2006/58/ES2006/58/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 24. ledna 2006 , kterým se na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 povoluje uvedení žitného chleba s přidanými fytosteroly/fytostanoly na trh jako nových potravin či nových složek potravin (oznámeno pod číslem K(2006) 42) (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 31, 3.2.2006, s. 18-20 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 24. ledna 2006 | Autor předpisu: | |
Platnost od: | 24. ledna 2006 | Nabývá účinnosti: | 24. ledna 2006 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
ROZHODNUTÍ KOMISE
ze dne 24. ledna 2006,
kterým se na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 povoluje uvedení žitného chleba s přidanými fytosteroly/fytostanoly na trh jako nových potravin či nových složek potravin
(oznámeno pod číslem K(2006) 42)
(Pouze finské a švédské znění je závazné)
(Text s významem pro EHP)
(2006/58/ES)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Dne 24. září 2001 vznesla společnost Pharmaconsult Oy Ltd. (dříve MultiBene Health Oy Ltd.) vůči příslušným finským orgánům požadavek na uvedení fytosterolů na trh. |
(2) |
Dne 17. ledna 2002 příslušné finské orgány vydaly zprávu o prvním posouzení. |
(3) |
Ve zprávě o prvním posouzení došel příslušný finský subjekt pro posuzování potravin k závěru, že fytosteroly/stanoly jsou z hlediska lidské spotřeby bezpečné. |
(4) |
Dne 5. března 2002 Komise zaslala zprávu o prvním posouzení všem členským státům. |
(5) |
V průběhu šedesátidenní lhůty stanovené v čl. 6 odst. 4 nařízení byly v souladu s uvedeným ustanovením podány odůvodněné námitky k uvedení produktu na trh. |
(6) |
Vědecký výbor pro potraviny (Scientific Committee on Food, SCF) sdělil ve svém stanovisku s názvem „Všeobecné posouzení dlouhodobých účinků příjmu zvýšených objemů fytosterolů z vícečetných potravinových zdrojů, s obzvláštním důrazem na účinky ß-karotenu“ ze dne 26. září 2002, že neexistují důkazy o tom, že příjmy vyšší než 3 g denně jsou jakkoli dodatečně prospěšné, avšak že vyšší příjmy mohou způsobit nežádoucí účinky, a tudíž že je namístě vyhnout se dávkám rostlinného sterolu vyšším než 3 g denně. |
(7) |
Ve stanovisku k žádosti společnosti MultiBene o schválení potravin obohacených rostlinným sterolem ze dne 4. dubna 2003 výbor SCF dále zopakoval znepokojení nad narůstajícím příjmem z širokého sortimentu potravin s přidanými fytosteroly. Zároveň však SCF potvrdil, že přídavek fytosterolů do širokého sortimentu pekárenských výrobků je bezpečný. |
(8) |
S cílem zohlednit znepokojení nad narůstajícím příjmem fytosterolů/fytostanolů z různých produktů, souhlasila společnost Pharmaconsult Oy s tím, aby byla původní žádost zúžena z pekárenských výrobků pouze na žitný chléb. |
(9) |
Nařízení Komise (ES) č. 608/2004 (2) o označování potravin a složek potravin s přidanými fytosteroly, estery fytosterolů, fytostanoly a/nebo estery fytostanolů zajišťuje, že spotřebitelé obdrží potřebné informace, aby se zamezilo nadměrnému příjmu doplňkových fytosterolů. |
(10) |
Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat nezaujal příznivé stanovisko; Komise proto v souladu s čl. 5 odst. 4 rozhodnutí Rady 1999/468/ES (3) předložila dne 22. srpna 2005 návrh Radě, přičemž Rada se měla usnést do tří měsíců. |
(11) |
Jelikož Rada v dané lhůtě stanovisko nezaujala, rozhodnutí by nyní měla přijmout Komise, |
PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:
Článek 1
Potraviny a složky potravin uvedené v příloze I s přidanými fytosteroly/fytostanoly popsanými v příloze II, dále jen „produkty“, mohou být uváděny na trh ve Společenství.
Článek 2
Uvedené produkty budou nabízeny tak, aby je bylo možné snadno rozdělit na porce obsahující buď nejvýše 3 g (v případě 1 porce denně), anebo nejvýše 1 g (v případě tří porcí denně) přidaných fytosterolů/fytostanolů.
Článek 3
Toto rozhodnutí je určeno společnosti Pharmaconsult Oy, Riippakoivunkuja 5, FIN-02130 Espoo.
V Bruselu dne 24. ledna 2006.
Za Komisi
Markos KYPRIANOU
člen Komise
(1) Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1882/2003 (Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1).
(2) Úř. věst. L 97, 1.4.2004, s. 44.
(3) Úř. věst. L 184, 17.7.1999, s. 23.
PŘÍLOHA I
PRODUKTY UVEDENÉ V ČLÁNKU 1
Žitný chléb s moukou o obsahu ≥ 50 % žita (celozrnné žitné mouky, celých či drcených žitných zrn a žitných vloček) a ≤ 30 % pšenice; a s ≤ 4 % přidaného cukru, avšak bez přidání tuku.
PŘÍLOHA II
SPECIFIKACE FYTOSTEROLŮ A FYTOSTANOLŮ PRO PŘIDÁNÍ DO POTRAVIN A SLOŽEK POTRAVIN
Definice:
Fytosteroly a fytostanoly jsou steroly a stanoly, jež se získávají z rostlin a mají podobu volných sterolů a stanolů či esterifikovaných sterolů a stanolů s mastnými kyselinami vhodnými pro použití v potravinách.
Složení (metoda GC-FID nebo obdobná):
|
< 80 % β-sitosterol |
|
< 15 % β-sitostanol |
|
< 40 % campesterol |
|
< 5 % campestanol |
|
< 30 % stigmasterol |
|
< 3 % brasikasterol |
|
< 3 % dalších sterolů/stanolů |
Znečištění/čistota (metoda GC-FID nebo obdobná)
Fytosteroly a fytostanoly získané z jiných zdrojů než rostlinného oleje vhodného pro potraviny nesmějí obsahovat kontaminanty, což je nejlépe zajištěno při čistotě přesahující 99 % fytosterolové/fytostanolové složky.