(EU) 2015/1137Nařízení Komise (EU) 2015/1137 ze dne 13. července 2015, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp. (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 185, 14.7.2015, s. 11-12 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 13. července 2015 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 3. srpna 2015 | Nabývá účinnosti: | 3. srpna 2015 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) 2023/915 | Pozbývá platnosti: | 25. května 2023 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1137
ze dne 13. července 2015,
kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp.
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (2) stanoví maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp. |
(2) |
Nařízení Komise (EU) č. 105/2010 (3), kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, stanovilo maximální limit ochratoxinu A v koření, dosažitelný používáním osvědčených postupů. Aby mohly země vyrábějící koření zavést preventivní opatření a aby nedošlo k narušení obchodu v nepřijatelném rozsahu, stanovilo dále nařízení (EU) č. 105/2010 vyšší maximální limit 30 μg/kg, který má být použit na omezenou dobu, dokud nebude použitelný maximální limit 15 μg/kg. Nařízení Komise (EU) č. 594/2012 (4) tuto lhůtu pro koření Capsicum spp. prodloužilo do 31. prosince 2014. Útvary Komise ve spolupráci s vládními odborníky z členských států posoudily, zda je v různých světových regionech vyrábějících koření možné dosáhnout dodržení limitů ochratoxinu A používáním osvědčených postupů. Ačkoli se uplatňování osvědčených postupů v různých světových regionech vyrábějících koření značně zlepšilo, plánovaného nižšího maximálního limitu ochratoxinu A v koření Capsicum spp. ve výši 15 μg/kg nelze dosud pokaždé dosáhnout, protože během růstu a sklizně nebývají vždy příznivé povětrnostní podmínky. Je proto vhodné stanovit nový maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp. na úroveň, která je dosažitelná používáním osvědčených postupů a která stále poskytuje vysokou úroveň ochrany lidského zdraví. |
(3) |
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(4) |
Vzhledem k tomu, že vyšší maximální limit 30 μg/kg byl použitelný do 31. prosince 2014, je vhodné stanovit, aby byl maximální limit stanovený tímto nařízením použitelný od 1. ledna 2015. |
(5) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Koření Capsicum spp., které nesplňuje maximální limit ochratoxinu A stanovený v bodě 2.2.11 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 ve znění tohoto nařízení a které je v souladu s předpisy uvedeno na trh před 1. lednem 2015, může být nadále prodáváno po uvedeném datu do konce data minimální trvanlivosti nebo data použitelnosti.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. ledna 2015.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 13. července 2015.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách (Úř. věst. L 364, 20.12.2006, s. 5).
(3) Nařízení Komise (EU) č. 105/2010 ze dne 5. února 2010, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, pokud jde o ochratoxin A (Úř. věst. L 35, 6.2.2010, s. 7).
(4) Nařízení Komise (EU) č. 594/2012 ze dne 5. července 2012, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kontaminujících látek ochratoxinu A, PCB bez dioxinového efektu a melaminu v potravinách (Úř. věst. L 176, 6.7.2012, s. 43).
PŘÍLOHA
V příloze nařízení (ES) č. 1881/2006 oddíle 2.2. Ochratoxin A se bod 2.2.11 nahrazuje tímto:
„2.2.11. |
Koření, včetně sušeného koření |
|
Piper spp. (plody, včetně bílého a černého pepře) Myristica fragrans (muškátový oříšek) Zingiber officinale (zázvor) Curcuma longa (kurkuma) |
15 μg/kg |
|
Capsicum spp. (sušené plody, celé nebo mleté, včetně chilli, mletého chilli, kayenského pepře a papriky) |
20 μg/kg |
|
Směsi koření obsahující jedno z výše uvedených koření |
15 μg/kg“ |