(EU) 2018/1018Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1018 ze dne 18. července 2018, kterým se povoluje rozšíření použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP.)
Publikováno: | Úř. věst. L 183, 19.7.2018, s. 9-13 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 18. července 2018 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 8. srpna 2018 | Nabývá účinnosti: | 8. srpna 2018 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1018
ze dne 18. července 2018,
kterým se povoluje rozšíření použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na článek 12 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie. |
(2) |
V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 bylo přijato prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (2), kterým se zřizuje seznam Unie pro povolené nové potraviny. |
(3) |
Podle článku 12 nařízení (EU) 2015/2283 předloží Komise návrh prováděcího aktu, kterým se povoluje uvedení nové potraviny na trh v Unii a kterým se aktualizuje seznam Unie. |
(4) |
Prováděcím rozhodnutím Komise 2014/396/EU (3) bylo v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (4) a na základě stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (5) povoleno uvedení pekařského droždí ošetřeného UV (Saccharomyces cerevisiae) na trh jako nové složky potravin k použití v některých potravinách, včetně kvasnicového kynutého chleba a rohlíků a kvasnicového kynutého jemného pečiva, a rovněž v doplňcích stravy. |
(5) |
Dne 6. prosince 2016 podala společnost Lallemand Bio-Ingredients u příslušného orgánu Dánska žádost o rozšíření použití a míry použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením. Podle žádosti se má použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením rozšířit na další kategorie potravin, a sice na balené čerstvé a sušené droždí pro domácí pečení a v doplňcích stravy bez uvedení maximálního přípustného množství. Žadatel dále požádal o změnu spodní hranice specifikace pro obsah vitaminu D2 v koncentrátu droždí z 1 800 000 mj. (450 μg/g) na 800 000 mj. (200 μg/g). |
(6) |
Podle čl. 35 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 všechny žádosti o uvedení nové potraviny na trh v Unii předložené některému z členských států v souladu s článkem 4 nařízení (ES) č. 258/97, o nichž nebylo přijato konečné rozhodnutí před 1. lednem 2018, se projednávají jako žádosti podléhající nařízení (EU) 2015/2283. |
(7) |
Žádost o rozšíření použití a míry použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením byla podána příslušnému členskému státu v souladu s článkem 4 nařízení (ES) č. 258/97, ale splňuje i požadavky stanovené v nařízení (EU) 2015/2283. |
(8) |
Dne 30. června 2017 vydal příslušný orgán Dánska zprávu o prvním posouzení. V uvedené zprávě dospěl k závěru, že rozšíření použití a navržené maximální množství použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením splňují kritéria pro nové potraviny stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97. |
(9) |
Dne 7. července 2017 rozeslala Komise zprávu o prvním posouzení ostatním členským státům. Ve lhůtě 60 dní stanovené v čl. 6 odst. 4 prvním pododstavci nařízení (ES) č. 258/97 podaly ostatní členské státy připomínky, pokud jde o metody použité k dostatečné identifikaci možných mutací, nedostatečné odůvodnění bezpečnostních důvodů na podporu zrušení maximálního množství pro doplňky stravy, nedostatek informací o stabilitě při skladování pro novou formu nové potraviny, nedostatek informací o akreditaci laboratoří a pokud jde o otázku, zda může příjem nové potraviny překročit nejvyšší povolenou dávku pro vitamin D stanovenou úřadem EFSA (6). |
(10) |
K připomínkám ostatních členských států poskytl žadatel dodatečná vysvětlení, která jejich obavy ke spokojenosti členských států a Komise rozptýlila. Tato vysvětlení poskytují dostatečné odůvodnění pro závěr, že rozšíření použití a míry použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením je v souladu s ustanoveními čl. 12 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283. |
(11) |
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES (7) a nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 (8) stanoví zvláštní ustanovení pro použití vitaminů a minerálních látek přidávaných do doplňků stravy a potravin. Rozšíření použití pekařského droždí ošetřeného UV zářením by mělo být povoleno, aniž jsou dotčeny požadavky uvedených právních předpisů. |
(12) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
1. Zápis na seznamu Unie pro povolené nové potraviny stanoveném v článku 8 nařízení (EU) 2015/2283 týkající se látky pekařské droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřené UV zářením se mění podle přílohy tohoto nařízení.
2. Zápis na seznamu Unie uvedený v odstavci 1 zahrnuje podmínky použití a požadavky na označování, které jsou stanoveny v příloze tohoto nařízení.
3. Povolením stanoveným v tomto článku nejsou dotčena ustanovení směrnice 2002/46/ES ani nařízení (ES) č. 1925/2006.
Článek 2
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 18. července 2018.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1.
(2) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72).
(3) Prováděcí rozhodnutí Komise 2014/396/EU ze dne 24. června 2014, kterým se povoluje uvedení pekařského droždí ošetřeného UV (Saccharomyces cerevisiae) na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (Úř. věst. L 186, 26.6.2014, s. 108).
(4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1).
(5) Scientific Opinion on the safety of vitamin D-enriched UV-treated baker's yeast, EFSA Journal 2014; 12(1):3520.
(6) EFSA Journal 2012;10(7):2813.
(7) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51).
(8) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin (Úř. věst. L 404, 30.12.2006, s. 26).
PŘÍLOHA
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:
1) |
V tabulce 1 (Povolené nové potraviny) se záznam pro pekařské droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřené UV zářením nahrazuje tímto:
|
2) |
V tabulce 2 (Specifikace) se záznam pro pekařské droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřené UV zářením nahrazuje tímto:
|