(EU) 2018/249Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/249 ze dne 15. února 2018 o povolení taurinu, ß-alaninu, L-alaninu, L-argininu, L-asparagové kyseliny, L-histidinu, D,L-isoleucinu, L-leucinu, L-fenylalaninu, L-prolinu, D,L-serinu, L-tyrosinu, L-methioninu, L-valinu, L-cysteinu, glycinu, glutamátu sodného a L-glutamové kyseliny jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat a L-cysteinu hydrochloridu, monohydrátu, pro všechny druhy zvířat kromě koček a psů (Text s významem pro EHP. )

Publikováno: Úř. věst. L 53, 23.2.2018, s. 134-165 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 15. února 2018 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 15. března 2018 Nabývá účinnosti: 15. března 2018
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/249

ze dne 15. února 2018

o povolení taurinu, β-alaninu, L-alaninu, L-argininu, L-asparagové kyseliny, L-histidinu, D,L-isoleucinu, L-leucinu, L-fenylalaninu, L-prolinu, D,L-serinu, L-tyrosinu, L-methioninu, L-valinu, L-cysteinu, glycinu, glutamátu sodného a L-glutamové kyseliny jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat a L-cysteinu hydrochloridu, monohydrátu, pro všechny druhy zvířat kromě koček a psů

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. Článek 10 uvedeného nařízení stanoví přehodnocení doplňkových látek povolených podle směrnice Rady 70/524/EHS (2).

(2)

Látky taurin, β-alanin, L-alanin, L-arginin, L-asparagová kyselina, L-histidin, D,L-isoleucin, L-leucin, L-fenylalanin, L-prolin, D,L-serin, L-tyrosin, L-methionin, L-valin, L-cystein, L-cystein hydrochlorid, monohydrát, glycin, glutamát sodný a L-glutamová kyselina (dále jen „dotčené látky“) byly v souladu se směrnicí 70/524/EHS povoleny bez časového omezení jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat. Uvedené látky byly v souladu s čl. 10 odst. 1 nařízení (ES) č. 1831/2003 následně zapsány do Registru pro doplňkové látky jako stávající produkty.

(3)

V souladu s čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 ve spojení s článkem 7 uvedeného nařízení byla podána žádost o přehodnocení dotčených látek získávaných fermentací, hydrolýzou bílkovin a chemickou syntézou jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat. Žadatel požádal o zařazení uvedených doplňkových látek do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“. Tato žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003.

(4)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) dospěl ve svém stanovisku ze dne 9. dubna 2014 (3) k závěru, že za navržených podmínek použití nemají dotčené látky nepříznivé účinky na zdraví zvířat, lidské zdraví nebo na životní prostředí. Z důvodu nedostatku informací o produkčních kmenech není možné učinit závěr ohledně dotčených látek získávaných fermentací. Úřad usoudil, že vzhledem k tomu, že dotčené látky jsou jako aromata účinné v potravinách a že jejich funkce v krmivech je v podstatě stejná, není zapotřebí dále prokazovat jejich účinnost. Proto lze tento závěr extrapolovat i na krmiva. Žadatel stáhl žádost týkající se použití dotčených látek ve vodě k napájení.

(5)

Úřad dále došel k závěru, že vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici údaje, mělo by se s dotčenými látkami nakládat jako s potenciálně nebezpečnými látkami pro dýchací cesty, kůži a oči a s látkami senzibilizujícími kůži. Úřad rovněž dospěl k závěru, že dotčené látky jsou dráždivé pro dýchací cesty a mohou vytvářet nebezpečný prach. Proto by měla být přijata vhodná ochranná opatření. Úřad zvláštní požadavky na monitorování po uvedení na trh nepovažuje za nutné. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy doplňkových látek přidaných do krmiv, kterou předložila referenční laboratoř zřízená nařízením (ES) č. 1831/2003.

(6)

Posouzení dotčených látek prokazuje, že podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003 jsou splněny, s výjimkou dotčených látek získávaných fermentací. Z důvodu nedostatku informací o produkčních kmenech není možné posoudit jejich bezpečnost. Proto by používání uvedených látek získaných chemickou syntézou a hydrolýzou bílkovin mělo být povoleno podle přílohy tohoto nařízení.

(7)

Žadatel úřadu navrhl množství použití dotčených látek. S ohledem na tento návrh úřad dospěl k závěru, že určitá množství použití jsou bezpečná („množství posuzovaná úřadem“). Pro účely úředních kontrol v rámci potravinového řetězce by se měly stanovit některé požadavky na označování. Konkrétně, pokud množství použití přesáhne množství posuzované úřadem, je vhodné požadovat, aby byly na etiketě premixů a označení krmných surovin a krmných směsí obsahujících dotčené látky uvedeny určité informace, včetně odkazu na množství posuzované úřadem.

(8)

Skutečnost, že není povoleno použití dotčených látek ve vodě k napájení, nebrání jejich použití v krmných směsích podávaných s vodou.

(9)

Vzhledem k tomu, že bezpečnostní důvody nevyžadují okamžité provedení změn v podmínkách pro povolení dotčených látek, je vhodné stanovit přechodné období, které by zúčastněným stranám umožnilo připravit se na plnění nových požadavků vyplývajících z povolení.

(10)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Povolení

Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.

Článek 2

Přechodná opatření

1.   Látky taurin, β-alanin, L-alanin, L-arginin, L-asparagová kyselina, L-histidin, D,L-isoleucin, L-leucin, L-fenylalanin, L-prolin, D,L-serin, L-tyrosin, L-methionin, L-valin, L-cystein, L-cystein hydrochlorid, monohydrát, glycin, glutamát sodný a L-glutamová kyselina náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“ a premixy obsahující tyto látky, vyrobené a označené před 15. prosincem 2018 v souladu s pravidly platnými před 15. březnem 2018, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání zásob.

2.   Krmné suroviny a krmné směsi obsahující látky uvedené v odstavci 1, vyrobené a označené před 15. zářím 2019 v souladu s pravidly platnými před 15. březnem 2018, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.

3.   Krmné suroviny a krmné směsi obsahující látky uvedené v odstavci 1, vyrobené a označené před 15. zářím 2020 v souladu s pravidly platnými před 15. březnem 2018, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.

Článek 3

Vstup v platnost

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 15. února 2018.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.

(2)  Směrnice Rady 70/524/EHS ze dne 23. listopadu 1970 o doplňkových látkách v krmivech (Úř. věst. L 270, 14.12.1970, s. 1).

(3)  EFSA Journal 2014;12(5):3670.


PŘÍLOHA

Identifikační číslo doplňkové látky

Jméno držitele povolení

Doplňková látka

Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda

Druh nebo kategorie zvířat

Maximální stáří

Minimální obsah

Maximální obsah

Jiná ustanovení

Konec platnosti povolení

mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 %

Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky

2b16056

taurin

Složení doplňkové látky

taurin

Charakteristika účinné látky

taurin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C2H7O3NS

Číslo CAS: 107-35-7

Číslo FLAVIS: 16.056

Analytická metoda  (1)

K identifikaci taurinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení taurinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení Komise (ES) č. 152/2009 (2) (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky a premixů uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17001

β-alanin

Složení doplňkové látky

β-alanin

Charakteristika účinné látky

β-alanin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 97 % obsahu

Chemický vzorec: C3H7O2N

Číslo CAS: 107-95-9

Číslo FLAVIS: 17.001

Analytická metoda  (1)

K identifikaci β-alaninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení β-alaninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení Komise (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17002

L-alanin

Složení doplňkové látky

L-alanin

Charakteristika účinné látky

L-alanin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98,5 % obsahu

Chemický vzorec: C3H7NO2

Číslo CAS: 56-41-7

Číslo FLAVIS: 17.002

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-alaninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-alaninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení Komise (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17003

L-arginin

Složení doplňkové látky

L-arginin

Charakteristika účinné látky

L-arginin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C6H14O2N4

Číslo CAS: 74-79-3

Číslo FLAVIS: 17.003

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-argininu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-argininu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17005

L-asparagová kyselina

Složení doplňkové látky

L-asparagová kyselina

Charakteristika účinné látky

L-asparagová kyselina

Získaná chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C4H7O4N

Číslo CAS: 56-84-8

Číslo FLAVIS: 17.005

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-asparagové kyseliny ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-asparagové kyseliny v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17008

L-histidin

Složení doplňkové látky

L-histidin

Charakteristika účinné látky

L-histidin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C6H9O2N3

Číslo CAS: 71-00-1

Číslo FLAVIS: 17.008

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-histidinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-histidinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17010

D,L-isoleucin

Složení doplňkové látky

D,L-isoleucin

Charakteristika účinné látky

D,L-isoleucin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C6H13O2N

Číslo CAS: 443-79-8

Číslo FLAVIS: 17.010

Analytická metoda  (1)

K identifikaci D,L-isoleucinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení D,L-isoleucinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17012

L-leucin

Složení doplňkové látky

L-leucin

Charakteristika účinné látky

L-leucin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C6H13O2N

Číslo CAS: 61-90-5

Číslo FLAVIS: 17.012

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-leucinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-leucinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17018

L-fenylalanin

Složení doplňkové látky

L-fenylalanin

Charakteristika účinné látky

L-fenylalanin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C9H11O2N

Číslo CAS: 63-91-2

Číslo FLAVIS: 17.018

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-fenylalaninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-fenylalaninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17019

L-prolin

Složení doplňkové látky

L-prolin

Charakteristika účinné látky

L-prolin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C5H9O2N

Číslo CAS: 147-85-3

Číslo FLAVIS: 17.019

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-prolinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-prolinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17020

D,L-serin

Složení doplňkové látky

D,L-serin

Charakteristika účinné látky

D,L-serin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 95 % obsahu

Chemický vzorec: C3H7NO3

Číslo CAS: 302-84-1

Číslo FLAVIS: 17.020

Analytická metoda  (1)

K identifikaci D,L-serinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení D,L-serinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17022

L-tyrosin

Složení doplňkové látky

L-tyrosin

Charakteristika účinné látky

L-tyrosin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C9H11O3N

Číslo CAS: 60-18-4

Číslo FLAVIS: 17.022

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-tyrosinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-tyrosinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17027

L-methionin

Složení doplňkové látky

L-methionin

Charakteristika účinné látky

L-methionin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98,5 % obsahu

Chemický vzorec: C5H11NO2S

Číslo CAS: 63-68-3

Číslo FLAVIS: 17.027

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-methioninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-methioninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17028

L-valin

Složení doplňkové látky

L-valin

Charakteristika účinné látky

L-valin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98,5 % obsahu

Chemický vzorec: C5H11NO2

Číslo CAS: 72-18-4

Číslo FLAVIS: 17.028

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-valinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-valinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17033

L-cystein

Složení doplňkové látky

L-cystein

Charakteristika účinné látky

L-cystein

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C3H7O2NS

Číslo CAS: 52-90-4

Číslo FLAVIS: 17.033

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-cysteinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-cysteinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b920

L-cystein hydrochlorid, monohydrát

Složení doplňkové látky

L-cystein hydrochlorid, monohydrát

Charakteristika účinné látky

L-cystein hydrochlorid, monohydrát

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98,5 % obsahu

Chemický vzorec: C3H8ClNO2S · H2O

Číslo CAS 7048-04-6

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-cystein hydrochloridu, monohydrátu, ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-cystein hydrochloridu, monohydrátu, v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat kromě koček a psů

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg pro všechny druhy zvířat kromě koček a psů.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg pro všechny druhy zvířat kromě koček a psů.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b17034

glycin

Složení doplňkové látky

glycin

Charakteristika účinné látky

glycin

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C2H5O2N

Číslo CAS: 56-40-6

Číslo FLAVIS: 17.034

Analytická metoda  (1)

K identifikaci glycinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení glycinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %:

20 g/kg pro kočky a psy,

25 g/kg pro ostatní druhy a kategorie.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedených v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje:

20 g/kg pro kočky a psy,

25 g/kg pro ostatní druhy a kategorie.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b621

glutamát sodný

Složení doplňkové látky

glutamát sodný

Charakteristika účinné látky

glutamát sodný

Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 99 % obsahu

Chemický vzorec: C5H8 NaNO4 · H2O

Číslo CAS: 142-47-2

Analytická metoda  (1)

K identifikaci glutamátu sodného ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení glutamátu sodného v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028

2b620

L-glutamová kyselina

Složení doplňkové látky

L-glutamová kyselina

Charakteristika účinné látky

L-glutamová kyselina

Získaná chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin

Čistota: min. 98 % obsahu

Chemický vzorec: C5H9O4N

Číslo CAS: 56-86-0

Analytická metoda  (1)

K identifikaci L-glutamové kyseliny ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1).

Pro stanovení L-glutamové kyseliny v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F).

všechny druhy zvířat

1.

Doplňková látka se do krmiva musí zapracovat ve formě premixu.

2.

V návodu pro použití doplňkové látky a premixů musí být uvedeny podmínky skladování a stability.

3.

Na etiketě doplňkové látky musí být uvedeny tyto údaje:

„Doporučený maximální obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 %: 25 mg/kg.“

4.

Na etiketě premixů musí být uveden název funkční skupiny, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud by množství použití doporučené na etiketě premixů vedlo k překročení množství uvedeného v bodě 3.

5.

Na označení krmných surovin a krmných směsí musí být uvedena funkční skupina, identifikační číslo, název a přidané množství účinné látky, pokud obsah účinné látky v kompletním krmivu o obsahu vlhkosti 12 % přesahuje: 25 mg/kg.

6.

U doplňkových látek získaných hydrolýzou živočišných bílkovin musí být na etiketě doplňkové látky nebo premixu uvedeny druhy zvířat.

7.

Pro uživatele doplňkové látky a premixů musí provozovatelé krmivářských podniků stanovit provozní postupy a organizační opatření, která budou řešit případná rizika vyplývající z vdechnutí, zasažení kůže nebo zasažení očí. Pokud prostřednictvím těchto postupů a opatření nebude možné uvedená rizika odstranit nebo snížit na minimum, musí být doplňková látka a premixy používány s osobními ochrannými prostředky včetně prostředků k ochraně dýchacích cest, bezpečnostních brýlí a rukavic.

15.3.2028


(1)  Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(2)  Nařízení Komise (ES) č. 152/2009 ze dne 27. ledna 2009, kterým se stanoví metody odběru vzorků a laboratorního zkoušení pro úřední kontrolu krmiv (Úř. věst. L 54, 26.2.2009, s. 1)


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU