2007/343/ES2007/343/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 15. května 2007 , kterým se povoluje uvedení oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem K(2007) 2073)

Publikováno: Úř. věst. L 129, 17.5.2007, s. 63-66 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 15. května 2007 Autor předpisu:
Platnost od: 15. května 2007 Nabývá účinnosti: 15. května 2007
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 15. května 2007,

kterým se povoluje uvedení oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97

(oznámeno pod číslem K(2007) 2073)

(Pouze anglické znění je závazné)

(2007/343/ES)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Dne 4. května 2005 požádala společnost Enzymotec příslušné orgány Nizozemska o uvedení oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly na trh jako nové potraviny nebo nové složky potravin.

(2)

Dne 23. května 2006 vydal příslušný nizozemský subjekt pro posuzování potravin svou zprávu o prvním posouzení. V této zprávě došel k závěru, že olej obohacený fytosteroly je z hlediska lidské spotřeby bezpečný.

(3)

Dne 29. května 2006 Komise zaslala zprávu o prvním posouzení všem členským státům.

(4)

Ve lhůtě 60 dní stanovené v čl. 6 odst. 4 nařízení (ES) č. 258/97 byly v souladu s uvedeným ustanovením podány odůvodněné námitky k uvedení dotyčného produktu na trh.

(5)

Vznesené námitky se spíše týkaly otázek řízení rizik, než otázek hodnocení rizik, a z toho důvodu nebylo třeba konzultovat Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

(6)

Povolení pro olej obohacený fytosteroly/fytostanoly by se mělo vztahovat jen na použití v potravinách, kde je přidávání fytosterolů/fytostanolů povolené. Uplatňují se pravidla týkající se obchodní úpravy a označování potravin s přídavkem fytosterolů/fytostanolů.

(7)

Nařízení Komise (ES) č. 608/2004 ze dne 31. března 2004 o označování potravin a složek potravin s přidanými fytosteroly, estery fytosterolů, fytostanoly a/nebo estery fytostanolů (2) zajišťuje, aby spotřebitelům byla poskytnuta nezbytná informace tak, aby se vyhnuli nadměrnému příjmu přidaných fytosterolů/fytostanolů.

(8)

Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:

Článek 1

Olej obohacený fytosteroly/fytostanoly popsaný v příloze 1 může být uváděn na trh ve Společenství jako nová složka potravin pro použití v potravinách uvedených v příloze 2.

Článek 2

Produkty obsahující novou složku potravin budou předkládány takovým způsobem, aby mohly být snadno rozděleny na porce s maximálním obsahem buď 3 g (v případě jedné porce denně) nebo 1g (v případě tří porcí denně) přidaných fytosterolů/fytostanolů.

Množství fytosterolů/fytostanolů přidaných do jednoho nápojového výrobku nepřekročí 3 g.

Kořeněné omáčky a salátové dresinky včetně majonézy se balí po jednotlivých porcích.

Článek 3

Toto rozhodnutí je určeno společnosti Enzymotec, 5 Hataasi ST, Ramat Gabriel Industrial Park, Migdal HaEmeq, Izrael 23 106.

V Bruselu dne 15. května 2007.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1882/2003 (Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1).

(2)  Úř. věst. L 97, 1.4.2004, s. 44.


PŘÍLOHA I

Specifikace oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly

Definice:

Olej obohacený fytosteroly/fytostanoly se skládá ze složky oleje a složky fytosterolu.

Látka/ukazatel

Obsah

Rozdělení acylglycerolů:

Volné mastné kyseliny (vyjádřené jako kyselina olejová)

maximálně 2 %

Monoacylglyceroly (MAG)

maximálně 10 %

Diacylglyceroly (DAG)

maximálně 25 %

Triacylglyceroly (TAG)

zbytek

Složky fytosterolu:

β-sitosterol

maximálně 80 %

β-sitostanol

maximálně 15 %

campesterol

maximálně 40 %

campestanol

maximálně 5 %

stigmasterol

maximálně 30 %

brasikasterol

maximálně 3 %

jiné steroly/stanoly

maximálně 3 %

Ostatní:

Vlhkost a těkavost

maximálně 0,5 %

Peroxidové číslo (PV)

< 5 meq/kg

Trans-mastné kyseliny

maximálně 1 %

Znečištění/čistota (metoda GC-FID nebo obdobná) fytosterolů/fytostanolů

Fytosteroly a fytostanoly získané z jiných zdrojů než rostlinného oleje vhodného pro potraviny nesmějí obsahovat kontaminující látky, což je nejlépe zajištěno při čistotě přesahující 99 %.


PŘÍLOHA II

Potraviny uvedené v článku 1

Roztíratelné tuky vymezené v bodech B a C přílohy nařízení Rady (ES) č. 2991/94 (1), kromě tuků na vaření a smažení a pomazánek na bázi másla nebo jiného živočišného tuku.

Mléčné výrobky, jako jsou výrobky na bázi polotučných a nízkotučných mléčných výrobků, případně s přídavkem ovoce a/nebo obilovin, výrobky na bázi kysaného mléka, jako jsou jogurtové a sýrové výrobky (o obsahu tuku ≤ 12 g na 100 g), kde byly případně sníženy mléčné tuky a tuky nebo bílkoviny byly zčásti či zcela nahrazeny rostlinným tukem nebo bílkovinami.

Sójové nápoje.

Kořeněné omáčky a salátové dresinky včetně majonézy.


(1)  Úř. věst. L 316, 9.12.1994, s. 2.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU