2008/36/ES2008/36/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 10. ledna 2008 , kterým se povoluje uvádění rýžových nápojů s přidanými fytosteroly/fytostanoly na trh jako nových potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem K(2008) 6)
Publikováno: | Úř. věst. L 8, 11.1.2008, s. 15-17 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 11. ledna 2008 | Autor předpisu: | |
Platnost od: | 10. ledna 2008 | Nabývá účinnosti: | 10. ledna 2008 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
ROZHODNUTÍ KOMISE
ze dne 10. ledna 2008,
kterým se povoluje uvádění rýžových nápojů s přidanými fytosteroly/fytostanoly na trh jako nových potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97
(oznámeno pod číslem K(2008) 6)
(Pouze finské a švédské znění je závazné)
(2008/36/ES)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Dne 12. října 2004 vznesla společnost Teriaka Ltd. Paulig Group vůči příslušným finským orgánům požadavek na uvedení rýžových nápojů s přidanými fytosteroly na trh jako nových potravin či nových složek potravin. |
(2) |
Dne 12. ledna 2005 vydal příslušný finský subjekt pro posuzování potravin svou zprávu o prvním posouzení. V této zprávě došel k závěru, že rýžové nápoje s přidanými fytosteroly jsou z hlediska lidské spotřeby bezpečné. |
(3) |
Dne 31. ledna 2005 Komise zaslala zprávu o prvním posouzení všem členským státům. |
(4) |
Ve lhůtě 60 dní stanovené v čl. 6 odst. 4 nařízení (ES) č. 258/97 byly v souladu s uvedeným ustanovením podány odůvodněné námitky k uvedení dotyčného produktu na trh. |
(5) |
Proto byl dne 28. října 2005 konzultován Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). |
(6) |
Dne 15. února 2006 EFSA přijal „Prohlášení vědecké komise pro dietetické výrobky, výživu a alergie na žádost Komise v souvislosti se žádostí o povolení rýžových nápojů s přidanými fytosteroly jako nových potravin“. |
(7) |
V prohlášení vědecká komise došla k závěru, že není žádný důvod se domnívat, že uvedení rýžových nápojů s přidanými fytosteroly/fytostanoly zvýší riziko nadměrné spotřeby fytosterolů. |
(8) |
Na základě vědeckého posouzení se stanoví, že rýžové nápoje s přidanými fytosteroly/fytostanoly jsou v souladu s kritérii stanovenými v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97. |
(9) |
Nařízení Komise (ES) č. 608/2004 ze dne 31. března 2004 o označování potravin a složek potravin s přidanými fytosteroly, estery fytosterolů, fytostanoly nebo estery fytostanolů (2) zajišťuje, aby spotřebitelům byly poskytnuty nezbytné informace tak, aby se vyhnuli nadměrnému příjmu přidaných fytosterolů. |
(10) |
Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:
Článek 1
Rýžové nápoje s přidanými fytosteroly/fytostanoly vymezené v příloze mohou být uváděny na trh Společenství jako nové potraviny.
Článek 2
1. Rýžové nápoje uvedené v článku 1 budou nabízeny tak, aby je bylo možné snadno rozdělit na porce obsahující buď nejvýše 3 g (v případě 1 porce denně), anebo nejvýše 1 g (v případě tří porcí denně) přidaných fytosterolů/fytostanolů.
2. Množství fytosterolů/fytostanolů přidaných do jednoho balení rýžového nápoje nepřekročí 3 g.
Článek 3
Toto rozhodnutí je určeno společnosti Teriaka Ltd., Siirakuja 3, 01490 Vantaa, Finsko.
V Bruselu dne 10. ledna 2008.
Za Komisi
Markos KYPRIANOU
člen Komise
(1) Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1882/2003 (Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1).
(2) Úř. věst. L 97, 1.4.2004, s. 44.
PŘÍLOHA
Specifikace fytosterolů a fytostanolů pro přidání do rýžových nápojů
Definice:
Fytosteroly a fytostanoly jsou steroly a stanoly, jež se získávají z rostlin a mají podobu volných sterolů a stanolů či esterifikovaných sterolů a stanolů s mastnými kyselinami vhodnými pro použití v potravinách.
Složení (metoda GC-FID nebo obdobná):
< 80 % β-sitosterol
< 15 % β-sitostanol
< 40 % campesterol
< 5 % campestanol
< 30 % stigmasterol
< 3 % brasikasterol
< 3 % dalších sterolů/stanolů
Znečištění/čistota (metoda GC-FID nebo obdobná)
Fytosteroly a fytostanoly získané z jiných zdrojů než rostlinného oleje vhodného pro potraviny nesmějí obsahovat kontaminanty, což je nejlépe zajištěno při čistotě přesahující 99 % fytosterolové/fytostanolové složky.