(EU) 2022/965Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/965 ze dne 21. června 2022, kterým se povoluje uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 166, 22.6.2022, s. 118-123 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 21. června 2022 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 12. července 2022 Nabývá účinnosti: 12. července 2022
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



22.6.2022   

CS

Úřední věstník Evropské unie

L 166/118


PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/965

ze dne 21. června 2022,

kterým se povoluje uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na čl. 12 odst. 1 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie pro nové potraviny.

(2)

V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 zřídilo prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (2) seznam Unie pro nové potraviny.

(3)

Dne 29. srpna 2016 podala společnost „JatroSolutions GmbH“ (dále jen „žadatel“) u příslušného orgánu Německa žádost o uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh Unie jako nové složky potravin ve smyslu čl. 1 odst. 2 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (3). Žadatel požádal, aby byla hydrotermálně ošetřená celá a rozlámaná jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L. používána jako taková (nebo jako kandovaná či konzervovaná cukrem) nebo ve formě zpracovaných ořechů jako snack a jako složka v cereálních tyčinkách, ve snídaňových cereáliích a v sušeném ovoci.

(4)

Podle čl. 35 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 se všechny žádosti o uvedení nové potraviny na trh v Unii předložené některému z členských států v souladu s článkem 4 nařízení (ES) č. 258/97 o nových potravinách a nových složkách potravin, o nichž nebylo přijato konečné rozhodnutí před 1. lednem 2018, projednávají jako žádosti podléhající nařízení (EU) 2015/2283.

(5)

Žádost o uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny v rámci Unie byla sice předložena členskému státu v souladu s článkem 4 nařízení (ES) č. 258/97, avšak splňuje rovněž požadavky stanovené v nařízení (EU) 2015/2283.

(6)

Dne 1. března 2018 žadatel rovněž požádal Komisi o ochranu údajů, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví a které se týkají řízení pěstování rostliny Jatropha curcas L. a používání molekulárních markerů (4), údajů o složení včetně výživových informací (5) a údajů o alergenech (6), informací o biologických kontaminujících látkách a kontaminujících látkách ze zpracování (7), analytických metod, včetně jejich validace, pro detekci esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L. (8), postupů ověřování obsahu esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L. (9), zkoušek bakteriální reverzní mutace s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L. (10) a testů s mikrojádry buněk savců in vitro s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L. (11), které byly předloženy na podporu žádosti.

(7)

Dne 19. října 2018 požádala Komise Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“), aby provedl posouzení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. jako nové potraviny.

(8)

Dne 24. listopadu 2021 přijal úřad v souladu s článkem 11 nařízení (EU) 2015/2283 své vědecké stanovisko „Safety of hydrothermally treated kernels from edible Jatropha curcas L. (‘Chuta‘) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 (12)“ (Bezpečnost hydrotermálně ošetřených jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. („Chuta“) jako nové potraviny podle nařízení (EU) 2015/2283).

(9)

Ve svém vědeckém stanovisku dospěl úřad k závěru, že jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L. jsou za navržených podmínek použití bezpečná. Uvedené vědecké stanovisko proto poskytuje dostatečné odůvodnění pro závěr, že nová potravina – jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L., jsou-li používána jako taková (nebo jako kandovaná či konzervovaná cukrem) nebo ve formě zpracovaných ořechů jako snack a jako složka v cereálních tyčinkách, ve snídaňových cereáliích a v sušeném ovoci, splňují podmínky pro jejich uvedení na trh v souladu s čl. 12 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283.

(10)

Ve svém vědeckém stanovisku úřad rovněž dospěl k závěru, že konzumace této nové potraviny může buď vyvolat primární senzibilizaci vůči jádrům jedlé odrůdy Jatropha curcas L., což by mohlo vést k alergickým reakcím, nebo by mohla vyvolat alergické reakce u osob alergických na ořechy. K tomuto závěru dospěl úřad na základě váhy dostupných důkazů a s ohledem na zvýšený (32 %) obsah bílkovin v jádrech odrůdy Jatropha curcas L. a zveřejnil informace prokazující přítomnost řady alergenních bílkovin v jádrech nejedlé odrůdy Jatropha curcas L. Avšak vzhledem k tomu, že v současné době neexistují žádné epidemiologické důkazy o alergických reakcích na jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L. v oblastech Mexika, kde jsou běžně konzumována, a vzhledem k negativním výsledkům křížové reaktivity bílkovin z jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. s bílkovinami z některých běžných ořechů při enzymové imunosorpční analýze (ELISA) a k negativním výsledkům testů polymerázové řetězové reakce (PCR) provedených s jádry jedlé odrůdy Jatropha curcas na alergeny jiných ořechů se Komise domnívá, že by na seznamu Unie pro povolené nové potraviny neměly být uvedeny žádné zvláštní požadavky na označování.

(11)

Ve svém vědeckém stanovisku úřad rovněž uvedl, že jeho závěr ohledně bezpečnosti uvedené nové potraviny byl založen na vědeckých údajích, které se týkají řízení pěstování rostliny Jatropha curcas L. a používání molekulárních markerů, údajích o složení včetně výživových informací a údajů o alergenech, informacích o biologických kontaminujících látkách a kontaminujících látkách ze zpracování, analytických metodách, včetně jejich validace, pro detekci esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L., postupech ověřování obsahu esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L., zkouškách bakteriální reverzní mutace s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L. a testech s mikrojádry buněk savců in vitro s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L., bez nichž by nebyl schopen uvedenou novou potravinu posoudit a dospět ke svým závěrům.

(12)

Komise vyzvala žadatele, aby podrobněji objasnil odůvodnění, které poskytl ohledně svého tvrzení, že uvedené studie a testy jsou předmětem průmyslového vlastnictví, a aby objasnil své tvrzení, že má výhradní právo na uvedené údaje odkazovat v souladu s čl. 26 odst. 2 písm. b) nařízení (EU) 2015/2283.

(13)

Žadatel prohlásil, že vědecké údaje, které se týkají řízení pěstování rostliny Jatropha curcas L. a používání molekulárních markerů, údaje o složení včetně výživových informací a údajů o alergenech, informace o biologických kontaminujících látkách a kontaminujících látkách ze zpracování, analytické metody, včetně jejich validace, pro detekci esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L., postupy odběrů vzorků pro ověřování obsahu esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L., zkoušky bakteriální reverzní mutace s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L. a testy s mikrojádry buněk savců in vitro s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L. byly v době podání žádosti předmětem jeho průmyslového vlastnictví a měl výhradní právo na ně odkazovat, a proto třetí strany nesmějí mít k uvedeným údajům oprávněný přístup, používat je nebo na ně odkazovat.

(14)

Komise posoudila veškeré informace, jež žadatel předložil, a dospěla k závěru, že dostatečně dokládají splnění požadavků stanovených v čl. 26 odst. 2 nařízení (EU) 2015/2283. Vědecké údaje, které se týkají řízení pěstování rostliny Jatropha curcas L. a používání molekulárních markerů, údaje o složení včetně výživových informací a údaje o alergenech, informace o biologických kontaminujících látkách a kontaminujících látkách ze zpracování, analytické metody, včetně jejich validace, pro detekci esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L., postupy ověřování obsahu esterů forbolu v jádrech Jatropha curcas L., zkoušky bakteriální reverzní mutace s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L. a testy s mikrojádry buněk savců in vitro s jedlou a nejedlou moučkou a olejem z odtučněných jader Jatropha curcas L. by proto měly být chráněny v souladu s čl. 27 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283. Pouze žadateli by proto mělo být povoleno uvádět jádra Jatropha curcas L. na trh v Unii po dobu pěti let od vstupu tohoto nařízení v platnost.

(15)

Omezení povolení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. a odkazování na vědecké údaje obsažené v souboru žadatele pro výhradní použití žadatelem však nebrání tomu, aby o povolení uvádět na trh tutéž novou potravinu požádali další žadatelé, pokud se jejich žádost zakládá na zákonně získaných informacích, jež jsou podkladem pro takové povolení.

(16)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

1.   Povoluje se uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh v Unii.

Jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L. se zařadí na seznam Unie pro nové potraviny stanovený v prováděcím nařízení (EU) 2017/2470.

2.   Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Pouze společnosti „JatroSolutions GmbH“ (13) je povoleno uvádět na trh v Unii novou potravinu uvedenou v článku 1 po dobu pěti let ode dne 12. července 2022, pokud povolení pro uvedenou novou potravinu neobdrží další žadatel bez odkazu na vědecké údaje chráněné podle článku 3 nebo se souhlasem společnosti „JatroSolutions GmbH“.

Článek 3

Vědecké údaje obsažené v souboru žádosti a splňující podmínky stanovené v čl. 26 odst. 2 nařízení (EU) 2015/2283 se nepoužijí ve prospěch dalšího žadatele po dobu pěti let ode dne 12. července 2022 bez souhlasu společnosti „JatroSolutions GmbH“.

Článek 4

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 21. června 2022.

Za Komisi

předsedkyně

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1.

(2)  Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72).

(3)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1).

(4)  JatroSolutions GmbH (2018 a 2019, nezveřejněno).

(5)  JatroSolutions GmbH (2021, nezveřejněno).

(6)  JatroSolutions GmbH (2020 a 2021, nezveřejněno).

(7)  JatroSolutions GmbH (2021, nezveřejněno).

(8)  JatroSolutions GmbH (2021, nezveřejněno).

(9)  JatroSolutions GmbH (2021, nezveřejněno).

(10)  JatroSolutions GmbH (2021, nezveřejněno).

(11)  JatroSolutions GmbH (2021, nezveřejněno).

(12)  EFSA Journal 2022; 20(1):6998.

(13)  Adresa: Echterdinger Strasse 30, 70599 Stuttgart, Německo.


PŘÍLOHA

Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:

1)

do tabulky 1 (Povolené nové potraviny) se vkládá nový záznam, který zní:

Povolená nová potravina

Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána

Doplňkové zvláštní požadavky na označování

Další požadavky

Ochrana údajů

Jádra Jatropha curcas L. (jedlé odrůdy)

Specifikovaná kategorie potravin

Maximální množství (g/100 g)

V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se použije název „jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L.“

 

Povoleno dne 12. července 2022. Toto zařazení se zakládá na vědeckých důkazech a vědeckých údajích, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví a jež jsou chráněny v souladu s článkem 26 nařízení (EU) 2015/2283.

Žadatel: „JatroSolutions GmbH“, Echterdinger Strasse 30, 70599 Stuttgart, Německo. Během období ochrany údajů smí novou potravinu jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L. uvádět na trh v rámci Unie pouze společnost JatroSolutions GmbH, kromě případů, kdy povolení pro danou novou potravinu obdrží další žadatel, aniž by odkazoval na vědecké důkazy nebo vědecké údaje, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví a jež jsou chráněny v souladu s článkem 26 nařízení (EU) 2015/2283, nebo se souhlasem společnosti JatroSolutions GmbH.

Datum ukončení ochrany údajů: 12. července 2027.“

Jádra jako taková, kandovaná nebo konzervovaná cukrem a ve formě zpracovaných ořechů

 

Cereální tyčinky

5

Snídaňové cereálie

5

Sušené ovoce

5

 

2)

Do tabulky 2 (Specifikace) se v abecedním pořadí vkládá nový záznam, který zní:

Povolená nová potravina

Specifikace

Jádra Jatropha curcas L. (jedlé odrůdy)

Popis:

Jádra se získávají ze semen zralých plodů jedlé odrůdy rostliny Jatropha curcas L., které produkují jádra s nezjistitelným množstvím esterů forbolu, po řadě kroků zahrnujících čištění plodů a odstranění jejich slupek za účelem získání semen, sušení semen, čištění semen za účelem odstranění odpadu a jiných zbytků, mechanické loupání semen za účelem získání jader a hydrotermální ošetření jader (> 120 °C po dobu 40 minut) za účelem snížení obsahu antinutričních látek a mikrobiologického znečištění.

Vzhledem k tomu, že jedlá odrůda rostlin Jatropha curcas L. produkující jádra, která obsahují nezjistitelné množství esterů forbolu, je fenotypově nerozlišitelná od odrůdy nejedlé, měla by se při výrobě nové potraviny používat pouze příslušná jedlá odrůda rostlin Jatropha curcas L. Celý výrobní proces musí zajistit, aby nedošlo ke smíchání jedlých a nejedlých jader.

Skutečnost, že ke smíchání jedlých a nejedlých jader nedošlo, se potvrdí analytickými zkouškami pro estery forbolu, které se provádějí u každé šarže semen po fázi sušení semen a před fází loupání podle postupu odběru vzorků uvedeného v tabulce A. Pět laboratorních vzorků extrahovaných z každého souhrnného vzorku se oloupe, rozemele a analyzuje na estery forbolu validovanou metodou UHPLC-UV-MS(b). Pouze šarže, v nichž jsou estery forbolu nezjistitelné ve všech pěti vzorcích, se dále zpracovávají ve fázích loupání semen a hydrotermálního ošetření jader.

Tabulka A

Hmotnost šarže (v tunách)

Hmotnost nebo počet dílčích šarží

Počet dílčích vzorků

≥ 500

100 tun

100

> 100 a < 500

5 dílčích šarží

100

> 10 a ≤ 100

5 dílčích šarží

100

> 5,0 a ≤ 10

80

> 1 a ≤ 5,0

60

> 0,1 a ≤ 1,0

30

≤ 0,1

10

Každá dílčí šarže musí být vzorkována samostatně. Souhrnné vzorky se skládají nejméně z 10 dílčích vzorků. Minimální hmotnost souhrnného vzorku činí 3,5 kg. Tato hmotnost se může úměrně zvýšit v závislosti na počtu odebraných dílčích vzorků.

Vlastnosti/složení:

 

Vlhkost: ≤ 3,0 %

 

Celkový obsah tuku: 54,0–61,0 %

 

Celkový obsah bílkovin: 21,0–32,0 %

 

Vláknina celkem: 6,0–10,0 %

 

Popel: 3,0–5,0 %

Kontaminující látky:

 

Estery forbolu (μg TPA eq(a)/g jádra)(b): ≤ 0,75 (LOD)(c)

 

Olovo: ≤ 0,20 mg/kg

 

Kadmium: ≤ 0,20 mg/kg

 

Suma aflatoxinů B1, B2, G1, G2: ≤ 4,0 μg/kg

 

Mikrobiologická kritéria:

 

Celkový počet aerobních mikroorganismů: ≤ 1 000 KTJ/g

 

Celkový počet kvasinek/plísní: ≤ 100 KTJ/g

 

Enterobacteriaceae: ≤ 10 KTJ/g

 

Salmonella sp.: Nepřítomnost v 25 g

 

Listeria monocytogenes: ≤ 100 KTJ/g

a) TPAeq: ekvivalent 12-O-tetradekanoylforbol-13-acetátu. (b) Validovaná metoda ultravysokoúčinné kapalinové chromatografie s ultrafialovou spektrofotometrií a hmotnostní spektrometrií (UHPLC-UV-MS) pro detekci píků esterů forbolu. (c) Mez detekce (mohou být plně zpracovány pouze šarže s koncentrací PE nižší než mez detekce). KTJ: kolonii tvořící jednotky“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU