2008/36/ES2008/36/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 10. ledna 2008 , kterým se povoluje uvádění rýžových nápojů s přidanými fytosteroly/fytostanoly na trh jako nových potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem K(2008) 6)

Publikováno: Úř. věst. L 8, 11.1.2008, s. 15-17 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 11. ledna 2008 Autor předpisu:
Platnost od: 10. ledna 2008 Nabývá účinnosti: 10. ledna 2008
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 10. ledna 2008,

kterým se povoluje uvádění rýžových nápojů s přidanými fytosteroly/fytostanoly na trh jako nových potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97

(oznámeno pod číslem K(2008) 6)

(Pouze finské a švédské znění je závazné)

(2008/36/ES)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Dne 12. října 2004 vznesla společnost Teriaka Ltd. Paulig Group vůči příslušným finským orgánům požadavek na uvedení rýžových nápojů s přidanými fytosteroly na trh jako nových potravin či nových složek potravin.

(2)

Dne 12. ledna 2005 vydal příslušný finský subjekt pro posuzování potravin svou zprávu o prvním posouzení. V této zprávě došel k závěru, že rýžové nápoje s přidanými fytosteroly jsou z hlediska lidské spotřeby bezpečné.

(3)

Dne 31. ledna 2005 Komise zaslala zprávu o prvním posouzení všem členským státům.

(4)

Ve lhůtě 60 dní stanovené v čl. 6 odst. 4 nařízení (ES) č. 258/97 byly v souladu s uvedeným ustanovením podány odůvodněné námitky k uvedení dotyčného produktu na trh.

(5)

Proto byl dne 28. října 2005 konzultován Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

(6)

Dne 15. února 2006 EFSA přijal „Prohlášení vědecké komise pro dietetické výrobky, výživu a alergie na žádost Komise v souvislosti se žádostí o povolení rýžových nápojů s přidanými fytosteroly jako nových potravin“.

(7)

V prohlášení vědecká komise došla k závěru, že není žádný důvod se domnívat, že uvedení rýžových nápojů s přidanými fytosteroly/fytostanoly zvýší riziko nadměrné spotřeby fytosterolů.

(8)

Na základě vědeckého posouzení se stanoví, že rýžové nápoje s přidanými fytosteroly/fytostanoly jsou v souladu s kritérii stanovenými v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97.

(9)

Nařízení Komise (ES) č. 608/2004 ze dne 31. března 2004 o označování potravin a složek potravin s přidanými fytosteroly, estery fytosterolů, fytostanoly nebo estery fytostanolů (2) zajišťuje, aby spotřebitelům byly poskytnuty nezbytné informace tak, aby se vyhnuli nadměrnému příjmu přidaných fytosterolů.

(10)

Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:

Článek 1

Rýžové nápoje s přidanými fytosteroly/fytostanoly vymezené v příloze mohou být uváděny na trh Společenství jako nové potraviny.

Článek 2

1.   Rýžové nápoje uvedené v článku 1 budou nabízeny tak, aby je bylo možné snadno rozdělit na porce obsahující buď nejvýše 3 g (v případě 1 porce denně), anebo nejvýše 1 g (v případě tří porcí denně) přidaných fytosterolů/fytostanolů.

2.   Množství fytosterolů/fytostanolů přidaných do jednoho balení rýžového nápoje nepřekročí 3 g.

Článek 3

Toto rozhodnutí je určeno společnosti Teriaka Ltd., Siirakuja 3, 01490 Vantaa, Finsko.

V Bruselu dne 10. ledna 2008.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1882/2003 (Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1).

(2)  Úř. věst. L 97, 1.4.2004, s. 44.


PŘÍLOHA

Specifikace fytosterolů a fytostanolů pro přidání do rýžových nápojů

Definice:

Fytosteroly a fytostanoly jsou steroly a stanoly, jež se získávají z rostlin a mají podobu volných sterolů a stanolů či esterifikovaných sterolů a stanolů s mastnými kyselinami vhodnými pro použití v potravinách.

Složení (metoda GC-FID nebo obdobná):

< 80 % β-sitosterol

< 15 % β-sitostanol

< 40 % campesterol

< 5 % campestanol

< 30 % stigmasterol

< 3 % brasikasterol

< 3 % dalších sterolů/stanolů

Znečištění/čistota (metoda GC-FID nebo obdobná)

Fytosteroly a fytostanoly získané z jiných zdrojů než rostlinného oleje vhodného pro potraviny nesmějí obsahovat kontaminanty, což je nejlépe zajištěno při čistotě přesahující 99 % fytosterolové/fytostanolové složky.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU