2008/60/ESSměrnice Komise 2008/60/ES ze dne 17. června 2008 , kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách (kodifikované znění) (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 158, 18.6.2008, s. 17-40 | Druh předpisu: | Směrnice |
Přijato: | 17. června 2008 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 8. července 2008 | Nabývá účinnosti: | 8. července 2008 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) č. 231/2012 | Pozbývá platnosti: | 1. prosince 2012 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
SMĚRNICE KOMISE 2008/60/ES
ze dne 17. června 2008,
kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách
(Text s významem pro EHP)
(kodifikované znění)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na směrnici Rady 89/107/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (1), a zejména na čl. 3 odst. 3 písm. a) uvedené směrnice,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Směrnice Komise 95/31/ES ze dne 5. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách (2), byla několikrát podstatně změněna (3). Z důvodu srozumitelnosti a přehlednosti by měla být uvedená směrnice kodifikována. |
(2) |
Je nezbytné stanovit kritéria pro čistotu pro všechna náhradní sladidla uvedená ve směrnici Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES ze dne 30. června 1994 o náhradních sladidlech pro použití v potravinách (4). |
(3) |
Je nezbytné vzít v úvahu specifikace a analytické techniky pro náhradní sladidla, která jsou stanovena v Codex Alimentarius a která navrhl společný výbor odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (JECFA). |
(4) |
Potravinářské přídatné látky připravené výrobními metodami nebo s použitím výchozích materiálů, které se významně liší od těch, jež jsou hodnoceny Vědeckým výborem pro potraviny nebo jež jsou uvedeny v této směrnici, by měly být podrobeny bezpečnostnímu hodnocení Evropským úřadem pro bezpečnost potravin s důrazem na kritéria pro čistotu. |
(5) |
Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravní řetězec a zdraví zvířat. |
(6) |
Touto směrnicí by neměly být dotčeny povinnosti členských států týkající se lhůt pro provedení uvedených směrnic ve vnitrostátním právu stanovených v příloze II části B, |
PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:
Článek 1
Kritéria pro čistotu uvedená v čl. 3 odst. 3 písm. a) směrnice 89/107/EHS pro náhradní sladidla uvedená ve směrnici 94/35/ES jsou stanovena v příloze I této směrnice.
Článek 2
Směrnice 95/31/ES ve znění směrnic uvedených v příloze II části A se zrušuje, aniž jsou dotčeny povinnosti členských států týkající se lhůt pro provedení uvedených směrnic ve vnitrostátním právu stanovených v příloze II části B.
Odkazy na zrušenou směrnici se považují za odkazy na tuto směrnici v souladu se srovnávací tabulkou obsaženou v příloze III.
Článek 3
Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Článek 4
Tato směrnice je určena členským státům.
V Bruselu dne 17. června 2008
Za Komisi
José Manuel BARROSO
předseda
(1) Úř. věst. L 40, 11.2.1989, s. 27. Směrnice naposledy pozměněná nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1882/2003 (Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1).
(2) Úř. věst. L 178, 28.7.1995, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2006/128/ES (Úř. věst. L 346, 9.12.2006, s. 6).
(3) Viz příloha II část A.
(4) Úř. věst. L 237, 10.9.1994, s. 3. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2006/52/ES (Úř. věst. L 204, 26.7.2006, s. 10).
PŘÍLOHA I
E 420 (i) – SORBITOL |
|||||
Synonyma |
D-glucitol, D-sorbitol |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
D-glucitol |
||||
Einecs |
200-061-5 |
||||
Chemický vzorec |
C6H14O6 |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
182,17 |
||||
Obsah |
Obsah ne méně než 97 % celkových glycitolů a ne méně než 91 % D-sorbitolu v sušině. Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH(CHOH)nCH2OH, kde „n“ je celé číslo. |
||||
Popis |
Bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek, vločky nebo granule mající sladkou chuť |
||||
Identifikace |
|||||
|
Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu |
||||
|
88 až 102 °C |
||||
|
K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním, promyje se 5 ml směsí methanolu a vody (1:2) a vysuší na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě mezi 173 a 179 °C. |
||||
Čistota |
|||||
Obsah vody |
Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině |
||||
Celkový obsah cukrů |
Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině |
||||
Chloridy |
Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Sírany |
Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
E 420 (ii) – SORBITOL SIRUP |
|||||
Synonyma |
D-glucitol sirup |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
Sorbitolový sirup připravený hydrogenací glukosového sirupu obsahuje D-sorbitol, D-mannitol a hydrogenované sacharidy. Část výrobku, která není D-sorbitolem, je tvořena hlavně hydrogenovanými oligosacharidy vzniklými hydrogenací glukosového sirupu použitého jako surovina (v tomto případě sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být přítomna malá množství glycitolů, kde n ≤ 4. Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH(CHOH)nCH2OH, kde „n“ je celé číslo. |
||||
Einecs |
270-337-8 |
||||
Obsah |
Obsah ne méně než 69 % celkových pevných látek a ne méně než 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi |
||||
Popis |
Čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok |
||||
Identifikace |
|||||
|
Mísitelný s vodou, glycerolem a s propan1,2diolem |
||||
|
K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, dokud se neobjeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g hydrogenuhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se nechá vychladnout, filtruje se odsáváním, promyje se 5 ml směsí methanolu a vody (1:2) a vysuší na vzduchu. Takto získané krystaly tají při teplotě mezi 173 a 179 °C. |
||||
Čistota |
|||||
Obsah vody |
Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině |
||||
Chloridy |
Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Sírany |
Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
E 421 – MANNITOL |
|||||
I. MANNITOL |
|||||
Synonyma |
D-mannitol |
||||
Definice |
Vyrábí se katalytickou hydrogenací cukerných roztoků obsahujících glukosu a/nebo fruktosu. |
||||
Chemický název |
D-mannitol |
||||
Einecs |
200-711-8 |
||||
Chemický vzorec |
C6H14O6 |
||||
Molekulová hmotnost |
182,2 |
||||
Obsah |
Obsah ne méně než 96 % D-mannitolu a ne více než 102 % D-mannitolu v sušině |
||||
Popis |
Bílý, krystalický prášek bez zápachu |
||||
Identifikace |
|||||
|
Rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu, prakticky nerozpustný v etheru |
||||
|
164 °C až 169 °C |
||||
|
Vyhoví zkoušce |
||||
|
[α] 20 D: + 23 ° až + 25 ° (boritanový roztok) |
||||
|
5 až 8 K 10 ml 10 % (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se změří pH. |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 0,3 % (105 °C, čtyři hodiny) |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,3 % (jako glukosa) |
||||
Celkové cukry |
Ne více než 1 % (jako glukosa) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % |
||||
Chloridy |
Ne více než 70 mg/kg |
||||
Sírany |
Ne více než 100 mg/kg |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg |
||||
II. MANNITOL VYRÁBĚNÝ FERMENTACÍ |
|||||
Synonyma |
D-mannitol |
||||
Definice |
Vyráběný diskontinuální aerobní fermentací kvasinek Zygosaccharomyces rouxii |
||||
Chemický název |
D-mannitol |
||||
Einecs |
200-711-8 |
||||
Chemický vzorec |
C6H14O6 |
||||
Molekulová hmotnost |
182,2 |
||||
Obsah |
Obsah ne méně než 99 % v sušině |
||||
Popis |
Bílý, krystalický prášek bez zápachu |
||||
Identifikace |
|||||
|
Rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu, prakticky nerozpustný v etheru |
||||
|
164 °C až 169 °C |
||||
|
Vyhoví zkoušce |
||||
|
[α] 20 D: + 23 ° až + 25 ° (boritanový roztok) |
||||
|
5 až 8 K 10 ml 10 % (m/V) roztoku vzorku se přidá 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného a poté se měří pH |
||||
Čistota |
|||||
Arabitol |
Ne vice než 0,3 % |
||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 0,3 % (105 °C, čtyři hodiny) |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,3 % (jako glukosa) |
||||
Celkové cukry |
Ne více než 1 % (jako glukosa) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % |
||||
Chloridy |
Ne více než 70 mg/kg |
||||
Sírany |
Ne více než 100 mg/kg |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg |
||||
Aerobní mesofilní bakterie |
Ne více než 103 v gramu |
||||
Koliformní bakterie |
Nesmějí být přítomny v 10 g |
||||
Salmonella |
Nesmějí být přítomny v 10 g |
||||
E. Coli |
Nesmějí být přítomny v 10 g |
||||
Staphylococcus aureus |
Nesmějí být přítomny v 10 g |
||||
Pseudomonas aeruginosa |
Nesmějí být přítomny v 10 g |
||||
Plísně |
Ne více než 100 v gramu |
||||
Kvasinky |
Ne více než 100 v gramu |
||||
E 950 – ACESULFAM K |
|||||
Synonyma |
Acesulfam draselný, draselná sůl 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4-on-2,2-dioxidu |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-on-2,2-dioxid, draselná sůl |
||||
Einecs |
259-715-3 |
||||
Chemický vzorec |
C4H4KNO4S |
||||
Molekulová hmotnost |
201,24 |
||||
Obsah |
Ne méně než 99 % C4H4KNO4S vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Bílý krystalický prášek bez zápachu. Přibližně 200krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
|
Velmi snadno rozpustný ve vodě, velmi těžce rozpustný v ethanolu |
||||
|
Maximum při 227 ± 2 nm pro roztok 10 mg v 1 000 ml vody |
||||
|
Vyhoví zkoušce (zkouší se zbytek po vyžíhání 2 g vzorku) |
||||
|
K roztoku 0,2 g vzorku v 2 ml octové kyseliny a 2 ml vody se přidá několik kapek desetiprocentního roztoku hexanitrokobaltitanu sodného. Vytvoří se žlutá sraženina. |
||||
Čistota |
|||||
Ztráta sušením |
Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny) |
||||
Organické nečistoty |
Vyhoví zkoušce na 20 mg/kg UV aktivních složek |
||||
Fluoridy |
Ne více než 3 mg/kg |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg |
||||
E 951 – ASPARTAM |
|||||
Synonyma |
Aspartylfenylalaninmethylester |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
N-L-α-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester, N-methylester kyseliny 3-amino-N-(αkarbomethoxyfenethyl)-sukcinamové |
||||
Einecs |
245-261-3 |
||||
Chemický vzorec |
C14H18N2O5 |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
294,31 |
||||
Obsah |
Ne méně než 98 % a ne více než 102 % C14H18N2O5 vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou chuť. Přibližně 200krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Těžce rozpustný ve vodě a v ethanolu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 4,5 % (105 °C, čtyři hodiny) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu |
||||
pH |
Mezi 4,5 a 6,0 (roztok 1: 125) |
||||
Transmitance |
Transmitance jednoprocentního roztoku ve 2N kyselině chlorovodíkové stanovená v 1cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem při použití 2N kyseliny chlorovodíkové jako referenčního vzorku není méně než 0,95, což je rovnocenné absorbanci ne více než přibližně 0,022. |
||||
Specifická optická otáčivost |
[α] 20 D: + 14,5 až + 16,5o Stanoví se ve čtyřprocentním roztoku zkušebního vzorku v 15N kyselině mravenčí do 30 minut po přípravě. |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
Kyselina 5benzyl3,6dioxo2piperazinoctová |
Ne více než 1,5 % vztaženo na sušinu |
||||
E 952 – KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ Na A Ca SŮL |
|||||
I. KYSELINA CYKLAMOVÁ |
|||||
Synonyma |
Kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
Kyselina cyklohexansulfamová, kyselina cyklohexylaminosulfonová |
||||
Einecs |
202-898-1 |
||||
Chemický vzorec |
C6H13NO3S |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
179,24 |
||||
Obsah |
Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje ne méně než 98 % a ne více než 102 % ekvivalentu C6H13NO3S přepočteno na bezvodou bázi. |
||||
Popis |
Bílý krystalický prášek, prakticky bezbarvý, se sladkokyselou chutí. Přibližně 40krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
|
Rozpustná ve vodě a v ethanolu |
||||
|
Dvouprocentní roztok se okyselí kyselinou chlorovodíkovou, přidá se 1 ml přibližně molárního roztoku chloridu barnatého ve vodě a v případě vzniku zákalu nebo sraženiny se zfiltruje. K čirému roztoku se přidá 1 ml desetiprocentního roztoku dusitanu sodného. Vytvoří se bílá sraženina. |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina) |
||||
Selen |
Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Cyklohexylamin |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Dicyklohexylamin |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Anilin |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
II. CYKLAMÁT SODNÝ |
|||||
Synonyma |
Cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
Cyklohexansulfamát sodný, cyklohexylsulfamát sodný |
||||
Einecs |
205-348-9 |
||||
Chemický vzorec |
C6H12NNaO3S a dihydrát C6H12NNaO3S·2H2O |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
201,22 přepočteno na bezvodou formu 237,22 přepočteno na hydratovanou formu |
||||
Obsah |
Ne méně než 98 % a ne více než 102 % vztaženo na sušinu Dihydrát: ne méně než 84 % vztaženo na sušinu |
||||
Popis |
Bílé krystaly nebo krystalický prášek, bez zápachu. Přibližně 30krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Dobře rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný v ethanolu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina) Ne více než 15,2 % (105 °C, dvě hodiny) pro dihydrát |
||||
Selen |
Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
Cyklohexylamin |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Dicyklohexylamin |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Anilin |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
(III) CYKLAMÁT VÁPENATÝ |
|||||
Synonyma |
Cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
Cyklohexansulfamát vápenatý, cyklohexylsulfamát vápenatý |
||||
Einecs |
205-349-4 |
||||
Chemický vzorec |
C12H24CaN2O6S2·2H2O |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
432,57 |
||||
Obsah |
Ne méně než 98 % a ne více než 101 % vztaženo na sušinu |
||||
Popis |
Bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický prášek. Přibližně 30krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Dobře rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 1 % (105 °C, jedna hodina) Ne více než 8,5 % (140 °C, čtyři hodiny) pro dihydrát |
||||
Selen |
Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
Cyklohexylamin |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Dicyklohexylamin |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Anilin |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
E 953 – ISOMALT |
|||||
Synonyma |
Hydrogenovaná izomaltulóza, hydrogenovaná palatinóza |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a disacharidů, jejíž hlavními složkami jsou tyto disacharidy:
|
||||
Chemický vzorec |
6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: C12H24O11 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát: C12H24O11.2H2O |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: 344,32 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát: 380,32 |
||||
Obsah |
Ne méně než 98 % hydrogenovaných mono- a disacharidů a ne méně než 86 % směsi 6-O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a 1-O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrátu, vztaženo na bezvodou bázi. |
||||
Popis |
Bílá lehce hygroskopická krystalická hmota bez zápachu |
||||
Identifikace |
|||||
|
Rozpustný ve vodě a velmi těžce rozpustný v ethanolu |
||||
|
Zkouška chromatografií na tenké vrstvě za použití desky s asi 0,2 mm vrstvou chromatografického silikagelu. Hlavní skvrny na chromatogramu obsahují 1,1-GPM a 1,6-GPS. |
||||
Čistota |
|||||
Obsah vody |
Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu |
||||
D-mannitol |
Ne více než 3 % |
||||
D-sorbitol |
Ne více než 6 % |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy (jako Pb) |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
E 954 – SACHARIN A JEHO Na, K A Ca SŮL |
|||||
I. SACHARIN |
|||||
Definice |
|||||
Chemický název |
3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-1,1-dioxid |
||||
Einecs |
201-321-0 |
||||
Chemický vzorec |
C7H5NO3S |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
183,18 |
||||
Obsah |
Ne méně než 99 % a ne více než 101% C7H5NO3S vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v zásaditých roztocích, mírně rozpustný v ethanolu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny) |
||||
Rozpětí bodu tání |
226 až 230 °C |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu |
||||
Kyselina benzoová a salicylová |
K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. |
||||
o-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-sulfonamid kyseliny benzoové |
Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Snadno zuhelnitelné látky |
Nesmí být přítomny. |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Selen |
Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
II. SACHARIN SODNÝ |
|||||
Synonyma |
Sacharin, sodná sůl sacharinu |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu, oxobenzisosulfonazol, dihydrát sodné soli 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu |
||||
Einecs |
204-886-1 |
||||
Chemický vzorec |
C7H4NNaO3S·2H2O |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
241,19 |
||||
Obsah |
Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C7H4NNaO3S vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Bílé krystaly nebo bílý krystalický rozpadavý prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa ve zředěných roztocích. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 15 % (120 °C, čtyři hodiny) |
||||
Kyselina benzoová a salicylová |
K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. |
||||
o-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-sulfonamid kyseliny benzoové |
Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Snadno zuhelnitelné látky |
Nesmí být přítomny. |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Selen |
Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
III. SACHARIN VÁPENATÝ |
|||||
Synonyma |
Sacharin, vápenatá sůl sacharinu |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
o-benzosulfimid vápenatý, vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2:7) vápenaté soli 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu |
||||
Einecs |
229-349-9 |
||||
Chemický vzorec |
C14H8CaN2O6S2·3 H2O |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
467,48 |
||||
Obsah |
Ne méně než 95 % C14H8CaN2O6S2 vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500 krát sladší než sacharosa ve zředěných roztocích. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v ethanolu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 13,5 % (120 °C, čtyři hodiny) |
||||
Kyselina benzoová a salicylová |
K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. |
||||
o-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-sulfonamid kyseliny benzoové |
Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Snadno zuhelnitelné látky |
Nesmí být přítomny. |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Selen |
Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
IV. SACHARIN DRASELNÝ |
|||||
Synonyma |
Sacharin, draselná sůl sacharinu |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
o-benzosulfimid draselný, draselná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu, monohydrát draselné soli 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu |
||||
Einecs |
|
||||
Chemický vzorec |
C7H4KNO3S·H2O |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
239,77 |
||||
Obsah |
Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C7H4KNO3S vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 8 % (120 °C, čtyři hodiny) |
||||
Kyselina benzoová a salicylová |
K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení. |
||||
o-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-toluensulfonamid |
Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
p-sulfonamid kyseliny benzoové |
Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Snadno zuhelnitelné látky |
Nesmí být přítomny. |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Selen |
Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
E 955 – SUKRALOSA |
|||||
Synonyma |
4,1′,6′-trichlorgalaktosacharosa |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
(1,6-dichlor-1,6-dideoxy-β-D-fruktofuranosyl)-4-chlor-4-deoxy-α-D-galaktopyranosid |
||||
Einecs |
259-952-2 |
||||
Chemický vzorec |
C12H19Cl3O8 |
||||
Molekulová hmotnost |
397,64 |
||||
Obsah |
Obsah nejméně 98 % a nejvýše 102 % C12H19C3O8, vztaženo na bezvodou bázi. |
||||
Popis |
Bílý až téměř bílý krystalický prášek, prakticky bez zápachu |
||||
Identifikace |
|||||
|
Snadno rozpustná ve vodě, methanolu a ethanolu Mírně rozpustná v ethyl-acetátu |
||||
|
Infračervené spektrum disperze vzorku v bromidu draselném vykazuje táž relativní maxima při podobných vlnočtech jako referenční spektrum získané za použití referenčního standardu sukralosy. |
||||
|
Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje tutéž hodnotu Rf jako hlavní skvrna standardního roztoku A v testu na jiné chlorované disacharidy. Tento standardní roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního standardu sukralosy v 10 ml methanolu. |
||||
|
[α] 20 D = + 84,0o až + 87,5o vztaženo na bezvodou bázi (10 % (m/V) roztok) |
||||
Čistota |
|||||
Voda |
Ne více než 2,0 % (Karl-Fischerova metoda) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,7 % |
||||
Jiné chlorované disacharidy |
Ne více než 0,5 % |
||||
Chlorované monosacharidy |
Ne více než 0,1 % |
||||
Trifenylfosfinoxid |
Ne více než 150 mg/kg |
||||
Methanol |
Ne více než 0,1 % |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg |
||||
E 957 – THAUMATIN |
|||||
Synonyma |
|
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5 až 4) semeníků plodu přírodního druhu Thaumatococcus daniellii (Benth) a sestává v podstatě z bílkovin thaumatin I a thaumatin II spolu s malými množstvími rostlinných složek pocházejících z výchozího materiálu. |
||||
Einecs |
258-822-2 |
||||
Chemický vzorec |
Polypeptid 207 aminokyselin |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
Thaumatin I 22209 Thaumatin II 22293 |
||||
Obsah |
Ne méně než 16 % dusíku vztaženo na sušinu, což je ekvivalentní ne méně než 94 % bílkovin (N × 5,8) |
||||
Popis |
Krémově zbarvený prášek bez zápachu s intenzívně sladkou chutí. Přibližně 2 000 krát až 3 000 krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
Rozpustnost |
Velmi snadno rozpustný ve vodě, nerozpustný v acetonu |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 9 % (105 °C do konstantní hmotnosti) |
||||
Uhlohydráty |
Ne více než 3 % vztaženo na sušinu |
||||
Síranový popel |
Ne více než 2 % vztaženo na sušinu |
||||
Hliník |
Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Mikrobiologické požadavky |
Celkový počet aerobních mikroorganismů: max. 1 000/g E. Coli: nepřítomny v 1 g |
||||
E 959 – NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON |
|||||
Synonyma |
Neohesperidindihydrochalkon, NHDC, hesperetindihydrochalkon4′βneohesperidosid, neohesperidin DC |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
2-O-α-Lrhamnopyranosyl-4′-β-D-glukopyranosyl hesperetindihydrochalkon, získaný katalytickou hydrogenací neohesperidinu |
||||
Einecs |
243-978-6 |
||||
Chemický vzorec |
C28H36O15 |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
612,6 |
||||
Obsah |
Obsah ne méně než 96 % vztaženo na sušinu |
||||
Popis |
Téměř bílý krystalický prášek bez zápachu s charakteristickou intenzívní sladkou chutí. Přibližně 1 000 krát až 1 800 krát sladší než sacharosa. |
||||
Identifikace |
|||||
|
Snadno rozpustný v horké vodě, velmi těžce rozpustný ve studené vodě, prakticky nerozpustný v etheru a benzenu |
||||
|
282 až 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml methanolu |
||||
|
Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1 ml methanolu, přidá se 1 ml jednoprocentního methanolového roztoku 2-aminoethyldifenylborátu. Vytvoří se jasně žluté zbarvení. |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 11 % (105 °C, tři hodiny) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
E 962 – SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU |
|||||
Synonyma |
Aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu |
||||
Definice |
Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a acesulfamu K v přibližném poměru 2:1 hmot., v roztoku s kyselým pH, který umožňuje krystalizaci. Draslík a vlhkost se odstraní. Produkt je stabilnější než samotný aspartam. |
||||
Chemický název |
6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-sůl kyseliny asparagové |
||||
Chemický vzorec |
C18H23O9N3S |
||||
Molekulová hmotnost |
457,46 |
||||
Obsah |
63,0 % až 66,0 % aspartamu (vztaženo na sušinu) a 34,0 % až 37 % acesulfamu (kyselá forma, vztaženo na sušinu) |
||||
Popis |
Bílý krystalický prášek bez zápachu |
||||
Identifikace |
|||||
|
Mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu |
||||
|
Transmitance 1 % vodného roztoku stanovená v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem za použití vody jako referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což odpovídá nejvýše absorbanci přibližně 0,022. |
||||
|
[α] 20 D = + 14,5o až + 16,5o Stanoví se při koncentraci 6,2 g v 100 ml kyseliny mravenčí (15N) do 30 min. od přípravy roztoku. Poté se provede korekce hodnoty specifické optické otáčivosti na obsah aspartamu v soli aspartamu-acesulfamu vydělením číslem 0,646. |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 0,5 % (105 °C, čtyři hodiny) |
||||
5-benzyl-3,6-dioxopiperazin-2-octová kyselina |
Ne více než 0,5 % |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg |
||||
E 965 (i) – MALTITOL |
|||||
Synonyma |
D-maltitol, hydrogenovaná maltosa |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
(α)-D-glucopyranosyl-1,4-D-glucitol |
||||
Einecs |
209-567-0 |
||||
Chemický vzorec |
C12H24O11 |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
344,31 |
||||
Obsah |
Obsah ne méně než 98 % D-maltitolu C12H24O11 vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Sladce chutnající bílý krystalický prášek |
||||
Identifikace |
|||||
|
Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu |
||||
|
148 až 151 °C |
||||
|
[α] 20 D = + 105,5o až + 108,5o (5 % hmot./obj. roztok) |
||||
Čistota |
|||||
Voda |
Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině |
||||
Chloridy |
Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Sírany |
Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
E 965 (ii) – MALTITOL SIRUP |
|||||
Synonyma |
Hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup, hydrogenovaný glukosový sirup |
||||
Definice |
Směs sestávající hlavně z maltitolu se sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a polysacharidů. Je vyráběn katalytickou hydrogenací glukosového sirupu s vysokým obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho jednotlivých složek a jejich následným smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván ve formě sirupu i jako pevný produkt. |
||||
Obsah |
Ne méně než 99 % celkových hydrogenovaných sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a ne méně než 50 % maltitolu vztaženo na bezvodou bázi. |
||||
Popis |
Čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez zápachu nebo bílé krystalické hmoty |
||||
Identifikace |
|||||
|
Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu |
||||
|
Vyhoví zkoušce |
||||
Čistota |
|||||
Voda |
Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda) |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % |
||||
Chloridy |
Ne více než 50 mg/kg |
||||
Sírany |
Ne více než 100 mg/kg |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg |
||||
E 966 – LACTITOL |
|||||
Synonyma |
Laktit, laktositol, laktobiosit |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
4-O-β-D-galaktopyranosyl-D-glucitol |
||||
Einecs |
209-566-5 |
||||
Chemický vzorec |
C12H24O11 |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
344,32 |
||||
Obsah |
Ne méně než 95 % na bezvodé bázi |
||||
Popis |
Sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé roztoky. Krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydrátové a dihydrátové formě |
||||
Identifikace |
|||||
|
Velmi snadno rozpustný ve vodě |
||||
|
[α] 20 D = + 13o až + 16o přepočteno na bezvodou bázi (10 % hmot./obj. vodný roztok) |
||||
Čistota |
|||||
Voda |
Krystalické produkty; ne více než 10,5 % (Karl-Fischerova metoda) |
||||
Ostatní polyoly |
Ne více než 2,5 % vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa v sušině |
||||
Chloridy |
Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Sírany |
Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
E 967 – XYLITOL |
|||||
Synonyma |
Xylitol |
||||
Definice |
|||||
Chemický název |
D-xylitol |
||||
Einecs |
201-788-0 |
||||
Chemický vzorec |
C5H12O5 |
||||
Relativní molekulová hmotnost |
152,15 |
||||
Obsah |
Ne méně než 98,5 % jako xylitol vztaženo na bezvodou bázi |
||||
Popis |
Bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi sladkou chutí |
||||
Identifikace |
|||||
|
Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu |
||||
|
92 až 96 °C |
||||
|
5 až 7 (10 % hmot./obj. vodný roztok) |
||||
Čistota |
|||||
Úbytek hmotnosti sušením |
Ne více než 0,5 %. 0,5 g vzorku se suší ve vakuu nad fosforem při 60 °C čtyři hodiny. |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu |
||||
Redukující cukry |
Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa v sušině |
||||
Jiné polyoly |
Ne více než 1 % vztaženo na sušinu |
||||
Nikl |
Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Arzen |
Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Olovo |
Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Těžké kovy |
Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině |
||||
Chloridy |
Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
Sírany |
Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu |
||||
E 968 — ERYTHRITOL |
|||||
Synonyma |
Meso-erythritol, tetrahydroxybutan, erytrit |
||||
Definice |
Získává se kvašením sacharidů pomocí osmofilních kvasinek bezpečných a vhodných pro použití v potravinách, jako jsou např. Moniliella pollinis nebo Trichosporonoides megachilensis. Po kvašení následuje čištění a sušení. |
||||
Chemický název |
1,2,3,4-butanetetrol |
||||
Einecs |
205-737-3 |
||||
Chemický vzorec |
C4H10O4 |
||||
Molekulová hmotnost |
122,12 |
||||
Obsah |
Ne méně než 99 % po vysušení |
||||
Popis |
Bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní krystaly bez zápachu, se sladkostí přibližně 60–80 % sladkosti sacharosy |
||||
Identifikace |
|||||
|
Snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný v ethanolu, nerozpustný v diethyletheru |
||||
|
119-123 °C |
||||
Čistota |
|||||
Ztráta sušením |
Ne více než 0,2 % (70 °C, šest hodin, ve vakuovém exsikátoru) |
||||
Síranový popel |
Ne více než 0,1 % |
||||
Redukující látky |
Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako D-glukosa |
||||
Ribitol a glycerol |
Ne více než 0,1 % |
||||
Olovo |
Ne více než 0,5 mg/kg |
PŘÍLOHA II
ČÁST A
Zrušená směrnice a seznam jejích následných změn
(uvedené v článku 2)
Směrnice Komise 95/31/ES |
|
Směrnice Komise 98/66/ES |
|
Směrnice Komise 2000/51/ES |
|
Směrnice Komise 2001/52/ES |
|
Směrnice Komise 2004/46/ES |
|
Směrnice Komise 2006/128/ES |
ČÁST B
Lhůty pro provedení ve vnitrostátním právu
(uvedené v článku 2)
Směrnice |
Lhůta pro provedení |
95/31/ES |
1. července 1996 (1) |
98/66/ES |
1. července 1999 |
2000/51/ES |
30. června 2001 |
2001/52/ES |
30. června 2002 |
2004/46/ES |
1. dubna 2005 |
2006/128/ES |
15. února 2008 |
(1) V souladu s čl. 2 odst. 2 směrnice 95/31/ES, výrobky uvedené na trh nebo označené před dnem 1. července 1996, které nevyhovují této směrnici, však smějí být uváděny na trh až do vyčerpání zásob.
PŘÍLOHA III
Srovnávací tabulka
Směrnice 95/31/ES |
Tato směrnice |
Čl. 1 odst. 1 |
Článek 1 |
Čl. 1 odst. 2 |
— |
Článek 2 |
— |
— |
Článek 2 |
Článek 3 |
Článek 3 |
Článek 4 |
Článek 4 |
Příloha |
Příloha I |
— |
Příloha II |
— |
Příloha III |