(EU) 2015/1137Nařízení Komise (EU) 2015/1137 ze dne 13. července 2015, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp. (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 185, 14.7.2015, s. 11-12 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 13. července 2015 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 3. srpna 2015 Nabývá účinnosti: 3. srpna 2015
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (EU) 2023/915 Pozbývá platnosti: 25. května 2023
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1137

ze dne 13. července 2015,

kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp.

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (2) stanoví maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp.

(2)

Nařízení Komise (EU) č. 105/2010 (3), kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, stanovilo maximální limit ochratoxinu A v koření, dosažitelný používáním osvědčených postupů. Aby mohly země vyrábějící koření zavést preventivní opatření a aby nedošlo k narušení obchodu v nepřijatelném rozsahu, stanovilo dále nařízení (EU) č. 105/2010 vyšší maximální limit 30 μg/kg, který má být použit na omezenou dobu, dokud nebude použitelný maximální limit 15 μg/kg. Nařízení Komise (EU) č. 594/2012 (4) tuto lhůtu pro koření Capsicum spp. prodloužilo do 31. prosince 2014. Útvary Komise ve spolupráci s vládními odborníky z členských států posoudily, zda je v různých světových regionech vyrábějících koření možné dosáhnout dodržení limitů ochratoxinu A používáním osvědčených postupů. Ačkoli se uplatňování osvědčených postupů v různých světových regionech vyrábějících koření značně zlepšilo, plánovaného nižšího maximálního limitu ochratoxinu A v koření Capsicum spp. ve výši 15 μg/kg nelze dosud pokaždé dosáhnout, protože během růstu a sklizně nebývají vždy příznivé povětrnostní podmínky. Je proto vhodné stanovit nový maximální limit ochratoxinu A v koření Capsicum spp. na úroveň, která je dosažitelná používáním osvědčených postupů a která stále poskytuje vysokou úroveň ochrany lidského zdraví.

(3)

Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(4)

Vzhledem k tomu, že vyšší maximální limit 30 μg/kg byl použitelný do 31. prosince 2014, je vhodné stanovit, aby byl maximální limit stanovený tímto nařízením použitelný od 1. ledna 2015.

(5)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Koření Capsicum spp., které nesplňuje maximální limit ochratoxinu A stanovený v bodě 2.2.11 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 ve znění tohoto nařízení a které je v souladu s předpisy uvedeno na trh před 1. lednem 2015, může být nadále prodáváno po uvedeném datu do konce data minimální trvanlivosti nebo data použitelnosti.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se ode dne 1. ledna 2015.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 13. července 2015.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.

(2)  Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách (Úř. věst. L 364, 20.12.2006, s. 5).

(3)  Nařízení Komise (EU) č. 105/2010 ze dne 5. února 2010, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, pokud jde o ochratoxin A (Úř. věst. L 35, 6.2.2010, s. 7).

(4)  Nařízení Komise (EU) č. 594/2012 ze dne 5. července 2012, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kontaminujících látek ochratoxinu A, PCB bez dioxinového efektu a melaminu v potravinách (Úř. věst. L 176, 6.7.2012, s. 43).


PŘÍLOHA

V příloze nařízení (ES) č. 1881/2006 oddíle 2.2. Ochratoxin A se bod 2.2.11 nahrazuje tímto:

„2.2.11.

Koření, včetně sušeného koření

 

Piper spp. (plody, včetně bílého a černého pepře)

Myristica fragrans (muškátový oříšek)

Zingiber officinale (zázvor)

Curcuma longa (kurkuma)

15 μg/kg

Capsicum spp. (sušené plody, celé nebo mleté, včetně chilli, mletého chilli, kayenského pepře a papriky)

20 μg/kg

Směsi koření obsahující jedno z výše uvedených koření

15 μg/kg“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU