(EU) 2018/677Nařízení Komise (EU) 2018/677 ze dne 3. května 2018, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni v určitých kategoriích potravin (Text s významem pro EHP. )
Publikováno: | Úř. věst. L 114, 4.5.2018, s. 10-12 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 3. května 2018 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 24. května 2018 | Nabývá účinnosti: | 24. května 2018 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/677
ze dne 3. května 2018,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni v určitých kategoriích potravin
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Uvedený seznam může být aktualizován jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2), a to buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. |
(3) |
V souladu s přílohou II nařízení (ES) č. 1333/2008 je thaumatin (E 957) povolen pro použití v Unii jako potravinářská přídatná látka v různých kategoriích potravin a v konkrétním používaném množství. |
(4) |
Dne 12. listopadu 2014 byla podána žádost o rozšíření použití thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni v několika kategoriích potravin v konkrétním používaném množství. Tuto žádost zpřístupnila Komise členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008. |
(5) |
Thaumatin byl hodnocen v letech 1984 (3) a 1988 (4) Vědeckým výborem Evropské unie pro potraviny. Thaumatin byl uznán za přijatelný pro použití a přijatelný denní příjem (ADI) byl stanoven jako „nespecifikovaný“. Ve druhém uvedeném hodnocení bylo rovněž konstatováno, že thaumatin jakožto bílkovina je tráven jako běžné složky potravin. |
(6) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 o stanovisko Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“). |
(7) |
Dne 13. listopadu 2015 vydal úřad vědecké stanovisko (5) týkající se bezpečnosti navrhovaného rozšíření použití a používaného množství thaumatinu (E 957) jako potravinářské přídatné látky. V uvedeném stanovisku úřad rozhodl, že srovnání expozice plynoucí ze současného použití a používaného množství s expozicí plynoucí z navrhovaného dodatečného použití je pro řešení otázky bezpečnosti thaumatinu dostatečné. |
(8) |
Výsledkem odhadované expozice při použití a používaném množství povoleném v současnosti a navrhovaném rozšířeném použití a používaném množství thaumatinu je průměrný příjem v rozmezí 0,03–0,10 mg/kg tělesné hmotnosti na den u starších osob až 0,13–0,34 mg/kg tělesné hmotnosti na den u dětí. Expozice na vysoké úrovni se pohybovala v rozmezí 0,13–0,32 mg/kg tělesné hmotnosti na den u dospívajících až 0,09–1,10 mg/kg tělesné hmotnosti na den u dospělých. To se považuje za zanedbatelnou expozici spotřebitele, která tedy nepředstavuje bezpečnostní riziko. |
(9) |
Úřad dospěl na základě stávajících toxikologických hodnocení k závěru, že navrhované rozšíření použití a změny používaného množství by neměly představovat bezpečnostní riziko. |
(10) |
Ačkoli úřad vypočítal expozici vůči thaumatinu (E 957) s použitím stávajícího maximálního používaného množství a navrhovaného rozšíření použití a používaného množství, které poskytl žadatel, používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni by mělo být omezeno na ty kategorie potravin, u nichž existuje odůvodněná technologická potřeba, jíž nelze docílit jinými hospodářsky a technologicky proveditelnými prostředky, a jeho použití nesmí spotřebitele uvádět v omyl. |
(11) |
Používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni zlepšuje organoleptické vlastnosti pochutin. Thaumatin může zvýraznit pikantní chuť omáček a snacků, a tím učinit potraviny lákavější pro konzumaci. |
(12) |
Je proto vhodné povolit použití thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni u výrobků kategorie potravin 12.6 „Omáčky“ a 15.1 „Bramborové, obilné, moučné nebo škrobové snacky“ v maximálním množství 5 mg/kg u každé kategorie potravin. |
(13) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(14) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 3. května 2018.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
(3) Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny týkající se sladidel (stanovisko výboru ze dne 14. září 1984). K dispozici na internetové adrese: http://aei.pitt.edu/40825/1/16th_food.pdf
(4) Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny týkající se sladidel (21. řada). Stanovisko ze dne 11. prosince 1987 a 10. listopadu 1988 přijaté dne 10. listopadu 1988. K dispozici na internetové adrese: http://aei.pitt.edu/40830/1/21st_food.pdf
(5) EFSA Journal 2015;13(11):4290.
PŘÍLOHA
Část E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
1) |
v kategorii 12.6 „Omáčky“ se za položku týkající se potravinářské přídatné látky E 955 vkládá nová položka, která zní:
|
2) |
v kategorii 15.1 „Bramborové, obilné, moučné nebo škrobové snacky“ se za položku týkající se potravinářské přídatné látky E 955 vkládá nová položka, která zní:
|