(EU) 2022/2340Nařízení Komise (EU) 2022/2340 ze dne 30. listopadu 2022, kterým se mění příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, pokud jde o extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 310, 1.12.2022, s. 7-11 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 30. listopadu 2022 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 21. prosince 2022 Nabývá účinnosti: 21. prosince 2022
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



1.12.2022   

CS

Úřední věstník Evropské unie

L 310/7


NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/2340

ze dne 30. listopadu 2022,

kterým se mění příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, pokud jde o extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin (1), a zejména na čl. 8 odst. 2 písm. a) bod ii) a čl. 8 odst. 2 písm. b) uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Podle čl. 8 odst. 2 nařízení (ES) č. 1925/2006 může Komise z vlastního podnětu nebo na základě informací poskytnutých členskými státy zahájit postup pro zařazení látky nebo složky obsahující jinou látku než vitamin nebo minerální látku do přílohy III uvedeného nařízení, ve které je stanoven seznam látek, jejichž používání je v potravinách zakázáno, omezeno nebo podléhá přezkumu Unie, je-li tato látka spojena s možným nebezpečím pro spotřebitele, jak je uvedeno v čl. 8 odst. 1 nařízení (ES) č. 1925/2006.

(2)

Norsko, Švédsko a Dánsko zaslaly dne 12. října 2015 Komisi žádost o zahájení postupu podle článku 8 nařízení (ES) č. 1925/2006, jelikož bylo zjištěno možné nebezpečí pro spotřebitele spojené s příjmem katechinů, a zejména (-)-epigallokatechin-3-gallátu v extraktech ze zeleného čaje používaných při výrobě potravin.

(3)

Žádost Norska, Švédska a Dánska splňovala nezbytné podmínky a požadavky stanovené v článcích 3 a 4 prováděcího nařízení Komise (EU) č. 307/2012 (2). Dostupné informace, na nichž byla žádost založena, zahrnovaly vědecké stanovisko k extraktům ze zeleného čaje vydané Národním potravinovým institutem při Dánské technické univerzitě (3) a posouzení bezpečnosti množství (-)-epigallokatechin-3-gallátu v extraktech ze zeleného čaje používaných v doplňcích stravy, které provedl Norský ústav pro veřejné zdraví (4).

(4)

Komise proto požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), aby v souladu s článkem 8 nařízení (ES) č. 1925/2006 vydal vědecké stanovisko k posouzení bezpečnosti katechinů zeleného čaje ze všech zdrojů potravin.

(5)

Zelený čaj se vyrábí z listů rostliny Camellia sinensis (L.) Kuntze bez fermentace, což vede k přítomnosti flavanolů obecně známých jako katechiny, z nichž nejvýznamnější je (-)-epigallokatechin-3-gallát. Katechiny zeleného čaje lze konzumovat jako tradiční odvary ze zeleného čaje, jako rekonstituované čajové nápoje nebo jako doplněk stravy obsahující koncentrované extrakty ze zeleného čaje s velmi odlišným množstvím (-)-epigallokatechin-3-gallátu.

(6)

Dne 10. dubna 2017 vyhlásil úřad veřejnou „výzvu k poskytnutí údajů“ týkající se nových vědeckých informací o používání katechinů zeleného čaje, aby od zúčastněných stran získal zdokumentované informace relevantní pro hodnocení uvedených látek ze všech zdrojů v potravinách, včetně přípravků, jako jsou doplňky stravy a odvary. Od zúčastněných stran však nebyly získány žádné údaje o množství katechinů v extraktech ze zeleného čaje používaných pro výrobu doplňků stravy.

(7)

Dne 14. března 2018 přijal úřad vědecké stanovisko o bezpečnosti katechinů zeleného čaje (5). Úřad v uvedeném stanovisku dospěl k závěru, že katechiny z odvarů ze zeleného čaje připravených tradičním způsobem a z rekonstituovaných nápojů s rovnocenným složením jako tradiční odvary ze zeleného čaje jsou obecně považovány za bezpečné podle přístupu spočívajícího v presumpci bezpečnosti, pokud příjem odpovídá hlášenému příjmu v členských státech. Průměrný denní příjem (-)-epigallokatechin-3-gallátu v důsledku konzumace odvarů ze zeleného čaje se pohybuje od 90 do 300 mg/den.

(8)

Úřad rovněž dospěl k závěru, že na základě dostupných údajů o možných nepříznivých účincích katechinů zeleného čaje na játra existují důkazy z intervenčních klinických hodnocení prokazující, že příjem dávek v množství 800 mg (-)-epigallokatechin-3-gallátu za den nebo vyšším ve formě doplňku stravy vyvolal u exponovaných subjektů ve srovnání s kontrolními subjekty statisticky významný nárůst sérových transamináz, což svědčí o poškození jater.

(9)

Úřad v uvedeném stanovisku vysvětlil, že panuje významná nejistota, pokud jde o expozici katechinům zeleného čaje a jejich biologické a toxikologické účinky. Úřad proto nemohl poskytnout poradenství k dietárnímu příjmu katechinů zeleného čaje, který nevyvolává obavy ohledně škodlivých účinků na zdraví u běžné populace a případně u zranitelných podskupin populace. Chemické složení, včetně obsahu (-)-epigallokatechin-3-gallátu, se značně liší v závislosti na odrůdě rostliny, vegetačním prostředí, ročním období, stáří listů a výrobních podmínkách a panuje nejistota ohledně toho, jak je složení extrahovaných katechinů a jiných látek používaných k přípravě extraktů ze zeleného čaje ovlivněno výrobními postupy. Úřad měl k dispozici pouze omezené údaje o vztahu mezi dávkou a odezvou, pokud jde o dávky (-)-epigallokatechin-3-gallátu a abnormální parametry jater, přičemž tyto údaje jsou nezbytné pro posouzení dávky (-)-epigallokatechin-3-gallátu, která by neměla vliv na parametry jater. Kromě toho panuje nejistota ohledně toho, zda se po dlouhodobém používání extraktů ze zeleného čaje mohou projevit závažnější účinky na játra, jakož i ohledně mechanismů vedoucích k hepatotoxicitě (-)-epigallokatechin-3-gallátu závisející na dávce. Mechanismus vedoucí k hepatotoxicitě ve vzácných případech, kdy bylo po konzumaci odvarů ze zeleného čaje hlášeno poškození jater, není jistý a úřad uvedl, že tyto případy jsou pravděpodobně způsobeny idiosynkratickou reakcí, a proto neexistuje jasný vztah k dávce, způsobu nebo trvání podávání této látky.

(10)

Vzhledem k tomu, že úřad nebyl schopen stanovit denní příjem katechinů zeleného čaje v potravinách, který nevyvolává obavy o lidské zdraví, a vzhledem k významnému škodlivému účinku na zdraví spojenému s denním příjmem (-)-epigallokatechin-3-gallátu v množství 800 mg nebo vyšším by mělo být zakázáno přidávání (-)-epigallokatechin-3-gallátu z extraktů ze zeleného čaje do potravin nebo jeho používání při výrobě potravin v množství 800 mg nebo vyšším na jednu denní porci potraviny. Extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát by proto měly být zařazeny do přílohy III části B nařízení (ES) č. 1925/2006 a jejich přidávání do potravin nebo jejich používání při výrobě potravin by mělo být povoleno pouze za podmínek stanovených v uvedené příloze.

(11)

Úřad ve svém stanovisku ze dne 14. března 2018 nebyl schopen určit dietární příjem katechinů zeleného čaje, který nevyvolává obavy ohledně škodlivých účinků na zdraví u běžné populace a případně u zranitelných podskupin populace. Vzhledem k tomu, že stále existuje možnost škodlivých účinků na zdraví, které souvisejí s denním příjmem (-)-epigallokatechin-3-gallátu z extraktů ze zeleného čaje v množství nižším než 800 mg, a vědecká nejistota v tomto ohledu přetrvává, měly by být extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát přezkoumány Unií a zahrnuty do přílohy III části C nařízení (ES) č. 1925/2006. S ohledem na nejistoty, které úřad uvedl ve svém stanovisku ze dne 14. března 2018, a na jeho doporučení, aby byly provedeny studie s cílem stanovit vztah mezi dávkou a odezvou, pokud jde o hepatotoxicitu katechinů zeleného čaje, a aby byla prozkoumána variabilita mezi jednotlivými druhy a v rámci jednotlivých druhů, mohou zúčastněné strany podle čl. 8 odst. 4 nařízení (ES) č. 1925/2006 předložit údaje nezbytné k prokázání bezpečnosti extraktů ze zeleného čaje v souladu s článkem 5 prováděcího nařízení (EU) č. 307/2012.

(12)

V souladu s čl. 8 odst. 5 uvedeného nařízení by Komise měla do čtyř let od vstupu tohoto nařízení v platnost přijmout rozhodnutí, zda zařadí extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát do přílohy III části A, resp. části B nařízení (ES) č. 1925/2006, přičemž zohlední stanovisko úřadu ke všem předloženým údajům.

(13)

V čl. 6 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES (6) se požaduje, aby na etiketě doplňků stravy byla uvedena doporučená denní dávka výrobku spolu s varováním před překročením uvedené doporučené denní dávky. Vzhledem k tomu, že během jednoho dne mohou být konzumovány různé potraviny nebo doplňky stravy obsahující extrakty ze zeleného čaje, existuje riziko, že příjem spotřebitele překročí maximální denní dávku (-)-epigallokatechin-3-gallátu. Je proto nezbytné stanovit patřičné požadavky na označování všech potravin, které obsahují extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát.

(14)

Úřad ve svém stanovisku ze dne 14. března 2018 doporučil, aby označení výrobků ze zeleného čaje, zejména pokud jde o doplňky stravy, uvádělo obsah (-)-epigallokatechin-3-gallátu. Je nutno účinně a prokazatelně zajistit, že spotřebitelé nebudou vystaveni takovému množství (-)-epigallokatechin-3-gallátu z extraktů ze zeleného čaje, které úřad považuje za škodlivé pro lidské zdraví. Je proto nezbytné stanovit vhodný požadavek na označování uvádějící obsah (-)-epigallokatechin-3-gallátu na jednu porci potraviny.

(15)

Úřad ve svém stanovisku ze dne 14. března 2018 rovněž uvedl, že podávání extraktů ze zeleného čaje nalačno a jako bolus vede k významnému nárůstu plochy pod křivkou závislosti koncentrace (-)-epigallokatechin-3-gallátu v plazmě na čase ve srovnání s jeho podáváním s jídlem a v rozdělených dávkách a že bylo prokázáno, že hladovění zvyšuje toxicitu katechinů zeleného čaje u pokusných zvířat. Je proto nezbytné varovat spotřebitele, aby nekonzumovali přípravky z extraktů ze zeleného čaje v potravinách nalačno.

(16)

Úřad dále ve svém stanovisku ze dne 14. března 2018 uvedl, že žádná z intervenčních studií se nezaměřovala na těhotné a kojící ženy, kojené děti a děti mladší 18 let, a proto přetrvává možnost škodlivých účinků na zdraví spojených s používáním katechinů zeleného čaje u uvedených zranitelných skupin spotřebitelů. Je proto vhodné zahrnout varování, pokud jde o používání potravin obsahujících extrakty ze zeleného čaje u uvedených zranitelných skupin spotřebitelů.

(17)

Tímto nařízením by nemělo být dotčeno používání (-)-epigallokatechin-3-gallátu v obohacených potravinách a doplňcích stravy jako vysoce purifikovaného extraktu z listů zeleného čaje (Camellia sinensis (L.) Kuntze) obsahujícího nejméně 90 % (-)-epigallokatechin-3-gallátu. Uvedená látka je bezpečná a povolená pro použití jako nová potravina podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 (7) a vztahují se na ni podmínky použití a specifikace stanovené prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 (8).

(18)

Měla by být poskytnuta přiměřená lhůta, aby se provozovatelé potravinářských podniků mohli přizpůsobit novým požadavkům stanoveným v tomto nařízení. Vzhledem k obavám o bezpečnost by se tato doba měla týkat pouze výrobků, které již byly v souladu s předpisy uvedeny na trh před vstupem tohoto nařízení v platnost.

(19)

Nařízení (ES) č. 1925/2006 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(20)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha III nařízení (ES) č. 1925/2006 se mění takto:

1)

do tabulky v části B se v abecedním pořadí vkládá nová položka, která zní:

Látka podléhající omezení

Podmínky použití

Dodatečné požadavky

„Extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát (*1)

Denní porce potraviny musí obsahovat méně než 800 mg (-)-epigallokatechin-3-gallátu

Na etiketě musí být uveden maximální počet porcí potraviny ke každodenní konzumaci a varování před konzumací 800 mg (-)-epigallokatechin-3-gallátu nebo více za den.

Na etiketě musí být uveden obsah (-)-epigallokatechin-3-gallátu v jedné porci potraviny.

Etiketa musí obsahovat tato upozornění:

„Výrobek byste neměli konzumovat, pokud tentýž den konzumujete jiné výrobky, které obsahují zelený čaj.“

„Výrobek by neměly konzumovat těhotné nebo kojící ženy a děti mladší 18 let.“

„Výrobek byste neměli konzumovat nalačno“.“

2)

v části C se v abecedním pořadí vkládá nová položka, která zní:

„Extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát (*2)

(*2)  kromě vodných extraktů ze zeleného čaje obsahujících (-)-epigallokatechin-3-gallát, které mají po rekonstituci v nápojích složení srovnatelné s tradičními odvary ze zeleného čaje.“"

Článek 2

Potraviny obsahující extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát, které nesplňují požadavky tohoto nařízení a byly v souladu s předpisy uvedeny na trh před vstupem tohoto nařízení v platnost, mohou zůstat na trhu do dne 21. června 2023.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 30. listopadu 2022.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Úř. věst. L 404, 30.12.2006, s. 26.

(2)  Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 307/2012 ze dne 11. dubna 2012, kterým se stanoví prováděcí pravidla k článku 8 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin (Úř. věst. L 102, 12.4.2012, s. 2).

(3)  Opinion on green tea extracts and green tea infusion – Danish Technical University (2015).

(4)  Safety assessment on levels of (-)-Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) in green tea extracts used in food supplements, Norwegian Institute of Public Health (2015).

(5)  EFSA Journal 2018;16(4):5239.

(6)  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51).

(7)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1).

(8)  Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72).

(*1)  kromě vodných extraktů ze zeleného čaje obsahujících (-)-epigallokatechin-3-gallát, které mají po rekonstituci v nápojích složení srovnatelné s tradičními odvary ze zeleného čaje.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU