(EU) 2019/1793Oprava prováděcího nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 a (ES) č. 178/2002 a kterým se zrušují nařízení Komise (ES) č. 669/2009, (EU) č. 884/2014, (EU) 2015/175, (EU) 2017/186 a (EU) 2018/1660 (Úř. věst. L 277, 29.10.2019)
Publikováno: | Úř. věst. L 11, 15.1.2020, s. 3-24 | Druh předpisu: | Oprava |
Přijato: | 15. ledna 2020 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 15. ledna 2020 | Nabývá účinnosti: | 15. ledna 2020 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Oprava prováděcího nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 a (ES) č. 178/2002 a kterým se zrušují nařízení Komise (ES) č. 669/2009, (EU) č. 884/2014, (EU) 2015/175, (EU) 2017/186 a (EU) 2018/1660
( Úřední věstník Evropské unie L 277 ze dne 29. října 2019 )
Strana 99, přílohy I a II se nahrazují tímto:
„PŘÍLOHA I
Potraviny a krmiva jiného než živočišného původu, které pocházejí z určitých třetích zemí a podléhají dočasnému zintenzivnění úředních kontrol na stanovištích hraniční kontroly a na kontrolních místech
Potraviny a krmiva (zamýšlené použití) |
Kód KN (1) |
Třídění TARIC |
Země původu |
Riziko |
Četnost fyzických kontrol a kontrol totožnosti (%) |
||||
|
|
|
Bolívie (BO) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
10 |
Brazílie (BR) |
Salmonely (2) |
20 |
||||
|
|
10 10 |
Čína (CN) |
20 |
|||||
|
|
11 |
Čína (CN) |
Salmonely (2a) |
20 |
||||
|
|
|
Čína (CN) |
20 |
|||||
|
|
|
Dominikánská republika (DO) |
Rezidua pesticidů (3) |
20 |
||||
|
|
|
Dominikánská republika (DO) |
50 |
|||||
|
|
20 20 |
|
|
|
||||
|
|
10 10 |
|
|
|
||||
|
|
|
Egypt (EG) |
20 |
|||||
|
|
20 20 |
|
|
|
||||
|
|
|
Etiopie (ET) |
Salmonely (2) |
50 |
||||
|
|
|
Gruzie (GE) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
40 |
|
|
|
||||
|
|
30 20 30 |
|
|
|
||||
|
|
|
Ghana (GH) |
Barviva Sudan (9) |
50 |
||||
|
|
90 |
|
|
|
||||
|
|
20 30 |
Indie (IN) |
10 |
|||||
|
|
20 20 |
Indie (IN) |
20 |
|||||
|
|
|
Keňa (KE) |
Rezidua pesticidů (3) |
5 |
||||
|
|
20 |
Kambodža (KH) |
50 |
|||||
|
|
10 10 |
Kambodža (KH) |
50 |
|||||
|
|
11; 19 |
Libanon (LB) |
Rhodamin B |
50 |
||||
|
|
93 |
Libanon (LB) |
Rhodamin B |
50 |
||||
|
|
|
Šrí Lanka (LK) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
20 11; 19 79 |
|
|
|
|||||
|
|
|
Madagaskar (MG) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
20 |
Malajsie (MY) |
Rezidua pesticidů (3) |
20 |
||||
|
|
|
Nigérie (NG) |
Salmonely (2) |
50 |
||||
|
|
20 20 |
Pákistán (PK) |
Rezidua pesticidů (3) |
20 |
||||
|
|
10 10 |
Srbsko (RS) |
Norovirus |
10 |
||||
|
|
|
Súdán (SD) |
Salmonely (2) |
50 |
||||
|
|
10 10 50 |
Sierra Leone (SL) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
Senegal (SN) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
11; 19 |
Sýrie (SY) |
Rhodamin B |
50 |
||||
|
|
93 |
Sýrie (SY) |
Rhodamin B |
50 |
||||
|
|
20 20 |
Thajsko (TH) |
10 |
|||||
|
|
|
Turecko (TR) |
Siřičitany (15) |
10 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Turecko (TR) |
Ochratoxin A |
5 |
||||
|
|
|
Turecko (TR) |
Rezidua pesticidů (3) |
10 |
||||
|
|
30 |
Turecko (TR) |
10 |
|||||
|
|
|
Turecko (TR) |
10 |
|||||
|
|
20 |
Turecko (TR) |
Kyanid |
50 |
||||
|
|
20 20 |
Uganda (UG) |
Rezidua pesticidů (3) |
20 |
||||
|
|
|
Uganda (UG) |
Salmonely (2) |
50 |
||||
|
|
|
Spojené státy americké (US) |
Aflatoxiny |
10 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Spojené státy americké (US) |
Aflatoxiny |
10 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
20 20 |
|
|
|
||||
|
|
|
Uzbekistán (UZ) |
Siřičitany (15) |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
72 |
Vietnam (VN) |
50 |
|||||
|
|
20 |
|
|
|
||||
|
|
30 |
|
|
|
||||
|
|
40 |
|
|
|
||||
|
|
20 30 |
Vietnam (VN) |
50 |
|||||
|
|
20 20 |
Vietnam (VN) |
50 |
PŘÍLOHA II
Potraviny a krmiva z určitých třetích zemí podléhající zvláštním podmínkám pro vstup do Unie z důvodu rizika kontaminace mykotoxiny včetně aflatoxinů, rezidui pesticidů, pentachlorfenolem a dioxiny a mikrobiologické kontaminace
1. Potraviny a krmiva jiného než živočišného původu uvedené v čl. 1 odst. 1 písm. b) bodě i)
Potraviny a krmiva (zamýšlené použití) |
Kód KN (21) |
Třídění TARIC |
Země původu |
Riziko |
Četnost fyzických kontrol a kontrol totožnosti (%) |
||||
|
|
|
Argentina (AR) |
Aflatoxiny |
5 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Ázerbájdžán (AZ) |
Aflatoxiny |
20 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
70 70 70 |
|
|
|
||||
|
|
70 40 05; 06 33 23 |
|
|
|
||||
|
|
15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 30 30 30 20 30 |
|
|
|
||||
|
|
40 |
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
30 30 30 20 30 |
|
|
|
||||
|
|
20 |
|
|
|
||||
|
|
|
Brazílie (BR) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
20 20 20 20 |
|
|
|
||||
|
|
|
Brazílie (BR) |
Aflatoxiny |
10 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Čína (CN) |
Aflatoxiny |
20 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Egypt (EG) |
Aflatoxiny |
20 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Etiopie (ET) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Ghana (GH) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Gambie (GM) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Indonésie (ID) |
Aflatoxiny |
20 |
||||
|
|
10 |
Indie (IN) |
Salmonely (22) |
10 |
||||
|
|
|
Indie (IN) |
Aflatoxiny |
20 |
||||
|
11; 19 20 79 |
|
|
|
|||||
|
|
|
Indie (IN) |
Aflatoxiny |
20 |
||||
|
|
10 |
Indie (IN) |
20 |
|||||
|
|
|
Indie (IN) |
Aflatoxiny |
10 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
10 |
Indie (IN) |
Pentachlorfenol a dioxiny (25) |
5 |
||||
|
|
|
Indie (IN) |
Salmonely (26) |
20 |
||||
|
|
|
Írán (IR) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
60 60 60 |
|
|
|
||||
|
|
60 30 03; 04 32 22 |
|
|
|
||||
|
|
20 20 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 |
|
|
|
||||
|
|
50 |
|
|
|
||||
|
|
10 10 50 |
Nigérie (NG) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
Súdán (SD) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
Turecko (TR) |
Aflatoxiny |
20 |
||||
|
|
50 |
|
|
|
||||
|
|
50 20 01; 02 31 21 |
|
|
|
||||
|
|
11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 10 10 10 10 60 95 60 |
|
|
|
||||
|
|
60 |
|
|
|
||||
|
|
|
Turecko (TR) |
Aflatoxiny |
5 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
70 70 70 |
|
|
|
||||
|
|
70 40 05; 06 33 23 |
|
|
|
||||
|
|
15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 30 30 30 20 30 |
|
|
|
||||
|
|
40 |
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
30 30 30 20 30 |
|
|
|
||||
|
|
20 |
|
|
|
||||
|
|
|
Turecko (TR) |
Aflatoxiny |
50 |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
60 60 60 |
|
|
|
||||
|
|
60 30 |
|
|
|
||||
|
|
03; 04 32 22 20 20 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 |
|
|
|
||||
|
|
50 |
|
|
|
||||
|
|
11, 19 |
Turecko (TR) |
20 |
|||||
|
|
10 |
Vietnam (VN) |
10 |
2. Složené potraviny uvedené v čl. 1 odst. 1 písm. b) bodě ii)
Složené potraviny obsahující jakékoli jednotlivé produkty uvedené v tabulce 1 této přílohy z důvodu rizika kontaminace aflatoxiny v množství větším než 20 % buď v jednom produktu, nebo v souhrnu produktů uvedených na seznamu |
|
Kód KN (21) |
Popis (27) |
ex 1704 90 |
Cukrovinky (včetně bílé čokolády), neobsahující kakao, jiné než žvýkací guma, též obalené cukrem |
ex 1806 |
Čokoláda a ostatní potravinové přípravky obsahující kakao |
ex 1905 |
Pekařské zboží, jemné nebo trvanlivé pečivo, též obsahující kakao; hostie, prázdné oplatky používané pro farmaceutické účely, oplatky na zalepování, rýžový papír a podobné výrobky |
(1) V případě, že se u daného kódu KN vyžaduje vyšetření jen u některých produktů, označuje se kód KN předponou „ex“.
(2) Odběr vzorků a analýzy se provedou v souladu s postupy odběru vzorků a analytickými referenčními metodami stanovenými v příloze III bodě 1 písm. a) tohoto nařízení.
(2a) Odběr vzorků a analýzy se provedou v souladu s postupy odběru vzorků a analytickými referenčními metodami stanovenými v příloze III bodě 1 písm. b) tohoto nařízení.
(3) Rezidua alespoň těch pesticidů, které jsou uvedeny v kontrolním programu přijatém v souladu s čl. 29 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS (Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1), která mohou být zjištěna multireziduálními metodami založenými na GC-MS a LC-MS (pesticidy, které mají být kontrolovány pouze v produktech rostlinného původu nebo na jejich povrchu).
(4) Rezidua amitrazu.
(5) Rezidua nikotinu.
(6) Rezidua tolfenpyradu.
(7) Rezidua acefátu, aldikarbu (suma aldikarbu, jeho sulfoxidu a sulfonu, vyjádřeno jako aldikarb), amitrazu (amitraz včetně metabolitů obsahujících 2,4-dimethylanilinovou skupinu, vyjádřeno jako amitraz), diafenthiuronu, dikofolu (suma izomerů p, p′ a o, p′), dithiokarbamátů (dithiokarbamáty, vyjádřeno jako CS2, včetně manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, thiramu a ziramu) a methiokarbu (suma methiokarbu a jeho sulfoxidu a sulfonu, vyjádřeno jako methiokarb).
(8) Rezidua dikofolu (suma izomerů p, p′ a o, p′), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (suma prochlorazu a jeho metabolitů obsahujících 2,4,6-trichlorfenolovou skupinu, vyjádřeno jako prochloraz), thiofanát-methylu a triforinu.
(9) Pro účely této přílohy se „barvivy Sudan“ rozumí tyto chemické látky: i) Sudan I (číslo CAS 842-07-9); ii) Sudan II (číslo CAS 3118-97-6); iii) Sudan III (číslo CAS 85-86-9); iv) šarlatová červeň neboli Sudan IV (číslo CAS 85-83-6).
(10) Rezidua diafenthiuronu.
(11) Rezidua karbofuranu.
(12) Rezidua fenthoátu.
(13) Rezidua chlorbufamu.
(14) Rezidua formetanátu (suma formetanátu a jeho solí, vyjádřeno jako formetanát (hydrochlorid)), prothiofosu a triforinu.
(15) Referenční metody: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 nebo ISO 5522:1981.
(16) Rezidua prochlorazu.
(17) Rezidua diafenthiuronu, formetanátu (suma formetanátu a jeho solí, vyjádřeno jako formetanát (hydrochlorid)) a thiofanát-methylu.
(18) „Nezpracované produkty“ podle definice v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1).
(19) „Uvádění na trh“ a „konečný spotřebitel“ podle definice v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1).
(20) Rezidua dithiokarbamátů (dithiokarbamáty, vyjádřeno jako CS2, včetně manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, thiramu a ziramu), fenthoátu a kvinalfosu.
(21) V případě, že se u daného kódu KN vyžaduje vyšetření jen u některých produktů, označuje se kód KN předponou „ex“.
(22) Odběr vzorků a analýzy se provedou v souladu s postupy odběru vzorků a analytickými referenčními metodami stanovenými v příloze III bodě 1 písm. b) tohoto nařízení.
(23) Rezidua alespoň těch pesticidů, které jsou uvedeny v kontrolním programu přijatém v souladu s čl. 29 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS (Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1), která mohou být zjištěna multireziduálními metodami založenými na GC-MS a LC-MS (pesticidy, které mají být kontrolovány pouze v produktech rostlinného původu nebo na jejich povrchu).
(24) Rezidua acefátu.
(25) Analytickou zprávu uvedenou v čl. 10 odst. 3 tohoto nařízení vydá laboratoř akreditovaná v souladu s normou EN ISO/IEC 17025 pro analýzu PCP v potravinách a krmivech.
Analytická zpráva musí obsahovat:
a) |
výsledky odběru vzorků a analýzy na přítomnost PCP provedených příslušnými orgány země původu nebo země, z níž je zásilka odesílána, pokud je uvedená země jiná než země původu; |
b) |
údaj o nejistotě měření analytického výsledku; |
c) |
mez detekce (LOD) analytické metody; a |
d) |
mez stanovitelnosti (LOQ) analytické metody. |
Extrakce před analýzou se uskuteční pomocí okyseleného rozpouštědla. Analýza se provede v souladu se změněnou verzí metody QuEChERS, která je popsána na internetových stránkách referenčních laboratoří Evropské unie pro rezidua pesticidů, nebo v souladu se stejně spolehlivou metodou.
(26) Odběr vzorků a analýzy se provedou v souladu s postupy odběru vzorků a analytickými referenčními metodami stanovenými v příloze III bodě 1 písm. a) tohoto nařízení.
(27) Popis zboží uvedený ve sloupci s popisem v kombinované nomenklatuře v příloze I nařízení (EHS) č. 2658/87. Podrobnější vysvětlení přesného rozsahu společného celního sazebníku naleznete v nejnovější novele uvedené přílohy.
(28) Rezidua dithiokarbamátů (dithiokarbamáty, vyjádřeno jako CS2, včetně manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, thiramu a ziramu) a metrafenonu.
(29) Rezidua dithiokarbamátů (dithiokarbamáty, vyjádřeno jako CS2, včetně manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, thiramu a ziramu), fenthoátu a kvinalfosu.“