(EU) 2018/98Nařízení Komise (EU) 2018/98 ze dne 22. ledna 2018, kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o sorban vápenatý (E 203) (Text s významem pro EHP. )

Publikováno: Úř. věst. L 17, 23.1.2018, s. 14-28 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 22. ledna 2018 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 12. února 2018 Nabývá účinnosti: 12. srpna 2018
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/98

ze dne 22. ledna 2018,

kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o sorban vápenatý (E 203)

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 a článek 14 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinářských přídatných látkách, potravinářských enzymech, potravinářských aromatech a živinách a podmínky jejich použití.

(3)

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (2) stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.

(4)

Sorban vápenatý (E 203) je látka povolená jako konzervant v řadě potravin, jakož i v barvicích přípravcích a potravinářských aromatech v souladu s přílohami II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.

(5)

V čl. 32 odst. 1 nařízení (ES) č. 1333/2008 se stanoví, že všechny potravinářské přídatné látky, které byly v Unii ke dni 20. ledna 2009 již povoleny, podrobí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) novému posouzení rizika.

(6)

Za tímto účelem stanoví nařízení Komise (EU) č. 257/2010 (3) program pro přehodnocení potravinářských přídatných látek. Podle nařízení (EU) č. 257/2010 se přehodnocení konzervantů mělo dokončit do 31. prosince 2015.

(7)

Dne 30. června 2015 vydal úřad vědecké stanovisko týkající se přehodnocení kyseliny sorbové (E 200), sorbanu draselného (E 202) a sorbanu vápenatého (E 203) jako potravinářských přídatných látek (4). Stanovisko konstatovalo nedostatek údajů o genotoxicitě sorbanu vápenatého. Úřad proto nemohl potvrdit bezpečnost sorbanu vápenatého jako potravinářské přídatné látky a dospěl k závěru, že by tato látka měla být vyloučena ze skupinového přijatelného denního přívodu (ADI) stanoveného pro kyselinu sorbovou (E 200) a sorban draselný (E 202). Ve stanovisku se uvádí, že pro účely zvážení zařazení sorbanu vápenatého do uvedeného skupinového ADI je třeba provést studie genotoxicity sorbanu vápenatého.

(8)

Komise dne 10. června 2016 vyhlásila veřejnou výzvu k předložení vědeckých a technologických údajů týkajících se kyseliny sorbové (E 200), sorbanu draselného (E 202) a sorbanu vápenatého (E 203) (5) se zaměřením na potřebu údajů zjištěnou ve vědeckém stanovisku o přehodnocení těchto látek jako potravinářských přídatných látek. Žádný hospodářský subjekt se však nezavázal poskytnout požadované údaje o genotoxicitě sorbanu vápenatého (E 203). Úřad bez těchto údajů nemůže přehodnocení bezpečnosti sorbanu vápenatého jako potravinářské přídatné látky dokončit, a tudíž není možné zjistit, zda tato látka stále splňuje podmínky podle čl. 6 odst. 1 nařízení (ES) č. 1333/2008 k zařazení na seznam schválených potravinářských přídatných látek Unie.

(9)

Je proto vhodné sorban vápenatý (E 203) ze seznamu schválených potravinářských přídatných látek Unie odstranit.

(10)

V souladu s čl. 10 odst. 3 nařízení (ES) č. 1333/2008 by měl být seznam schválených potravinářských přídatných látek Unie pozměněn postupem podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (6).

(11)

V čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 se stanoví, že seznam potravinářských přídatných látek Unie může být aktualizován buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(12)

Přílohy II a III nařízení (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení (EU) č. 231/2012 by proto měly být pozměněny odstraněním sorbanu vápenatého (E 203) ze seznamu schválených potravinářských přídatných látek Unie, protože jejich zařazení seznam již není s ohledem na absenci náležitých údajů o gonotoxicitě opodstatněné.

(13)

Aby se provozovatelé potravinářských podniků mohli přizpůsobit novým požadavkům nebo nalézt alternativy sorbanu vápenatého (E 203), mělo by se toto nařízení začít používat 6 měsíců po jeho vstupu v platnost.

(14)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Přílohy II a III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

V příloze nařízení (EU) č. 231/2012 se zrušuje položka pro potravinářskou přídatnou látku E 203 sorban vápenatý.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se ode dne 12. srpna 2018.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 22. ledna 2018.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).

(3)  Nařízení Komise (EU) č. 257/2010 ze dne 25. března 2010, kterým se stanoví program pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (Úř. věst. L 80, 26.3.2010, s. 19).

(4)  EFSA Journal 2015; 13(6):4144.

(5)  http://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/additives/re-evaluation_en

(6)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).


PŘÍLOHA

1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

a)

v části B tabulce 3: Potravinářské přídatné látky jiné než barviva a náhradní sladidla se zrušuje položka týkající se potravinářské přídatné látky E 203 sorban vápenatý;

b)

část C tabulka 5: Ostatní přídatné látky, jejichž regulace může být kombinována, se mění takto:

i)

písmeno a) „E 200 – 203: Kyselina sorbová – sorbany (KS)“ se nahrazuje tímto:

„a)

E 200 – 202: Kyselina sorbová – sorban draselný (KS)

Číslo označení E

Název

E 200

Kyselina sorbová

E 202

Sorban draselný“

ii)

v písmenu c) „E 200 – 213: Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany (KS + KB)“ se zrušuje položka týkající se potravinářské přídatné látky E 203 sorban vápenatý;

iii)

v písmenu d) „E 200 – 219: Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany (KS + KB + PHB)“ se zrušuje položka týkající se potravinářské přídatné látky E 203 sorban vápenatý;

iv)

písmeno e) „E 200 – 203; 214 – 219: Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany (KS + PHB)“ se nahrazuje tímto:

„e)

E 200 – 202; 214 – 219: Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany (KS + PHB)

Číslo označení E

Název

E 200

Kyselina sorbová

E 202

Sorban draselný

E 214

Ethyl p-hydroxybenzoát

E 215

Ethyl p-hydroxybenzoát sodná sůl

E 218

Methyl p-hydroxybenzoát

E 219

Methyl p-hydroxybenzoát sodná sůl“

c)

část E se mění takto:

1)

v kategorii 01.3 (Neochucené fermentované mléčné výrobky, které byly po fermentaci tepelně ošetřené) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze kyselé mléko“

2)

v kategorii 01.4 (Ochucené fermentované mléčné výrobky včetně tepelně ošetřených) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

300

(1) (2)

pouze tepelně neošetřené dezerty na bázi mléka“

3)

v kategorii 01.7.1 (Nezrající sýry kromě výrobků spadajících do kategorie 16) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)“

 

4)

v kategorii 01.7.2 (Zrající sýry) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze plátkový a krájený balený sýr, vrstvený sýr a sýr s přidanými potravinami

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

quantum satis

 

pouze povrchové ošetření zrajících výrobků“

5)

v kategorii 01.7.4 (Syrovátkové sýry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze plátkový balený sýr; vrstvený sýr a sýr s přidanými potravinami“

6)

v kategorii 01.7.5 (Tavené sýry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)“

 

7)

v kategorii 01.7.6 (Výrobky ze sýra (kromě výrobků spadajících do kategorie 16)) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze nezrající výrobky; plátkované balené zrající výrobky; vrstvené zrající výrobky a zrající výrobky s přidanými potravinami

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

quantum satis

 

pouze povrchové ošetření zrajících výrobků“

8)

v kategorii 01.8 (Analogy mléčných výrobků, včetně náhrad mléka do teplých nápojů) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze analogy sýra na bázi bílkovin

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

quantum satis

(1) (2)

pouze analogy sýra (pouze k povrchovému ošetření)“

9)

v kategorii 02.2.2 (Jiné tukové a olejové emulze včetně pomazánek definovaných v nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 a kapalných emulzí) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze tukové emulze (kromě másla) s obsahem tuku 60 % nebo vyšším

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze tukové emulze s obsahem tuku nižším než 60 %“

10)

v kategorii 04.1.1 (Celé čerstvé ovoce a zelenina) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

20

 

pouze povrchové ošetření neloupaných čerstvých citrusových plodů“

11)

v kategorii 04.2.1 (Sušené ovoce a zelenina) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze sušené ovoce“

12)

kategorie 04.2.2 (Ovoce a zelenina v octě, oleji nebo slaném nálevu) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

2 000

(1) (2)

pouze zelenina (kromě oliv)“

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze olivy a přípravky na bázi oliv“

iii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

pouze olivy a přípravky na bázi oliv“

13)

kategorie 04.2.4.1 (Ovocné a zeleninové přípravky kromě kompotů) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze ovocné a zeleninové přípravky včetně přípravků z mořských řas, ovocných omáček, aspiku, kromě protlaků, mousse, kompotu, salátů a podobných výrobků, v plechovkách nebo sklenicích“

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

pouze přípravky na bázi oliv“

14)

v kategorii 04.2.5.1 (Výběrový džem (Extra) a výběrový rosol (Extra) ve smyslu směrnice 2001/113/ES) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

pouze výrobky se sníženým obsahem cukru a podobné nízkoenergetické výrobky nebo výrobky bez přidaného cukru, mermeladas

15)

v kategorii 04.2.5.2 (Džemy, rosoly a marmelády a slazený kaštanový krém ve smyslu směrnice 2001/113/ES) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

pouze výrobky se sníženým obsahem cukru a podobné nízkoenergetické výrobky nebo výrobky bez přidaného cukru, pomazánky, mermeladas

16)

v kategorii 04.2.5.3 (Ostatní obdobné ovocné nebo zeleninové pomazánky) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazují tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

ostatní pomazánky na bázi ovoce, mermeladas

 

E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 500

(1) (2)

pouze marmelada

17)

v kategorii 04.2.6 (Zpracované výrobky z brambor) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze bramborové těsto a předsmažené bramborové plátky“

18)

kategorie 05.2 (Ostatní cukrovinky včetně drobných cukrovinek na osvěžení dechu) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany

1 500

(1) (2) (5)

kromě proslazeného, krystalizovaného nebo glazovaného ovoce a zeleniny“

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

pouze proslazené, krystalizované nebo glazované ovoce a zelenina“

19)

v kategorii 05.3 (Žvýkačky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 500

(1) (2)“

 

20)

kategorie 05.4 (Dekorace, polevy a náplně, kromě náplní na bázi ovoce spadajících do kategorie 4.2.4) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze sladké dezertní omáčky (toppingy) (sirupy pro lívance, ochucené sirupy pro míchané mléčné nápoje a zmrzliny; podobné výrobky)“

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany

1 500

(1) (2) (5)“

 

21)

v kategorii 06.4.4 (Bramborové gnocchi) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1)“

 

(22)

v kategorii 06.4.5 (Náplně pro plněné těstoviny (ravioli a podobné výrobky)) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)“

 

23)

v kategorii 06.6 (Šlehané těsto) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)“

 

24)

v kategorii 06.7 (Předvařené nebo zpracované obiloviny) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)

pouze polenta

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze Semmelknödelteig

25)

v kategorii 07.1 (Chléb a pečivo) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze krájený balený chléb a žitný chléb, předpečené balené pečivo určené pro maloobchodní prodej a chléb se sníženým obsahem energie určený pro maloobchodní prodej“

26)

v kategorii 07.2 (Jemné pečivo) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze s vodní aktivitou více než 0,65“

27)

v kategorii 08.3.1 (Tepelně neopracované masné výrobky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany

quantum satis

(1) (2)

pouze povrchové ošetření sušených masných výrobků“

28)

kategorie 08.3.2 (Tepelně opracované masné výrobky) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202; 214 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany

1 000

(1) (2)

pouze paštiky“

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze aspik“

iii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany

quantum satis

(1) (2)

pouze povrchové ošetření sušených masných výrobků“

29)

kategorie 08.3.3 (Střívka a obaly a dekorace na maso) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

quantum satis

 

pouze střívka na bázi kolagenu s vodní aktivitou vyšší než 0,6“

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202; 214 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany

1 000

(1) (2)

pouze aspikové obaly masných výrobků (vařených, nasolených nebo sušených)“

30)

kategorie 09.2 (Zpracované ryby a produkty rybolovu včetně měkkýšů a korýšů) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

aspik“

ii)

položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazují tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

200

(1) (2)

pouze solené sušené ryby

 

E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

2 000

(1) (2)

pouze polokonzervované rybí produkty a produkty rybolovu včetně korýšů, měkkýšů, surimi a pasty z ryb/korýšů; vaření korýši a měkkýši

 

E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

6 000

(1) (2)

pouze vařené Crangon crangon a Crangon vulgaris

31)

v kategorii 09.3 (Jikry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

2 000

(1) (2)

pouze polokonzervované výrobky z ryb včetně výrobků z rybích jiker“

32)

kategorie 10.2 (Zpracovaná vejce a vaječné výrobky) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze dehydratované a koncentrované zmrazené nebo hluboce zmrazené vaječné výrobky“

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

5 000

(1) (2)

pouze tekutá vejce (bílek, žloutek nebo celé vejce)“

33)

v kategorii 11.4.1 (Stolní sladidla v tekuté formě) se položka pro potravinářské přídatné látky E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany

500

(1) (2)

pouze pokud je obsah vody vyšší než 75 %“

34)

v kategorii 12.2.2 (Ochucovací a kořenící přípravky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)“

 

35)

v kategorii 12.4 (Hořčice) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)“

 

36)

v kategorii 12.5 (Polévky a vývary) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

500

(1) (2)

pouze tekuté polévky a vývary (kromě konzerv)“

37)

kategorie 12.6 (Omáčky) se mění takto:

i)

položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze emulgované omáčky s obsahem tuku 60 % nebo vyšším

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze emulgované omáčky s obsahem tuku nižším než 60 %“

ii)

položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazují tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

pouze emulgované omáčky s obsahem tuku 60 % nebo vyšším; neemulgované omáčky

 

E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

2 000

(1) (2)

pouze emulgované omáčky s obsahem tuku nižším než 60 %“

38)

v kategorii 12.7 (Saláty a lahůdkové pomazánky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 500

(1) (2)“

 

39)

v kategorii 12.9 (Bílkovinové produkty, kromě produktů spadajících do skupiny 1.8) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze náhražky masa, ryb, korýšů a hlavonožců a sýra na bázi bílkoviny“

40)

v kategorii 13.2 (Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely podle směrnice 1999/21/ES (kromě výrobků spadajících do kategorie potravin 13.1.5)) se položka pro potravinářské přídatné látky E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 500

(1) (2)“

 

41)

v kategorii 13.3 (Dietní potraviny pro diety zaměřené na regulaci hmotnosti určené k náhradě celodenní stravy nebo jednotlivého pokrmu (celý objem nebo část celodenní stravy)) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 500

(1) (2)“

 

42)

kategorie 14.1.2 (Ovocné šťávy ve smyslu směrnice 2001/112/ES a zeleninové šťávy) se mění takto:

i)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

500

(1) (2)

pouze Sødsaft a sødetsaft

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

2 000

(1) (2)

pouze nezkvašená hroznová šťáva pro bohoslužebné účely“

43)

v kategorii 14.1.3 (Ovocné nektary ve smyslu směrnice 2001/112/ES a zeleninové nektary a podobné výrobky) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

250

(1) (2)

pouze tradiční švédské ovocné sirupy, maximum se vztahuje na případy, kdy byly použity také E 210 – 213, kyselina benzoová – benzoany

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

300

(1) (2)

pouze tradiční švédské a finské ovocné sirupy“

44)

v kategorii 14.1.4 (Ochucené nápoje) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

250

(1) (2)

maximum platí v případě, že byly použity také E 210 – 213, kyselina benzoová – benzoany

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

300

(1) (2)

kromě nápojů na bázi mléka“

45)

v kategorii 14.1.5.2 (Ostatní) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

600

(1) (2)

pouze tekuté koncentráty z čaje a tekuté koncentráty z výluhů z ovoce a bylin“

46)

v kategorii 14.2.1 (Pivo a sladové nápoje) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)

pouze pivo v KEG sudech obsahující více než 0,5 % přidaného fermentovatelného cukru a/nebo ovocné šťávy či koncentrátů“

47)

v kategorii 14.2.2 (Víno a ostatní výrobky ve smyslu nařízení (ES) č. 1234/2007 a podobné nealkoholické výrobky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)

pouze nealkoholické“

48)

v kategorii 14.2.3 (Cider a perry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)“

 

49)

v kategorii 14.2.4 (Ovocné víno a made wine) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)“

 

50)

v kategorii 14.2.5 (Medovina) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)“

 

51)

v kategorii 14.2.7.1 (Aromatizovaná vína) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)“

 

52)

v kategorii 14.2.7.2 (Aromatizované vinné nápoje) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)“

 

53)

v kategorii 14.2.7.3 (Aromatizované vinné koktejly) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)“

 

54)

v kategorii 14.2.8 (Ostatní alkoholické nápoje včetně směsí alkoholických nápojů s nealkoholickými nápoji a destiláty s obsahem alkoholu do 15 %) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

200

(1) (2)

pouze alkoholické nápoje s obsahem alkoholu méně než 15 % a nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe a aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe

55)

v kategorii 15.1 (Bramborové, obilné, moučné nebo škrobové snacky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202; 214 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany

1 000

(1) (2) (5)“

 

56)

v kategorii 15.2 (Zpracované ořechy) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 202; 214 – 219

Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany

1 000

(1) (2) (5)

pouze ořechy s polevou“

57)

kategorie 16 (Dezerty, kromě výrobků spadajících do kategorií 1, 3 a 4) se mění takto:

i)

položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazují tímto:

 

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

1 000

(1) (2)

pouze frugtgrød, rote Grütze a pasha

 

E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný

2 000

(1) (2)

pouze ostkaka

ii)

položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

300

(1) (2)

pouze tepelně neošetřené dezerty na bázi mléka“

58)

v kategorii 17.1 (Doplňky stravy dodávané v pevné formě, včetně tobolek a tablet a podobných forem, kromě výrobků určených ke žvýkání) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

1 000

(1) (2)

pouze dodává-li se v sušené formě s obsahem přípravků vitaminu A a kombinací vitaminu A a D“

59)

v kategorii 17.2 (Doplňky stravy dodávané v tekuté podobě) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:

 

„E 200 – 213

Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany

2 000

(1) (2)“

 

2)

Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

a)

v části 2 (Potravinářské přídatné látky jiné než nosiče v potravinářských přídatných látkách) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203, E 210, E 211 a E 212 nahrazují tímto:

„E 200 – 202

Kyselina sorbová – sorban draselný (tabulka 2)

1 500 mg/kg jednotlivě nebo kombinovaně v přípravku 15 mg/kg v konečném produktu, vyjádřeno jako volná kyselina

barvicí přípravky“

E 210

Kyselina benzoová

E 211

Benzoan sodný

E 212

Benzoan draselný

b)

v části 4 (Potravinářské přídatné látky včetně nosičů v potravinářských aromatech) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203, E 210, E 211, E 212 a E 213 nahrazují tímto:

„E 200 – 202

Kyselina sorbová a sorban draselný (tabulka 2)

všechna aromata

1 500 mg/kg (jednotlivě nebo v kombinaci, vyjádřeno jako volná kyselina) v aromatech“

E 210

Kyselina benzoová

E 211

Benzoan sodný

E 212

Benzoan draselný

E 213

Benzoan vápenatý

c)

v části 6 (Definice skupin potravinářských přídatných látek pro účely částí 1 až 5) se tabulka 2 (Tabulka 2: Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:

„Tabulka 2

Kyselina sorbová – sorban draselný

Číslo E

Název

E 200

Kyselina sorbová

E 202

Sorban draselný“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU