2007/343/ES2007/343/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 15. května 2007 , kterým se povoluje uvedení oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem K(2007) 2073)
Publikováno: | Úř. věst. L 129, 17.5.2007, s. 63-66 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 15. května 2007 | Autor předpisu: | |
Platnost od: | 15. května 2007 | Nabývá účinnosti: | 15. května 2007 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
ROZHODNUTÍ KOMISE
ze dne 15. května 2007,
kterým se povoluje uvedení oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97
(oznámeno pod číslem K(2007) 2073)
(Pouze anglické znění je závazné)
(2007/343/ES)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Dne 4. května 2005 požádala společnost Enzymotec příslušné orgány Nizozemska o uvedení oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly na trh jako nové potraviny nebo nové složky potravin. |
(2) |
Dne 23. května 2006 vydal příslušný nizozemský subjekt pro posuzování potravin svou zprávu o prvním posouzení. V této zprávě došel k závěru, že olej obohacený fytosteroly je z hlediska lidské spotřeby bezpečný. |
(3) |
Dne 29. května 2006 Komise zaslala zprávu o prvním posouzení všem členským státům. |
(4) |
Ve lhůtě 60 dní stanovené v čl. 6 odst. 4 nařízení (ES) č. 258/97 byly v souladu s uvedeným ustanovením podány odůvodněné námitky k uvedení dotyčného produktu na trh. |
(5) |
Vznesené námitky se spíše týkaly otázek řízení rizik, než otázek hodnocení rizik, a z toho důvodu nebylo třeba konzultovat Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). |
(6) |
Povolení pro olej obohacený fytosteroly/fytostanoly by se mělo vztahovat jen na použití v potravinách, kde je přidávání fytosterolů/fytostanolů povolené. Uplatňují se pravidla týkající se obchodní úpravy a označování potravin s přídavkem fytosterolů/fytostanolů. |
(7) |
Nařízení Komise (ES) č. 608/2004 ze dne 31. března 2004 o označování potravin a složek potravin s přidanými fytosteroly, estery fytosterolů, fytostanoly a/nebo estery fytostanolů (2) zajišťuje, aby spotřebitelům byla poskytnuta nezbytná informace tak, aby se vyhnuli nadměrnému příjmu přidaných fytosterolů/fytostanolů. |
(8) |
Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:
Článek 1
Olej obohacený fytosteroly/fytostanoly popsaný v příloze 1 může být uváděn na trh ve Společenství jako nová složka potravin pro použití v potravinách uvedených v příloze 2.
Článek 2
Produkty obsahující novou složku potravin budou předkládány takovým způsobem, aby mohly být snadno rozděleny na porce s maximálním obsahem buď 3 g (v případě jedné porce denně) nebo 1g (v případě tří porcí denně) přidaných fytosterolů/fytostanolů.
Množství fytosterolů/fytostanolů přidaných do jednoho nápojového výrobku nepřekročí 3 g.
Kořeněné omáčky a salátové dresinky včetně majonézy se balí po jednotlivých porcích.
Článek 3
Toto rozhodnutí je určeno společnosti Enzymotec, 5 Hataasi ST, Ramat Gabriel Industrial Park, Migdal HaEmeq, Izrael 23 106.
V Bruselu dne 15. května 2007.
Za Komisi
Markos KYPRIANOU
člen Komise
(1) Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1882/2003 (Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1).
(2) Úř. věst. L 97, 1.4.2004, s. 44.
PŘÍLOHA I
Specifikace oleje obohaceného fytosteroly/fytostanoly
Definice:
Olej obohacený fytosteroly/fytostanoly se skládá ze složky oleje a složky fytosterolu.
Látka/ukazatel |
Obsah |
Rozdělení acylglycerolů: |
|
Volné mastné kyseliny (vyjádřené jako kyselina olejová) |
maximálně 2 % |
Monoacylglyceroly (MAG) |
maximálně 10 % |
Diacylglyceroly (DAG) |
maximálně 25 % |
Triacylglyceroly (TAG) |
zbytek |
Složky fytosterolu: |
|
β-sitosterol |
maximálně 80 % |
β-sitostanol |
maximálně 15 % |
campesterol |
maximálně 40 % |
campestanol |
maximálně 5 % |
stigmasterol |
maximálně 30 % |
brasikasterol |
maximálně 3 % |
jiné steroly/stanoly |
maximálně 3 % |
Ostatní: |
|
Vlhkost a těkavost |
maximálně 0,5 % |
Peroxidové číslo (PV) |
< 5 meq/kg |
Trans-mastné kyseliny |
maximálně 1 % |
Znečištění/čistota (metoda GC-FID nebo obdobná) fytosterolů/fytostanolů
Fytosteroly a fytostanoly získané z jiných zdrojů než rostlinného oleje vhodného pro potraviny nesmějí obsahovat kontaminující látky, což je nejlépe zajištěno při čistotě přesahující 99 %.
PŘÍLOHA II
Potraviny uvedené v článku 1
Roztíratelné tuky vymezené v bodech B a C přílohy nařízení Rady (ES) č. 2991/94 (1), kromě tuků na vaření a smažení a pomazánek na bázi másla nebo jiného živočišného tuku.
Mléčné výrobky, jako jsou výrobky na bázi polotučných a nízkotučných mléčných výrobků, případně s přídavkem ovoce a/nebo obilovin, výrobky na bázi kysaného mléka, jako jsou jogurtové a sýrové výrobky (o obsahu tuku ≤ 12 g na 100 g), kde byly případně sníženy mléčné tuky a tuky nebo bílkoviny byly zčásti či zcela nahrazeny rostlinným tukem nebo bílkovinami.
Sójové nápoje.
Kořeněné omáčky a salátové dresinky včetně majonézy.