2006/53/ESSměrnice Komise 2006/53/ES ze dne 7. června 2006 , kterou se mění směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí fenbutatinoxidu, fenhexamidu, kyazofamidu, linuronu, triadimefonu/triadimenolu, pymetrozinu a pyraklostrobinu stanovené v uvedené směrnici (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 154, 8.6.2006, s. 11-19 | Druh předpisu: | Směrnice |
Přijato: | 7. června 2006 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 28. června 2006 | Nabývá účinnosti: | 28. června 2006 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
SMĚRNICE KOMISE 2006/53/ES
ze dne 7. června 2006,
kterou se mění směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí fenbutatinoxidu, fenhexamidu, kyazofamidu, linuronu, triadimefonu/triadimenolu, pymetrozinu a pyraklostrobinu stanovené v uvedené směrnici
(Text s významem pro EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,
s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (2), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
V souladu se směrnicí 91/414/EHS přísluší povolování přípravků na ochranu rostlin určených k použití na určité plodiny členským státům. Tato povolení se musí zakládat na hodnocení účinků na zdraví lidí a zvířat a na hodnocení vlivu na životní prostředí. Při těchto hodnoceních se přihlíží k expozici obsluhy a ostatních přítomných osob, vlivu na půdní, vodní a vzdušný ekosystém a vlivu na lidi a zvířata v důsledku dietárního příjmu ošetřených plodin. |
(2) |
Maximální limity reziduí (MLR) odrážejí použití minimálních množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, že množství reziduí je co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména pokud jde o odhadovaný dietární příjem. |
(3) |
Maximální limity reziduí (MRL) pro pesticidy, na něž se vztahuje směrnice 90/642/EHS, se musí průběžně přezkoumávat a lze je změnit tak, aby se zohlednila nová nebo změněná použití. Komisi byly sděleny informace o novém nebo změněném použití používání, pokud jde o fenbutatinoxid, fenhexamid, kyazofamid, linuron, triadimefon/triadimenol, pymetrozin a pyraklostrobin. |
(4) |
Celoživotní expozice spotřebitelů pesticidům prostřednictvím potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (3). Na základě uvedeného posouzení a hodnocení je třeba stanovit MRL u uvedených pesticidů tak, aby se zajistilo, že nedojde k překročení přijatelné denní dávky. |
(5) |
U pymetrozinu, linuronu, triadimenolu, pyraklostrobinu a fenbutatinu, pro které existuje akutní referenční dávka (ARfD), bylo akutní ohrožení spotřebitelů prostřednictvím potravin, které mohou obsahovat rezidua těchto pesticidů, posouzeno a vyhodnoceno v souladu s postupy a metodami, které jsou v současné době ve Společenství používány, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Bylo zohledněno stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy (4). Na základě posouzení příjmu pymetrozinu, linuronu, triadmenolu, pyraklostrobinu a fenbutatinoxidu je třeba stanovit MRL u uvedených pěti pesticidů tak, aby se zajistilo, že nedojde k překročení ARfD. U ostatních látek vyhodnocení dostupných informací ukazuje, že není akutní referenční dávka nezbytná, a proto není krátkodobé vyhodnocení potřeba. |
(6) |
Maximální limity reziduí by se měly stanovit na spodní úrovni meze analytické stanovitelnosti, jestliže povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k přítomnosti detekovatelných množství reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo jestliže nejsou povolena žádná použití, nebo jestliže použití povolená členskými státy nebyla podložena nezbytnými údaji, anebo jestliže použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uvedeny do oběhu na trhu Společenství, nebyla podložena těmito nezbytnými údaji. |
(7) |
Z těchto důvodů by měly být stanoveny nové maximální limity reziduí uvedených pesticidů. |
(8) |
Stanovení nebo změna prozatímních maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům v zavedení prozatímních maximálních limitů reziduí pro fenhexamid, kyazofamid, linuron, pymetrozin a pyraklostrobin v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a s přílohou VI uvedené směrnice. Má se za to, že dostatečná doba pro povolení dalšího užívání těchto látek jsou čtyři roky. Prozatímní maximální limity reziduí stanovené Společenstvím by poté měly být konečné. |
(9) |
Směrnice 90/642/EHS by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(10) |
Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:
Článek 1
V příloze I směrnice 90/642/EHS ve skupině „2. Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená, v) Listová zelenina a čerstvé bylinky, a) Salát a podobná zelenina“ se mezi položky „Endivie“ a „Ostatní“ vkládají položky „Listy a řapíky brukve“ a „Večernice (ruccola)“.
Článek 2
Část A přílohy II směrnice 90/642/EHS se mění v souladu s přílohou této směrnice.
Článek 3
1. Členské státy přijmou a zveřejní nejpozději do 8. prosince 2006 právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí. Neprodleně sdělí Komisi znění těchto předpisů a srovnávací tabulku mezi ustanoveními těchto předpisů a této směrnice.
Budou tyto předpisy používat od 9. prosince 2006 s výjimkou pro pyraklostrobin, u něhož budou tyto předpisy používat ode dne 21. dubna 2007.
Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.
2. Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.
Článek 4
Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Článek 5
Tato směrnice je určena členským státům.
V Bruselu dne 7. června 2006.
Za Komisi
Markos KYPRIANOU
člen Komise
(1) Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/30/ES (Úř. věst. L 75, 14.3.2006, s. 7).
(2) Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/45/ES (Úř. věst. L 130, 18.5.2006, s. 27).
(3) Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).
(4) Stanovisko týkající se otázek spojených se změnou příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny, 14. července 1998); stanovisko týkající se různých reziduí pesticidů v ovoci a zelenině (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998). http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/outcome_ppp_en.html
PŘÍLOHA
V části A přílohy II směrnice 90/642/EHS se sloupce pro fenbutatinoxid, fenhexamid, kyazofamid, linuron, triadimefon/triadimenol, pymetrozin a pyraklostrobin nahrazují tímto:
|
Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |
||||||||
Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí |
Fenbutatinoxid |
Fenhexamid |
Kyazofamid |
Linuron |
Triadimefon a triadimenol (součet obsahu triadimefonu a triadimenolu) |
Pymetrozin |
Pyraklostrobin |
||
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
5 |
|
0,1 (1) |
0,3 (2) |
1 (2) |
||||
Grapefruity |
|
|
|
|
|
|
|
||
Citrony |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kyselé lajmy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Mandarinky (včetně klementin a ostatních hybridů) |
|
|
|
|
|
|
|
||
Pomeranče |
|
|
|
|
|
|
|
||
Šedok (pomelo) |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
|
0,2 (1) |
|
|||||
Mandle |
|
|
|
|
|
|
|
||
Para ořechy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kešu ořechy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kaštany jedlé |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kokosové ořechy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Lískové ořechy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Makadamie |
|
|
|
|
|
|
|
||
Pekanové ořechy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Piniové oříšky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Pistácie |
|
|
|
|
|
|
1 (2) |
||
Vlašské ořechy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|||
|
2 |
|
|
0,3 (2) |
|||||
Jablka |
|
|
|
|
0,2 |
|
|
||
Hrušky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kdoule |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
0,1 (1) |
|
|
||
|
0,05 (1) |
|
|
0,1 (1) |
|
|
|||
Meruňky |
|
5 (2) |
|
|
|
0,05 (2) |
0,2 (2) |
||
Třešně a višně |
|
5 (2) |
|
|
|
|
0,2 (2) |
||
Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) |
|
5 (2) |
|
|
|
0,05 (2) |
0,2 (2) |
||
Švestky a slívy |
|
1 (2) |
|
|
|
|
0,1 (2) |
||
Ostatní |
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
2 |
5 (2) |
0,5 (2) |
|
2 |
|
|
||
Hrozny stolní |
|
|
|
|
|
|
1 (2) |
||
Hrozny moštové |
|
|
|
|
|
|
2 (2) |
||
|
1 |
5 (2) |
|
0,5 |
|
0,5 (2) |
|||
|
|
10 (2) |
|
0,1 (1) |
|
||||
Ostružiny |
5 |
|
|
|
|
|
|
||
Ostružiny ostružiníku ježiníku |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostružinomaliny |
|
|
|
|
|
|
|
||
Maliny |
5 |
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
0,05 (1) |
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
5 (2) |
|
1 |
|
||||
Borůvky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Klikva |
|
|
|
|
|
|
|
||
Rybíz (červený, černý a bílý) |
|
|
|
|
|
|
|
||
Angrešt |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
|
0,1 (1) |
|
|||||
|
|
|
|
|
|
||||
Avokádo |
|
|
|
|
|
|
|
||
Banány |
3 |
|
|
|
0,2 |
|
|
||
Datle |
|
|
|
|
|
|
|
||
Fíky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kiwi |
|
10 (2) |
|
|
|
|
|
||
Kumkvat |
|
|
|
|
|
|
|
||
Liči |
|
|
|
|
|
|
|
||
Mango |
|
|
|
|
|
|
0,05 (2) |
||
Olivy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Papáje |
|
|
|
|
|
|
0,05 (2) |
||
Mučenka (passiflora) |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ananas |
|
|
|
|
3 |
|
|
||
Granátová jablka |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
0,05 (1) |
|
|
0,1 (1) |
|
||||
2. Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená |
|||||||||
|
0,05 (1) |
|
0,1 (1) |
|
|||||
Řepa salátová |
|
|
|
|
|
|
|
||
Mrkev |
|
|
|
0,2 (2) |
|
|
0,1 (2) |
||
Kasava |
|
|
|
|
|
|
|
||
Celer bulvový |
|
|
|
0,5 (2) |
|
|
|
||
Křen |
|
|
|
|
|
|
0,3 (2) |
||
Topinambury |
|
|
|
|
|
|
|
||
Pastinák |
|
|
|
0,2 (2) |
|
|
0,3 (2) |
||
Petržel kořenová |
|
|
|
0,2 (2) |
|
|
|
||
Ředkvička |
|
|
|
|
|
|
|
||
Černý kořen |
|
|
|
|
|
|
|
||
Batáty |
|
|
|
|
|
|
|
||
Tuřín |
|
|
|
|
|
|
|
||
Vodnice |
|
|
|
|
|
|
|
||
Jam |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
||||
|
0,05 (1) |
|
|
||||||
Česnek |
|
|
|
|
|
|
0,2 (2) |
||
Cibule kuchyňská |
|
|
|
|
0,5 |
|
0,2 (2) |
||
Šalotka |
|
|
|
|
|
|
0,2 (2) |
||
Cibule jarní |
|
|
|
|
1 |
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
0,1 (1) |
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
1 |
|
|
|
|
|
|
||
Rajčata |
|
1 (2) |
0,2 (2) |
|
0,3 |
0,5 (2) |
0,2 (2) |
||
Paprika zeleninová |
|
2 (2) |
|
|
0,5 |
1 (2) |
0,5 (2) |
||
Lilky |
|
1 (2) |
|
|
|
0,5 (2) |
0,2 (2) |
||
Ostatní |
|
|
0,1 (1) |
||||||
|
|
1 (2) |
0,1 (2) |
|
0,1 (1) |
0,5 (2) |
|||
Okurky salátové |
0,5 |
|
|
|
|
|
|
||
Okurky nakládačky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Cukety |
0,5 |
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
0,05 (1) |
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
0,1 (2) |
|
0,1 (1) |
0,2 (2) |
||||
Melouny cukrové |
|
|
|
|
|
|
|
||
Tykve |
|
|
|
|
|
|
|
||
Melouny vodní |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
|
0,1 (1) |
||||||
|
0,05 (1) |
0,1 (1) |
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
0,1 (2) |
|||
Brokolice |
|
|
|
|
|
|
|
||
Květák |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Kapusta růžičková |
|
|
|
|
|
|
0,2 (2) |
||
Kapusta hlávková a zelí hlávkové |
|
|
|
|
|
0,05 (2) |
0,2 (2) |
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
0,2 (2) |
|||
Pekingské zelí |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kadeřávek |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
||||
|
0,05 (1) |
|
|
0,1 (1) |
|
|
|||
|
|
30 (2) |
|
|
2 (2) |
2 (2) |
|||
Řeřicha setá |
|
|
|
|
|
|
|
||
Polníček |
|
|
|
|
|
|
|
||
Salát hlávkový |
|
|
|
|
|
|
|
||
Endivie |
|
|
|
|
|
|
|
||
Večernice (ruccola) |
|
|
|
|
|
|
|
||
Listy a řepíky brukve |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||||||
Špenát |
|
|
|
|
|
|
|
||
Mangold (řapíky) |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
||||||
|
|
30 (2) |
|
1 (2) |
|
1 (2) |
2 (2) |
||
Kerblík |
|
|
|
|
|
|
|
||
Pažitka |
|
|
|
|
|
|
|
||
Petrželová nať |
|
|
|
|
|
|
|
||
Celerová nať |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
|
0,1 (1) |
1 (2) |
|||||
Fazolové lusky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Vyluštěná fazolová semena |
|
|
|
0,1 (2) |
|
|
|
||
Hrachové lusky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Vyluštěná hrachová zrna |
|
|
|
0,1 (2) |
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|||
|
0,05 (1) |
|
|
|
|||||
Chřest |
|
|
|
|
|
|
|
||
Kardy |
|
|
|
|
|
|
|
||
Celer řapíkatý |
|
|
|
0,1 (2) |
|
|
|
||
Fenykl sladký |
|
|
|
|
|
|
|
||
Artyčoky |
|
|
|
|
1 |
|
|
||
Pór |
|
|
|
|
|
|
0,5 (2) |
||
Reveň |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
0,1 (1) |
|
||||
|
0,05 (1) |
0,1 (1) |
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
0,1 (1) |
0,3 (2) |
||||||
Fazole |
|
|
|
|
|
|
|
||
Čočka |
|
|
|
|
|
|
|
||
Hrách |
|
|
|
|
|
|
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
0,05 (1) |
0,2 (1) |
|
||||||
Lněná semena |
|
|
|
|
|
|
|
||
Jádra podzemnice olejné |
|
|
|
|
|
|
|
||
Mák |
|
|
|
|
|
|
|
||
Sezamová semena |
|
|
|
|
|
|
|
||
Slunečnicová semena |
|
|
|
|
|
|
|
||
Semena řepky |
|
|
|
|
|
|
|
||
Sojové boby |
|
|
|
|
|
|
|
||
Hořčičná semena |
|
|
|
|
|
|
|
||
Bavlníková semena |
|
|
|
|
|
0,05 (2) |
|
||
Ostatní |
|
|
|
|
|
|
|||
|
0,05 (1) |
0,1 (1) |
|||||||
Konzumní brambory rané |
|
|
|
|
|
|
|
||
Konzumní brambory pozdní |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
0,1 (1) |
0,2 (1) |
|||||||
|
0,1 (1) |
10 |
15 (2) |
10 (2) |
(1) Označuje mez stanovitelnosti.
(2) Označuje skutečnost, že maximální limity reziduí byly stanoveny jako prozatímní podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS.“