(EU) č. 1122/2013Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1122/2013 ze dne 6. listopadu 2013 , kterým se schvaluje změna menšího rozsahu ve specifikaci názvu zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Κονσϵρβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas) (CHOP))
Publikováno: | Úř. věst. L 299, 9.11.2013, s. 28-31 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 6. listopadu 2013 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 29. listopadu 2013 | Nabývá účinnosti: | 29. listopadu 2013 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1122/2013
ze dne 6. listopadu 2013,
kterým se schvaluje změna menšího rozsahu ve specifikaci názvu zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas) (CHOP))
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012 ze dne 21. listopadu 2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin (1), a zejména na čl. 53 odst. 2 druhý pododstavec uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
V souladu s čl. 53 odst. 1 prvním pododstavcem nařízení (EU) č. 1151/2012 přezkoumala Komise žádost Řecka o schválení změny specifikace chráněného označení původu „Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)“ zapsaného podle nařízení Komise (ES) č. 1263/96 (2). |
(2) |
Žádost se týká změny specifikace v oddílech Popis a Metoda produkce, konkrétně doplnění dalšího obchodního typu, a sice vypeckované olivy. |
(3) |
Komise přezkoumala danou změnu a dospěla k závěru, že je odůvodněná. Jelikož se jedná o změnu menšího rozsahu ve smyslu čl. 53 odst. 2 nařízení (EU) č. 1151/2012, může ji Komise schválit bez postupu uvedeného v článcích 50 až 52 uvedeného nařízení, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Specifikace chráněného označení původu „Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)“ se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.
Článek 2
Konsolidovaný jednotný dokument obsahující hlavní body specifikace je uveden v příloze II tohoto nařízení.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 6. listopadu 2013.
Za Komisi, jménem předsedy,
Dacian CIOLOȘ
člen Komise
(1) Úř. věst. L 343, 14.12.2012, s. 1.
(2) Úř. věst. L 163, 2.7.1996, s. 19.
PŘÍLOHA I
Schvaluje se tato změna specifikace chráněného označení původu „Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)“:
1) |
Popis produktu: Popis byl změněn tak, aby sortiment výrobků „Konservolia Stylidas“ zahrnoval celé vypeckované olivy. Potřeby trhu a měnící se spotřebitelské zvyklosti zákazníků vedou k nutnosti rozšiřování nabídky tržních druhů produktů. Vlastnosti vypeckovaných oliv (chuť, barva, vůně) se nijak neliší od celých oliv „Konservolia Stylidas“, neboť vypeckování se provádí až poté, co olivy získají své konečné organoleptické vlastnosti, a souvislost produktu se zeměpisnou oblastí se proto nemění. Stejně tak složení nálevu, které z obecného hlediska může ovlivnit chuť produktu, je v případě celých i vypeckovaných oliv zcela totožné. |
2) |
Metoda produkce: Tato část byla změněna tak, aby zahrnovala vypeckování oliv. U celých vypeckovaných oliv se jedná o olivy „Konservolia Stylidas“, většinou zelené, které byly fermentovány, takže produkt již získal své konečné fyzikální, chemické a organoleptické vlastnosti. Pecka se odstraní pomocí zvláštních strojů určených pro tento účel, přičemž řez se vede podél hlavní osy plodu (pecku nelze odstranit řezem podél krátké osy). Olivy se poté vloží do 7–9 % solného roztoku tak, jak se to provádí u celých oliv „Konservolia Stylidas“. Tímto postupem se nemění fyzikální, chemické a organoleptické vlastnosti produktu „Konservolia Stylidas“. |
PŘÍLOHA II
Konsolidovaný jednotný dokument
Nařízení Rady (ES) č. 510/2006 ze dne 20. března 2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (1)
„ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ (KONSERVOLIA STYLIDAS)“
č. ES: EL-PDO-0117-0345-01.01.2012
CHZO ( ) CHOP (X)
1. Název
„Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)“
2. Členský stát nebo třetí země
Řecko
3. Popis zemědělského produktu nebo potraviny
3.1 Druh produktu
Třída 1.6 |
Ovoce, zelenina a obiloviny v nezměněném stavu nebo zpracované |
3.2 Popis produktu, k němuž se vztahuje název uvedený v bodě 1
Jedná se o stolní olivy odrůdy Konservolia, celé nebo vypeckované. Produkt má ovocnou chuť a pevnou dužninu, kterou lze snadno oddělit od pecky a která má dobrou trvanlivost. Černé olivy jsou černé až inkoustové barvy, zatímco zelené olivy jsou zelené až slámově žluté. Průměrná hmotnost plodů je 7 g. Poměr pecky k plodu je 6:1. Olivy nesmí být napadeny mouchou olivovou, ani nesmí vykazovat známky otlaků nebo obsahovat nečistoty. Olivy jsou v souladu s mezinárodní normou tříděny podle velikosti takto:
Obchodní název |
Počet oliv na kilogram |
Super Super Mamouth |
70–90 |
Super Mamouth |
91–100 |
Mamouth |
101–110 |
Super Colossal |
111–120 |
Colossal |
121–140 |
Giants |
141–160 |
Extra Jumbo |
161–180 |
Jumbο |
181–200 |
Εxtra large |
201–230 |
Large |
231–260 |
Superior |
261–290 |
Brilliants |
291–320 |
Fine |
321–350 |
Bullets |
351–380 |
3.3 Suroviny (pouze u zpracovaných produktů)
—
3.4 Krmivo (pouze u produktů živočišného původu)
—
3.5 Specifické kroky při produkci, které se musejí uskutečnit ve vymezené zeměpisné oblasti
Olivy „Konservolia Stylidas“ se musí pěstovat a zpracovávat ve vymezené zeměpisné oblasti.
3.6 Zvláštní pravidla pro krájení, strouhání, balení atd.
—
3.7 Zvláštní pravidla pro označování
—
4. Stručné vymezení zeměpisné oblasti
Oblastí produkce je oblast ohraničená administrativními hranicemi obcí Glifa, Vathikilo, Pelasgia, Mili, Spartia, Achladi, Raches, Paleokerasia, Achinos, Karavomilos, Anidro, Neraida, Stylida, Avlaki, Agia Marina, Limogardi a Longitsi v okresu Fthiotida v prefektuře Fthiotida.
5. Souvislost se zeměpisnou oblastí
5.1 Specifičnost zeměpisné oblasti
V prefektuře Fthiotida převládá mírné středomořské podnebí. Meteorologické údaje zaznamenané za posledních pět let jsou následující:
|
Průměrná teplota: 16,5 °C |
|
Relativní vlhkost: 65 až 70 % |
|
Dešťové srážky: 589 mm/rok |
|
Sluneční svit: 210 hodin za měsíc |
Půdu tvoří převážně písčité hlíny v plochých nebo svažitých oblastech.
5.2 Specifičnost produktu
Produkt má ovocnou chuť a pevnou dužninu, kterou lze snadno oddělit od pecky a která má dobrou trvanlivost. Černé olivy jsou černé až inkoustové barvy, zatímco zelené olivy jsou zelené až slámově žluté. Díky svým vynikajícím fyzikálním, chemickým a organoleptickým vlastnostem jsou stolní olivy Stylida známé na řeckém i mezinárodním trhu. Získaly různá ocenění na řeckých a mezinárodních veletrzích.
5.3 Příčinná souvislost mezi zeměpisnou oblastí a jakostí nebo vlastnostmi produktu (u CHOP) nebo specifickou jakostí, pověstí nebo jinou vlastností produktu (u CHZO)
V této zeměpisné oblasti se produkuje odrůda oliv „Konservolia“, která se zde pěstuje již od starověku. Z této odrůdy se vyrábí charakteristické stolní olivy známé svými vynikajícími fyzikálními, chemickými a organoleptickými vlastnostmi. Olivy „Konservolia Stylidas“ se pěstují v prefektuře Fthiotida, kde převládají mírné zimy a chladná léta. Tato zvláštní odrůda oliv se perfektně přizpůsobila půdním a klimatickým podmínkám, což spolu s používanými tradičními metodami pěstování, sklizně a zpracování dává konečnému produktu jeho charakteristické vlastnosti.
Odkaz na zveřejnění specifikace
(čl. 5 odst. 7 nařízení (ES) č. 510/2006)
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_konserbopolis_stilidas200313.pdf
(1) Úř. věst. L 93, 31.3.2006, s. 12. Nahrazeno nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012 ze dne 21. listopadu 2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin (Úř. věst. L 343, 14.12.2012, s. 1).