(EU) 2019/229Nařízení Komise (EU) 2019/229 ze dne 7. února 2019, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, pokud jde o některé metody, kritérium bezpečnosti potravin pro Listeria monocytogenes v naklíčených semenech a kritérium hygieny výrobního procesu a kritérium bezpečnosti potravin pro nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy (určené k přímé spotřebě) (Text s významem pro EHP.)
Publikováno: | Úř. věst. L 37, 8.2.2019, s. 106-110 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 7. února 2019 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 28. února 2019 | Nabývá účinnosti: | 28. února 2019 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/229
ze dne 7. února 2019,
kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, pokud jde o některé metody, kritérium bezpečnosti potravin pro Listeria monocytogenes v naklíčených semenech a kritérium hygieny výrobního procesu a kritérium bezpečnosti potravin pro nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy (určené k přímé spotřebě)
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (1), a zejména na čl. 4 odst. 4 a článek 12 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 (2) stanoví mikrobiologická kritéria pro některé mikroorganismy a prováděcí pravidla, která musí provozovatelé potravinářských podniků dodržovat vzhledem k obecným a zvláštním hygienickým požadavkům podle článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. |
(2) |
Evropský výbor pro normalizaci a Mezinárodní organizace pro normalizaci nedávno revidovaly řadu referenčních metod a protokol s cílem ověřit dodržování mikrobiologických kritérií. Nařízení (ES) č. 2073/2005 by proto mělo být odpovídajícím způsobem aktualizováno. Aktualizace by se měla týkat zejména požadavků na používání alternativních metod s ohledem na revidovaný referenční standardní protokol EN ISO 16140-2, způsob vykazování výsledků v souladu s novými revidovanými metodami a novými odkazy na určité metody zjišťování mikroorganismů Salmonella (EN ISO 6579-1) a Cronobacter (EN ISO 22964), detekce stafylokokových enterotoxinů (EN ISO 19020), detekce a kvantifikace histaminu (EN ISO 19343), stanovení počtu kolonií aerobních mikroorganismů (EN ISO 4833-1) a metodu počítání kolonií Enterobacteriaceae (EN ISO 21528). |
(3) |
Mikroorganismus Enterobacter sakazakii byl v roce 2007 reklasifikován a pojmenován Cronobacter spp. |
(4) |
Úplné názvy obou sérotypů Salmonella jsou „Salmonella enterica subsp. enterica sérotyp Typhimurium“ a „Salmonella enterica subsp. enterica sérotyp Enteritidis“. V souladu s doporučeními spolupracujícího centra Světové zdravotnické organizace pro klasifikaci a výzkum salmonel (3) by mělo nařízení (ES) č. 2073/2005 na tyto sérotypy odkazovat shodným způsobem. |
(5) |
Nařízení (ES) č. 2073/2005 stanoví kritérium bezpečnosti potravin pro „Listeria monocytogenes pro potraviny určené k přímé spotřebě, které nepodporují růst Listeria monocytogenes, jiné než pro kojence a pro zvláštní léčebné účely.“ Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin ze dne 15. listopadu 2011 (4) podporují naklíčená semena růst Listeria monocytogenes, a mělo by se na ně proto vztahovat kritérium pro potraviny určené k přímé spotřebě, které podporují růst Listeria monocytogenes, jiné než pro kojence a pro zvláštní léčebné účely. |
(6) |
Příloha I nařízení (ES) č. 2073/2005 stanoví kritérium bezpečnosti potravin pro salmonely a kritérium hygieny výrobního procesu pro E. coli pro nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy (určené k přímé spotřebě). Vzhledem k tomu, že existují alternativní procesy pasterizace, které mají obdobný baktericidní účinek, by kritérium bezpečnosti potravin pro salmonely a kritérium hygieny výrobního procesu pro E. coli pro nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy (určené k přímé spotřebě) nemělo platit pro ovocné a zeleninové šťávy (určené k přímé spotřebě), které byly podrobeny baktericidní úpravě s podobným účinkem na E. coli a salmonely, jako má pasterizace. |
(7) |
Je vhodné přechodně povolit, aby současné alternativní metody byly nadále uplatňovány, aby měli provozovatelé potravinářských podniků dostatek času přizpůsobit své metody, jelikož některá osvědčení pro alternativní metody založené na předchozí normě ISO 16140:2003 mohou být platná až do konce roku 2021. |
(8) |
Nařízení (ES) č. 2073/2005 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(9) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Změny nařízení (ES) č. 2073/2005
Nařízení (ES) č. 2073/2005 se mění takto:
1) |
V článku 2 se za písmeno m) vkládají nová písmena, která zní:
(*1) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1).“" |
2) |
Článek 5 se mění takto:
|
3) |
Příloha I se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení. |
Článek 2
Přechodná ustanovení
Do 31. prosince 2021 mohou provozovatelé potravinářských podniků uplatňovat alternativní analytické metody uvedené v článku 5 nařízení (ES) č. 2073/2005 použitelné před změnou stanovenou článkem 1 tohoto nařízení.
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 7. února 2019.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny (Úř. věst. L 338, 22.12.2005, s. 1).
(3) Popoff M Y, Le Minor L. Antigenic formulas of the Salmonella serovars, 7th revision. Spolupracující centrum Světové zdravotnické organizace pro klasifikaci a výzkum salmonel (World Health Organization Collaborating Centre for Reference and Research on Salmonella). Paříž, Francie: Pasteur Institute; 1997.
(4) EFSA Scientific Opinion on the risk posed by Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and other pathogenic bacteria in seeds and sprouted seeds; EFSA Journal 2011; 9(11):2424.
PŘÍLOHA
Příloha I nařízení (ES) č. 2073/2005 se mění takto:
1) |
Kapitola 1 se mění takto:
|
2) |
Kapitola 2 se mění takto:
|
(*1) Výraz „nepasterizované“ znamená, že šťáva nebyla podrobena pasterizaci provedené kombinací času a teploty nebo jiným validovaným procesům za účelem dosažení rovnocenného baktericidního účinku, jako má pasterizace, pokud jde o účinek na salmonely.“
(*2) Výraz „nepasterizované“ znamená, že šťáva nebyla podrobena pasterizaci provedené kombinací času a teploty nebo jiným validovaným procesům za účelem dosažení rovnocenného baktericidního účinku, jako má pasterizace, pokud jde o účinek na E.coli.““