(EU) 2016/683Nařízení Komise (EU) 2016/683 ze dne 2. května 2016, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny propionové – propionanů (E 280 – 283) v tortillách (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 117, 3.5.2016, s. 28-29 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 2. května 2016 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 23. května 2016 | Nabývá účinnosti: | 23. května 2016 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/683
ze dne 2. května 2016,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny propionové – propionanů (E 280 – 283) v tortillách
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Tento seznam potravinářských přídatných látek Unie lze aktualizovat jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2) buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. |
(3) |
Dne 14. července 2015 byla podána žádost o rozšíření použití propionanu vápenatého (E 282) jako konzervantu k prodloužení trvanlivosti tortill. Žádost byla zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008. |
(4) |
Použití kyseliny propionové – propionanů je zapotřebí k prodloužení trvanlivosti tortill vzhledem k tomu, že se tento produkt velmi rychle kazí kvůli vysokému obsahu vlhkosti a složení, které je náchylné k mikrobiálnímu růstu. |
(5) |
Kyselina propionová – propionany se používají velmi často k prevenci růstu plísní v kynutých pekárenských výrobcích vzhledem k tomu, že mají minimální vliv na kvasnice a vůni či chuť konečného výrobku. |
(6) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ve svém stanovisku k přehodnocení kyseliny propionové (E 280), propionanu sodného (E 281), propionanu vápenatého (E 282) a propionanu draselného (E 283) jakožto potravinářských přídatných látek (3) dospěl k závěru, že maximální koncentrace těchto látek by při použitích a mírách použití jako potravinářské přídatné látky povolených v současné době nepředstavovaly riziko z hlediska bezpečnosti. Povolení použití propionátů v tortillách je rozšířením, které by nevedlo k dalším rizikům, neboť posouzení expozice provedené úřadem zahrnovalo kategorii potravin 07.1 Chléb a pečivo. |
(7) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko úřadu za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že rozšíření použití kyseliny propionové – propionanů (E 280 – 283) jako konzervantů v tortillách představuje aktualizaci uvedeného seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat úřad o stanovisko. |
(8) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(9) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 2. května 2016.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).
(3) EFSA Journal 2014; 12(7):3779.
PŘÍLOHA
V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 07.1 „Chléb a pečivo“ položky pro kyselinu propionovou – propionany nahrazují tímto:
|
„E 280 – 283 |
Kyselina propionová – propionany |
3 000 |
(1) (6) |
pouze balený krájený chléb a žitný chléb |
E 280 – 283 |
Kyselina propionová – propionany |
2 000 |
(1) (6) |
pouze chléb se sníženým obsahem energie, předpečený balený chléb, balené pečivo, tortilla a pitta, balený pølsebrød, boller a dansk flutes |
|
E 280 – 283 |
Kyselina propionová – propionany |
1 000 |
(1) (6) |
pouze balený chléb“ |