(EU) 2016/683Nařízení Komise (EU) 2016/683 ze dne 2. května 2016, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny propionové – propionanů (E 280 – 283) v tortillách (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 117, 3.5.2016, s. 28-29 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 2. května 2016 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 23. května 2016 Nabývá účinnosti: 23. května 2016
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/683

ze dne 2. května 2016,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny propionové – propionanů (E 280 – 283) v tortillách

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Tento seznam potravinářských přídatných látek Unie lze aktualizovat jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2) buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(3)

Dne 14. července 2015 byla podána žádost o rozšíření použití propionanu vápenatého (E 282) jako konzervantu k prodloužení trvanlivosti tortill. Žádost byla zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(4)

Použití kyseliny propionové – propionanů je zapotřebí k prodloužení trvanlivosti tortill vzhledem k tomu, že se tento produkt velmi rychle kazí kvůli vysokému obsahu vlhkosti a složení, které je náchylné k mikrobiálnímu růstu.

(5)

Kyselina propionová – propionany se používají velmi často k prevenci růstu plísní v kynutých pekárenských výrobcích vzhledem k tomu, že mají minimální vliv na kvasnice a vůni či chuť konečného výrobku.

(6)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ve svém stanovisku k přehodnocení kyseliny propionové (E 280), propionanu sodného (E 281), propionanu vápenatého (E 282) a propionanu draselného (E 283) jakožto potravinářských přídatných látek (3) dospěl k závěru, že maximální koncentrace těchto látek by při použitích a mírách použití jako potravinářské přídatné látky povolených v současné době nepředstavovaly riziko z hlediska bezpečnosti. Povolení použití propionátů v tortillách je rozšířením, které by nevedlo k dalším rizikům, neboť posouzení expozice provedené úřadem zahrnovalo kategorii potravin 07.1 Chléb a pečivo.

(7)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko úřadu za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že rozšíření použití kyseliny propionové – propionanů (E 280 – 283) jako konzervantů v tortillách představuje aktualizaci uvedeného seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat úřad o stanovisko.

(8)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(9)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 2. května 2016.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).

(3)  EFSA Journal 2014; 12(7):3779.


PŘÍLOHA

V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 07.1 „Chléb a pečivo“ položky pro kyselinu propionovou – propionany nahrazují tímto:

 

„E 280 – 283

Kyselina propionová – propionany

3 000

(1) (6)

pouze balený krájený chléb a žitný chléb

E 280 – 283

Kyselina propionová – propionany

2 000

(1) (6)

pouze chléb se sníženým obsahem energie, předpečený balený chléb, balené pečivo, tortilla a pitta, balený pølsebrød, boller a dansk flutes

E 280 – 283

Kyselina propionová – propionany

1 000

(1) (6)

pouze balený chléb“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU