490/2025 Sb.Vyhláška o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med
| Částka: | 490 | Druh předpisu: | Vyhláška |
| Rozeslána dne: | 27. listopadu 2025 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
| Přijato: | 19. listopadu 2025 | Nabývá účinnosti: | 14. června 2026 |
| Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
VYHLÁŠKA
ze dne 19. listopadu 2025
o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g), h) a i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb., (dále jen „zákon“):
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje
a) způsob poskytování informací o přírodních sladidlech, potravinách se sladivými účinky, cukrovinkách, kakaových výrobcích, čokoládových výrobcích a medu,
b) druhy přírodních sladidel, potravin se sladivými účinky, cukrovinek, kakaových výrobků, čokoládových výrobků a medu, s členěním na skupiny a podskupiny,
c) pro jednotlivé druhy přírodních sladidel, cukrovinek, kakaových výrobků, čokoládových výrobků a medu požadavky na jakost, technologické požadavky, požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky balení,
d) pro kakaové boby
- 1.
- teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
- 2.
- způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,
| § 1 - | Předmět úpravy |
| § 2 - | Vymezení některých pojmů |
| § 3 - | Přírodní sladidla |
| § 4   | |
| § 5   | |
| § 6 - | Potraviny se sladivými účinky |
| § 7 - | Velkoobjemová přeprava surového cukru po moři |
| § 8 - | Cukrovinky |
| § 9 - | Kakaové boby |
| § 10 - | Kakaové výrobky |
| § 11   | |
| § 12 - | Čokoládové výrobky |
| § 13   | |
| § 14   | |
| § 15 - | Med |
| § 16   | |
| § 17   | |
| § 18 - | Technický předpis |
| § 19 - | Přechodné ustanovení |
| § 20 - | Zrušovací ustanovení |
| § 21 - | Účinnost |
| Příloha č. 1 - | Členění přírodních sladidel na druhy, skupiny a podskupiny |
| Příloha č. 2 - | Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost přírodních sladidel |
| Příloha č. 3 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení přírodních sladidel |
| Příloha č. 4 - | Členění potravin se sladivými účinky na druhy, skupiny a podskupiny |
| Příloha č. 5 - | Členění cukrovinek na skupiny a podskupiny |
| Příloha č. 6 - | Jakostní a technologické požadavky na cukrovinky |
| Příloha č. 7 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost cukrovinek |
| Příloha č. 8 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení cukrovinek |
| Příloha č. 9 - | Členění kakaových výrobků na skupiny |
| Příloha č. 10 - | Fyzikální a chemické požadavky na kakaový prášek |
| Příloha č. 11 - | Fyzikální a chemické požadavky na kakaové máslo |
| Příloha č. 12 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení kakaových výrobků |
| Příloha č. 13 - | Členění čokoládových výrobků na skupiny |
| Příloha č. 14 - | Fyzikální a chemické požadavky na čokoládové výrobky |
| Příloha č. 15 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení čokoládových výrobků |
| Příloha č. 16 - | Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na med |
| Příloha č. 17 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení medu |