(EU) 2020/279Nařízení Komise (EU) 2020/279 ze dne 27. února 2020, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání sójové hemicelulosy (E 426) (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 59, 28.2.2020, s. 6-8 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 27. února 2020 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 19. března 2020 | Nabývá účinnosti: | 19. března 2020 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2020/279
ze dne 27. února 2020,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání sójové hemicelulosy (E 426)
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Uvedený seznam může být aktualizován jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2), a to buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. |
(3) |
Podle přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 je sójová hemicelulosa (E 426) v současné době povolena pro použití jako potravinářská přídatná látka v široké řadě potravin v maximálních úrovních v rozmezí od 1 500 do 30 000 mg/kg. |
(4) |
Dne 16. srpna 2017 byla podána žádost o rozšíření použití sójové hemicelulosy (E 426) jako stabilizátoru v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích a ochucených nápojích. Žádost byla následně zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008. |
(5) |
Sójová hemicelulosa (E 426) použitá jako stabilizátor v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích a ochucených nápojích zabraňuje shlukování a srážení bílkovin a fázové separaci v kyselých podmínkách. |
(6) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) o stanovisko za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. |
(7) |
Dne 14. března 2017 zveřejnil úřad vědecké stanovisko, v němž přehodnotil bezpečnost sójové hemicelulosy (E 426) jako potravinářské přídatné látky (3). Úřad dospěl k závěru, že existence bezpečnostního rizika souvisejícího se stávajícím použitím sójové hemicelulosy (E 426) jako potravinářské přídatné látky je velmi nepravděpodobná a že není nutné číselně vyjádřit přijatelný denní příjem (ADI). Takový závěr se používá pro látky, které vzbuzují velmi malé obavy, a pouze v případě, že existují spolehlivé informace o expozici i toxicitě a nízká pravděpodobnost nepříznivých účinků na lidské zdraví v dávkách, které nezpůsobují nutriční nerovnováhu u zvířat (4). |
(8) |
Část C přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 definuje všechny skupiny přídatných látek. Obecně platí, že ve skupině I v části C jsou uvedeny potravinářské přídatné látky s výjimkou barviv a sladidel, u nichž není nutné číselně vyjádřit přijatelný denní příjem a které jsou povoleny pro použití v mnoha potravinách v souladu se zásadou quantum satis, jak je definována v čl. 3 odst. 2 písm. h) uvedeného nařízení. |
(9) |
Výsledky posouzení bezpečnosti sójové hemicelulosy (E 426) umožňují její zařazení do skupiny I části C přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008. Jelikož v souladu s částí E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 je použití přídatných látek skupiny I již povoleno v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích a ochucených nápojích, zařazení sójové hemicelulosy (E 426) do skupiny I by vyřešilo požadované rozšíření použití. Zařazení sójové hemicelulosy (E 426) do skupiny I by rovněž zrušilo potřebnost stávajících položek pro sójovou hemicelulosu (E 426) v části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008, neboť použití přídatných látek skupiny I je povoleno ve všech dotčených kategoriích potravin, a proto by zmíněné položky měly být zrušeny. Podobně by měl být zrušen stávající odkaz na maximální úroveň sójové hemicelulosy (E 426) v úvodní části pro kategorii potravin 17 (Doplňky stravy, jak jsou definovány ve směrnici Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES (5)) v části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008, neboť v rámci skupiny I bude sójová hemicelulosa (E 426) povolena podle zásady quantum satis. |
(10) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(11) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 27. února 2020.
Za Komisi
Předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
(3) EFSA Journal 2017;15(3):4721.
(4) EFSA Journal 2014;12(6):3697, Statement on a conceptual framework for the risk assessment of certain food additives re-evaluated under Commission Regulation (EU) No 257/2010.
(5) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51).
PŘÍLOHA
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
1) |
V části C skupině I se za položku pro E 425 vkládá položka pro E 426:
|
2) |
Část E se mění takto:
|