31993D0140Rozhodnutí Komise ze dne 19. ledna 1993 o prováděcích pravidlech pro vizuální kontroly za účelem zjištění parazitů v produktech rybolovu
Publikováno: | Úř. věst. L 56, 9.3.1993 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 19. ledna 1993 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 26. ledna 1993 | Nabývá účinnosti: | 26. ledna 1993 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 2006/765/ES | Pozbývá platnosti: | 11. ledna 2006 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Rozhodnutí Komise ze dne 19. ledna 1993 o prováděcích pravidlech pro vizuální kontroly za účelem zjištění parazitů v produktech rybolovu (93/140/EHS) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství, s ohledem na směrnici Rady 91/493/EHS ze dne 22. července 1991 o hygienických předpisech pro produkci a uvádění produktů rybolovu na trh [1] a zejména na kapitolu IV oddíl V bod 1 přílohy uvedené směrnice, vzhledem k tomu, že směrnice 91/493/EHS stanoví požadavky vztahující se na parazitologické kontroly během manipulace s produkty rybolovu v provozovnách na pevnině a na výrobních plavidlech; vzhledem k tomu, že osoby činné v rybářství musejí provádět vlastní kontroly ve všech etapách produkce produktů rybolovu podle pravidel stanovených v článku 6 směrnice 91/493/EHS, aby ryby viditelně napadené parazity nebyly uvedeny na trh k lidské spotřebě; vzhledem k tomu, že podle kapitoly I oddílu II bodu 5 přílohy směrnice 91/493/EHS musejí být uplatňována stejná pravidla na provozovny na pevnině a na výrobní plavidla; vzhledem k tomu, že přijetí prováděcích pravidel pro vizuální kontroly vyžaduje definování pojmů viditelní parazité a vizuální kontrola, jakož i stanovení druhu a frekvence provádění pozorování; vzhledem k tomu, že opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého veterinárního výboru, PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ: Článek 1 Pro účely tohoto rozhodnutí se rozumí: 1. "viditelným parazitem" parazit nebo skupinu parazitů o rozměrech, barvě nebo struktuře jasně rozeznatelné od rybí tkáně; 2. "vizuální kontrolou" nedestruktivní zkoumání ryb nebo produktů rybolovu prováděné bez zvětšovacích optických prostředků a za dobrých světelných podmínek pro lidské vidění, včetně, je-li to nutné, prosvícením. Článek 2 1. Vizuální kontrola musí být prováděna na reprezentativním počtu vzorků. 2. Osoby odpovědné za provozovny na pevnině a kvalifikované osoby na výrobních plavidlech musejí určit, v závislosti na povaze produktů rybolovu, jejich zeměpisném původu a použití, rozsah a frekvenci kontrol uvedených v odstavci 1. Článek 3 Při produkci musí být kvalifikovanými osobami provedena u kuchaných ryb vizuální kontrola břišní dutiny, jater a mlíčí určených k lidské spotřebě. V závislosti na použitém způsobu kuchání musí být vizuální kontrola provedena: 1. v případě ručního kuchání, průběžně pracovníkem při kuchání a propírání; 2. v případě strojového kuchání, odebráním reprezentativního počtu vzorků o alespoň 10 kusech ryb na partii. Článek 4 Vizuální kontrolu rybích filetů nebo rybích plátků musejí provádět kvalifikované osoby během očišťování po filetování nebo plátkování. Není-li možné jednotlivé zkoumání z důvodu velikosti filetů nebo filetovacích úkonů, musí být vypracován plán odběru vzorků, který je přístupný příslušnému úřadu podle čl. 6 odst. 1 směrnice 91/493/EHS. Je-li z technického hlediska možné provádět prosvícení filetů, musí být prosvícení zahrnuto do plánu odběru vzorků Článek 5 Toto rozhodnutí je určeno členským státům. V Bruselu dne 19. ledna 1993 Za Komisi René Steichen člen Komise [1] Úř. věst. L 268, 24.9.1991, s. 15. --------------------------------------------------