115/1995 Sb.Zákon o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů
| Částka: | 030 | Druh předpisu: | Zákon |
| Rozeslána dne: | 14. července 1995 | Autor předpisu: | Parlament |
| Přijato: | 26. května 1995 | Nabývá účinnosti: | 1. září 1995 |
| Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 321/2004 Sb. | Pozbývá platnosti: | 28. května 2004 |
Původní znění předpisu
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Ukázka textu předpisu:
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
Zákon upravuje ochranu révy vinné pěstované na vinicích stanovením vinařských regionů, vinařských oblastí a vinařských obcí a ochranu révového vína uváděného do oběhu stanovením podmínek pro zabezpečení jeho jakosti. Rovněž upravuje vedení vinohradnické a vinařské evidence.
Pro účely tohoto zákona se rozumí
- a)
- vinohradnictvím pěstování révy vinné na vinici, výroba podnožové révy, roubů, révových sazenic, výsadba a ošetřování vinic a sklizeň hroznů,
- b)
- révou vinnou odrůdy rodu Vitis, registrované ve Státní odrůdové knize1) jako odrůdy moštové nebo odrůdy stolní,
- c)
- podnožovou révou odrůdy révy registrované ve Státní odrůdové knize1) jako podnož pro révu vinnou, používané jako podnože pro vypěstování révových sazenic,
- d)
- révovou sazenicí sazenice naroubované nebo pravokořenné révy vinné sloužící k vypěstování vinného keře,
- e)
- vinicí pozemky s trvalou kulturou révy vinné v celkovém počtu nejméně 200 keřů nebo přesahující celkovou plochu 300 m2,
- f)
- hrozny plodenství vyrostlá na keřích révy vinné určené pro přímou spotřebu (stolní hrozny) nebo pro výrobu révového vína (moštové hrozny),
- g)
- vinařstvím výroba vína, tj. zpracování hroznů na révové víno, včetně jeho přetáčení, školení, skladování a lahvování, za účelem uvádění révového vína do oběhu,
Obsah předpisu:
| Čl. I   | |
| ČÁST PRVNÍ - | OBECNÁ USTANOVENÍ |
| § 1 - | Předmět úpravy |
| § 2 - | Vymezení pojmů |
| § 3 - | Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský |
| ČÁST DRUHÁ - | VINOHRADNICTVÍ |
| § 4   | |
| § 5   | |
| ČÁST TŘETÍ - | VINAŘSTVÍ |
| § 6 - | Třídění révového vína |
| § 7 - | Révové víno stolní |
| § 8 - | Révové víno jakostní |
| § 9 - | Révové víno s přívlastkem |
| § 10 - | Výroba révového vína |
| § 11 - | Omezení při výrobě a uvádění révového vína do oběhu |
| § 12 - | Balení |
| § 13 - | Označování |
| § 14 - | Odběr vzorků |
| § 15 - | Prodej nalévaného révového vína |
| § 16 - | Skladování révového vína |
| ČÁST ČTVRTÁ - | VINOHRADNICKÁ A VINAŘSKÁ EVIDENCE |
| § 17   | |
| § 18   | |
| ČÁST PÁTÁ - | DOZOR |
| § 19   | |
| § 20 - | Orgány dozoru |
| § 21   | |
| § 22 - | Zvláštní opatření |
| § 23 - | Pokuty |
| ČÁST ŠESTÁ - | PŘECHODNÁ USTANOVENÍ |
| § 24 - | Vztah ke správnímu řádu |
| § 25   | |
| § 26   | |
| Čl. II   | |
| Čl. III   |
Zavřít