(EU) 2018/677Nařízení Komise (EU) 2018/677 ze dne 3. května 2018, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni v určitých kategoriích potravin (Text s významem pro EHP. )

Publikováno: Úř. věst. L 114, 4.5.2018, s. 10-12 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 3. května 2018 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 24. května 2018 Nabývá účinnosti: 24. května 2018
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/677

ze dne 3. května 2018,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni v určitých kategoriích potravin

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Uvedený seznam může být aktualizován jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2), a to buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(3)

V souladu s přílohou II nařízení (ES) č. 1333/2008 je thaumatin (E 957) povolen pro použití v Unii jako potravinářská přídatná látka v různých kategoriích potravin a v konkrétním používaném množství.

(4)

Dne 12. listopadu 2014 byla podána žádost o rozšíření použití thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni v několika kategoriích potravin v konkrétním používaném množství. Tuto žádost zpřístupnila Komise členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(5)

Thaumatin byl hodnocen v letech 1984 (3) a 1988 (4) Vědeckým výborem Evropské unie pro potraviny. Thaumatin byl uznán za přijatelný pro použití a přijatelný denní příjem (ADI) byl stanoven jako „nespecifikovaný“. Ve druhém uvedeném hodnocení bylo rovněž konstatováno, že thaumatin jakožto bílkovina je tráven jako běžné složky potravin.

(6)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie uvedeného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 o stanovisko Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“).

(7)

Dne 13. listopadu 2015 vydal úřad vědecké stanovisko (5) týkající se bezpečnosti navrhovaného rozšíření použití a používaného množství thaumatinu (E 957) jako potravinářské přídatné látky. V uvedeném stanovisku úřad rozhodl, že srovnání expozice plynoucí ze současného použití a používaného množství s expozicí plynoucí z navrhovaného dodatečného použití je pro řešení otázky bezpečnosti thaumatinu dostatečné.

(8)

Výsledkem odhadované expozice při použití a používaném množství povoleném v současnosti a navrhovaném rozšířeném použití a používaném množství thaumatinu je průměrný příjem v rozmezí 0,03–0,10 mg/kg tělesné hmotnosti na den u starších osob až 0,13–0,34 mg/kg tělesné hmotnosti na den u dětí. Expozice na vysoké úrovni se pohybovala v rozmezí 0,13–0,32 mg/kg tělesné hmotnosti na den u dospívajících až 0,09–1,10 mg/kg tělesné hmotnosti na den u dospělých. To se považuje za zanedbatelnou expozici spotřebitele, která tedy nepředstavuje bezpečnostní riziko.

(9)

Úřad dospěl na základě stávajících toxikologických hodnocení k závěru, že navrhované rozšíření použití a změny používaného množství by neměly představovat bezpečnostní riziko.

(10)

Ačkoli úřad vypočítal expozici vůči thaumatinu (E 957) s použitím stávajícího maximálního používaného množství a navrhovaného rozšíření použití a používaného množství, které poskytl žadatel, používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni by mělo být omezeno na ty kategorie potravin, u nichž existuje odůvodněná technologická potřeba, jíž nelze docílit jinými hospodářsky a technologicky proveditelnými prostředky, a jeho použití nesmí spotřebitele uvádět v omyl.

(11)

Používání thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni zlepšuje organoleptické vlastnosti pochutin. Thaumatin může zvýraznit pikantní chuť omáček a snacků, a tím učinit potraviny lákavější pro konzumaci.

(12)

Je proto vhodné povolit použití thaumatinu (E 957) jako látky zvýrazňující chuť a vůni u výrobků kategorie potravin 12.6 „Omáčky“ a 15.1 „Bramborové, obilné, moučné nebo škrobové snacky“ v maximálním množství 5 mg/kg u každé kategorie potravin.

(13)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(14)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 3. května 2018.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).

(3)  Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny týkající se sladidel (stanovisko výboru ze dne 14. září 1984). K dispozici na internetové adrese: http://aei.pitt.edu/40825/1/16th_food.pdf

(4)  Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny týkající se sladidel (21. řada). Stanovisko ze dne 11. prosince 1987 a 10. listopadu 1988 přijaté dne 10. listopadu 1988. K dispozici na internetové adrese: http://aei.pitt.edu/40830/1/21st_food.pdf

(5)  EFSA Journal 2015;13(11):4290.


PŘÍLOHA

Část E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

1)

v kategorii 12.6 „Omáčky“ se za položku týkající se potravinářské přídatné látky E 955 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 957

Thaumatin

5

 

pouze jako látka zvýrazňující chuť a vůni“

2)

v kategorii 15.1 „Bramborové, obilné, moučné nebo škrobové snacky“ se za položku týkající se potravinářské přídatné látky E 955 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 957

Thaumatin

5

 

pouze jako látka zvýrazňující chuť a vůni“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU