2006/92/ESSměrnice Komise 2006/92/ES ze dne 9. listopadu 2006 , kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro kaptan, dichlorvos, ethion a folpet (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 311, 10.11.2006, s. 31-45 | Druh předpisu: | Směrnice |
Přijato: | 9. listopadu 2006 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 30. listopadu 2006 | Nabývá účinnosti: | 30. listopadu 2006 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
SMĚRNICE KOMISE 2006/92/ES
ze dne 9. listopadu 2006,
kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro kaptan, dichlorvos, ethion a folpet
(Text s významem pro EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na směrnici Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 5 uvedené směrnice,
s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (2), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,
s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (3), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,
s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (4), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
U obilovin a produktů rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, odrážejí limity reziduí použití minimálních množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, aby bylo množství reziduí co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a odhadovaný dietární příjem spotřebitelů. U potravin živočišného původu odrážejí limity reziduí spotřebu obilovin a produktů rostlinného původu ošetřených pesticidy u zvířat a případně přímé důsledky použití veterinárních léčiv. Maximální limity reziduí (MLR) stanovené na úrovni Společenství představují nejvyšší množství reziduí, které se může v komoditách vyskytovat, pokud byly dodrženy zásady správné zemědělské praxe. |
(2) |
Maximální limity reziduí pesticidů jsou neustále přezkoumávány a měněny s ohledem na nové informace a údaje. Maximální limity reziduí jsou stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti, pokud povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k detekovatelným množstvím reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo pokud nejsou povolena žádná použití, nebo pokud nebyly pro použití, která byla povolena členskými státy, předloženy nezbytné údaje, anebo pokud použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uváděny do oběhu na trhu ve Společenství, nebyla podložena nezbytnými údaji. |
(3) |
Komise byla informována, že bude možná nutné na základě nových informací o toxikologii a příjmu ze strany spotřebitelů přezkoumat stávající maximální limity reziduí u některých pesticidů. Komise požádala příslušné členské státy zpravodaje, aby předložily návrhy na přezkoumání maximálních limitů reziduí stanovených na úrovni Společenství. Tyto návrhy byly Komisi předloženy. |
(4) |
Celoživotní a krátkodobá expozice spotřebitelů pesticidům uvedeným v této směrnici prostřednictvím potravin byla znovu posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (5). Na tomto základě je vhodné stanovit nové maximální limity reziduí, které zajistí, aby nedošlo k nepřijatelné expozici spotřebitelů. |
(5) |
Případná akutní expozice spotřebitelů těmto pesticidům prostřednictvím jednotlivých potravin, které mohou obsahovat rezidua, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byl učiněn závěr, že přítomnost reziduí pesticidů v množství nepřevyšujícím tyto nové maximální limity reziduí nevyvolá akutní toxické účinky. |
(6) |
Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly o těchto nových maximálních limitech reziduí vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny. |
(7) |
Přílohy směrnic 76/895/EHS, 86/362/EHS a 90/642/EHS by proto měly být odpovídajícím způsobem změněny. |
(8) |
Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TUTO SMĚRNICI,
Článek 1
V příloze II směrnice 76/895/EHS se zrušují položky týkající se kaptanu, dichlorvosu, ethionu a folpetu.
Článek 2
Směrnice 86/362/EHS se mění takto:
a) |
v části A přílohy II se doplňují řádky pro kaptan, ethion a folpet podle přílohy I této směrnice; |
b) |
v části A přílohy II se řádek pro dichlorvos nahrazuje zněním podle přílohy II této směrnice. |
Článek 3
Směrnice 90/642/EHS se mění takto:
a) |
v příloze II se doplňují řádky pro kaptan a folpet podle přílohy III této směrnice; |
b) |
v příloze II se řádky pro dichlorvos a ethion nahrazují zněním podle přílohy IV této směrnice. |
Článek 4
1. Členské státy přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 10. května 2007. Neprodleně sdělí Komisi jejich znění a srovnávací tabulku mezi těmito předpisy a touto směrnicí.
Budou tyto předpisy používat od 11. května 2007.
Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.
2. Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.
Článek 5
Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Článek 6
Tato směrnice je určena členským státům.
V Bruselu dne 9. listopadu 2006.
Za Komisi
Markos KYPRIANOU
člen Komise
(1) Úř. věst. L 340, 9.12.1976, s. 26. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/59/ES (Úř. věst. L 175, 29.6.2006, s. 61).
(2) Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/62/ES (Úř. věst. L 206, 27.7.2006, s. 27).
(3) Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/62/ES.
(4) Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/85/ES (Úř. věst. L 293, 24.10.2006, s. 3).
(5) Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues) (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s Výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).
PŘÍLOHA I
Rezidua pesticidů |
Maximální limity v mg/kg |
„Kaptan |
0,02 (1) Obiloviny |
Ethion |
0,01 (1) Obiloviny |
Folpet |
2 Pšenice, ječmen 0,02 (1) Ostatní obiloviny |
(1) Označuje mez stanovitelnosti.“
PŘÍLOHA II
Rezidua pesticidů |
Maximální limity v mg/kg |
„Dichlorvos |
0,01 (1) Obiloviny |
(1) Označuje mez stanovitelnosti.“
PŘÍLOHA III
Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |
||||
Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí |
Kaptan |
Folpet |
||
„1. Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy |
||||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
Grapefruity |
|
|
||
Citrony |
|
|
||
Kyselé lajmy |
|
|
||
Mandarinky (včetně klementinek a ostatních hybridů) |
|
|
||
Pomeranče |
|
|
||
Šedok (pomelo) |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,02 (2) |
||
Mandle |
0,3 |
|
||
Para ořechy |
|
|
||
Kešú ořechy |
|
|
||
Kaštany jedlé |
|
|
||
Kokosové ořechy |
|
|
||
Lískové ořechy |
|
|
||
Makadamie |
|
|
||
Pekanové ořechy |
|
|
||
Piniové oříšky |
|
|
||
Pistácie |
|
|
||
Vlašské ořechy |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
|
||
|
3 (1) |
3 (1) |
||
Jablka |
|
|
||
Hrušky |
|
|
||
Kdoule |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Meruňky |
3 |
|
||
Třešně a višně |
5 |
2 |
||
Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) |
|
|
||
Švestky a slívy |
1 |
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
|
|
||
|
0,02 (2) |
|
||
Hrozny stolní |
|
0,02 (2) |
||
Hrozny moštové |
|
5 |
||
|
3 (1) |
3 (1) |
||
|
|
|
||
Ostružiny |
3 (1) |
3 (1) |
||
Ostružiny ostružiníku ježiníku |
|
|
||
Ostružinomaliny |
|
|
||
Maliny |
3 (1) |
3 (1) |
||
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
|
|
||
Borůvky |
|
|
||
Klikva |
|
|
||
Rybíz (červený, bílý a černý) |
3 (1) |
3 (1) |
||
Angrešt |
3 (1) |
3 (1) |
||
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
|
0,02 (2) |
||
Avokádo |
|
|
||
Banány |
|
|
||
Datle |
|
|
||
Fíky |
|
|
||
Kiwi |
|
|
||
Kumkvat |
|
|
||
Liči |
|
|
||
Mango |
2 |
|
||
Olivy (pro přímou spotřebu) |
|
|
||
Olivy (pro lisování oleje) |
|
|
||
Papája |
|
|
||
Mučenka |
|
|
||
Ananas |
|
|
||
Granátová jablka |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
|
||
2. Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená |
||||
|
|
0,02 (2) |
||
Řepa salátová |
|
|
||
Mrkev |
0,1 |
|
||
Kasava |
|
|
||
Celer bulvový |
0,1 |
|
||
Křen |
|
|
||
Topinambury |
|
|
||
Pastinák |
|
|
||
Petržel kořenová |
|
|
||
Ředkvička |
|
|
||
Černý kořen |
|
|
||
Batáty |
|
|
||
Tuřín |
|
|
||
Vodnice |
|
|
||
Jam |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
|
||
|
0,02 (2) |
|
||
Česnek |
|
|
||
Cibule kuchyňská |
|
0,1 |
||
Šalotka |
|
|
||
Cibule jarní |
|
|
||
Ostatní |
|
0,02 (2) |
||
|
|
|
||
|
|
0,02 (2) |
||
Rajčata |
2 (1) |
2 (1) |
||
Paprika zeleninová |
0,1 |
|
||
Lilek |
|
|
||
Okra |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
|
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
Okurky salátové |
|
|
||
Okurky nakládačky |
|
|
||
Cukety |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
1 |
||
Melouny cukrové |
0,1 |
|
||
Tykve |
|
|
||
Melouny vodní |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
|
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
0,02 (2) |
|
||
|
|
0,02 (2) |
||
Brokolice |
|
|
||
Květák |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,02 (2) |
||
Kapusta růžičková |
|
|
||
Kapusta hlávková a zelí hlávkové |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,02 (2) |
||
Pekingské zelí |
|
|
||
Kadeřávek |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,05 |
||
|
|
|
||
|
|
|
||
Řeřicha setá |
|
|
||
Polníček |
|
|
||
Salát hlávkový |
|
2 |
||
Endivie |
2 |
|
||
Večernice (ruccola) |
|
|
||
Listy a řapíky brukve |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
|
0,02 (2) |
||
Špenát |
0,1 |
|
||
Mangold (řapíky) |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
|
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
|
0,02 (2) |
||
Kerblík |
|
|
||
Pažitka |
|
|
||
Petrželová nať |
0,1 |
|
||
Celerová nať |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
|
||
|
|
|
||
Fazolové lusky |
2 (1) |
2 (1) |
||
Vyluštěná fazolová semena |
2 (1) |
2 (1) |
||
Hrachové lusky |
|
|
||
Vyluštěná hrachová zrna |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
|
|
||
Chřest |
|
|
||
Kardy |
|
|
||
Celer řapíkatý |
0,1 |
|
||
Fenykl sladký |
|
|
||
Artyčoky |
|
|
||
Pór |
2 |
|
||
Reveň |
|
|
||
Ostatní |
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
|
|
|
||
|
|
|
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
Fazole |
|
|
||
Čočka |
|
|
||
Hrách |
|
|
||
Vlčí bob |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
0,02 (2) |
0,02 (2) |
||
Lněná semena |
|
|
||
Jádra podzemnice olejné |
|
|
||
Mák |
|
|
||
Sezamová semena |
|
|
||
Slunečnicová semena |
|
|
||
Semena řepky |
|
|
||
Sójové boby |
|
|
||
Hořčičná semena |
|
|
||
Bavlníková semena |
|
|
||
Semena konopí |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
0,05 |
0,1 |
||
Konzumní brambory rané |
|
|
||
Konzumní brambory pozdní |
|
|
||
|
0,05 (2) |
0,05 (2) |
||
|
0,05 (2) |
150 |
(1) Suma kaptanu a folpetu.
(2) Označuje mez stanovitelnosti.“
PŘÍLOHA IV
Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |
||||
Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí |
Dichlorvos |
Ethion |
||
|
0,01 (1) |
0,01 (1) |
||
|
|
|
||
Grapefruity |
|
|
||
Citrony |
|
|
||
Kyselé lajmy |
|
|
||
Mandarinky (včetně klementinek a ostatních hybridů) |
|
|
||
Pomeranče |
|
|
||
Šedok (pomelo) |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Mandle |
|
|
||
Para ořechy |
|
|
||
Kešú ořechy |
|
|
||
Kaštany jedlé |
|
|
||
Kokosové ořechy |
|
|
||
Lískové ořechy |
|
|
||
Makadamie |
|
|
||
Pekanové ořechy |
|
|
||
Piniové oříšky |
|
|
||
Pistácie |
|
|
||
Vlašské ořechy |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Jablka |
|
|
||
Hrušky |
|
|
||
Kdoule |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Meruňky |
|
|
||
Třešně a višně |
|
|
||
Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) |
|
|
||
Švestky a slívy |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
|
|
|
||
Hrozny stolní |
|
|
||
Hrozny moštové |
|
|
||
|
|
|
||
|
|
|
||
Ostružiny |
|
|
||
Ostružiny ostružiníku ježiníku |
|
|
||
Ostružinomaliny |
|
|
||
Maliny |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Borůvky |
|
|
||
Klikva |
|
|
||
Rybíz (červený, bílý a černý) |
|
|
||
Angrešt |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
|
|
|
||
Avokádo |
|
|
||
Banány |
|
|
||
Datle |
|
|
||
Fíky |
|
|
||
Kiwi |
|
|
||
Kumkvat |
|
|
||
Liči |
|
|
||
Mango |
|
|
||
Olivy (pro přímou spotřebu) |
|
|
||
Olivy (pro lisování oleje) |
|
|
||
Papája |
|
|
||
Mučenka |
|
|
||
Ananas |
|
|
||
Granátová jablka |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
0,01 (1) |
|
||
|
|
0,01 (1) |
||
Řepa salátová |
|
|
||
Mrkev |
|
|
||
Kasava |
|
|
||
Celer bulvový |
|
|
||
Křen |
|
|
||
Topinambury |
|
|
||
Pastinák |
|
|
||
Petržel kořenová |
|
|
||
Ředkvička |
|
|
||
Černý kořen |
|
|
||
Batáty |
|
|
||
Tuřín |
|
|
||
Vodnice |
|
|
||
Jam |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,01 (1) |
||
Česnek |
|
|
||
Cibule kuchyňská |
|
|
||
Šalotka |
|
|
||
Cibule jarní |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,01 (1) |
||
|
|
|
||
Rajčata |
|
|
||
Paprika zeleninová |
|
|
||
Lilek |
|
|
||
Okra |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Okurky salátové |
|
|
||
Okurky nakládačky |
|
|
||
Cukety |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Melouny cukrové |
|
|
||
Tykve |
|
|
||
Melouny vodní |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
|
|
0,01 (1) |
||
|
|
|
||
Brokolice |
|
|
||
Květák |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Kapusta růžičková |
|
|
||
Kapusta hlávková a zelí hlávkové |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Pekingské zelí |
|
|
||
Kadeřávek |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
|
|
|
||
|
|
0,01 (1) |
||
Řeřicha setá |
|
|
||
Polníček |
|
|
||
Salát hlávkový |
|
|
||
Endivie |
|
|
||
Večernice (ruccola) |
|
|
||
Listy a řapíky brukve |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,01 (1) |
||
Špenát |
|
|
||
Mangold (řapíky) |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
0,01 (1) |
||
|
|
0,01 (1) |
||
|
|
|
||
Kerblík |
|
|
||
Pažitka |
|
|
||
Petrželová nať |
|
2 |
||
Celerová nať |
|
|
||
Ostatní |
|
0,01 (1) |
||
|
|
0,01 (1) |
||
Fazolové lusky |
|
|
||
Vyluštěná fazolová semena |
|
|
||
Hrachové lusky |
|
|
||
Vyluštěná hrachová zrna |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
|
|
||
Chřest |
|
|
||
Kardy |
|
|
||
Celer řapíkatý |
|
0,1 |
||
Fenykl sladký |
|
|
||
Artyčoky |
|
|
||
Pór |
|
|
||
Reveň |
|
|
||
Ostatní |
|
0,01 (1) |
||
|
|
0,01 (1) |
||
|
|
|
||
|
|
|
||
|
0,01 (1) |
0,01 (1) |
||
Fazole |
|
|
||
Čočka |
|
|
||
Hrách |
|
|
||
Vlčí bob |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
0,01 (1) |
0,02 (1) |
||
Lněná semena |
|
|
||
Jádra podzemnice olejné |
|
|
||
Mák |
|
|
||
Sezamová semena |
|
|
||
Slunečnicová semena |
|
|
||
Semena řepky |
|
|
||
Sójové boby |
|
|
||
Hořčičná semena |
|
|
||
Bavlníková semena |
|
|
||
Semena konopí |
|
|
||
Ostatní |
|
|
||
|
0,01 (1) |
0,01 (1) |
||
Konzumní brambory rané |
|
|
||
Konzumní brambory pozdní |
|
|
||
|
0,02 (1) |
3 |
||
|
0,02 (1) |
0,02 (1) |
(1) Označuje mez stanovitelnosti.“