490/2025 Sb.Vyhláška o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med

Částka: 490 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 27. listopadu 2025 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 19. listopadu 2025 Nabývá účinnosti: 14. června 2026
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
490

VYHLÁŠKA
ze dne 19. listopadu 2025
o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med



        Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g), h) a i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb., (dále jen „zákon“):


§ 1

Předmět úpravy

        Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje

a) způsob poskytování informací o přírodních sladidlech, potravinách se sladivými účinky, cukrovinkách, kakaových výrobcích, čokoládových výrobcích a medu,

b) druhy přírodních sladidel, potravin se sladivými účinky, cukrovinek, kakaových výrobků, čokoládových výrobků a medu, s členěním na skupiny a podskupiny,

c) pro jednotlivé druhy přírodních sladidel, cukrovinek, kakaových výrobků, čokoládových výrobků a medu požadavky na jakost, technologické požadavky, požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky balení,

d) pro kakaové boby

    1.
teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
    2.
způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Předmět úpravy
§ 2 - Vymezení některých pojmů
§ 3 - Přírodní sladidla
§ 4  
§ 5  
§ 6 - Potraviny se sladivými účinky
§ 7 - Velkoobjemová přeprava surového cukru po moři
§ 8 - Cukrovinky
§ 9 - Kakaové boby
§ 10 - Kakaové výrobky
§ 11  
§ 12 - Čokoládové výrobky
§ 13  
§ 14  
§ 15 - Med
§ 16  
§ 17  
§ 18 - Technický předpis
§ 19 - Přechodné ustanovení
§ 20 - Zrušovací ustanovení
§ 21 - Účinnost
Příloha č. 1 - Členění přírodních sladidel na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost přírodních sladidel
Příloha č. 3 - Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení přírodních sladidel
Příloha č. 4 - Členění potravin se sladivými účinky na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Členění cukrovinek na skupiny a podskupiny
Příloha č. 6 - Jakostní a technologické požadavky na cukrovinky
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost cukrovinek
Příloha č. 8 - Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení cukrovinek
Příloha č. 9 - Členění kakaových výrobků na skupiny
Příloha č. 10 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaový prášek
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaové máslo
Příloha č. 12 - Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení kakaových výrobků
Příloha č. 13 - Členění čokoládových výrobků na skupiny
Příloha č. 14 - Fyzikální a chemické požadavky na čokoládové výrobky
Příloha č. 15 - Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení čokoládových výrobků
Příloha č. 16 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na med
Příloha č. 17 - Přípůstné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení medu
Zavřít
MENU