NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/98
ze dne 22. ledna 2018,
kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o sorban vápenatý (E 203)
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 a článek 14 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1)
|
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.
|
(2)
|
Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinářských přídatných látkách, potravinářských enzymech, potravinářských aromatech a živinách a podmínky jejich použití.
|
(3)
|
Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (2) stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.
|
(4)
|
Sorban vápenatý (E 203) je látka povolená jako konzervant v řadě potravin, jakož i v barvicích přípravcích a potravinářských aromatech v souladu s přílohami II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.
|
(5)
|
V čl. 32 odst. 1 nařízení (ES) č. 1333/2008 se stanoví, že všechny potravinářské přídatné látky, které byly v Unii ke dni 20. ledna 2009 již povoleny, podrobí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) novému posouzení rizika.
|
(6)
|
Za tímto účelem stanoví nařízení Komise (EU) č. 257/2010 (3) program pro přehodnocení potravinářských přídatných látek. Podle nařízení (EU) č. 257/2010 se přehodnocení konzervantů mělo dokončit do 31. prosince 2015.
|
(7)
|
Dne 30. června 2015 vydal úřad vědecké stanovisko týkající se přehodnocení kyseliny sorbové (E 200), sorbanu draselného (E 202) a sorbanu vápenatého (E 203) jako potravinářských přídatných látek (4). Stanovisko konstatovalo nedostatek údajů o genotoxicitě sorbanu vápenatého. Úřad proto nemohl potvrdit bezpečnost sorbanu vápenatého jako potravinářské přídatné látky a dospěl k závěru, že by tato látka měla být vyloučena ze skupinového přijatelného denního přívodu (ADI) stanoveného pro kyselinu sorbovou (E 200) a sorban draselný (E 202). Ve stanovisku se uvádí, že pro účely zvážení zařazení sorbanu vápenatého do uvedeného skupinového ADI je třeba provést studie genotoxicity sorbanu vápenatého.
|
(8)
|
Komise dne 10. června 2016 vyhlásila veřejnou výzvu k předložení vědeckých a technologických údajů týkajících se kyseliny sorbové (E 200), sorbanu draselného (E 202) a sorbanu vápenatého (E 203) (5) se zaměřením na potřebu údajů zjištěnou ve vědeckém stanovisku o přehodnocení těchto látek jako potravinářských přídatných látek. Žádný hospodářský subjekt se však nezavázal poskytnout požadované údaje o genotoxicitě sorbanu vápenatého (E 203). Úřad bez těchto údajů nemůže přehodnocení bezpečnosti sorbanu vápenatého jako potravinářské přídatné látky dokončit, a tudíž není možné zjistit, zda tato látka stále splňuje podmínky podle čl. 6 odst. 1 nařízení (ES) č. 1333/2008 k zařazení na seznam schválených potravinářských přídatných látek Unie.
|
(9)
|
Je proto vhodné sorban vápenatý (E 203) ze seznamu schválených potravinářských přídatných látek Unie odstranit.
|
(10)
|
V souladu s čl. 10 odst. 3 nařízení (ES) č. 1333/2008 by měl být seznam schválených potravinářských přídatných látek Unie pozměněn postupem podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (6).
|
(11)
|
V čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 se stanoví, že seznam potravinářských přídatných látek Unie může být aktualizován buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.
|
(12)
|
Přílohy II a III nařízení (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení (EU) č. 231/2012 by proto měly být pozměněny odstraněním sorbanu vápenatého (E 203) ze seznamu schválených potravinářských přídatných látek Unie, protože jejich zařazení seznam již není s ohledem na absenci náležitých údajů o gonotoxicitě opodstatněné.
|
(13)
|
Aby se provozovatelé potravinářských podniků mohli přizpůsobit novým požadavkům nebo nalézt alternativy sorbanu vápenatého (E 203), mělo by se toto nařízení začít používat 6 měsíců po jeho vstupu v platnost.
|
(14)
|
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,
|
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Přílohy II a III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
V příloze nařízení (EU) č. 231/2012 se zrušuje položka pro potravinářskou přídatnou látku E 203 sorban vápenatý.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 12. srpna 2018.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 22. ledna 2018.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).
(3) Nařízení Komise (EU) č. 257/2010 ze dne 25. března 2010, kterým se stanoví program pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (Úř. věst. L 80, 26.3.2010, s. 19).
(4) EFSA Journal 2015; 13(6):4144.
(5) http://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/additives/re-evaluation_en
(6) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
PŘÍLOHA
1)
|
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
a)
|
v části B tabulce 3: Potravinářské přídatné látky jiné než barviva a náhradní sladidla se zrušuje položka týkající se potravinářské přídatné látky E 203 sorban vápenatý;
|
b)
|
část C tabulka 5: Ostatní přídatné látky, jejichž regulace může být kombinována, se mění takto:
i)
|
písmeno a) „E 200 – 203: Kyselina sorbová – sorbany (KS)“ se nahrazuje tímto:
„a)
|
E 200 – 202: Kyselina sorbová – sorban draselný (KS)
Číslo označení E
|
Název
|
E 200
|
Kyselina sorbová
|
E 202
|
Sorban draselný“
|
|
|
ii)
|
v písmenu c) „E 200 – 213: Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany (KS + KB)“ se zrušuje položka týkající se potravinářské přídatné látky E 203 sorban vápenatý;
|
iii)
|
v písmenu d) „E 200 – 219: Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany (KS + KB + PHB)“ se zrušuje položka týkající se potravinářské přídatné látky E 203 sorban vápenatý;
|
iv)
|
písmeno e) „E 200 – 203; 214 – 219: Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany (KS + PHB)“ se nahrazuje tímto:
„e)
|
E 200 – 202; 214 – 219: Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany (KS + PHB)
Číslo označení E
|
Název
|
E 200
|
Kyselina sorbová
|
E 202
|
Sorban draselný
|
E 214
|
Ethyl p-hydroxybenzoát
|
E 215
|
Ethyl p-hydroxybenzoát sodná sůl
|
E 218
|
Methyl p-hydroxybenzoát
|
E 219
|
Methyl p-hydroxybenzoát sodná sůl“
|
|
|
|
c)
|
část E se mění takto:
1)
|
v kategorii 01.3 (Neochucené fermentované mléčné výrobky, které byly po fermentaci tepelně ošetřené) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze kyselé mléko“
|
|
2)
|
v kategorii 01.4 (Ochucené fermentované mléčné výrobky včetně tepelně ošetřených) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
300
|
(1) (2)
|
pouze tepelně neošetřené dezerty na bázi mléka“
|
|
3)
|
v kategorii 01.7.1 (Nezrající sýry kromě výrobků spadajících do kategorie 16) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)“
|
|
|
4)
|
v kategorii 01.7.2 (Zrající sýry) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze plátkový a krájený balený sýr, vrstvený sýr a sýr s přidanými potravinami
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
quantum satis
|
|
pouze povrchové ošetření zrajících výrobků“
|
|
5)
|
v kategorii 01.7.4 (Syrovátkové sýry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze plátkový balený sýr; vrstvený sýr a sýr s přidanými potravinami“
|
|
6)
|
v kategorii 01.7.5 (Tavené sýry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)“
|
|
|
7)
|
v kategorii 01.7.6 (Výrobky ze sýra (kromě výrobků spadajících do kategorie 16)) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze nezrající výrobky; plátkované balené zrající výrobky; vrstvené zrající výrobky a zrající výrobky s přidanými potravinami
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
quantum satis
|
|
pouze povrchové ošetření zrajících výrobků“
|
|
8)
|
v kategorii 01.8 (Analogy mléčných výrobků, včetně náhrad mléka do teplých nápojů) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze analogy sýra na bázi bílkovin
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
quantum satis
|
(1) (2)
|
pouze analogy sýra (pouze k povrchovému ošetření)“
|
|
9)
|
v kategorii 02.2.2 (Jiné tukové a olejové emulze včetně pomazánek definovaných v nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 a kapalných emulzí) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze tukové emulze (kromě másla) s obsahem tuku 60 % nebo vyšším
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze tukové emulze s obsahem tuku nižším než 60 %“
|
|
10)
|
v kategorii 04.1.1 (Celé čerstvé ovoce a zelenina) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
20
|
|
pouze povrchové ošetření neloupaných čerstvých citrusových plodů“
|
|
11)
|
v kategorii 04.2.1 (Sušené ovoce a zelenina) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze sušené ovoce“
|
|
12)
|
kategorie 04.2.2 (Ovoce a zelenina v octě, oleji nebo slaném nálevu) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze zelenina (kromě oliv)“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze olivy a přípravky na bázi oliv“
|
|
iii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze olivy a přípravky na bázi oliv“
|
|
|
13)
|
kategorie 04.2.4.1 (Ovocné a zeleninové přípravky kromě kompotů) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze ovocné a zeleninové přípravky včetně přípravků z mořských řas, ovocných omáček, aspiku, kromě protlaků, mousse, kompotu, salátů a podobných výrobků, v plechovkách nebo sklenicích“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze přípravky na bázi oliv“
|
|
|
14)
|
v kategorii 04.2.5.1 (Výběrový džem (Extra) a výběrový rosol (Extra) ve smyslu směrnice 2001/113/ES) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze výrobky se sníženým obsahem cukru a podobné nízkoenergetické výrobky nebo výrobky bez přidaného cukru, mermeladas“
|
|
15)
|
v kategorii 04.2.5.2 (Džemy, rosoly a marmelády a slazený kaštanový krém ve smyslu směrnice 2001/113/ES) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze výrobky se sníženým obsahem cukru a podobné nízkoenergetické výrobky nebo výrobky bez přidaného cukru, pomazánky, mermeladas“
|
|
16)
|
v kategorii 04.2.5.3 (Ostatní obdobné ovocné nebo zeleninové pomazánky) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazují tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
ostatní pomazánky na bázi ovoce, mermeladas
|
|
E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 500
|
(1) (2)
|
pouze marmelada“
|
|
17)
|
v kategorii 04.2.6 (Zpracované výrobky z brambor) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze bramborové těsto a předsmažené bramborové plátky“
|
|
18)
|
kategorie 05.2 (Ostatní cukrovinky včetně drobných cukrovinek na osvěžení dechu) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany
|
1 500
|
(1) (2) (5)
|
kromě proslazeného, krystalizovaného nebo glazovaného ovoce a zeleniny“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze proslazené, krystalizované nebo glazované ovoce a zelenina“
|
|
|
19)
|
v kategorii 05.3 (Žvýkačky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 500
|
(1) (2)“
|
|
|
20)
|
kategorie 05.4 (Dekorace, polevy a náplně, kromě náplní na bázi ovoce spadajících do kategorie 4.2.4) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze sladké dezertní omáčky (toppingy) (sirupy pro lívance, ochucené sirupy pro míchané mléčné nápoje a zmrzliny; podobné výrobky)“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany
|
1 500
|
(1) (2) (5)“
|
|
|
|
21)
|
v kategorii 06.4.4 (Bramborové gnocchi) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1)“
|
|
|
(22)
|
v kategorii 06.4.5 (Náplně pro plněné těstoviny (ravioli a podobné výrobky)) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)“
|
|
|
23)
|
v kategorii 06.6 (Šlehané těsto) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)“
|
|
|
24)
|
v kategorii 06.7 (Předvařené nebo zpracované obiloviny) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)
|
pouze polenta
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze Semmelknödelteig“
|
|
25)
|
v kategorii 07.1 (Chléb a pečivo) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze krájený balený chléb a žitný chléb, předpečené balené pečivo určené pro maloobchodní prodej a chléb se sníženým obsahem energie určený pro maloobchodní prodej“
|
|
26)
|
v kategorii 07.2 (Jemné pečivo) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze s vodní aktivitou více než 0,65“
|
|
27)
|
v kategorii 08.3.1 (Tepelně neopracované masné výrobky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany
|
quantum satis
|
(1) (2)
|
pouze povrchové ošetření sušených masných výrobků“
|
|
28)
|
kategorie 08.3.2 (Tepelně opracované masné výrobky) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202; 214 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze paštiky“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze aspik“
|
|
iii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany
|
quantum satis
|
(1) (2)
|
pouze povrchové ošetření sušených masných výrobků“
|
|
|
29)
|
kategorie 08.3.3 (Střívka a obaly a dekorace na maso) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
quantum satis
|
|
pouze střívka na bázi kolagenu s vodní aktivitou vyšší než 0,6“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202; 214 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze aspikové obaly masných výrobků (vařených, nasolených nebo sušených)“
|
|
|
30)
|
kategorie 09.2 (Zpracované ryby a produkty rybolovu včetně měkkýšů a korýšů) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
aspik“
|
|
ii)
|
položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazují tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
200
|
(1) (2)
|
pouze solené sušené ryby
|
|
E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze polokonzervované rybí produkty a produkty rybolovu včetně korýšů, měkkýšů, surimi a pasty z ryb/korýšů; vaření korýši a měkkýši
|
|
E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
6 000
|
(1) (2)
|
pouze vařené Crangon crangon a Crangon vulgaris“
|
|
|
31)
|
v kategorii 09.3 (Jikry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze polokonzervované výrobky z ryb včetně výrobků z rybích jiker“
|
|
32)
|
kategorie 10.2 (Zpracovaná vejce a vaječné výrobky) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze dehydratované a koncentrované zmrazené nebo hluboce zmrazené vaječné výrobky“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
5 000
|
(1) (2)
|
pouze tekutá vejce (bílek, žloutek nebo celé vejce)“
|
|
|
33)
|
v kategorii 11.4.1 (Stolní sladidla v tekuté formě) se položka pro potravinářské přídatné látky E 200 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany; p-hydroxybenzoany
|
500
|
(1) (2)
|
pouze pokud je obsah vody vyšší než 75 %“
|
|
34)
|
v kategorii 12.2.2 (Ochucovací a kořenící přípravky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)“
|
|
|
35)
|
v kategorii 12.4 (Hořčice) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)“
|
|
|
36)
|
v kategorii 12.5 (Polévky a vývary) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
500
|
(1) (2)
|
pouze tekuté polévky a vývary (kromě konzerv)“
|
|
37)
|
kategorie 12.6 (Omáčky) se mění takto:
i)
|
položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze emulgované omáčky s obsahem tuku 60 % nebo vyšším
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze emulgované omáčky s obsahem tuku nižším než 60 %“
|
|
ii)
|
položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazují tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze emulgované omáčky s obsahem tuku 60 % nebo vyšším; neemulgované omáčky
|
|
E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze emulgované omáčky s obsahem tuku nižším než 60 %“
|
|
|
38)
|
v kategorii 12.7 (Saláty a lahůdkové pomazánky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 500
|
(1) (2)“
|
|
|
39)
|
v kategorii 12.9 (Bílkovinové produkty, kromě produktů spadajících do skupiny 1.8) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze náhražky masa, ryb, korýšů a hlavonožců a sýra na bázi bílkoviny“
|
|
40)
|
v kategorii 13.2 (Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely podle směrnice 1999/21/ES (kromě výrobků spadajících do kategorie potravin 13.1.5)) se položka pro potravinářské přídatné látky E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 500
|
(1) (2)“
|
|
|
41)
|
v kategorii 13.3 (Dietní potraviny pro diety zaměřené na regulaci hmotnosti určené k náhradě celodenní stravy nebo jednotlivého pokrmu (celý objem nebo část celodenní stravy)) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 500
|
(1) (2)“
|
|
|
42)
|
kategorie 14.1.2 (Ovocné šťávy ve smyslu směrnice 2001/112/ES a zeleninové šťávy) se mění takto:
i)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
500
|
(1) (2)
|
pouze Sød … saft a sødet … saft“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze nezkvašená hroznová šťáva pro bohoslužebné účely“
|
|
|
43)
|
v kategorii 14.1.3 (Ovocné nektary ve smyslu směrnice 2001/112/ES a zeleninové nektary a podobné výrobky) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
250
|
(1) (2)
|
pouze tradiční švédské ovocné sirupy, maximum se vztahuje na případy, kdy byly použity také E 210 – 213, kyselina benzoová – benzoany
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
300
|
(1) (2)
|
pouze tradiční švédské a finské ovocné sirupy“
|
|
44)
|
v kategorii 14.1.4 (Ochucené nápoje) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
250
|
(1) (2)
|
maximum platí v případě, že byly použity také E 210 – 213, kyselina benzoová – benzoany
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
300
|
(1) (2)
|
kromě nápojů na bázi mléka“
|
|
45)
|
v kategorii 14.1.5.2 (Ostatní) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
600
|
(1) (2)
|
pouze tekuté koncentráty z čaje a tekuté koncentráty z výluhů z ovoce a bylin“
|
|
46)
|
v kategorii 14.2.1 (Pivo a sladové nápoje) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)
|
pouze pivo v KEG sudech obsahující více než 0,5 % přidaného fermentovatelného cukru a/nebo ovocné šťávy či koncentrátů“
|
|
47)
|
v kategorii 14.2.2 (Víno a ostatní výrobky ve smyslu nařízení (ES) č. 1234/2007 a podobné nealkoholické výrobky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)
|
pouze nealkoholické“
|
|
48)
|
v kategorii 14.2.3 (Cider a perry) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)“
|
|
|
49)
|
v kategorii 14.2.4 (Ovocné víno a made wine) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)“
|
|
|
50)
|
v kategorii 14.2.5 (Medovina) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)“
|
|
|
51)
|
v kategorii 14.2.7.1 (Aromatizovaná vína) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)“
|
|
|
52)
|
v kategorii 14.2.7.2 (Aromatizované vinné nápoje) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)“
|
|
|
53)
|
v kategorii 14.2.7.3 (Aromatizované vinné koktejly) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)“
|
|
|
54)
|
v kategorii 14.2.8 (Ostatní alkoholické nápoje včetně směsí alkoholických nápojů s nealkoholickými nápoji a destiláty s obsahem alkoholu do 15 %) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
200
|
(1) (2)
|
pouze alkoholické nápoje s obsahem alkoholu méně než 15 % a nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe a aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe“
|
|
55)
|
v kategorii 15.1 (Bramborové, obilné, moučné nebo škrobové snacky) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202; 214 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany
|
1 000
|
(1) (2) (5)“
|
|
|
56)
|
v kategorii 15.2 (Zpracované ořechy) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203; 214 – 219 (Kyselina sorbová – sorbany; p-hydroxybenzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 202; 214 – 219
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; p-hydroxybenzoany
|
1 000
|
(1) (2) (5)
|
pouze ořechy s polevou“
|
|
57)
|
kategorie 16 (Dezerty, kromě výrobků spadajících do kategorií 1, 3 a 4) se mění takto:
i)
|
položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203 (Kyselina sorbová – sorbany) se nahrazují tímto:
|
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze frugtgrød, rote Grütze a pasha
|
|
E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný
|
2 000
|
(1) (2)
|
pouze ostkaka“
|
|
ii)
|
položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) se nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
300
|
(1) (2)
|
pouze tepelně neošetřené dezerty na bázi mléka“
|
|
|
58)
|
v kategorii 17.1 (Doplňky stravy dodávané v pevné formě, včetně tobolek a tablet a podobných forem, kromě výrobků určených ke žvýkání) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
1 000
|
(1) (2)
|
pouze dodává-li se v sušené formě s obsahem přípravků vitaminu A a kombinací vitaminu A a D“
|
|
59)
|
v kategorii 17.2 (Doplňky stravy dodávané v tekuté podobě) se položka týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 213 (Kyselina sorbová – sorbany; kyselina benzoová – benzoany) nahrazuje tímto:
|
„E 200 – 213
|
Kyselina sorbová – sorban draselný; kyselina benzoová – benzoany
|
2 000
|
(1) (2)“
|
|
|
|
|
2)
|
Příloha III nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
a)
|
v části 2 (Potravinářské přídatné látky jiné než nosiče v potravinářských přídatných látkách) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203, E 210, E 211 a E 212 nahrazují tímto:
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová – sorban draselný (tabulka 2)
|
1 500 mg/kg jednotlivě nebo kombinovaně v přípravku 15 mg/kg v konečném produktu, vyjádřeno jako volná kyselina
|
barvicí přípravky“
|
E 210
|
Kyselina benzoová
|
E 211
|
Benzoan sodný
|
E 212
|
Benzoan draselný
|
|
b)
|
v části 4 (Potravinářské přídatné látky včetně nosičů v potravinářských aromatech) se položky týkající se potravinářských přídatných látek E 200 – 203, E 210, E 211, E 212 a E 213 nahrazují tímto:
„E 200 – 202
|
Kyselina sorbová a sorban draselný (tabulka 2)
|
všechna aromata
|
1 500 mg/kg (jednotlivě nebo v kombinaci, vyjádřeno jako volná kyselina) v aromatech“
|
E 210
|
Kyselina benzoová
|
E 211
|
Benzoan sodný
|
E 212
|
Benzoan draselný
|
E 213
|
Benzoan vápenatý
|
|
c)
|
v části 6 (Definice skupin potravinářských přídatných látek pro účely částí 1 až 5) se tabulka 2 (Tabulka 2: Kyselina sorbová – sorbany) nahrazuje tímto:
„Tabulka 2
Kyselina sorbová – sorban draselný
Číslo E
|
Název
|
E 200
|
Kyselina sorbová
|
E 202
|
Sorban draselný“
|
|
|