310/2025 Sb.Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů

Částka: 310 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 27. srpna 2025 Autor předpisu: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Přijato: 25. srpna 2025 Nabývá účinnosti: 1. září 2025 s výjimkou
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
 Obsah   Tisk   Export  Skrýt přehled Celkový přehled   Skrýt názvy Zobrazit názvy  

Předpisem se mění

107/2005 Sb.;

Výchozí předpisy

561/2004 Sb. - podle § 35 odst. 3, § 121 odst. 1, § 122 odst. 5 a § 123 odst. 5 v dohodě s MZ ČR podle § 121 odst. 2;

CZ-NACE

85;

Předpisy EU

(EU) č. 1129/2011; (EU) 2018/848;
Původní znění předpisu
Zavřít

310

VYHLÁŠKA

ze dne 25. srpna 2025,

kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle § 35 odst. 3, § 121 odst. 1, § 122 odst. 5 a § 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění zákona č. 333/2012 Sb., zákona č. 82/2015 Sb., zákona č. 178/2016 Sb. a zákona č. 101/2017 Sb., a v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle § 121 odst. 2 školského zákona:

Čl. I

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 107/2008 Sb., vyhlášky č. 463/ /2011 Sb., vyhlášky č. 17/2015 Sb., vyhlášky č. 210/2017 Sb., vyhlášky č. 272/2021 Sb. a vyhlášky č. 13/2023 Sb., se mění takto:

1

§ 1 odstavec 1 zní:

(1) Tato vyhláška stanoví pravidla školního stravování vztahující se na stravovací služby pro děti, žáky, studenty a další osoby, jimž je poskytováno školní stravování v rámci hmotného zabezpečení1), plného přímého zaopatření2), nebo v rámci preventivně výchovné péče formou celodenních služeb nebo internátních služeb3).

Poznámka pod čarou č. 3 zní:

2

§ 1 odst. 2 se slova v příloze č. 1 nahrazují slovy v příloze č. 1 nebo 1a.

3

§ 3 odst. 6 se slova v příloze č. 1 nahrazují slovy v příloze č. 1 nebo 1a.

4

§ 4 se doplňuje odstavec 10, který zní:

(10) Zařízení školního stravování umožní dítěti, žákovi nebo studentovi, kterým právnická osoba vykonávající činnost školy zajišťuje školní stravování, konzumaci vlastního jídla časově a prostorově společně se školním stravováním. Dítěti nebo žákovi dále poskytne zařízení školního stravování nezbytnou pomoc při konzumaci vlastního jídla a v souvislosti s ní, pokud tuto pomoc potřebuje.

5

Příloha č. 1 včetně nadpisu a poznámek pod čarou č. 12 až 16 zní:

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 107/2005 Sb.

Výživové normy pro školní stravování pro běžnou výživu

Tabulka č. 1: Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech.

Druh a množství vybraných druhů potravin v gramech na strávníka a den, uvedeno v hodnotách čistá hmotnost
Strávník 2-3 roky
Maso Ryby, korýši, měkkýši Mléčné výrobky, mléko Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny Luštěniny
snídaně 98  48 
přesnídávka 59  40 
oběd 26  44  94  53  11 
svačina 30  27 
večeře 15  65  58  43 
přesnídávka, oběd a svačina 32  10  133  12  161  53  18 
celodenní stravování 52  13  296  19  16  267  96  29  13 
Strávník 4-6 let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Mléčné výrobky, mléko Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny Luštěnin
snídaně 147  72 
přesnídávka 89  60 
oběd 39  67  10  140  79  14 
svačina 44  41 
večeře 23  98  87  65  10 
přesnídávka, oběd a svačina 47  14  200  18  14  241  79  25  13 
celodenní stravování 78  19  445  29  24  400  144  43  19 
Strávník 7-10 let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Mléčné výrobky, mléko Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny Luštěniny
snídaně 171  84 
přesnídávka 104  69 
oběd 46  11  78  12  10  162  92  17  11 
svačina 52  48 
večeře 27  114  102  76  11 
přesnídávka, oběd a svačina 56  16  234  21  17  279  92  30  15 
celodenní stravování 91  22  519  34  28  465  168  50  22 
Strávník 11-14 let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Mléčné výrobky, mléko Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny Luštěniny
snídaně 10  196  96  10 
přesnídávka 119  80 
oběd 52  13  89  13  11  187  106  20  13 
svačina 59  54 
večeře 30  130  117  86  13 
celodenní stravování 104  26  593  38  32  534  192  58  26 
Strávník 15 a více let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Mléčné výrobky, mléko Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny Luštěniny
snídaně 12  245  120  13 
přesnídávka 148  100  11 
oběd 65  16  111  17  14  233  132  25  15 
svačina 74  67 
večeře 39  163  11  147  108  16  11 
celodenní stravování 130  32  741  48  40  667  240  72  32 

Tabulka č. 2: Potraviny, které se započítávají do průměrné měsíční spotřeby vybraných druhů potravin, a koeficienty

Maso

Maso chlazené, zmrazené, hluboce zmrazené Koeficient 1 
Droby chlazené, zmrazené, hluboce zmrazené Koeficient 1 
Mleté maso Koeficient 1 
Masné výrobky a polotovary Koeficient 1 

Ryby, korýši, měkkýši

Ryby čerstvé nebo chlazené bez přidané soli a potravinářských přídatných látek Koeficient 1 
Ryby zmrazené a hluboce zmrazené bez přidané soli, potravinářských přídatných látek a přidané vody; glazura se do čisté hmotnosti nezapočítává Koeficient 1 
Obalované filé, filety, měkkýši, korýši bez potravinářských přídatných látek, s obsahem masa produktů rybolovu min. 60 g ve 100 g výrobku a obsahem soli max. 0,8 g ve 100 g výrobku Koeficient je roven podílu masa produktů rybolovu na složení výrobku
Zpracované produkty rybolovu s obsahem masa min. 60 g ve 100 g výrobku a obsahem soli max. 0,8 g ve 100 g výrobku Koeficient je roven podílu masa produktů rybolovu na složení výrobku
Konzervované rybí výrobky Koeficient je roven podílu rybího masa na složení výrobku
Uzené a jinak kouřem, teplem nebo sušením upravené ryby Koeficient 1 
Korýši, měkkýši chlazení, předvaření Koeficient 1 
Korýši, měkkýši hluboce zmrazení; glazura se do čisté hmotnosti nezapočítává Koeficient 1 

Mléko, mléčné výrobky

Mléko, smetana
Čerstvé a trvanlivé mléko polotučné, plnotučné Koeficient 1 
Mléko zahuštěné neslazené Koeficient 3 
Mléko sušené Koeficient 10 
Čerstvá a trvanlivá smetana 10 až 40% Koeficient 0,8 
Roztíratelné mléčné tuky
Tradiční pomazánkové Koeficient 1 
Kysané mléčné výrobky
Jogurt Koeficient 1 
Jogurtové mléko Koeficient 1 
Kysané podmáslí Koeficient 1 
Kysané mléko Koeficient 1 
Zakysaná smetana Koeficient 1 
Acidofilní mléko Koeficient 1 
Kefír Koeficient 1 
Kefírové mléko Koeficient 1 
Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou Koeficient 1 
Skyr (zakysaný výrobek islandského typu) Koeficient 1 
Tvarohy
Tvaroh tučný, polotučný, nízkotučný, odtučněný, jemný, měkký Koeficient 0,8 
Tvaroh tvrdý Koeficient 1 
Termizované tvarohové dezerty, smetanové krémy Koeficient 0,8 
Sýry
Sýr přírodní čerstvý Koeficient 0,6 
Sýr přírodní zrající, zrající pod mazem, zrající v celé hmotě, s plísní na povrchu, s plísní uvnitř hmoty, dvouplísňový, sýr přírodní měkký Koeficient 5 
Sýr syrovátkový Koeficient 1,7 
Sýr přírodní polotvrdý Koeficient 8 
Sýr přírodní tvrdý a extra tvrdý Koeficient 10 
Sýr přírodní pařený, v solném nálevu, bílý; nálev se do čisté hmotnosti nezapočítává Koeficient 3 
Rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků
Rostlinný nápoj obohacený o vápník v množství min. 120 mg vápníku ve 100 ml výrobku Koeficient 1 
Rostlinná alternativa jogurtu obohacená o vápník v množství min. 120 mg vápníku ve 100 ml výrobku Koeficient 1 

Tuky volné

Máslo Koeficient 0,8 
Jednodruhové neemulgované rostlinné tuky a oleje, s výjimkou kokosového, palmového, palmojádrového Koeficient 1 
Jednodruhové neemulgované rostlinné tuky a oleje použité na fritování, s výjimkou kokosového, palmového, palmojádrového Koeficient 0,15 
Sádlo, lůj Koeficient 1 
Sádlo na smažení Koeficient 0,15 
Suché skořápkové plody, 100% ořechové pasty Koeficient 0,6 
Olejnatá semena slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová Koeficient 0,5 
Majonéza Koeficient 0,8 
Rostlinné roztíratelné tuky, roztíratelné směsné tuky a margaríny Koeficient je roven podílu tuku na složení výrobku

Cukr volný

Cukr Koeficient 1 
Med Koeficient 0,8 
Sirup agávový, čekankový, datlový, javorový, rýžový, kukuřičný, tapiokový, z ječného sladu, kokosový, glukózový, glukózofruktózový, fruktózový Koeficient je roven podílu cukrů na složení výrobku
Nápojové koncentráty, ovocné koncentráty, ovocné šťávy, nektary, sušené ovocné šťávy Koeficient je roven podílu cukrů na složení výrobku
Marmelády, džemy, povidla Koeficient 0,6 
Oříškovo-čokoládové, čokoládové pomazánky Koeficient je roven podílu cukrů na složení výrobku
Směsi kakaa s cukrem a další příchutě do mléka, čokoláda k přípravě nápoje, slazené kakao, slazený kakaový prášek Koeficient je roven podílu cukrů na složení výrobku
Slazené kondenzované mléko Koeficient 0,6 
Čokoláda na vaření Koeficient 0,5 

Zelenina a ovoce

Zelenina Koeficient 1 
Ovoce Koeficient 1 
Hluboce zmrazená zelenina bez přídavku soli Koeficient 1 
Hluboce zmrazené ovoce Koeficient 1 
Upravená chlazená čerstvá zelenina/ovoce Koeficient 1 
Konzervovaná zelenina
Pasterovaná zelenina Koeficient 1 
Sterilovaná zelenina; do čisté hmotnosti se započítává pouze pevný podíl Koeficient 1 
Mléčně kvašená zelenina; do čisté hmotnosti se započítává pouze pevný podíl Koeficient 1 
Zeleninové protlaky a pyré Koeficient 1 
Rajčatové protlaky a pyré Koeficient 1 
Zelenina v oleji; do čisté hmotnosti se započítává pouze pevný podíl Koeficient 1 
Směs potravin a čerstvé nebo zmrazené zeleniny bez přidané soli, přídatných látek, palmového, palmojádrového a kokosového tuku a volných cukrů, s obsahem podílu zeleniny nad 50 %; do čisté hmotnosti se započítává pouze hmotnost zeleniny Koeficient 1 
Konzervované ovoce
Kompoty; do čisté hmotnosti se započítává pouze pevný podíl Koeficient 1 
Ovocné protlaky a pyré bez přidaného cukru Koeficient 1 
Ovocná a zeleninová smoothie obsahující jedlé slupky, bez přídavku cukru a sladidel Koeficient je roven podílu zeleniny a ovoce na složení výrobku
Směs potravin a čerstvého nebo zmrazeného ovoce bez přidané soli, přídatných látek, palmového, palmojádrového a kokosového tuku a volných cukrů, s obsahem podílu ovoce nad 50 %; do čisté hmotnosti se započítává pouze hmotnost ovoce Koeficient 1 

Brambory a ostatní hlízy

Brambory konzumní Koeficient 1 
Brambory konzumované se slupkou Koeficient 1 
Brambory loupané Koeficient 1 
Brambory předvařené Koeficient 1 
Batáty, topinambury Koeficient 1 

Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny

Mlýnské obilné výrobky
Celozrnná mouka, krupice Koeficient 1 
Obilné vločky, trhanka Koeficient 1 
Obiloviny pro přímou spotřebu Koeficient 1 
Kroupy Koeficient 1 
Bulgur Koeficient 1 
Pohanka, pohankové vločky, lámanka, mouka, kaše Koeficient 1 
Rýže neloupaná, pololoupaná Koeficient 1 
Divoká rýže Koeficient 1 
Celozrnné směsi z obilovin - obilné kaše, müsli, sypké směsi Koeficient 1 
Směsi z obilovin – obilné kaše, müsli, sypké směsi s obsahem vlákniny min. 6 g ve 100 g výrobku Koeficient 1 
Čirok, čiroková mouka, kaše Koeficient 1 
Amarant, amarantová mouka, kaše Koeficient 1 
Quinoa, quinoová mouka, kaše Koeficient 1 
Kukuřičný popcorn bez soli a jiných příchutí Koeficient 1 
Těstoviny
Celozrnné těstoviny Koeficient 1 
Těstoviny s podílem celozrnné mouky Koeficient je roven podílu celozrnné mouky
Pekařské výrobky
Chléb - žitný, celozrnný, grahamový Koeficient 1 
Běžné pečivo - žitné, celozrnné, grahamové Koeficient 1 
Jemné pečivo - celozrnné Koeficient 1 
Trvanlivé pečivo - celozrnné Koeficient 1 
Trvanlivé pečivo s podílem celozrnné mouky Koeficient je roven podílu celozrnné mouky
Pekařské výrobky s obsahem vlákniny min. 6 g ve 100 g potraviny Koeficient 1 

Luštěniny

Luštěniny v suchém stavu Koeficient 1 
Luštěniny hluboce zmrazené Koeficient 0,4 
Luštěniny konzervované, vakuované; do čisté hmotnosti se započítává pouze hmotnost luštěnin Koeficient 0,4 
Mouky a vločky z luštěnin Koeficient 1 
Luštěniny extrudované neochucené Koeficient 1,7 
Těstoviny z luštěnin Koeficient 1 
Tofu Koeficient 0,3 
Tempeh Koeficient 1 
Směs potravin a luštěnin bez přidané soli, přídatných látek, palmového, palmojádrového a kokosového tuku a volných cukrů, s obsahem podílu luštěnin nad 50 %; do čisté hmotnosti se započítává pouze hmotnost luštěnin Koeficient – 1 luštěniny v suchém stavu a mouky nebo vločky z luštěnin, 0,4 sterilované luštěniny, tepelně upravené luštěniny

Tabulka č. 3: Přípustná tolerance měsíční spotřeby vybraných druhů potravin

Minimum Maximum
Maso 75 % 125 %
Ryby, korýši, měkkýši 75 % Není stanoveno
Mléčné výrobky, mléko 75 % 125 %
Tuky volné 75 % 100 %
Cukry volné 0 % 100 %
Zelenina, ovoce 75 % Není stanoveno
Brambory 75 % 125 %
Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny 75 % Není stanoveno
Luštěniny 75 % Není stanoveno

Tabulka č. 4: Násobky hrubé hmotnosti pro přepočet na čistou hmotnost potravin

Potravina Násobek hrubé hmotnosti Způsob opracování nebo konzumace
Ovoce, zelenina, brambory, ostatní hlízy
Ananas 0,6  Odstranění listů a slupky
Artyčoky 0,5  Oloupání, okrájení
Avokádo 0,7  Oloupání, odstranění pecky
Banán 0,6  Oloupání
Batáty 0,9  Oškrábání
Blumy 0,9  Odstranění pecky
Brambory rané 0,9  Oškrábání, očištění
Brambory zimní 0,8  Oškrábání, očištění
Brambory vařené ve slupce 0,9  Oloupání
Brokolice při využití bez košťálu 0,6  Očištění, odstranění košťálu
Brokolice při využití s košťálem 0,9  Očištění, oloupání košťálu
Broskve 0,9  Odstranění pecky
Celer kořenový 0,7  Okrájení nožem
Celer řapíkatý 0,9  Odkrojení konců
Cibule 0,9  Očištění, oloupání
Cibule jarní 0,9  Odříznutí konce, odstranění poškozených natí
Cibule šalotka 0,9  Očištění, oloupání
Citrón - dužina 0,6  Oloupání
Cuketa 0,9  Oloupání
Čekanka 0,9  Odstranění listů
Česnek 0,9  Oloupání
Dýně hokkaidó 0,9  Odstranění jader
Dýně máslová, tykve 0,8  Oloupání, odstranění jader
Fazolové lusky čerstvé 0,9  Odříznutí stopek
Fenykl 0,9  Odříznutí konce
Grapefruit 0,7  Oloupání
Hrášek v lusku 0,6  Odstranění lusku
Hrozny 0,9  Odstopkování
Hrušky při využití se slupkou 0,9  Odstranění jádřinců
Hrušky při využití bez slupky 0,8  Oloupání, odstranění jádřinců
Chřest 0,8  Očištění
Jablko při využití se slupkou 0,9  Odstranění jádřinců
Jablko při využití bez slupky 0,8  Oloupání, odstranění jádřinců
Jahody 0,9  Čištění, odstranění zelených lístků
Kaktusový fík - opuncie 0.8  Očištění
Kapusta 0,9  Odstranění košťálu a zvadlých listů
Kapusta růžičková 0,8  Odstranění tuhých částí košťálu a zvadlých listů
Kedlubna bez listů 0,8  Očištění, odstranění slupky
Kedlubny s listy 0,7  Očištění, odstranění slupky, listů
Kiwi zelené 0,9  Odstranění slupky
Křen 0,6  Očištění, loupání
Květák při využití bez košťálu 0,6  Odstranění listů, košťálu
Květák při využití s košťálem 0,8  Odstranění listů
Lilek při využití se slupkou 0,8  Odstranění stopky
Lilek při využití bez slupky 0,7  Odstranění stopky, oloupání
Limeta - dužina 0,8  Oloupání
Mandarinky 0,9  Oloupání
Mango 0,7  Odstranění pecky, slupky
Mangold 0,9  Odstranění zvadlých listů, čištění
Mangostan 0,3  Odstranění slupky
Mučenka 0,5  Odstranění slupky
Meloun vodní 0,6  Odstranění slupky
Meloun Galia 0,8  Odstranění slupky
Meruňky 0,9  Odstranění pecky
Mirabelky 0,9  Odstranění pecky
Mrkev bez natě 0,9  Očistění kartáčkem, oškrábání
Mrkev s natí 0,7  Odstranění natě, očištění
Nashi 0,9  Odstranění jádřince
Nektarinky 0,9  Odstranění pecky
Okurka salátová při využití se slupkou 0,9  Oříznutí konců
Okurka salátová při využití bez slupky 0,8  Oloupání
Ostatní tropické ovoce 0,7  Očištění, oloupání
Papája 0,7  Odstranění jader, oloupání
Paprika 0,8  Odstranění stopky a jádřince
Pastinák 0,8  Oloupání
Patizon 0,7  Odstranění slupky a jader
Petržel 0,8  Oškrábání
Petržel s natí 0,7  Odstranění natě, očištění
Pomelo 0,4  Oloupání
Pomeranč 0,8  Oloupání
Pórek při odstranění konce 0,9  Odříznutí konce
Pórek při odstranění listů a konce 0,6  Odříznutí konce a odstranění zvadlých listů
Rebarbora 0,7  Oloupání
Romanesco 0,8  Odstranění zvadlých listů, očištění
Ryngle 0,9  Odstranění pecek
Ředkev bílá 0,8  Očištění
Ředkvičky bez nati 0,8  Očištění
Ředkvičky s natí 0,7  Odstranění natě, očištění
Řepa červená 0,8  Oloupání
Řepa žlutá 0,9  Očištění
Salát 0,9  Odstranění středu a zvadlých listů
Špenát listový 0,8  Odstranění zvadlých listů, očištění
Švestky 0,8  Odstranění pecek
Topinambury 0,8  Oloupání
Třešně 0,9  Odstranění pecek, stopek
Višně 0,9  Odstranění pecek, stopek
Zelí čínské 0,8  Odstranění zvadlých listů
Zelí hlávkové bílé, červené 0,8  Odstranění zvadlých listů
Maso, ryby
Drůbeží čtvrtky při využití s kůží 0,7  Vykostění
Drůbeží čtvrtky při využití bez kůže 0,6  Vykostění, odstranění kůže
Drůbeží hřbety při využití obraného masa 0,7  Vykostění
Drůbeží krky při využití obraného masa 0,5  Vykostění
Drůbeží křídla 0,6  Vykostění
Drůbeží prsa s kostí 0,9  Vykostění
Drůbeží stehno při využití s kůží 0,8  Vykostění
Drůbeží stehno při využití bez kůže 0,7  Vykostění, odstranění kůže
Drůbeží stehno horní při využití s kůží 0,9  Vykostění
Drůbeží stehno horní při využití bez kůže 0,8  Vykostění, odstranění kůže
Hovězí bok s kostí 0,8  Vykostění
Hovězí hrudí 0,8  Vykostění
Jehněčí hrudí 0,6  Vykostění
Jehněčí hřbet 0,7  Vykostění
Jehněčí krk 0,6  Vykostění
Jehněčí kýta 0,8  Vykostění
Králičí plec s hrudí 0,7  Vykostění
Králičí stehna 0,8  Vykostění
Kuře celé s kůží bez drobů 0,7  Vykostění
Maso ostatních savců – průměr jedlý podíl 0,9  Vykostění
Měkkýši, korýši průměr 0,6  Odstranění schránek, skořápek
Ryby čerstvé 0,6  Odstranění hlavy, ploutví, ocasu, kostí, vnitřností
Slepice celá bez drobů 0,7  Vykostění
Telecí hrudí 0,7  Vykostění
Telecí krk 0,8  Vykostění
Vepřová žebírka 0,3  Vykostění
Vepřové koleno 0,7  Vykostění
Vepřové kotlety 0,8  Vykostění
Vnitřnosti 0,9  Očištění
1

Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den je v tabulce č. 1 uvedena v gramech čisté hmotnosti, kterou se rozumí hmotnost potravin určených ke konzumaci po očištění, oloupání, okrájení, oškrábání, bez kostí a dalších nepoživatelných částí, u konzervované zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb bez nálevu nebo oleje. Pro výpočet čisté hmotnosti některých potravin se použijí násobky hrubé hmotnosti uvedené v tabulce č. 4. V ostatních případech se čistá hmotnost stanoví vážením.

2

Pro účely započtení do tabulky č. 1 se čistá hmotnost potraviny vynásobí koeficientem podle tabulky č. 2.

3

Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den se vypočítává z potravin uvedených v tabulce č. 2. Pokud nejsou potraviny uvedeny v tabulce č. 2 a jejich použití není zakázáno, je možné je používat k přípravě pokrmů, přičemž do tabulky č. 1 se nezapočítávají.

4

Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den má přípustnou toleranci, která je uvedena v tabulce č. 3. Pokud provozovatel stravovacích služeb poskytuje po většinu stravovacích dnů výběr z hlavního chodu oběda, připouští se dolní limit plnění skupiny Maso ve výši 50 %. Poskytuje-li zároveň po většinu stravovacích dnů 3 a více výběrů hlavního chodu, připouští se horní limit plnění skupiny Maso ve výši 150 %.

5

Souhlasí-li zákonný zástupce strávníka nebo zletilý strávník, lze strávníkovi ze třídy se sportovním zaměřením, vykonávajícímu sportovní přípravu a strávníkovi v konzervatoři připravujícímu se v oboru tanec zvýšit celkovou denní výživovou dávku s přihlédnutím k charakteru tělesné činnosti až o 30 %. Další zvýšení je možné pouze na doporučení lékaře.

6

Průměrná měsíční spotřeba potravin provozovatele stravovacích služeb, který má v daném měsíci zapsaných více než 180 strávníků, obsahuje minimálně

a

2 % hmotnosti potravin produkovaných v systému ekologického zemědělství vyrobených v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848, o ekologické produkci a o označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/2007, ve znění pozdějších předpisů, počítáno v hmotnosti jak nakoupeno a

b

10 % sezónního ovoce, zeleniny nebo brambor počítáno v hmotnosti jak nakoupeno. Do sezónních produktů se nezapočítávají mražené a sterilované ovoce a mražená a sterilovaná zelenina.

7

Kompoty, sterilovaná zelenina, mléčně kvašená zelenina a zelenina v oleji12) mohou tvořit maximálně 15 % hmotnosti potravin vykázaných ve skupině Zelenina a ovoce. To neplatí pro výrobky bez přidaného cukru a soli.

8

Masné výrobky a masné polotovary13) mohou tvořit maximálně 20 % hmotnosti potravin vykázaných ve skupině Maso.

9

Skladba denních jídel a jídelních lístků:

a

Každé denní jídlo obsahuje zeleninu nebo ovoce v syrovém stavu nebo tepelně upravené, zdroj sacharidů ve formě obilovin, pseudoobilovin, brambor, batátů nebo topinamburů, zdroj bílkovin ve formě masa, ryb, korýšů, měkkýšů, mléčných výrobků, mléka, luštěnin nebo vajec a zdroj tuků, který je přítomen buď v potravinách samotných, nebo se do pokrmů přidává provozovatelem stravovacích služeb v rámci jejich přípravy. To neplatí pro druhou večeři.

b

Poměr rostlinných a živočišných tuků v rámci spotřeby ve skupině Tuk volný je minimálně 2:1 ve prospěch rostlinných tuků. V rámci školního stravování se nepoužívá volný jednodruhový palmový, palmojádrový a kokosový tuk.

c

V rámci nevýběrového obědového jídelního lístku obsahuje hlavní chod v 1 týdnu:

1 den maso bílé (drůbež, pernatá zvěř, zajícovití),

1 den maso bílé nebo červené (hovězí, vepřové, skopové, jehněčí, zvěřina, droby),

1 den rybí pokrm nebo maso bílé (rybím pokrmem se rozumí hlavní chod, polévka nebo předkrm); rybí pokrm je podáván minimálně 2x měsíčně,

2 dny bezmasý pokrm.

d

V případě možnosti výběru z více hlavních chodů podle přílohy č. 1 k této vyhlášce je vždy možnost zvolit bezmasý pokrm.

e

Minimálně 1x za 2 týdny je nabídnut rybí pokrm. Červené maso je možné nabízet v rámci každého výběru maximálně 1x týdně.

f

Pokud provozovatel stravovacích služeb vaří 7 dní v týdnu, platí pravidla podle písmen a) až e), přičemž zbývající dva dny je nabízen libovolný pokrm.

g

V rámci celodenní stravy se pokrmy ani přílohy v daný den neopakují.

10

Pitný režim:

a

V rámci školního stravování je zakázáno nabízet nealkoholické nápoje bez obsahu mléka obsahující volné cukry. Volnými cukry se rozumí cukry, které jsou

1

přidávané v průběhu přípravy nebo výroby nápoje nebo potraviny, a to zejména glukóza, fruktóza, glukózovofruktózový sirup a sacharóza, nebo

2

obsažené v medu, sirupu, zeleninových a ovocných šťávách, nektarech, sušených zeleninových a ovocných šťávách nebo koncentrovaných zeleninových a ovocných šťávách.

b

Obsahují-li ochucená mléka, ochucené mléčné nápoje, ochucené nápoje s přídavkem mléka nebo jejich ochucené rostlinné alternativy volný cukr, lze je podávat v rámci obědů maximálně 1x měsíčně, maximálně 2x měsíčně v rámci přesnídávek a svačin a maximálně 4x měsíčně v rámci celodenního stravování. K takovýmto nápojům jsou vždy podávány na výběr nápoje bez mléka a bez volných cukrů.

c

Ke sladkému pokrmu se podává pouze voda, mléko, mléčné nápoje bez volného cukru, nápoje s přídavkem mléka bez volného cukru, jejich rostlinné alternativy bez volného cukru nebo nealkoholické nápoje bez volného cukru.

11

Sladká jídla, sladké hlavní chody, sladké pokrmy a sladké dezerty:

a

V rámci celodenní stravy nebo celodenního provozu je možné nabízet pouze 1 sladký pokrm v rámci dne.

b

Sladké varianty přesnídávek a svačin jsou nabízeny maximálně 2x týdně. Za sladkou variantu přesnídávek a svačin je považován pokrm s volnými cukry. Volnými cukry se rozumí cukry, které jsou

1

přidávané v průběhu přípravy nebo výroby nápoje nebo potraviny, a to zejména glukóza, fruktóza, glukózovofruktózový sirup a sacharóza, nebo

2

obsažené v medu, sirupu, zeleninových a ovocných šťávách, nektarech, sušených zeleninových a ovocných šťávách nebo koncentrovaných zeleninových a ovocných šťávách.

Nápoje se za pokrm14)pro tento účel nepovažují.

c

Možnost volby sladkého pokrmu v rámci hlavního chodu oběda je maximálně 1x za 2 týdny bez ohledu na jeho zařazení v konkrétním výběru.

d

V rámci školního stravování lze jemné pečivo podávat maximálně 2x měsíčně v rámci obědů, maximálně 4x měsíčně v rámci přesnídávek a svačin a maximálně 8x měsíčně v rámci celodenního stravování.

e

V rámci měsíce je možné maximálně 1x k obědu a 1x k večeři podat dezert s volným cukrem.

12

Na přípravu pokrmů v rámci školního stravování je zakázáno používat následující výrobky:

a

Dehydratované výrobky15): polévka, přísady do polévky, bujón, vývar, omáčka, šťáva a základ pokrmu.

b

Ochucovadla15) s obsahem soli více než 10 g soli na 100 g nebo na 100 ml výrobku.

c

Stolní sladidla16) a potraviny včetně nálevů a nápoje, které sladidla obsahují jako potravinářskou přídatnou látku.

d

Kořenicí přípravky s přidanou solí15).

12

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány, příloha 6.

13

Vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.

14

§ 23 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

15

§ 2 písm. m) a n), § 5 a příloha č. 7 k vyhlášce č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici.

16

Nařízení Komise (EU) č. 1129/2011 ze dne 11. listopadu 2011, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvořením seznamu potravinářských přídatných látek.

6

V příloze č. 1 bodě 6 písm. a) se text 2 % nahrazuje textem 5 %.

7

Za přílohu č. 1 se vkládá nová příloha č. 1a, která včetně nadpisu zní:

Příloha č. 1a k vyhlášce č. 107/2005 Sb.

Flexibilní výživové normy pro školní stravování

Tabulka č. 1: Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech.

Druh a množství vybraných druhů potravin v gramech na strávníka a den, uvedeno v hodnotách čistá hmotnost
Strávníci 2-3 roky
Maso Ryby, korýši, měkkýši Luštěniny Mléčné výrobky, mléko/ rostlinné alternativy Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny
snídaně 66  48 
přesnídávka 40  40 
oběd 20  20  30  94  22  10 
svačina 20  27 
večeře 10  14  44  58  18 
přesnídávka,
oběd a svačina
11  30  26  90  12  161  22  17 
celodenní stravování 17  40  40  200  19  16  267  40  29 
Strávníci 4-6 let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Luštěniny Mléčné výrobky, mléko/ rostlinné alternativy Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny
snídaně 100  72 
přesnídávka 60  60 
oběd 13  30  30  45  10  140  33  15 
svačina 30  41 
večeře 15  20  65  87  27  10 
přesnídávka, oběd a svačina 15  45  40  135  18  14  241  33  25 
celodenní stravování 26  60  60  300  29  24  400  60  43 
Strávníci 7-10 let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Luštěniny Mléčné výrobky, mléko/ rostlinné alternativy Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny
snídaně 116  84 
přesnídávka 11  70  69 
oběd 15  35  35  53  12  10  162  39  18 
svačina 35  48 
večeře 17  23  76  104  31  10 
přesnídávka, oběd a svačina 19  53  47  158  21  17  279  39  31 
celodenní stravování 30  70  70  350  34  28  467  70  50 
Strávníci 11-14 let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Luštěniny Mléčné výrobky, mléko/ rostlinné alternativy Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny
snídaně 133  96  10 
přesnídávka 12  80  80 
oběd 18  40  40  60  13  11  187  45  20 
svačina 40  54 
večeře 20  28  87  117  35  12 
celodenní stravování 34  80  80  400  38  32  534  80  58 
Strávníci 15 a více let
Maso Ryby, korýši, měkkýši Luštěniny Mléčné výrobky, mléko/ rostlinné alternativy Tuky volné Cukry volné Zelenina, ovoce Brambory a ostatní hlízy Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny
snídaně 165  120  13 
přesnídávka 15  100  100  11 
oběd 23  50  50  75  17  14  233  55  25 
svačina 10  50  67 
večeře 12  25  34  110  11  147  45  15 
celodenní stravování 43  100  100  500  48  40  667  100  72 
1

Školní stravování využívající flexibilní výživové normy se řídí pravidly stanovenými v příloze č. 1 k této vyhlášce s výjimkou tabulky č. 1, bodu 9 písm. c) až e) přílohy č. 1 k této vyhlášce a pravidly stanovenými v této příloze.

2

U přípustné tolerance měsíční spotřeby vybraných druhů potravin v tabulce č. 3 přílohy č. 1 k této vyhlášce se v rámci přípravy stravy podle této přílohy ve skupinách Maso a Ryby, korýši, měkkýši připouští dolní mez plnění ve výši 0 %. Minimální součet plnění skupin Maso, Ryby, korýši, měkkýši a Luštěniny však musí odpovídat množství podle tabulky č. 2 této přílohy.

Tabulka č. 2: Množství minimálního plnění v kategorii Maso, Ryby, korýši, měkkýši a Luštěniny v gramech na strávníka a den v čisté hmotnosti

2-3 roky 4-6 let 7-10 let 11-14 let 15 a více let
snídaně
přesnídávka 12 
oběd 29  44  51  58  73 
svačina 12 
večeře 20  30  35  40  50 
přesnídávka, oběd a svačina 39  58  67  76  97 
celodenní 59  88  102  116  147 
3

Do skupiny Mléčné výrobky, mléko lze navíc započítat tofu s obsahem vápníku minimálně 100 mg na 100 g výrobku s koeficientem 1,5.

4

Hlavní chody obědového jídelního lístku v rámci 1 týdne mohou zahrnovat maximálně

a

1x týdně pokrm s červeným masem a

b

1x za dva týdny sladký pokrm.

5

V případě možnosti výběru z více hlavních chodů podle přílohy č. 1a k této vyhlášce je vždy možnost zvolit bezmasý pokrm.

8

V příloze č. 2 se vkládá nový bod 1, který zní:

1. Strávníci 2-3 roky
snídaně8,00 až 18,00
přesnídávka7,00 až 13,00
oběd15,00 až 32,00
svačina7,00 až 13,00
večeře13,00 až 24,00
Celkem (celodenní)50,00 až 100,00
na nápoje4,00 až 8,00.

Dosavadní body 1 až 4 se označují jako body 2 až 5.

9

V příloze č. 2 se slova Strávníci do 6 let nahrazují slovy Strávníci 4–6 let.

10

V příloze č. 2 se slova 1 až 4 nahrazují slovy 1 až 5.

Čl. II

Přechodné ustanovení

Zařízení školního stravování nebo jiná osoba poskytující stravovací služby se může do 31. srpna 2026 řídit vyhláškou č. 107/2005 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, s výjimkou § 4 odst. 10 a přílohy č. 2 vyhlášky č. 107/2005 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky.

Čl. III

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2025, s výjimkou ustanovení čl. I bodu 6, který nabývá účinnosti dnem 1. září 2028.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy:

doc. PhDr. Bek, Ph.D., v. r.

MENU