2013/50/EU2013/50/EU: Prováděcí rozhodnutí Komise ze dne 22. ledna 2013 , kterým se povoluje rozšíření použití semen chia ( Salvia hispanica ) jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem C(2013) 123)
Publikováno: | Úř. věst. L 21, 24.1.2013, s. 34-35 | Druh předpisu: | Prováděcí rozhodnutí |
Přijato: | 24. ledna 2013 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 24. ledna 2013 | Nabývá účinnosti: | 24. ledna 2013 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE
ze dne 22. ledna 2013,
kterým se povoluje rozšíření použití semen chia (Salvia hispanica) jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97
(oznámeno pod číslem C(2013) 123)
(Pouze anglické znění je závazné)
(2013/50/EU)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
V souladu s nařízením (ES) č. 258/97 povolila Komise rozhodnutím 2009/827/ES (2) uvedení semen chia (Salvia hispanica) na trh jako nové složky potravin pro použití v pečivu s maximálním obsahem 5 % semen chia (Salvia hispanica). |
(2) |
Dne 14. dubna 2011 podala společnost The Chia Company příslušným orgánům Spojeného království žádost o rozšíření použití semen chia na trhu jako nové složky potravin. Společnost konkrétně požádala o možnost používat v určitých druzích potravin až 10 % semen chia a prodávat balená semena chia s doporučeným denním příjmem do 15 g. |
(3) |
Dne 16. března 2012 vydal příslušný subjekt pro posuzování potravin ve Spojeném království zprávu o prvním posouzení. V této zprávě dospěl k závěru, že rozšíření použití semen chia na navrhované druhy potravin je v souladu s kritérii stanovenými v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97. |
(4) |
Dne 26. března 2012 rozeslala Komise uvedenou zprávu o prvním posouzení všem členským státům. |
(5) |
Během 60denní lhůty stanovené v čl. 6 odst. 4 druhém pododstavci nařízení (ES) č. 258/97 byly vzneseny odůvodněné námitky, které se konkrétně týkaly možného nedostatku toxikologických údajů. Dodatečná vysvětlení žadatele tyto obavy ke spokojenosti členských států a Komise rozptýlila. Bylo proto potvrzeno, že kritéria stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97 jsou splněna. |
(6) |
Ve shodě s čl. 7 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97 by mělo být přijato prováděcí nařízení, které povoluje rozšíření použití semen chia jako nové složky potravin. |
(7) |
Opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:
Článek 1
Semena chia (Salvia hispanica), jak jsou specifikována v příloze I, mohou být uvedena na trh v Unii jako nová složka potravin pro použití stanovená v příloze II.
Semena chia (Salvia hispanica) prodávaná samostatně mohou být nabízena konečnému spotřebiteli pouze v balené formě.
Článek 2
Při označování potravin obsahujících semena chia (Salvia hispanica) povolených tímto rozhodnutím se použije označení „semena chia (Salvia hispanica)“.
V případě balených semen chia (Salvia hispanica) se vyžaduje další označení, které bude zákazníka informovat, že doporučený denní příjem je nejvýše 15 g.
Článek 3
Toto rozhodnutí je určeno společnosti The Chia Company se sídlem 262–276 Lorimer Street, Port Melbourne, VIC 3207 Austrálie.
V Bruselu dne 22. ledna 2013.
Za Komisi
Tonio BORG
člen Komise
(1) Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1.
(2) Úř. věst. L 294, 11.11.2009, s. 14.
PŘÍLOHA I
SPECIFIKACE SEMEN CHIA (SALVIA HISPANICA)
Popis
Chia (Salvia hispanica) je letní jednoletá bylina, jež náleží do čeledi hluchavkovitých (Labiatae).
Po sklizni se semena čistí mechanicky. Odstraní se květy, listy a ostatní části rostliny.
Složení semen chia
Sušina |
91–96 % |
Bílkoviny |
20–22 % |
Tuk |
30–35 % |
Sacharidy |
25–41 % |
Dietní vláknina (hrubá vláknina (1)) |
18–30 % |
Popel |
4–6 % |
(1) Hrubá vláknina je součást vlákniny složená převážně z nestravitelné celulózy, pentozanu a ligninu.
PŘÍLOHA II
POUŽITÍ SEMEN CHIA (SALVIA HISPANICA)
Pekařské výrobky |
ne více než 10 % |
Snídaňové cereálie |
ne více než 10 % |
Ovocné, ořechové a semenné směsi |
ne více než 10 % |
Balená chia prodávaná samostatně |
ne více než 15 g denně |