(EU) 2018/249Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/249 ze dne 15. února 2018 o povolení taurinu, ß-alaninu, L-alaninu, L-argininu, L-asparagové kyseliny, L-histidinu, D,L-isoleucinu, L-leucinu, L-fenylalaninu, L-prolinu, D,L-serinu, L-tyrosinu, L-methioninu, L-valinu, L-cysteinu, glycinu, glutamátu sodného a L-glutamové kyseliny jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat a L-cysteinu hydrochloridu, monohydrátu, pro všechny druhy zvířat kromě koček a psů (Text s významem pro EHP. )
Publikováno: | Úř. věst. L 53, 23.2.2018, s. 134-165 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 15. února 2018 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 15. března 2018 | Nabývá účinnosti: | 15. března 2018 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/249
ze dne 15. února 2018
o povolení taurinu, β-alaninu, L-alaninu, L-argininu, L-asparagové kyseliny, L-histidinu, D,L-isoleucinu, L-leucinu, L-fenylalaninu, L-prolinu, D,L-serinu, L-tyrosinu, L-methioninu, L-valinu, L-cysteinu, glycinu, glutamátu sodného a L-glutamové kyseliny jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat a L-cysteinu hydrochloridu, monohydrátu, pro všechny druhy zvířat kromě koček a psů
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. Článek 10 uvedeného nařízení stanoví přehodnocení doplňkových látek povolených podle směrnice Rady 70/524/EHS (2). |
(2) |
Látky taurin, β-alanin, L-alanin, L-arginin, L-asparagová kyselina, L-histidin, D,L-isoleucin, L-leucin, L-fenylalanin, L-prolin, D,L-serin, L-tyrosin, L-methionin, L-valin, L-cystein, L-cystein hydrochlorid, monohydrát, glycin, glutamát sodný a L-glutamová kyselina (dále jen „dotčené látky“) byly v souladu se směrnicí 70/524/EHS povoleny bez časového omezení jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat. Uvedené látky byly v souladu s čl. 10 odst. 1 nařízení (ES) č. 1831/2003 následně zapsány do Registru pro doplňkové látky jako stávající produkty. |
(3) |
V souladu s čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 ve spojení s článkem 7 uvedeného nařízení byla podána žádost o přehodnocení dotčených látek získávaných fermentací, hydrolýzou bílkovin a chemickou syntézou jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat. Žadatel požádal o zařazení uvedených doplňkových látek do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“. Tato žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(4) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) dospěl ve svém stanovisku ze dne 9. dubna 2014 (3) k závěru, že za navržených podmínek použití nemají dotčené látky nepříznivé účinky na zdraví zvířat, lidské zdraví nebo na životní prostředí. Z důvodu nedostatku informací o produkčních kmenech není možné učinit závěr ohledně dotčených látek získávaných fermentací. Úřad usoudil, že vzhledem k tomu, že dotčené látky jsou jako aromata účinné v potravinách a že jejich funkce v krmivech je v podstatě stejná, není zapotřebí dále prokazovat jejich účinnost. Proto lze tento závěr extrapolovat i na krmiva. Žadatel stáhl žádost týkající se použití dotčených látek ve vodě k napájení. |
(5) |
Úřad dále došel k závěru, že vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici údaje, mělo by se s dotčenými látkami nakládat jako s potenciálně nebezpečnými látkami pro dýchací cesty, kůži a oči a s látkami senzibilizujícími kůži. Úřad rovněž dospěl k závěru, že dotčené látky jsou dráždivé pro dýchací cesty a mohou vytvářet nebezpečný prach. Proto by měla být přijata vhodná ochranná opatření. Úřad zvláštní požadavky na monitorování po uvedení na trh nepovažuje za nutné. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy doplňkových látek přidaných do krmiv, kterou předložila referenční laboratoř zřízená nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(6) |
Posouzení dotčených látek prokazuje, že podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003 jsou splněny, s výjimkou dotčených látek získávaných fermentací. Z důvodu nedostatku informací o produkčních kmenech není možné posoudit jejich bezpečnost. Proto by používání uvedených látek získaných chemickou syntézou a hydrolýzou bílkovin mělo být povoleno podle přílohy tohoto nařízení. |
(7) |
Žadatel úřadu navrhl množství použití dotčených látek. S ohledem na tento návrh úřad dospěl k závěru, že určitá množství použití jsou bezpečná („množství posuzovaná úřadem“). Pro účely úředních kontrol v rámci potravinového řetězce by se měly stanovit některé požadavky na označování. Konkrétně, pokud množství použití přesáhne množství posuzované úřadem, je vhodné požadovat, aby byly na etiketě premixů a označení krmných surovin a krmných směsí obsahujících dotčené látky uvedeny určité informace, včetně odkazu na množství posuzované úřadem. |
(8) |
Skutečnost, že není povoleno použití dotčených látek ve vodě k napájení, nebrání jejich použití v krmných směsích podávaných s vodou. |
(9) |
Vzhledem k tomu, že bezpečnostní důvody nevyžadují okamžité provedení změn v podmínkách pro povolení dotčených látek, je vhodné stanovit přechodné období, které by zúčastněným stranám umožnilo připravit se na plnění nových požadavků vyplývajících z povolení. |
(10) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Povolení
Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Přechodná opatření
1. Látky taurin, β-alanin, L-alanin, L-arginin, L-asparagová kyselina, L-histidin, D,L-isoleucin, L-leucin, L-fenylalanin, L-prolin, D,L-serin, L-tyrosin, L-methionin, L-valin, L-cystein, L-cystein hydrochlorid, monohydrát, glycin, glutamát sodný a L-glutamová kyselina náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“ a premixy obsahující tyto látky, vyrobené a označené před 15. prosincem 2018 v souladu s pravidly platnými před 15. březnem 2018, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání zásob.
2. Krmné suroviny a krmné směsi obsahující látky uvedené v odstavci 1, vyrobené a označené před 15. zářím 2019 v souladu s pravidly platnými před 15. březnem 2018, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
3. Krmné suroviny a krmné směsi obsahující látky uvedené v odstavci 1, vyrobené a označené před 15. zářím 2020 v souladu s pravidly platnými před 15. březnem 2018, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání stávajících zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 15. února 2018.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
(2) Směrnice Rady 70/524/EHS ze dne 23. listopadu 1970 o doplňkových látkách v krmivech (Úř. věst. L 270, 14.12.1970, s. 1).
(3) EFSA Journal 2014;12(5):3670.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Jméno držitele povolení |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||
mg účinné látky/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
|||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
|||||||||||||||||||||||||||||||
2b16056 |
— |
taurin |
Složení doplňkové látky taurin Charakteristika účinné látky taurin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C2H7O3NS Číslo CAS: 107-35-7 Číslo FLAVIS: 16.056 Analytická metoda (1) K identifikaci taurinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení taurinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení Komise (ES) č. 152/2009 (2) (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17001 |
— |
β-alanin |
Složení doplňkové látky β-alanin Charakteristika účinné látky β-alanin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 97 % obsahu Chemický vzorec: C3H7O2N Číslo CAS: 107-95-9 Číslo FLAVIS: 17.001 Analytická metoda (1) K identifikaci β-alaninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení β-alaninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení Komise (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17002 |
— |
L-alanin |
Složení doplňkové látky L-alanin Charakteristika účinné látky L-alanin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98,5 % obsahu Chemický vzorec: C3H7NO2 Číslo CAS: 56-41-7 Číslo FLAVIS: 17.002 Analytická metoda (1) K identifikaci L-alaninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-alaninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení Komise (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17003 |
— |
L-arginin |
Složení doplňkové látky L-arginin Charakteristika účinné látky L-arginin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C6H14O2N4 Číslo CAS: 74-79-3 Číslo FLAVIS: 17.003 Analytická metoda (1) K identifikaci L-argininu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-argininu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17005 |
— |
L-asparagová kyselina |
Složení doplňkové látky L-asparagová kyselina Charakteristika účinné látky L-asparagová kyselina Získaná chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C4H7O4N Číslo CAS: 56-84-8 Číslo FLAVIS: 17.005 Analytická metoda (1) K identifikaci L-asparagové kyseliny ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-asparagové kyseliny v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17008 |
— |
L-histidin |
Složení doplňkové látky L-histidin Charakteristika účinné látky L-histidin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C6H9O2N3 Číslo CAS: 71-00-1 Číslo FLAVIS: 17.008 Analytická metoda (1) K identifikaci L-histidinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-histidinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17010 |
— |
D,L-isoleucin |
Složení doplňkové látky D,L-isoleucin Charakteristika účinné látky D,L-isoleucin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C6H13O2N Číslo CAS: 443-79-8 Číslo FLAVIS: 17.010 Analytická metoda (1) K identifikaci D,L-isoleucinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení D,L-isoleucinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17012 |
— |
L-leucin |
Složení doplňkové látky L-leucin Charakteristika účinné látky L-leucin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C6H13O2N Číslo CAS: 61-90-5 Číslo FLAVIS: 17.012 Analytická metoda (1) K identifikaci L-leucinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-leucinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17018 |
— |
L-fenylalanin |
Složení doplňkové látky L-fenylalanin Charakteristika účinné látky L-fenylalanin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C9H11O2N Číslo CAS: 63-91-2 Číslo FLAVIS: 17.018 Analytická metoda (1) K identifikaci L-fenylalaninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-fenylalaninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17019 |
— |
L-prolin |
Složení doplňkové látky L-prolin Charakteristika účinné látky L-prolin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C5H9O2N Číslo CAS: 147-85-3 Číslo FLAVIS: 17.019 Analytická metoda (1) K identifikaci L-prolinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-prolinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17020 |
— |
D,L-serin |
Složení doplňkové látky D,L-serin Charakteristika účinné látky D,L-serin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 95 % obsahu Chemický vzorec: C3H7NO3 Číslo CAS: 302-84-1 Číslo FLAVIS: 17.020 Analytická metoda (1) K identifikaci D,L-serinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení D,L-serinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17022 |
— |
L-tyrosin |
Složení doplňkové látky L-tyrosin Charakteristika účinné látky L-tyrosin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C9H11O3N Číslo CAS: 60-18-4 Číslo FLAVIS: 17.022 Analytická metoda (1) K identifikaci L-tyrosinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-tyrosinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17027 |
— |
L-methionin |
Složení doplňkové látky L-methionin Charakteristika účinné látky L-methionin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98,5 % obsahu Chemický vzorec: C5H11NO2S Číslo CAS: 63-68-3 Číslo FLAVIS: 17.027 Analytická metoda (1) K identifikaci L-methioninu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-methioninu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17028 |
— |
L-valin |
Složení doplňkové látky L-valin Charakteristika účinné látky L-valin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98,5 % obsahu Chemický vzorec: C5H11NO2 Číslo CAS: 72-18-4 Číslo FLAVIS: 17.028 Analytická metoda (1) K identifikaci L-valinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-valinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17033 |
— |
L-cystein |
Složení doplňkové látky L-cystein Charakteristika účinné látky L-cystein Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C3H7O2NS Číslo CAS: 52-90-4 Číslo FLAVIS: 17.033 Analytická metoda (1) K identifikaci L-cysteinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-cysteinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b920 |
— |
L-cystein hydrochlorid, monohydrát |
Složení doplňkové látky L-cystein hydrochlorid, monohydrát Charakteristika účinné látky L-cystein hydrochlorid, monohydrát Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98,5 % obsahu Chemický vzorec: C3H8ClNO2S · H2O Číslo CAS 7048-04-6 Analytická metoda (1) K identifikaci L-cystein hydrochloridu, monohydrátu, ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-cystein hydrochloridu, monohydrátu, v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat kromě koček a psů |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b17034 |
— |
glycin |
Složení doplňkové látky glycin Charakteristika účinné látky glycin Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C2H5O2N Číslo CAS: 56-40-6 Číslo FLAVIS: 17.034 Analytická metoda (1) K identifikaci glycinu ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení glycinu v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b621 |
— |
glutamát sodný |
Složení doplňkové látky glutamát sodný Charakteristika účinné látky glutamát sodný Získaný chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 99 % obsahu Chemický vzorec: C5H8 NaNO4 · H2O Číslo CAS: 142-47-2 Analytická metoda (1) K identifikaci glutamátu sodného ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení glutamátu sodného v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
||||||||||||||||||||||
2b620 |
— |
L-glutamová kyselina |
Složení doplňkové látky L-glutamová kyselina Charakteristika účinné látky L-glutamová kyselina Získaná chemickou syntézou nebo hydrolýzou bílkovin Čistota: min. 98 % obsahu Chemický vzorec: C5H9O4N Číslo CAS: 56-86-0 Analytická metoda (1) K identifikaci L-glutamové kyseliny ve zchutňujících premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem (Ph.Eur. 6.6, 2.2.56 metoda 1). Pro stanovení L-glutamové kyseliny v premixech: iontově výměnná chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a fotometrickou detekcí: na základě nařízení (ES) č. 152/2009 (příloha III část F). |
všechny druhy zvířat |
— |
— |
— |
|
15.3.2028 |
(1) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 152/2009 ze dne 27. ledna 2009, kterým se stanoví metody odběru vzorků a laboratorního zkoušení pro úřední kontrolu krmiv (Úř. věst. L 54, 26.2.2009, s. 1)