133/2025 Sb.Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Částka: | 133 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 13. května 2025 | Autor předpisu: | |
Přijato: | 5. května 2025 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2025 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
VYHLÁŠKA
ze dne 5. května 2025
o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb., (dále jen „zákon“):
Tato vyhláška upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1)
a) způsob poskytování informací o škrobu, luštěninách a olejnatých semenech a výrobcích z nich,
b) druhy škrobu, luštěnin, olejnatých semen a výrobků z nich s členěním na skupiny a podskupiny,
c) pro jednotlivé druhy škrobu, luštěnin, olejnatých semen a výrobků z nich požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky balení a
d) minimální technologické požadavky pro škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich.
(1) Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) škrobem prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu, popřípadě následně modifikovaný fyzikálním způsobem nebo enzymy,
b) maltodextrinem škrob modifikovaný enzymatickou hydrolýzou škrobu,
§ 1 - | Předmět úpravy |
§ 2 - | Vymezení některých pojmů |
§ 3 - | Škrob a výrobky ze škrobu |
§ 4 - | Luštěniny a výrobky z luštěnin |
§ 5   | |
§ 6 - | Olejnatá semena a výrobky z olejnatých semen |
§ 7   | |
§ 8 - | Technický předpis |
§ 9 - | Přechodná ustanovení |
§ 10 - | Zrušovací ustanovení |
§ 11 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Členění škrobu a výrobků ze škrobu na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 2 - | Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu |
Příloha č. 3 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky balení škrobu/škrobu nativního, škrobu modifikovaného enzymy/maltodextrinu a škrobu modifikovaného fyzikálním způsobem |
Příloha č. 4 - | Členění luštěnin a výrobků z nich na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 5 - | Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin |
Příloha č. 6 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky balení luštěnin |
Příloha č. 7 - | Požadavky na jakost sójových výrobků |
Příloha č. 8 - | Členění olejnatých semen a výrobků z nich na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 9 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen |
Příloha č. 10 - | Přípůstné záporné hmotnostní odchylky balení olejnatých semen |