(EU) 2024/2414Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2414 ze dne 13. září 2024 o povolení jalovcového esenciálního oleje a jalovcové tinktury z Juniperus communis L. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat

Publikováno: Úř. věst. L 2414, 16.9.2024 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 13. září 2024 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 6. října 2024 Nabývá účinnosti: 6. října 2024
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 16. září 2024

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2414

ze dne 13. září 2024

o povolení jalovcového esenciálního oleje a jalovcové tinktury z Juniperus communis L. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat

(Text s významem pro EHP)

(Úř. věst. L 2414 16.9.2024, s. 1)


Opraveno:

►C1

Oprava, Úř. věst. L 90622, 11.10.2024, s.  1 ((EU) 2024/24142024/2414)




▼B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/2414

ze dne 13. září 2024

o povolení jalovcového esenciálního oleje a jalovcové tinktury z Juniperus communis L. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat

(Text s významem pro EHP)



Článek 1

Povolení

Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.

Článek 2

Přechodná opatření

1.  
Doplňkové látky jalovcový esenciální olej a jalovcová tinktura z Juniperus communis L. povolené podle směrnice 70/524/EHS, jakož i premixy obsahující uvedené doplňkové látky, které jsou vyrobeny a označeny přede dnem 6. dubna 2025 v souladu s pravidly platnými přede dnem 6. října 2024, mohou být nadále uváděny na trh a používány až do vyčerpání příslušných zásob.
2.  
Krmné směsi a krmné suroviny obsahující doplňkové látky uvedené v odstavci 1, které jsou vyrobeny a označeny přede dnem 6. října 2025 v souladu s pravidly platnými přede dnem 6. října 2024, mohou být nadále uváděny na trh a používány až do vyčerpání příslušných zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
3.  
Krmné směsi a krmné suroviny obsahující doplňkové látky uvedené v odstavci 1, které jsou vyrobeny a označeny přede dnem 6. října 2026 v souladu s pravidly platnými přede dnem 6. října 2024, mohou být nadále uváděny na trh a používány až do vyčerpání příslušných zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.

Článek 3

Vstup v platnost

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.




PŘÍLOHA



Identifikační číslo doplňkové látky

Doplňková látka

Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda

Druh nebo kategorie zvířat

Maximální stáří

Minimální obsah

Maximální obsah

Jiná ustanovení

Konec platnosti povolení

mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %

Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky

2b249-eo

Jalovcový esenciální olej

Složení doplňkové látky
Esenciální olej z bobulí Juniperus communis L.
Kapalná forma
Charakteristika účinné látky
Jalovcový esenciální olej
Esenciální olej podle definice Rady Evropy (1) získaný z bobulí Juniperus communis L. parní destilací a další kondenzací těkavých složek a oddělením od vodné fáze dekantací.
Číslo CAS: 8002-68-4
Číslo FEMA: 2604
Číslo CoE: 249
Specifikace ►C1  
α-pinen (pin-2(3)-en): 25-45 %
β-pinen (pin-2(10)-en): 1-12 %
sabinen (4(10)-thujen): 4-20 %
myrcen: nejvýše 3-22 %  ◄
Analytická metoda (2)
Pro stanovení fytochemického markeru pin-2(3)-enu v doplňkové látce (jalovcový esenciální olej): plynová chromatografie s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) (ISO 8897).

Všechny druhy zvířat

1.  Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.  V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření.

3.  Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky na 1 kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %:

— 5 mg pro veškerou drůbež určenou ke snášce nebo chovu,

— 4 mg pro odchov veškeré drůbeže kromě odchovu krůt,

— 4 mg pro výkrm kuřat a výkrm menšinových druhů drůbeže,

— 5 mg pro výkrm krůt a odchov krůt,

— 3 mg pro okrasné ptactvo,

— 10 mg pro všechny prasatovité pro reprodukci,

— 7 mg pro selata (sající a odstavená) všech prasatovitých,

— 8 mg pro výkrm prasat,

— 7 mg pro výkrm menšinových druhů čeledi prasatovití,

— 15 mg pro:

— 

— ovce a kozy,

— výkrm přežvýkavců a velbloudovitých,

— 10 mg pro všechny ostatní přežvýkavce a velbloudovité,

— 15 mg pro koňovité,

— 17 mg pro lososovité a menšinové druhy ryb,

— 20 mg pro okrasné ryby,

— 6 mg pro králíky,

— 18 mg pro psy,

— 3 mg pro kočky,

— 3 mg pro ostatní druhy a kategorie zvířat.“

4.  Na etiketě premixu musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití uvedené na etiketě premixu vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.  Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z jejich použití. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky k ochraně dýchacích cest, očí a kůže.

6.10.2034

(1)   

Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).

(2)   

Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en



Identifikační číslo doplňkové látky

Doplňková látka

Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda

Druh nebo kategorie zvířat

Maximální stáří

Minimální obsah

Maximální obsah

Jiná ustanovení

Konec platnosti povolení

mg účinné látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %

Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky

2b249-t

Jalovcová tinktura

Složení doplňkové látky

Tinktura z bobulí Juniperus communis L.

Kapalná forma

Charakteristika účinné látky

Jalovcová tinktura

Tinktura podle definice Rady Evropy (1) získaná z bobulí Juniperus communis L. extrakcí směsí vody a ethanolového rozpouštědla, lisováním a filtrací.

Číslo CoE: 249

Specifikace

sušina: nejvýše 1,5 %

třísloviny (jako pyrogallol): nejvýše 0,02 %

α-pinen: nejvýše 0,0064 %

Analytická metoda (2)

Pro stanovení fytochemického markeru tříslovin v doplňkové látce (jalovcová tinktura): spektrofotometrie (monografie Evropského lékopisu 20814).

Všechny druhy zvířat

1.  Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.  V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stabilita při tepelném ošetření.

3.  Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený obsah účinné látky na 1 kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %: 45 mg pro všechny druhy zvířat.“

4.  Na etiketě premixu musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití uvedené na etiketě premixu vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.  Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, které budou řešit případná rizika vyplývající z jejich použití. Pokud uvedená rizika nelze těmito postupy a opatřeními vyloučit, musí se doplňková látka a premixy používat s osobními ochrannými prostředky k ochraně dýchacích cest, očí a kůže.

6.10.2034

(1)   

Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).

(2)   

Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU