(EU) 2017/1270Nařízení Komise (EU) 2017/1270 ze dne 14. července 2017, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití uhličitanu draselného (E 501) u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny (Text s významem pro EHP. )

Publikováno: Úř. věst. L 184, 15.7.2017, s. 1-2 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 14. července 2017 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 4. srpna 2017 Nabývá účinnosti: 4. srpna 2017
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2017/1270

ze dne 14. července 2017,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití uhličitanu draselného (E 501) u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Tento seznam potravinářských přídatných látek Unie lze aktualizovat jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2) buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(3)

Žádost o povolení použití uhličitanu draselného (E 501) u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny byla předložena dne 15. října 2015 a podle článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008 byla zpřístupněna členským státům.

(4)

Během přípravy čerstvého krájeného ovoce a zeleniny mohou enzymatické procesy vést ke snížení jakosti těchto produktů, jako je zhnědnutí a zhoršení struktury, a k plýtvání potravinami. Aby se zabránilo hnědnutí, lze použít kyselinu askorbovou (E 300). Kyselina askorbová však má tendenci rozkládat buněčnou tkáň, což po několika dnech vede ke změknutí a ztrátě zabarvení ovoce a zeleniny. Používání uhličitanu draselného (E 501) umožňuje účinnější ochranu proti hnědnutí, jelikož uhličitan draselný funguje jako stabilizátor a regulátor kyselosti a minimalizuje poškození tkání způsobené kyselinou askorbovou.

(5)

Vědecký výbor pro potraviny zařadil uhličitany do skupiny, u níž úroveň přijatelného denního příjmu (ADI – Acceptable Daily Intake) „není stanovena“ (3), což znamená, že nepředstavují nebezpečí pro zdraví, jsou-li používány v množství nezbytném pro dosažení požadovaného technologického účinku.

(6)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že povolení použití uhličitanu draselného (E 501) jako stabilizátoru a regulátoru kyselosti u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny představuje aktualizaci tohoto seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné o stanovisko úřadu žádat.

(7)

Je proto vhodné povolit použití uhličitanu draselného (E 501) jako stabilizátoru a regulátoru kyselosti v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina“ v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008 v množství quantum satis. Aby se zajistilo, že spotřebitel bude informován o tomto ošetření, mělo by být použití uhličitanu draselného (E 501) omezeno pouze na balené chlazené nezpracované ovoce a zeleninu připravené ke spotřebě a balené nezpracované a loupané brambory.

(8)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(9)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 14. července 2017.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).

(3)  Zpráva Vědeckého výboru pro potraviny, 25. řada, 1990.


PŘÍLOHA

V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina“ před poznámky pod čarou vkládá nová položka, která zní:

 

„E 501

Uhličitan draselný

Quantum satis

 

pouze balené chlazené nezpracované ovoce a zelenina připravené ke spotřebě a balené nezpracované loupané brambory“.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU