(EU) 2015/1576Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2015/1576 ze dne 6. července 2015, kterým se mění nařízení (ES) č. 606/2009, pokud jde o některé enologické postupy, a nařízení (ES) č. 436/2009, pokud jde o zaznamenávání těchto postupů do evidenčních knih v odvětví vína
Publikováno: | Úř. věst. L 246, 23.9.2015, s. 1-4 | Druh předpisu: | Nařízení v přenesené pravomoci |
Přijato: | 6. července 2015 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 30. září 2015 | Nabývá účinnosti: | 30. září 2015 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) 2019/934 | Pozbývá platnosti: | 7. prosince 2019 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 2015/1576
ze dne 6. července 2015,
kterým se mění nařízení (ES) č. 606/2009, pokud jde o některé enologické postupy, a nařízení (ES) č. 436/2009, pokud jde o zaznamenávání těchto postupů do evidenčních knih v odvětví vína
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007 (1), a zejména na čl. 75 odst. 2 a odst. 3 písm. g) a na čl. 147 odst. 3 písm. e) uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
V souladu s článkem 3 nařízení Komise (ES) č. 606/2009 (2) jsou v příloze I A uvedeného nařízení stanoveny povolené enologické postupy. Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) přijala usnesení, jimiž povolila tři nové enologické postupy. Aby se zohlednil technický pokrok a výrobcům Unie se poskytly stejné možnosti, které mají výrobci ve třetích zemích, měly by se tyto nové enologické postupy v Unii povolit za podmínek definovaných organizací OIV. |
(2) |
U některých enologických postupů existuje zvlášť vysoké riziko podvodného použití a tyto postupy se musí v souladu s článkem 41 nařízení Komise (ES) č. 436/2009 (3) zaznamenávat v evidenčních knihách. Z tohoto důvodu by se měly do evidenčních knih zanést tři nové enologické postupy, a to ošetření vín pomocí membránové technologie spolu s aktivním uhlím, použití kopolymerů polyvinylimidazolu-polyvinylpyrrolidonu a použití chloridu stříbrného – těchto dvou posledních látek jakožto pomocných látek. |
(3) |
Nařízení (ES) č. 606/2009 a (ES) č. 436/2009 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Změna nařízení (ES) č. 606/2009
Příloha I A nařízení (ES) č. 606/2009 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Změna nařízení (ES) č. 436/2009
V čl. 41 odst. 1 prvním pododstavci nařízení (ES) č. 436/2009 se doplňují následující body:
„x) |
ošetření pomocí membránové technologie spolu s aktivním uhlím; |
y) |
použití kopolymerů polyvinylimidazolu-polyvinylpyrrolidonu; |
z) |
použití chloridu stříbrného.“ |
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 6. července 2015.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 347, 20.12.2013, s. 671.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 606/2009 ze dne 10. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o druhy výrobků z révy vinné, enologické postupy a omezení, která se na ně použijí (Úř. věst. L 193, 24.7.2009, s. 1).
(3) Nařízení Komise (ES) č. 436/2009 ze dne 26. května 2009, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o registr vinic, povinná prohlášení a shromažďování údajů pro sledování trhu, průvodní doklady pro přepravu vinařských produktů a evidenční knihy vedené v odvětví vína (Úř. věst. L 128, 27.5.2009, s. 15).
PŘÍLOHA
Příloha I A nařízení (ES) č. 606/2009 se mění takto:
1) |
v tabulce se doplňují řádky 53, 54 a 55, které zní:
|
2) |
Doplňují se nové dodatky 19, 20 a 21, které zní: „Dodatek 19 Požadavky na ošetření vín pomocí membránové technologie spolu s aktivním uhlím s cílem snížit nadměrné množství 4-ethylfenolu a 4-ethylguajakolu Účelem tohoto ošetření je snížit obsah 4-ethylfenolu a 4-ethylguajakolu mikrobiálního původu, který představuje organoleptické vady a překrývá vůni vína. Požadavky:
Dodatek 20 Požadavky na kopolymery polyvinylimidazolu-polyvinylpyrrolidonu (PVI/PVP) Účelem použití PVI/PVP je zabránit vadám způsobeným příliš vysokým obsahem kovu a snížit nežádoucí vysokou koncentraci kovů. Požadavky:
Dodatek 21 Požadavky na chlorid stříbrný Chlorid stříbrný se používá pro ošetření vín a odstraňuje se jím abnormální zápach spojený s fermentací a uskladněním (způsobený redukčními reakcemi, jež jsou charakteristické přítomností sirovodíku a thiolů). Požadavky:
|