377
VYHLÁŠKA
ze dne 29. září 2025,
kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 274/2019 Sb.
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb.:
Čl. I
Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 274/2019 Sb., se mění takto:
- 1
Na konci poznámky pod čarou č. 1 se na samostatný řádek doplňuje věta
Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438 ze dne 14. května 2024, kterou se mění směrnice Rady 2001/110/ES o medu, 2001/112/ES o ovocných šťávách a některých podobných produktech určených k lidské spotřebě, 2001/113/ES o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě a 2001/114/ES o některých druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě.
.- 2
V poznámce pod čarou č. 2 se na konci textu věty první a věty druhé doplňují slova
, v platném znění
.- 3
Na konci textu poznámek pod čarou č. 2 a 7 se doplňují slova
, v platném znění
.- 4
V § 2 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní:
(2) Pro účely této vyhlášky se dále rozumí
- a
smetanovým zákysem mléčný výrobek vyrobený kysáním mléka, smetany, podmáslí, syrovátky nebo jejich směsi za použití mezofilní kultury mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- b
kysaným mlékem mléčný výrobek vyrobený kysáním mléka za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- c
kysaným podmáslím mléčný výrobek vyrobený kysáním podmáslí nebo jeho směsi s mlékem za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- d
kysanou nebo zakysanou smetanou mléčný výrobek vyrobený kysáním smetany, za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- e
kysaným nebo zakysaným mléčným nápojem tekutý mléčný výrobek vyrobený kysáním mléka, smetany, podmáslí, syrovátky nebo jejich směsi za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- f
acidofilním mlékem mléčný výrobek vyrobený kysáním mléka, za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- g
jogurtovým mlékem tekutý mléčný výrobek vyrobený kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- h
kefírem mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, u kterého probíhá i alkoholové kvašení za vzniku oxidu uhličitého, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
- i
kefírovým mlékem tekutý mléčný výrobek vyrobený kysáním mléka, smetany, podmáslí, syrovátky nebo jejich směsi za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce, tepelně neošetřený po kysacím procesu.
- 5
V § 4 odst. 2 se slova
podle členění uvedeného v příloze č. 4 k této vyhlášce
zrušují.- 6
V § 4 odst. 5 se slova
byly vyrobeny z plnotučného mléka bez standardizace, nemusí být jakostní údaj uveden
nahrazují slovyjsou na obale pro konečného spotřebitele označeny informací, že byly vyrobeny z plnotučného mléka bez standardizace, nemusí být jakostní údaj a údaj o obsahu sušiny uvedeny
.- 7
V § 8 se doplňuje odstavec 4, který zní:
(4) U zahuštěného a sušeného mléka lze snížit obsah laktózy přeměnou na glukózu a galaktózu. Změny ve složení mléka v důsledku tohoto způsobu zpracování se označí na obale údajem o obsahu laktózy.
- 8
V § 12 odst. 3 písm. a) se slova
a podskupiny podle přílohy č. 4 k této vyhlášce
zrušují.- 9
V § 15 odst. 3 písm. a) se slova
podle požadavků uvedených v příloze č. 6 k této vyhlášce tabulce 8
zrušují.- 10
V § 15 odstavec 4 zní:
(4) U sýra a tvarohu se připouští vyšší obsah sušiny a tuku, než je uvedeno na obale. Obsah tuku v sušině nesmí překročit rozmezí hodnot stanovené pro příslušnou kategorii sýrů a tvarohů v příloze č. 6 k této vyhlášce tabulkách 5 a 8.
- 11
V § 21 odst. 1 se písmena a) a b) zrušují.
Dosavadní písmena c) a d) se označují jako písmena a) a b).
- 12
V § 26 se za písmeno k) vkládají nová písmena l) a n), která znějí:
- l
fritovacím tukem nebo fritovacím olejem jedlý tuk nebo jedlý olej vhodný pro fritování, který je stabilní při vysokých teplotách, s číslem kyselosti nejvýše 0,6, bodem zakouření nejméně +205 8C a peroxidovým číslem nejvýše 2 mikromol (1/2 ROOH)/g tuku,
- m
panenským olejem jedlý olej získaný beze změny povahy oleje pouze mechanickými postupy, zejména vytlačováním nebo lisováním, případně za použití tepla, pro jehož vyčištění se používá pouze promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování,
Dosavadní písmeno l) se označuje jako písmeno o).
- 13
V § 28 odst. 2 se za slova
skupiny a
vkládá slovopopřípadě
.- 14
V § 28 odst. 2 se věta druhá zrušuje.
- 15
Poznámka pod čarou č. 16 zní:
- 16
V § 29 se doplňuje odstavec 5, který zní:
(5) Jedlé tuky obsahující rostlinný olej nebo rostlinný tuk se uvádějí na trh konečnému spotřebiteli umístěné odděleně od živočišných tuků a mléčných výrobků způsobem, který neuvádí konečného spotřebitele v omyl.
- 17
Příloha č. 1 zní:
- 18
V příloze č. 4 se slovo
mlékárenské
zrušuje.- 19
Příloha č. 5 zní:
- 20
V příloze č. 11 tabulka 1 zní:
Tabulka 1 - Základní členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
Druh Skupina Podskupina Jedlý tuk nebo jedlý olej rostlinný jednodruhový nebo podle konkrétního rostlinného původu rostlinný vícedruhový vepřové sádlo výběrový hovězí lůj hovězí lůj podle druhu živočicha ztužený plně částečně pokrmový tekutý emulgovaný Poznámka pod čarou č. 17 se zrušuje.
- 21
V příloze č. 11 tabulce 2 se doplňuje řádek, který zní:
Konopný olej vyrobený ze semen konopí setého (Cannabis sativa)
Čl. II
Přechodná ustanovení
- 1
Mléko, mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a jedlé oleje lze vyrábět, označovat a uvádět na trh podle vyhlášky č. 397/2016 Sb., ve znění účinném přede dnem 1. ledna 2026, do 1. ledna 2027.
- 2
Mléko, mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a jedlé oleje uvedené na trh nebo označené v souladu s požadavky vyhlášky č. 397/2016 Sb., ve znění účinném přede dnem 1. ledna 2026, mohou být prodávány do vyčerpání zásob.
Čl. III
Technický předpis
Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/1535 ze dne 9. září 2015 o postupu při poskytování informací v oblasti technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti.
Čl. IV
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2026, s výjimkou ustanovení čl. I bodu 7, které nabývá účinnosti dnem 14. června 2026.