(ES) č. 2066/2001NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2066/2001 ze dne 22. října 2001, kterým se mění nařízení (ES) č. 1622/2000, pokud jde o používání lysozymu ve vinařských produktech

Publikováno: Úř. věst. L 278, 23.10.2001, s. 9-10 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 22. října 2001 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 26. října 2001 Nabývá účinnosti: 26. října 2001
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (ES) č. 423/2008 Pozbývá platnosti: 4. června 2008
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 2066/2001

ze dne 22. října 2001,

kterým se mění nařízení (ES) č. 1622/2000, pokud jde o používání lysozymu ve vinařských produktech

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 ze dne 17. května 1999 o společné organizaci trhu s vínem [1], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 2826/2000 [2], a zejména na článek 46 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Příloha IV nařízení (ES) č. 1493/1999 povoluje přidávání lysozymu do příslušných vinařských produktů.

(2) Nařízením Komise (ES) č. 1622/2000 ze dne 24. července 2000, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení (ES) č. 1493/1999 o společné organizaci trhu s vínem a zavádí se kodex Společenství pro enologické postupy a ošetření [3], naposledy pozměněným nařízením (ES) č. 1655/2001 [4], se stanoví zejména mezní hodnoty a podmínky pro používání některých látek povolených nařízením (ES) č. 1493/1999. Mezní hodnoty těchto látek jsou stanoveny v příloze IV.

(3) Pokusy týkající se používání lysozymu při výrobě vína provedené dvěma členskými státy prokázaly, že přidání této látky významně přispívá ke stabilizaci vín a umožňuje výrobu jakostních vín se sníženým obsahem oxidu siřičitého. Jeho použití je tedy třeba povolit a nejvyšší přípustné dávky musí být stanoveny v souladu s technickými požadavky zjištěnými při pokusech.

(4) Nařízení (ES) č. 1622/2000 je tedy třeba změnit tak, aby umožňovalo používání lysozymu a zároveň byla splněna kritéria čistoty stanovená směrnicí Komise96/77/ES ze dne 2. prosince 1996, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla [5], naposledy pozměněnou směrnicí 2001/30/ES [6].

(5) Řídící výbor pro víno nezaujal stanovisko ve lhůtě stanovené předsedou,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Nařízení (ES) č. 1622/2000 se mění takto:

1. vkládá se nový článek, který zní:

"Článek 11a

Lysozym

Lysozym, jehož používání povoluje příloha IV bod 1 písm. r) a bod 3 písm. zb) nařízení (ES) č. 1493/1999, může být použit pouze tehdy, vyhovuje-li požadavkům stanoveným v příloze VIIIa tohoto nařízení."

2. v příloze IV se do tabulky doplňuje nový řádek, který zní:

Lysozym (1) | 500 mg/l | 500 mg/l |

3. vkládá se nová příloha, jejíž znění je uvedeno v příloze tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 22. října 2001.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 179, 14.7.1999, s. 1.

[2] Úř. věst. L 328, 23.12.2000, s. 2.

[3] Úř. věst. L 194, 31.7.2000, s. 1.

[4] Úř. věst. L 220, 15.8.2001, s. 17.

[5] Úř. věst. L 339, 30.12.1996, s. 1.

[6] Úř. věst. L 146, 31.5.2001, s. 1.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

"

„PŘÍLOHA VIIIa

Předpisy pro lysozym

(Článek 11a tohoto nařízení)

OBLAST POUŽITÍ

Lysozym se smí přidávat do hroznového moštu, částečně zkvašeného hroznového moštu a vína za tímto účelem: kontrola růstu a činnosti bakterií způsobujících jablečno-mléčné kvašení v těchto produktech.

PŘEDPISY:

- mezní hodnota je stanovena v příloze IV tohoto nařízení,

- používaný produkt musí vyhovovat kritériím čistoty stanoveným směrnicí 96/77ES.“

"

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU