(EU) 2016/534Prováděcí nařízení Komise (EU) 2016/534 ze dne 31. března 2016, kterým se mění příloha I nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku
Publikováno: | Úř. věst. L 89, 6.4.2016, s. 6-7 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 31. března 2016 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 26. dubna 2016 | Nabývá účinnosti: | 26. dubna 2016 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/534
ze dne 31. března 2016,
kterým se mění příloha I nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 ze dne 23. července 1987 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku (1), a zejména na čl. 9 odst. 1 písm. a) uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (EHS) č. 2658/87 stanoví nomenklaturu zboží (dále jen „kombinovaná nomenklatura“), která je uvedena v příloze I uvedeného nařízení. |
(2) |
Mléko a mléčné výrobky kapitoly 4 zahrnují mlékárenské permeáty, což jsou mléčné výrobky charakterizované vysokým obsahem laktózy a získané odstraněním mléčných tuků a mléčných bílkovin z mléka, syrovátky, smetany a/nebo sladkého podmáslí a/nebo z podobných surovin ultrafiltrací nebo jinými technologiemi zpracování. |
(3) |
Na zařazení syrovátkových a mléčných permeátů do položek čísla 0404 existují různé pohledy. V zájmu právní jistoty je proto nezbytné vyjasnit rozsah položek 0404 10 a 0404 90, pokud jde o tyto výrobky. |
(4) |
„Syrovátkový permeát“ a „mléčný permeát“ lze rozlišit tak, že je či není zjištěna přítomnost látek, které souvisejí s výrobou syrovátky. Toto kritérium by proto mělo být použito spolu s organoleptickým kritériem pro účely rozlišení mezi syrovátkovými a mléčnými permeáty. |
(5) |
Položka 0404 10 by měla zahrnovat „syrovátkový permeát“, což je výrobek s obvykle mírně nakyslou vůní získaný ultrafiltrací syrovátky nebo směsí přírodních syrovátkových složek. Zařazení mlékárenských permeátů do této položky by mělo být podmíněno přítomností látek souvisejících s výrobou syrovátky (např. kyseliny mléčné, laktátů a glykomakropeptidů) ve výrobku. |
(6) |
Položka 0404 90 by měla zahrnovat „mléčný permeát“, což je výrobek s obvykle mléčnou vůní získaný ultrafiltrací mléka. Zařazení mlékárenských permeátů do této položky by mělo být podmíněno kvantitativně omezeným množstvím či nepřítomností látek souvisejících s výrobou syrovátky ve výrobku. |
(7) |
Referenční metoda pro zjišťování kyseliny mléčné a laktátů (metoda ISO 8069:2005) je stanovena v části A přílohy I nařízení Komise (ES) č. 273/2008 (2) a referenční metoda pro zjišťování syřidlové syrovátky (tj. přítomnost kaseinomakropeptidů, jako jsou glykomakropeptidy) je stanovena v příloze XII uvedeného nařízení. Tyto metody by rovněž měly být použity pro správné zařazení výrobků dotčených tímto nařízením. |
(8) |
V zájmu správného zařazení dotčených výrobků by proto měly být doplněny nové doplňkové poznámky do kapitoly 4 druhé části kombinované nomenklatury, aby se zajistil její jednotný výklad v celé Unii. |
(9) |
Nařízení (EHS) č. 2658/87 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(10) |
Výbor pro celní kodex nezaujal stanovisko ve lhůtě stanovené předsedou, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Do kapitoly 4 druhé části kombinované nomenklatury stanovené v příloze I nařízení (EHS) č. 2658/87 se doplňují doplňkové poznámky 3 a 4, které zní:
„3. |
Mléko a mléčné výrobky kapitoly 4 zahrnují mlékárenské permeáty, což jsou mléčné výrobky charakterizované vysokým obsahem laktózy a získané odstraněním mléčných tuků a mléčných bílkovin z mléka, syrovátky, smetany a/nebo sladkého podmáslí a/nebo z podobných surovin ultrafiltrací nebo jinými technologiemi zpracování. |
4. |
Pro účely položek 0404 10 a 0404 90 se použije následující:
|
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 31. března 2016.
Za Komisi,
jménem předsedy,
Stephen QUEST
generální ředitel pro daně a celní unii
(1) Úř. věst. L 256, 7.9.1987, s. 1.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 273/2008 ze dne 5. března 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1255/1999, pokud jde o metody analýzy a hodnocení jakosti mléka a mléčných výrobků (Úř. věst. L 88, 29.3.2008, s. 1).