(EU) 2016/765Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/765 ze dne 11. března 2016, kterým se mění nařízení (ES) č. 606/2009, pokud jde o některé enologické postupy
Publikováno: | Úř. věst. L 127, 18.5.2016, s. 1-3 | Druh předpisu: | Nařízení v přenesené pravomoci |
Přijato: | 11. března 2016 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 25. května 2016 | Nabývá účinnosti: | 25. května 2016 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) 2019/934 | Pozbývá platnosti: | 7. prosince 2019 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 2016/765
ze dne 11. března 2016,
kterým se mění nařízení (ES) č. 606/2009, pokud jde o některé enologické postupy
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007 (1), a zejména na čl. 75 odst. 2 a odst. 3 písm. g) a na čl. 147 odst. 3 písm. e) uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
V souladu s článkem 3 nařízení Komise (ES) č. 606/2009 (2) jsou v příloze I A uvedeného nařízení stanoveny povolené enologické postupy. Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV) přijala tři nové enologické postupy, které se týkají používání aktivátorů jablečno-mléčné fermentace, ošetřování vína glutathionem a ošetřování moštu glutathionem. Aby se zohlednil technický pokrok a výrobcům Unie se poskytly stejné možnosti, jaké mají výrobci ve třetích zemích, měly by se tyto nové enologické postupy v Unii povolit za podmínek použití definovaných organizací OIV. |
(2) |
Při povolování enologických postupů pro víno musí Komise v souladu s čl. 80 odst. 3 písm. b) nařízení (ES) č. 1308/2013 zohledňovat ochranu lidského zdraví. |
(3) |
Glutathion je využíván pro jeho antioxidační vlastnosti a zůstává aktivní v hotovém výrobku, proto se používá jako potravinářská přídatná látka. V současné době však není zařazen na unijním seznamu potravinářských přídatných látek schválených pro použití v potravinách, který je uveden v příloze II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (3). Ošetřování vína glutathionem a ošetřování moštu glutathionem tudíž nemohou být povoleny jako nové enologické postupy v Unii, dokud nedojde k zařazení glutathionu na unijní seznam potravinářských přídatných látek na základě kladného stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin k této látce, jak je stanoveno v čl. 3 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (4). |
(4) |
Nařízení (ES) č. 606/2009 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Změna nařízení (ES) č. 606/2009
Příloha I A nařízení (ES) č. 606/2009 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 11. března 2016.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 347, 20.12.2013, s. 671.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 606/2009 ze dne 10. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o druhy výrobků z révy vinné, enologické postupy a omezení, která se na ně použijí (Úř. věst. L 193, 24.7.2009, s. 1).
(3) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16).
(4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
PŘÍLOHA
Příloha I A nařízení (ES) č. 606/2009 se mění takto:
1) |
v tabulce se doplňuje nový řádek 56, který zní:
|
2) |
doplňuje se nový dodatek 22, který zní: „Dodatek 22 Aktivátory jablečno-mléčné fermentace Aktivátory jablečno-mléčné fermentace se přidávají na konci alkoholového kvašení nebo po něm za účelem usnadnění jablečno-mléčné fermentace. Podporují zahájení, kinetiku nebo dokončení jablečno-mléčné fermentace tím, že:
Předpisy
(*) Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).“" |