(EU) 2022/1451Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/1451 ze dne 1. září 2022 o povolení kafrového bílého esenciálního oleje z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. a skořicové tinktury z Cinnamomum verum J. Presl. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 228, 2.9.2022, s. 10-15 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 1. září 2022 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 22. září 2022 | Nabývá účinnosti: | 22. září 2022 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
2.9.2022 |
CS |
Úřední věstník Evropské unie |
L 228/10 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/1451
ze dne 1. září 2022
o povolení kafrového bílého esenciálního oleje z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. a skořicové tinktury z Cinnamomum verum J. Presl. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. V čl. 10 odst. 2 uvedeného nařízení se stanoví přehodnocení doplňkových látek povolených podle směrnice Rady 70/524/EHS (2). |
(2) |
Kafrový bílý esenciální olej a skořicová tinktura byly v souladu se směrnicí 70/524/EHS povoleny bez časového omezení jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat. Uvedené doplňkové látky byly v souladu s čl. 10 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 1831/2003 následně zapsány do Registru pro doplňkové látky jako stávající produkty. |
(3) |
V souladu s čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 ve spojení s článkem 7 uvedeného nařízení byla podána žádost o přehodnocení kafrového bílého esenciálního oleje z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. a skořicové tinktury z Cinnamomum verum J. Presl. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat. |
(4) |
Žadatel požádal o zařazení uvedených doplňkových látek do kategorie „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“. Tyto žádosti byly podány spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(5) |
Žadatel požádal o povolení uvedených doplňkových látek pro použití rovněž ve vodě k napájení. Nařízení (ES) č. 1831/2003 však neumožňuje povolit zchutňující látky pro použití ve vodě k napájení. Použití kafrového bílého oleje a skořicové tinktury ve vodě k napájení by proto nemělo být povoleno. |
(6) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) dospěl ve svých stanoviscích ze dne 10. listopadu 2021 (3) (4)k závěru, že za navrhovaných podmínek použití nemá kafrový bílý esenciální olej z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl a skořicová tinktura z Cinnamomum verum J. Presl. nepříznivé účinky na zdraví zvířat, zdraví spotřebitelů nebo na životní prostředí. Úřad rovněž dospěl k závěru, že kafrový bílý esenciální olej z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl a skořicová tinktura z Cinnamomum verum J. Presl. by měly být považovány za dráždivé pro kůži a oči a za senzibilizátory kůže a dýchacích cest. Komise se proto domnívá, že by měla být přijata vhodná ochranná opatření, aby se zabránilo nepříznivým účinkům na lidské zdraví, zejména pokud jde o uživatele daných doplňkových látek. |
(7) |
Úřad dále dospěl k závěru, že kafrový bílý esenciální olej z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl a skořicová tinktura z Cinnamomum verum J. Presl. jsou uznávány jako potravinářská aromata a že jejich funkce v krmivech bude v zásadě stejná jako v potravinách, a proto se nepovažuje za nutné dále prokazovat jejich účinnost. Úřad také ověřil zprávu o metodách analýzy doplňkové látky přidané do krmiv předloženou referenční laboratoří, zřízenou nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(8) |
Posouzení kafrového bílého esenciálního oleje z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl a skořicové tinktury z Cinnamomum verum J. Presl. prokazuje, že podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003 jsou splněny. Proto by používání uvedených doplňkových látek mělo být povoleno podle přílohy tohoto nařízení. |
(9) |
V zájmu lepší kontroly by měly být stanoveny určité podmínky. Na etiketě doplňkových látek by měl být zejména uveden doporučený obsah. Pokud je doporučený obsah překročen, měly by být na etiketě premixů uvedeny určité informace. |
(10) |
Skutečnost, že použití kafrového bílého esenciálního oleje z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl a skořicové tinktury z Cinnamomum verum J. Presl. jako zchutňujících látek se nepovoluje ve vodě k napájení, nebrání jejich použití v krmných směsích podávaných s vodou. |
(11) |
Vzhledem k tomu, že bezpečnostní důvody nevyžadují okamžité provedení změn v podmínkách pro povolení dotčených látek, je vhodné stanovit přechodné období, které zúčastněným stranám umožní připravit se na plnění nových požadavků vyplývajících z povolení. |
(12) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Povolení
Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Přechodná opatření
1. Látky uvedené v příloze a premixy obsahující tyto látky, vyrobené a označené přede dnem 22. března 2023 v souladu s pravidly použitelnými přede dnem 22. září 2022, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob.
2. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látky uvedené v příloze, vyrobené a označené přede dnem 22. září 2023 v souladu s pravidly použitelnými přede dnem 22. září 2022, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
3. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující látky uvedené v příloze, vyrobené a označené přede dnem 22. září 2024 v souladu s pravidly použitelnými přede dnem 22. září 2022, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 1. září 2022.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
(2) Směrnice Rady 70/524/EHS ze dne 23. listopadu 1970 o doplňkových látkách v krmivech (Úř. věst. L 270, 14.12.1970, s. 1).
(3) EFSA Journal 2022;20(1):6985.
(4) EFSA Journal 2021;19(12):6986.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||||||
mg doplňkové látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b130-eo |
Kafrový bílý esenciální olej |
Složení doplňkové látky Kafrový bílý esenciální olej získaný z celé rostliny Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. Kafr ≤ 0,1 % Safrol ≤ 0,0002 % Kapalná forma Charakteristika účinné látky Kafrový bílý esenciální olej získaný parní destilací z celé rostliny Cinnamomum camphora (L.) J. Presl podle definice Rady Evropy (1). 1,8-Cineol: 27–43 % d-Limonen (18–27 %) 1-Isopropyl-4-methylbenzen (p-cymen): 6–15 % α-Pinen (pin-2(3)-en): 4–10 % Číslo CAS: 8008-51-3 Číslo EINECS: 294-760-2 Číslo FEMA: 2231 Číslo CoE: 130 Analytická metoda (2) Pro stanovení 1,8-cineolu (fytochemického markeru) v doplňkové látce:
|
Všechny druhy zvířat kromě koček |
– |
– |
– |
|
22. září 2032 |
||||||||||||||||||||||||||
Kočky |
– |
– |
22 |
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||
mg doplňkové látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky. |
||||||||||||||||||||||||||||||
2b2289-t |
Skořicová tinktura |
Složení doplňkové látky Skořicová tinktura získaná z kůry Cinnamomum verum J. Presl. Methyleugenol ≤ 0,00001 % Safrol ≤ 0,00002 % Kapalná forma Charakteristika účinné látky Skořicová tinktura získaná rozšířenou extrakcí se směsí vody a ethanolu (3:1, v/v) z kůry Cinnamomum verum J. Presl. podle definice Rady Evropy (3). Cinnamaldehyd: ≤ 0,0012 % Číslo FEMA skořice: 2289 Analytická metoda (4) Pro charakterizaci doplňkové látky (skořicové tinktury):
|
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
22. září 2032 |
(1) Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(2) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(3) Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(4) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en