32003D0380Rozhodnutí Komise ze dne 22. května 2003, kterým se Švédsku povoluje odchylka od směrnice Rady 64/433/EHS a stanoví rovnocenné hygienické podmínky pro bourání čerstvého masa (oznámeno pod číslem K(2003) 1635)Text s významem pro EHP
Publikováno: | Úř. věst. L 131, 28.5.2003 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 22. května 2003 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 22. května 2003 | Nabývá účinnosti: | 22. května 2003 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 2006/765/ES | Pozbývá platnosti: | 11. ledna 2006 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Rozhodnutí Komise ze dne 22. května 2003, kterým se Švédsku povoluje odchylka od směrnice Rady 64/433/EHS a stanoví rovnocenné hygienické podmínky pro bourání čerstvého masa (oznámeno pod číslem K(2003) 1635) (Text s významem pro EHP) (2003/380/ES) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, s ohledem na směrnici Rady 64/433/EHS ze dne 26. června 1964 o hygienických otázkách obchodu s čerstvým masem uvnitř Společenství [1], naposledy pozměněnou směrnicí 95/23/ES [2], a zejména na článek 13 uvedené směrnice, vzhledem k těmto důvodům: (1) V souladu s čl. 18 odst. 3 směrnice Rady 72/462/EHS [3] naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1452/2001 [4] bylo 28. ledna 1991 přijato rozhodnutí, kterým se za zvláštních podmínek povoluje bourání ještě teplého masa jatečně upravených těl skotu a prasat v některých zařízeních ve Švédsku. (2) Švédsko přistoupilo k Evropskému společenství 1. ledna 1995. Z toho důvodu není směrnice 72/462/EHS nadále vhodným právním základem pro rozhodnutí, kterým se povoluje bourání ještě teplého masa. Na základě směrnice 64/433/EHS by proto mělo být přijato rozhodnutí nové. (3) Švédské orgány předložily dopisem ze dne 15. července 2002 Komisi žádost o odchylku od odst. 46 písm. d) přílohy I směrnice 64/433/EHS pro bourání čerstvého hovězího a vepřového masa. V této žádosti jsou navrženy hygienické podmínky, které jsou přinejmenším rovnocenné podmínkám stanoveným v uvedeném odstavci. (4) Opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ: Článek 1 Aniž je dotčen odst. 46 písm. d) přílohy I směrnice 64/433/EHS, může Švédsko povolit bourání čerstvého hovězího a vepřového masa za podmínek stanovených v příloze tohoto rozhodnutí. Článek 2 Toto rozhodnutí je určeno členským státům. V Bruselu dne 22. května 2003. Za Komisi David Byrne člen Komise [1] Úř. věst. 121, 29.7.1964, s. 2012/64. [2] Úř. věst. L 243, 11.10.1995, s. 7. [3] Úř. věst. L 302, 31.12.1972, s. 28. [4] Úř. věst. L 198, 21.7.2001, s. 11. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA Zvláštní podmínky bourání jatečně upravených těl skotu a prasat 1. Jatečně upravená těla, jež pocházejí z porážecích prostor, jsou po zchlazení v chladírnách provozovaných s takovou teplotou u vývodu výparníku, která umožňuje zchlazení jatečně upravených těl na vnitřní teplotu + 7 °C během 48 hodin u jatečně upravených těl skotu a 20 hodin u jatečně upravených těl prasat, přepravena do prostor bourárny, jejichž teplota nepřesahuje + 12 °C a jež leží ve stejné skupině budov jako chladírny. 2. Maso je přepraveno v rámci jednoho úkonu bez přerušení. 3. Jatečně upravená těla jsou umístěna do bourárny a vykostěna před dosažením vnitřní teploty + 7 °C, pokud k bourání dojde do 48 hodin od ukončení úkonů spojených s porážkou v případě jatečně upravených těl skotu a do 20 hodin v případě jatečně upravených těl prasat. 4. Doba mezi vstupem masa do bourárny a jeho dalším zchlazením nesmí přesáhnout 60 minut. 5. Jakmile je ukončeno bourání a balení, přepraví se maso do odpovídajících chladíren. --------------------------------------------------