetření. U doplňků stravy musí být minimální počet a velikost dílčích vzorků v souladu s tabulkou 4b. Pokud není možné provést metodu odběru vzorků stanovenou v tomto bodě B.2 z důvodu nepřijatelných hospodářských důsledků (např. kvůli formám obalů, poškození šarže) nebo pokud je prakticky nemožné použít metodu odběru vzorků stanovenou v tomto bodě B.2, lze použít alternativní metodu odběru vzorků za předpokladu, že odběr vzorků je pro vzorkovanou šarži nebo část šarže dostatečně reprezentativní a je plně zdokumentován. Zaznamená se v protokolu podle bodu B.1.8. Tabulka 1 Rozdělení šarží na části šarží u produktů, s nimiž se obchoduje ve volně ložených zásilkách
Tabulka 2 Rozdělení šarží na části šarží u produktů, s nimiž se neobchoduje ve volně ložených zásilkách
Tabulka 3 Minimální počet dílčích vzorků, které musí být odebrány ze šarže nebo z části šarže potravin jiných než doplňků stravy
Tabulka 4a Počet balení nebo jednotek (dílčích vzorků), které musí být odebrány za účelem vytvoření souhrnného vzorku, sestává-li šarže nebo část šarže z jednotlivých balení nebo jednotek potravin jiných než doplňků stravy
Tabulka 4b Minimální počet a velikost dílčích vzorků u doplňků stravy
|
2) |
v bodě C.3.3.1 se písmeno a) nahrazuje tímto:
|